25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Resident Evil Village teszt – Ez nem a mi kis falunk...

Ehhez képest a Baker-házi kaland vidám családi matinénak tűnik.

Írta: GeryG 1 hozzászólás

Míg a Resident Evil széria a ’90-es években a túlélőhorror zsáner koronázatlan királya volt, addig a 2000-es években látványosan kezdett megfáradni a sorozat. Bár sokaknak még a negyedik és ötödik rész is nagyon tetszett, ezek már nem tudták ugyanazt a hangulatot visszaadni, amit elődeik. A hatodik fejezet pedig sikertelenül próbálta meg az első részek stílusát az utóbbiakéval vegyíteni.

Resident Evil Village teszt – Ez nem a mi kis falunk...

Ekkor a Capcom megosztotta erőit, és két irányba ment tovább. Egyfelől hozzálátott a sorozat gyökereinek remake-eléséhez, e folyamat eddig a Resident Evil 2 remake-jében csúcsosodott ki. Másfelől pedig belátták, hogy a régi stílust és hangulatot talán már nem lehet és nem is szabad visszaerőltetni, ezért úgy döntöttek, gyökeresen más irányba viszik tovább a franchise-t. Így született meg 2017-ben a Resident Evil 7: Biohazard, amely csak nyomokban emlékeztetett bármely korábbi részre. E játékban már belső nézetben irányíthattuk hősünket, aki egy elmebeteg család házában rekedt, ahová a rég eltűnt felesége utáni nyomozás sodorta. Itt aztán kiderült, hogy valami sokkal nagyobb és sötétebb dolog áll a háttérben. Karakterünk, Ethan Winters végül súlyos áldozatok árán csak meg tudott szabadulni a Baker család otthonából és még a feleségét is magával tudta vinni.

Cikkajánló
Az 5 legjobb Resident Evil játék

Az 5 legjobb Resident Evil játék

Visszatekintésünk a 25 éves sorozatra.

És akkor itt el is érkeztünk jelen írásom tárgyához, a május, de talán az egész 2021-es év egyik leginkább várt játékához, a Resident Evil Village-hez. Mert bizony ez egyenes folytatása a négy évvel ezelőtti hetedik résznek, még ha időben pár évet ugrunk is. Ethan és felesége viszonylagos boldogságban élték tovább életüket, amit végül a kis Rose megszületése koronázott meg. Ám az már az első percektől kezdve érezhető, hogy itt bizony csak a felszín mézes-mázas, a mélyben nagyon súlyos trauma és gondok húzódnak meg. Nem csoda azok után, amit Ethan és Mia átéltek a Baker család birtokán. Ám míg Mia erőszakkal elnyomja magában az emlékeket, és még csak hallani sem akar semmiről, ami néhány éve történt, addig Ethant nem hagyják nyugodni a történtek. És főleg az, ahogy gyakorlatilag mindent eltussoltak, és a világ nem szerzett tudomást semmiről, ami akkor történt.

Resident Evil Village teszt – Ez nem a mi kis falunk...

A mostani kalandokhoz képest a Baker család házában átéltek könnyed sétának tűnnek a naplementében.Az események pár perc felvezetés után elég váratlan és durva fordulatot vesznek, mi pedig hamarosan egy hátborzongató és igen-igen furcsa falu határában találjuk magunkat. Itt veszi kezdetét egy kétségbeesett kutatás és hajsza, amely során Ethannek egy sor olyan szörnyűséggel kell szembenéznie, amelyekhez képest a Baker család házában átéltek könnyed sétának tűnnek a naplementében. A falu elsőre teljesen kihaltnak látszik, de persze nem telik bele túl sok időbe, hogy kiderüljön, nagyon nem erről van szó. Csak épp azok az alakok, akikkel először találkozunk, finoman szólva sem a kelet-európai vendégszerető népség mintapéldányai. Ja, mivel az események valahol arrafelé zajlanak, bár pontosan nem tudni, hogy merre. De azért akad néhány utalás és részlet, amiből elég jól meg lehet tippelni, hogy hol is vagyunk a térképen.

Szóval a falu, amely egy hatalmas kastély árnyékában fekszik, elég egyértelműen el van átkozva. Mi pedig ennek a kellős közepébe csöppenünk bele, a kiút pedig nem annyiból áll, hogy stoppolunk egyet az út szélén, hátha felvesz valaki. Itt kérem olyan érzelmi hullámvasútra váltunk jegyet, aminél kevés gyomorforgatóbbat tudok elképzelni. Már a hetedik rész is zseniálisan bánt a gore-ral, a vérrel és úgy általában a beteg jelenetekkel, de mindazt betudhatjuk egyszerű szárnypróbálgatásnak ehhez képest. Itt nem csak a játékterünk nőtt a sokszorosára (tényleg elképesztően nagy területet fogunk bejárni viszonylagos szabadsággal), de egyébként is minden tekintetben megpróbáltak rákontrázni a korábbi epizódra – több-kevesebb sikerrel.

Resident Evil Village teszt – Ez nem a mi kis falunk...

A Resident Evil Village egy lassan csordogáló és tényleg gyomorforgató akciójáték.A játékmenet meglehetősen gördülékeny. Az alapokat a hetedik rész adja, ezeket csiszolták tovább. Most is belső nézetben bújunk Ethan bőrébe, aki ezúttal még magabiztosabban bánik a lőfegyverekkel. És erre bizony nagy szükség is van, mert a Resident Evil Village minden misztikuma és hátborzongató horroreleme ellenére azért megmaradt akciójátéknak. Egy lassan csordogáló és tényleg gyomorforgató akciójátéknak, amit azért nem kevés szerepjátékos elemmel is megfűszereztek. Ethan kezdetben csak egy késsel és egy kopott pisztollyal védheti meg magát, de idővel puska és még erősebb lőfegyverek is a keze ügyébe kerülnek. Ezekhez az itt-ott felbukkanó pocakos árustól lehet lőszert (illetve különféle alkatrészeket, fejlesztéseket) vásárolni, de a faluban és környékén mindenfelé elszórt limlomból is ki lehet kukázni használható anyagokat, amikből magunk is barkácsolhatunk lőszert vagy épp gyógyszert.

Amikor épp nem különféle szörnyszülött falubelieket, vámpírokat vagy zombikat (igen, azért azok nem maradhattak ki) lövünk halomba, akkor bizony jöhetnek a sorozatra jellemző fejtörők. Ezek többnyire különböző itt-ott elrejtett tárgyak felkutatásával oldhatók meg, de akadnak olyanok is, amelyekhez apró jeleket vagy utalásokat kell kiszúrnunk, azok segítenek a megfejtéshez. És persze most sem hiányzik a menekülés feelingje, ami a hetedik részhez hasonlóan most is piszok erős lett. Míg ott többnyire Baker fater elől kellett állandóan bujkálnunk – mert megölni lehetetlen volt (egy ideig) –, addig itt ezt a szerepet a demóban és az előzetesekben már megismert colos nőszemély, Lady Dimitrescu tölti be.

Resident Evil Village teszt – Ez nem a mi kis falunk...

Lady Dimitrescu messze nem a legbetegebb figura a játékban.A falu mellett az ő kastélyát is töviről hegyire bejárhatjuk, és itt mutatkozik meg a leginkább a fejlesztők szépérzéke. Immár több évtizedes videojátékos múltra tekinthetek vissza, de a Dimitrescu kastélyhoz hasonló „pályát” még nem nagyon láttam sehol. Egészen elképesztő arisztokratikus fényűzésnek lehetünk szemtanúi, miközben a grandiózus épület minden téglájából sugárzik a gonosz és a rettenet. És akkor még Dimitrescu anyu is állandóan feltűnik, hogy hátszőrborzoló orgánumával és kacajával az őrületbe kergessen. És bár ezzel most lehet, hogy fontos részletet árulok el, de Lady Dimitrescu messze nem a legbetegebb figura a játékban. Mondjuk úgy, hogy a szörnyűségek közül, akikkel szembe kell nézni, még ő volt a legbájosabb...

Cikkajánló
A Resident Evil Village Lady Dimitrescuja rengeteg cosplayert ihletett meg

A Resident Evil Village Lady Dimitrescuja rengeteg cosplayert ihletett meg

Egy kis válogatás a Resident Evil Village vámpírhölgyéről.

A Resident Evil Village alatt is a már ismert RE Engine dolgozik. Ez képes bámulatosan részletgazdag környezet megjelenítésére, miközben a karakterek is egészen meggyőzően festenek benne. Ugyanakkor a játékra jellemző egyfajta kettősség. Míg az egyik szakaszban tényleg szemzsibbasztó részletességgel találkozunk, utána szinte arcul vág egy következő „fejezet” hanyag megjelenése. Picit olyan érzést kelt, mintha több stúdió is dolgozott volna a játékon, és míg az egyik piszok tehetséges és igényes fejlesztőkből állt volna, addig a másik egy kevésbé ügyes csapat. Mindenesetre a játék összességében hozza azt a szintet, amit 2021-ben elvárhatunk tőle. Messze nem tökéletes, vannak összecsapottnak tűnő részletek is szép számmal, de a sztori és a kalandok közepette nem sokat fogunk ezeken rágódni, bőven lesz, ami elterelje a figyelmünket.

Resident Evil Village teszt – Ez nem a mi kis falunk...

A Resident Evil Village méltó folytatása a hetedik résznek.A Resident Evil Village méltó folytatása a hetedik résznek. És számos olyan kérdésre is választ ad, amit az az epizód tett fel, de közben egy sor másikat is kreál melléjük, helyettük. Hogy lehet-e bármilyen folytatása ennek a történetnek, az a jövő zenéje. Ha valakik, akkor a Resident Evil fejlesztői kellően kreatívak, hogy megoldják. De ez még odébb van, addig pedig a faluban és környékén való bolyongásunk kellően hosszú időtöltést jelent.

Erre a játékra is jellemző, mint több elődjére is, miszerint amikor már azt hinnénk, hogy a finálé képsorait nézzük, kiderül, hogy ez még csak a bevezetés volt. Szóval a hosszára nem lehet panasz, ahogy a változatosságára sem. A pályatervezők igazán kitettek magukért, mert sikerült nekik tényleg több egymástól gyökeresen eltérő környezetet is ügyesen összevarrniuk egyetlen nagy és egybefüggő világgá. És muszáj megemlíteni, hogy egyik-másik terep talán könnyedebb, de akad olyan is, ami után még nekem is furcsa álmaim voltak. És ez nagyon nagy szó.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Hamisítatlan új Resident Evil hangulat
 • Jól kiegyensúlyozott játékmenet, jól adagolt tartalom
 • Kellemesen hosszú, és épp annyi kihívást rejt, ami még nem frusztráló
 • Megint egy rakás beteg kreatúra, akik közül Lady Dimitrescu még akár cukinak is mondható
 • Néhol egészen áll-leejtős látványvilág...
Negatívumok
 • ...máshol viszont valósággal arcul csap a hanyag grafika
 • Néhány megmosolyogtató részlet

További képek

 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village
 • Resident Evil Village

Resident Evil Village

Platform:

Fejlesztő: Capcom

Kiadó: Capcom

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2021. május 7. PC, PS4, PS5, X1, XSX
2023. október 30. iOS

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

LordMatteo
LordMatteo [29272]
"Ja, mivel az események valahol arrafelé zajlanak, bár pontosan nem tudni, hogy merre." Ja, milyen jó lenne amúgy ha a helyszín teljesen hasonlítana valami híres, és műfajteremtő regény helyszínére (a három aráról már nem is beszélve), vagy hogy a játékban használt pénznem véletlenül a fenti regény egyik helyszínéül szolgáló valós ország valós pénzneme lenne....:D Akkor könnyebb lenne tudni, merre. :(
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)