25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Persona 3 Portable teszt – Végre elérhető a PS2 és PSP legendás Persona-felvonása is

Ilyen egy igazi legenda – csak épp a körítés lehetett volna kissé legendásabb is.

Írta: Zoo_Lee 1 hozzászólás

Bármennyire is tűnt még pár éve lehetetlennek, a SEGA és az Atlus egyre növekvő fókusza a PC-s piac irányába eljutott arra a pontra, hogy lényegében a teljes klasszikus „Persona-trilógia” elérhető immár. Nem véletlenül szokás ezt a hármast trilógiaként emlegetni – bár a Persona első két része is sikeres volt a maga nemében, a harmadik résszel indult meg az a sikersorozat, amely a teljes Shin Megami Tensei franchise-ból az élmezőnybe emelte a sorozatot, és popularizálta azon elemeket, amelyek mára a védjegyének számítanak.

Persona 3 Portable teszt – Végre elérhető a PS2 és PSP legendás Persona-felvonása is

Ez persze együtt jár azzal is, hogy a Persona 3 a szó legszorosabb értelmében nem öregedett a legjobban olyan szempontból, hogy megjelenésekor még forradalminak számító játékelemeit azóta mind a negyedik, mind az ötödik rész jelentős mértékben továbbfejlesztette. Ha valaki még nem játszott a két későbbi rész portjaival, egyértelműen érdemesebb a sort a harmadik felvonással kezdenie, ha viszont már végigjátszotta azokat, kicsit lejjebbvennie az elvárásaiból.

A harmadik részben az általunk alakított diák (aki a Portable kiadás újításainak köszönhetően lehet fiú, mint az eredeti PS2-es változatban, vagy akár lány – ekkor bizonyos történeti elemek és szociális kapcsolatok megváltoznak) frissen iratkozott át a Gekkoukan Középiskolába, és költözött be egyúttal az iskola egyik kevésbé lakott kollégiumába. Nem sokkal később kiderül, hogy érkezésének más okai is voltak: miután kapcsolatba lép vele a széria többi részéből ismerős Igor, és képessé válik használni a personák erejét, ráébred, hogy az iskola és osztálytársai sem kimondottan hétköznapiak.

Persona 3 Portable teszt – Végre elérhető a PS2 és PSP legendás Persona-felvonása is

Lakótársai és a kollégium vezetője a S.E.E.S. nevű speciális csoport tagjai, akik tudnak a personák létezéséről, és segítségükkel az emberiség megmentésén fáradoznak az úgynevezett „Sötét Óra” során. Ez a speciális időpont, mely lényegében egy „rejtett óra” éjfélkor, amely a legtöbb ember számára észrevehetetlen, ugyanis ideiglenesen koporsókba burkolva nem is érzékelik a létezését. Azonban a szerencsétlen áldozatok, illetve a persona-használók ekkor tanúi lesznek, ahogy a városban a középiskola helyén megjelenik a Tartarus torony, az utcákat pedig elárasztják az árnyak, akik a koporsó nélkül maradt védtelen célpontokra vadásznak, hogy elszívják belőlük az életerőt és az érzelmeket.

A S.E.E.S. friss tagjaként (akinek a széria többi hőséhez hasonlóan lehetősége van új personák begyűjtésére, cserélgetésére és kombinálására is) hősünk feladata felderíteni a Tartarus és az árnyak eredetét. Emellett különböző mellékküldetéseket is megoldhat, illetve helyt kell állnia az iskolában, az órák után időt tölthet a barátaival, részmunkaidős állást vállalhat, beléphet az iskolai klubokba. Ezáltal fejlesztheti mind különböző tulajdonságait, mind a szociális linkeket, amelyek állapota befolyásolja a megfelelő típusú personák hatékonyáságát is, illetve plusz pénzre tehet szert, ami kifejezetten jól jön az új felszerelések beszerzése során.

Persona 3 Portable teszt – Végre elérhető a PS2 és PSP legendás Persona-felvonása is

A játékmenet lényegesen nyíltabb a későbbi részekhez képest. Bár időről időre felbukkan egy-egy esemény, amelyre a naptár megadott napján sor kerül, legfőbb feladatunk kimerül a Tartarus felfedezésében, aminek a tempója teljesen ránk van bízva. Ráadásul ezt sem tehetjük meg sorban minden este, hőseink ugyanis egy-egy felfedezőkör után képesek olyannyira kimerülni, hogy egy-két napot regenerálódással kell tölteniük. A felfedezéseknek ráadásul az esetek többségében csak akkor van értelme, ha készen állunk rá, hogy legalább öt vagy több emeletet haladjunk, így tudjuk ugyanis a haladásunk folytatásán belül aktiválni a liftek formájában jelzett checkpointokat, amelyek révén utunkat később tetszőleges szintekről is elkezdhetjük. Erre azért van szükség, mert a Tartarus szintjei – beleértve a rajtuk elhelyezett jutalmakat és ellenfeleket – minden próbálkozás során teljesen újragenerálódnak. Emiatt megéri akár már kitakarított szintekre is visszalátogatni – de egyúttal fel kell készülnünk arra is, hogy a félbehagyott szintek, megfutamodások révén értékes napokat veszíthetünk.

A játék addiktív, a történet, a karakterek interakciói kiválóak (bár közel sem annyira komplexek, mint a későbbi részekben), amíg a játékélményt és mechanikákat nem a későbbi felvonásokhoz viszonyítjuk, egy minden tekintetben kiváló játékkal van dolgunk. Csak épp annak nem feltétlenül a legjobb változatával. Ahogy a korábbi Persona részek esetében, ezúttal is a játék legtöbb tartalommal megpakolt változata került portolásra. Ám míg a Persona 4 esetében ez a PS Vitára megjelent Golden, a Persona 5 esetében pedig a PS4-re megjelent, majd PS5-re next-gen frissítéssel bővült Royal, addig a Persona 3 Portable eredeti platformja a PSP volt.

Persona 3 Portable teszt – Végre elérhető a PS2 és PSP legendás Persona-felvonása is

Emiatt pedig meglehetősen érdekes és kényes helyzet állt elő: a P3P a maga idejében technikai csodának számított, hiszen egy iszonyatosan méretes és komplex PS2-es játékot portoltak át a szerényebb képességekkel rendelkező kézikonzolra. Sőt kibővítette azt egy új, alternatív főhőssel, valamint egy rakat játékbeli módosítással is – a P3P-ben az eredeti változattal ellentétben például a csatákban átvehetjük az irányítást manuálisan a csapattársaink felett. (Ez utóbbi mechanika nem teljesen hibátlan, manuális váltást, majd visszaváltást követően ugyanis előfordult, hogy nem igazán tartották be a beállított viselkedésmintát). Ám a portolás során kikerült számos animált átvezető jelenet, a textúrákon még a felskálázás ellenére is látszódik az eredetileg a PS2-nél alacsonyabb felbontás. Játékmenet tekintetében pedig bár PS2-n a Tartaruson kívül is 3D-s térben járhattuk be az iskolát, a kollégiumot, a várost, PSP-n ezek mind le lettek butítva visual novel jellegű menükre, amelyekben az adott helyszínt egy kurzorral pásztázhatjuk végig 2D-s, izometrikus nézetben, és a karaktereket, tárgyakat megbökve léphetünk velük interakcióba.

Nem feltétlenül lett volna szükség egy Crisis Core Reunion jellegű teljes remasterre, azonban egy kicsivel több befektetett munka rengeteget segíthetett volna a Persona 3 Portable-nek annak érdekében, hogy egy teljesebb, a többi rész portjához méltóbb változatot kapjon. A burok alatt ugyanis zsenialitása ellenére továbbra is egy PSP-s játék pörög, holott a modern hardverek lehetővé tehettek volna sokkal többet is, a sorozat ismerői pedig jogosan háborodhatnak fel a PS2-es változathoz képest kissé lebutított látványvilágon, illetve az átvezető jelenetek és a bejárható 3D-s terek hiányán. Míg a többi rész esetében egyértelmű volt, hogy a legjobb kiadások látogattak át PC-re (illetve Switchre és Xboxra), addig a Persona 3-nál ha adott a lehetőség, még mindig érdemes a P3P előtt vagy után nyúzni egy kicsit a PS2-es eredetit is, és kihagyott ziccer, hogy ezt a két változatot nem gyúrták össze jobban.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Végre a legnépszerűbb Persona játékok mindegyike multiplatform kiadást kapott
 • Még mindig addiktív és hangulatos játék, amely nélkül a széria nem tartana ott, ahol
 • Játékmenet és tartalom szempontjából a legteljesebb kiadás
Negatívumok
 • Tálalás, prezentáció tekintetében viszont nagyon érződik rajta, hogy PSP-ről került portolásra
 • Legalább az animált átvezető jelenetek egy részét vissza lehetett volna hozni
 • Hatalmas kihagyott lehetőség, hogy nem gyúrták össze legalább valamilyen mértékig a PS2-es és PSP-s változatokat

További képek

 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable
 • Persona 3 Portable

Persona 3 Portable

Platform:

Fejlesztő: Atlus

Kiadó: Sega

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2011. április 28. PSP
2023. január 19. PC, PS4, X1, XSX, Switch

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Berci1
Berci1 [467]
Pletykálják, hogy csinálják a P3 remake-et ami összegyúrja a ps2 és psp-s változat erősségeit.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)