25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Shadow Tactics: Aiko’s Choice teszt

Az önállóan futó kiegészítő nem mutat sok újat, de nincs is rá szüksége.

Írta: GeryG

A Mimimi Games néhány évvel ezelőtt nagyon jó érzékkel nyúlt egy olyan műfajhoz, amely nagyjából az ezredforduló óta méltatlan feledésbe merült. Ez pedig a valós idejű taktikai játékoké, amelyet a legtöbben a Commandos vagy a Desperados játékokkal azonosítanak. Tény, hogy az előbbi franchise teremtette meg az alapokat, utóbbi pedig sokáig az utolsó említésre méltó képviselője volt. Aztán elérkezett 2016 decembere, amikor is megjelent a Shadow Tactics – Blades of the Shogun. A feudális Japánba repítő játék pontosan azt nyújtotta, amire e műfaj sok-sok éve kiéhezett rajongói vágytak. A régi stílust néhány modern ötlettel aktualizálva, remek grafikai körítéssel, végig érdekes sztorival és izgalmas karakterekkel. A stúdió olyannyira jól bánt a műfajjal, hogy következő játékukkal sem távolodtak el tőle, nekik köszönhetjük a zsenialitás határát súroló Desperados III-at is. És bár a csapat nagy része egy titokzatos új játékon dolgozik, egy kisebb csoport visszatért Mugen, Hayato, Yuki, Takuma és persze Aiko világába.

Shadow Tactics: Aiko’s Choice teszt

Így született meg a Shadow Tactics: Aiko’s Choice, amely egy önállóan futó kiegészítő. Vagyis nincs szükség hozzá az alapjátékra, de tartalom terén azért nem nyújt annyit, hogy akár csak folytatásnak vagy mellékágnak lehetne nevezni. Az Aiko’s Choice mindössze három nagy pályát és három kisebb kiegészítőpályát kínál. A sztorit egyébként nagyon ügyesen beleszőtték az alapjáték történetébe, annak nagyjából kétharmadánál játszódik. A csapat épp Kage-samán készül rajtaütni, és ehhez szövögeti terveit a rejtekhelyén, amikor váratlanul felbukkan egy bizonyos Lady Chiyo és katonái. Kiderül róla, hogy ő Aiko régi mestere, aki sok-sok évvel korábban női ninjákat képzett ki egy titkos iskolában. Most viszont ő is Kage-sama egyik csatlósa, aki magával hurcolja Takumát és Yukit, a többieket pedig megöleti katonáival.

Persze csak öletné, mert Mugen, Hayato és Aiko pikk-pakk lekaszabolják a hátrahagyott katonákat, és máris Lady Chiyo után erednek. A sztori tehát nem túl hosszú, de még így is tartogat néhány meglepetést és fordulatot a végére. Ugyanez viszont nem mondható el a játékmenetről, az ugyanis semmilyen meglepetést nem hordoz magában. Hőseink pontosan ugyanazokkal a képességekkel rendelkeznek, mint az alapjátékban, illetve a játékmechanizmusok is változatlanok. Ezt most lehetne negatívumként emlegetni, de valójában egyáltalán nem az. A Shadow Tactics játékmenete, ha nem is volt hibátlan, de nagyon jól átgondolt és felépített volt, így ezen változtatni nem lett volna érdemes pusztán három küldetés erejéig. De mondhatjuk azt is, hogy ha valakinek még nem volt meg az alapjáték eddig, akkor az játszhat úgy is, hogy előbb azt kezdi el pörgetni, és amikor a kilencedik küldetéshez ér, akkor átvált az Aiko’s Choice kiegészítő küldetéseire. Így egy még hosszabb és még izgalmasabb nagy sztorit kap.

Shadow Tactics: Aiko’s Choice teszt

A kiegészítő küldetéseinek teljesítésében is nagyjából szabad kezet kapunk. Törekedhetünk a teljes pusztításra és minden őr és katona megölésére, de ha sokkal komolyabb kihívásra vágyunk, akkor teljesíthetjük a pályákat egyetlen csepp vér kiontása nélkül is. Természetesen visszatértek a különféle badge-ek is, amelyek pont ilyen jellegű extra kritériumokat szabnak. Ha valaki mindenáron szeretné ezeket is megkaparintani, akkor bizony többször is neki fog futni minden pályának. Ezzel pedig az Aiko’s Choice játékidejét akár a háromszorosára is lehet növelni. Ami egyébként sem rossz egy kiegészítőhöz mérten. A legegyszerűbb megoldásokat követve is könnyedén bele lehet ölni egy-egy pályába akár másfél-két órát is, de persze alig néhány tíz perc alatt is keresztül lehet rohanni rajtuk, ha valaki kellően profi.

A Shadow Tactics: Aiko’s Choice egy remek játék remek kiegészítője. Az új pályákon és sztorin kívül igazából semmi újat nem tud mutatni, de ez nem rónám fel neki hibaként. Ami az alapjátékban jól működött, az itt is megállja a helyét. Aki eddig még nem vágott neki az alapjátéknak, az inkább azzal kezdjen, mert a szükséges oktatórészek abban vannak meg. Viszont mindenképpen érdemes beszerezni mellé a kiegészítőt is, mert hozzádob néhány órányi extra játékidőt, és a sztorit is érdekes fejezettel bővíti ki. Most már tényleg csak az a kérdés, hogy a stúdió milyen titokzatos új játékon dolgozik...

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Shadow Tactics: Aiko's Choice
  • Shadow Tactics: Aiko's Choice
  • Shadow Tactics: Aiko's Choice
GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!