25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Pharaoh: A New Era gamescom próbakör

Remake-et kap a kilencvenes évek végének városépítős játéka.

Írta: Dino

Az ezredforduló környékén igen nagy népszerűségnek örvendtek a különböző városépítős játékok. Kezdődött az egész talán a SimCity-vel még 1989-ben, de a ’90-es évekban a Caesar és a Pharaoh sorozatokkal is sokan játszottak. Hosszú idő elteltével pedig a Triskell Interactive-nál úgy gondolták, ideje nagy kedvencükből, a fáraós játékból egy vadonatúj kiadást elkészíteni. Ezt volt alkalmam röviden kipróbálni a gamescom során.

Pharaoh: A New Era gamescom próbakör

A Pharaoh: A New Era egy remake, amely az alapjátékot és a Cleopatra kiegészítőt egyaránt magába foglalja. Összesen több mint 50 küldetést kapunk, ami a fejlesztők szerint legalább 100 óra játékidőre köt majd le bennünket.

A próba során az egyik első küldetésbe kezdhettem bele, teljesen nulláról indulva. A térképre vezető út mellett kellett először kijelölnöm a lakóépületek helyét, majd ahogy jöttek az emberek, úgy húzták fel a kisebb, majd folyamatosan növekvő méretű házakat. Gondoskodnom kellett arról, hogy mindenki elérje utakon az épületeket, és nem feledkezhettem meg az infrastruktúráról sem. Így például kiemelten fontos a megfelelő vízellátás kialakítása, de a raktárépületek, piacok elhelyezéséről, valamint számos más építmény felhúzásáról is nekem kellett gondoskodnom. Emellett meg nem ártott bányákat is építeni, hogy aranyat gyűjtsenek benne az emberek a kiadások fedezésére.

Pharaoh: A New Era gamescom próbakör

Aztán egyszer csak beütött a krach, kigyulladt egy ház, a tűz tovább terjedt a szomszédokra, és mivel épp nem volt a közelben ókori tűzoltóság (más városrészekhez helyeztem csak olyat), egy egész nagy terület a lángok martalékává vált. Mindez bebizonyította, hogy jóval gondosabb tervezésre lett volna szükség, de mivel próbáltam minél több mindent megépíteni a rendelkezésre álló idő alatt, kevésbé törődtem ilyen szempontokkal.

Ugyanakkor nagyon régen volt már az, hogy városépítős játékokkal játszottam, aminek következtében sok más téren is bénáztam a próbalehetőség során. Azonban miután kicsit már azt hittem, hogy ráéreztem a dolgokra, hirtelen azt vettem észre, hogy le is járt az egy órám, amit a kipróbálásra kaptam.

Pharaoh: A New Era gamescom próbakör

A Pharaoh: A New Era talán nem a legegyszerűbb játék, ami a műfajon belül létezik, de látszólag igyekeznek a fejlesztők egyszerre hűek maradni a forráshoz, és ezzel együtt modernizált formában adni át a rajongóknak és az új közönségnek ezt a több mint húsz évvel ezelőtti játékot. A remake PC-re készül, megjelenésére pedig talán még az idei évben sor kerül.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pharaoh: A New Era

Platform:

Fejlesztő: Triskell Software

Kiadó: DotEmu

Megjelenés: 2023. február 15.

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!