25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Nintendo Switch Sports teszt – Erő, egészség

A fotelsportok kedvelői végre újra égethetnek egy kis zsírt, és még talán élvezni is fogják.

Írta: m_anger

Minden idők legtöbb példányban eladott videojátékainak élmezőnye láttán valószínűleg senki nem csodálkozik: Minecraft, Grand Theft Auto V, Tetris – egyiknél sem gondolkodunk el a 100 millió feletti eredmények valódiságán. Ugyanakkor a negyedik helyen „szerénykedő” Wii Sports sem meglepetés, köztudott, hogy a játékot minden Nintendo Wii konzol mellé csomagolva adták, abból pedig fogyott szép számmal, így a játék maga is sikerre volt ítélve.

Nintendo Switch Sports teszt – Erő, egészség

Persze nem lehet annyival elintézni a dolgot, hogy a bundle miatt ment csak a szekér, a Wii forradalmi irányítást hozott a maga idejében, a „demo játék” pedig igencsak népszerű volt, ha úgy tetszik inkább az adta el a konzolt. Ráadásul pár év elteltével a Wii Sports Resort is szépen hozott a konyhára (33 millió példányban kelt el), pedig ott senki sem volt „kényszerítve” a használatára. Érdekes adalék, hogy épp a napokban derült ki az amerikai részleg egykori fejesének, Reggie Fils-Aimének az életrajzi könyvéből, hogy anno a japán vezetőség nem volt elragadtatva az ötlettől, hogy ingyen adják a Wii Sportsot a konzolhoz (a szigetországban nem is adták). Mi lett volna, ha?

Na de kár ezen lamentálni, a történelem megmásíthatatlan, utólag nem tudunk igazságot tenni, hogy melyiknek volt nagyobb része a sikerben, az viszont némileg furcsa, hogy az immár ötödik életévébe lévő Nintendo Switchre nem jelentkezett a sorozat ezidáig. Valóban sokat kellett várni, de végre eljött a pillanat – az év eleji meglepetésszerű bejelentést villámgyorsan követte egy nyílt béta tavasszal, és mostanára meg már magunkhoz is szoríthatjuk a Nintendo Switch Sports dobozát. Ezúttal hat sportot űzhetünk, ami első látására kevésnek tűnhet, de valóban így van?

Nintendo Switch Sports teszt – Erő, egészség

Anno a Wii Sports mindössze öt sportágat vonultatott fel, és így is megasiker lett, tehát az iménti kérdésre rögtön válaszolhatunk is egy nemmel. Az viszont tény (és inkább érezhetjük kevésnek emiatt), hogy a mostani választékból elég sok a hasonló, „jutassuk át az ellenfél térferére a lasztit” jellegű darab: tenisz, tollaslabda és röplabda. Az utóbbi mondjuk pont vonultat fel némi változatosságot, hiszen nem „csak” visszaadni kell a labdát, hanem van fogadás, védekezés is, tehát ez kissé eltér a másik kettőtől.

A „mi van még” kérdésre kapásból mondom a bowlingot, ami az eredetinek is az egyik ékköve volt, és most sincs ez másképp. Részemről erre ragadtam rá a legjobban ismét, és valószínűleg sokan így lesznek vele – talán a leggyorsabban elsajátítható és legaddiktívabb darab, ráadásul könnyedén játszhatja több ember is egyszerre (igazi partijáték tehát). Boksz most ugyan nincs, de hogy legyen mivel levezetni az agressziót, a chambara került be a választékba, ami tulajdonképpen a korábbi kardvívásnak egyfajta alteregója. Egy kis kör alakú porondon kell ütlegelnie egymást a feleknek, és aki legalább kétszer győzedelmeskedik a másik felett, azé a diadal. Természetesen ki is lehet védeni az ütéseket (az ellenfél ütésére merőlegesen tartott bottal), valamint a botokból is van többféle változat (egy vagy kettő, illetve energiával feltölthető).

Nintendo Switch Sports teszt – Erő, egészség

A végére hagytam a futballt, ami a kakukktojás több szempontból is. Egyrészt ez az egyetlen a sportok közül, ahol aktívan használni kell a másik Joy-Cont is, ráadásul annak az analóg karját. Ezzel fogunk tudni ugyanis szaladgálni, ami némileg furcsa döntés egy mozgásról szóló sportjátékban, de nyilván van oka. Mégpedig hogy a mozgást az elrúgásra használhatjuk, így sokkal szórakoztatóbb az élmény. Amennyire nem tetszett elsőre az ötlet, annyira megkedveltem a végén, ez volt a bowling mellett/után, amivel a legtöbbet toltam. A másik ok a különlegességre pedig, hogy lehet büntetőt is rúgni, ehhez pedig kapott egy „hardver kiegészítőt” is a játék. A leg strapet a lábunkra csatolva beledughatjuk a bal oldali Joy-Cont, és máris imitálhatjuk a rúgást, mintha a pályán volnánk. (Egy későbbi patch pedig a sima focizós részhez is használhatóvá teszi ezt a fajta irányítást.)

A grafika szerencsére jelentős változáson ment át, na nem mintha az előddel gond lett volna, de csak eltelt azért másfél évtized. Inkább úgy mondom, hogy a készítők nem követték el azt a hibát, mint a Wii U-ra érkezett Wii Sports Club esetén, hogy gyakorlatilag csak felhúzták a felbontást HD szintre, ami által még csúnyább lett az eredmény. A látvány a mai szinthez és igényekhez lett igazítva, sportolóinkat teljesen egyénire szabhatjuk, s ha netán kevésnek tűnnének a kusztomizációs lehetőségek, gondoljunk arra, hogy a szereplések után kapott pontokból választhatunk mindenből továbbiakat, szóval szépen fog bővülni a választék, és egyre egyénibb lehet a játékbéli avatarunk.

Nintendo Switch Sports teszt – Erő, egészség

Többedmagunkkal való játékra szerencsére több megoldás is akad. Első és legkézenfekvőbb a local multi. Mivel az elmúlt hetekben a Covid volt a leghűbb társam (és őt az Istennek sem lehetett semmi másra rábírni az ágyban fekvésen kívül), ezért ezt nem próbáltam. Szerencsére van online co-op lehetőség is, és tulajdonképp ha egyedül nyomulunk, akkor is más játékosokkal leszünk együtt egy meccsben, csak véletlenszerűen sorsolja őket a gép. A dolog hátulütője, hogy a sokrésztvevős sportoknál (pl. bowling) elég sokáig eltarthat a matchmaking, illetve volt nem egyszer, hogy lyukra is futott végül.

Kezdeti szkepticizmusom ellenére el kell ismernem, hogy a Nintendo Switch Sports hozza azt az élményt, mint anno a Wii Sports. Vannak ugyan nagyon hasonló sportágak, mégis, ha megtaláljuk a nekünk valót, arra keményen rá lehet függeni. A leg strap érdekes adalék, az ígéretek szerint a későbbiekben jobban is ki lehet majd használva a frissítések révén, ha pedig minden jól megy, ősszel egy új sportot (golf) is kapunk majd. A végére tulajdonképpen csak egy kérdés marad, mégpedig hogy miként szerepel majd a játék. A Switch már rég lekörözte a Wii-t eladásokban, így kíváncsian várjuk, hogy a nem bundle-ben induló Sports változat miként teljesít majd az eladásoknál.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a ConQuest Entertainment biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Bowling
  • Addiktív
  • Meglepően élvezetes fociadaptáció
Negatívumok
  • Sokáig tarthat a matchmaking
  • Pár sport eléggé hasonló

További képek

  • Nintendo Switch Sports
  • Nintendo Switch Sports

Nintendo Switch Sports

Platform:

Kiadó: Nintendo

Forgalmazó: ConQuest Entertainment

Megjelenés: 2022. április 29.

» Tovább a játék adatlapjára

m_anger

m_anger
Ami a nyolcvanas években kölyökként csak álom volt (videojátékokkal dolgozni), az mára valóság. Munkaidőben fejlesztőként, szabadidőben kritikusként. Játék az élet?

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!