25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Lamzu Atlantis OG V2 4K egérteszt – Igazi szürke eminenciás

Mindenféle felesleges csicsától mentes, de cserébe vérprofi a Lamzu gamer egere.

Írta: GeryG

Lamzu Atlantis OG V2 4K egérteszt – Igazi szürke eminenciás

Mi jut eszünkbe arról, ha azt mondjuk valamilyen kütyüre, hogy az „gamer”? Naná, hogy az RGB-világítás, a menő kinézet és egy rakás olyan funkció, szolgáltatás, extra, „fícsőr”, amire ráaggatják, hogy azoktól lesz valami gamer. Igaz ez a monitorokra, billentyűzetekre, fejhallgatókra, asztalokra és székekre (oké, utóbbiaknál az RGB-világítás még nem annyira hétköznapi), de persze az egerekre is. Az egerek piacán döbbenetesen nagy a kínálat még akkor is, ha kivonjuk a képletből a rengeteg olcsó, noname, kínai vackot. Így is olyan gyártók maradnak versenyben, mint a Logitech, a Razer, a SteelSeries, a Genesis, a HyperX, a Corsair, az ASUS és bizony a Lamzu is.

Nekem is megfordult már jónéhány ilyen kütyü a kezeim közt, elég csak a SteelSeries Aerox 5-re, az XPG Primerre, a Lioncast LM30-ra, a Genesis Krypton 555-re vagy az Acer Predator Cestus 500-ra gondolni. Ha megnézzük ezeket, azt láthatjuk, hogy a maguk módján mindegyik „csicsás”. Ki kicsit, ki jobban, de mindegyik világít, megpróbálja valamivel magára vonni a figyelmet. De nem a Lamzu egere! Az Atlantis OG V2 4K ugyanis maga a megtestesült szerénység és elegancia.

A Lamzu Atlantis OG V2 4K egy szimmetrikus kialakítású, de kifejezetten jobbkezeseknek szánt egér. Ez a változat kizárólag sötétszürke (a gyártó faszénfeketének hívja) színben érhető el, bár az OG V2 Pro fehér, kék görgővel, míg a korábbi Atlantis OG-ből volt egészen szemkápráztató kék-rózsaszín, teljesen rózsaszín, sőt, még a régi időket idéző koszosszürke verzió is. De visszakanyarodva az OG V2 4K-hoz, itt minden fekete, kivéve az egér bal oldalán elöl található aranyszínű Lamzu feliratot, valamint a görgőt, amely világosabb szürke

Lamzu Atlantis OG V2 4K egérteszt – Igazi szürke eminenciás

Az egér mentes mindenféle ergonomikusnak kikiáltott sallangtól, nincs hüvelykujjtámasz, nincs agresszív vonalvezetés. Első ránézésre akár egy háromezer forintos irodai darab is lehetne. Lehet, hogy ez így most negatívumként hangzik, de épp ellenkezőleg. Ennyire elegáns gamer egérrel én még nem találkoztam. Igazi szürke eminenciás, aki tökéletesen tisztában van vele, hogy nincs szüksége semmilyen cirádára ahhoz, hogy örökre a használója emlékezetébe vésse magát. És akkor még említsük meg, hogy a szokásos (számomra nem feltétlenül szimpatikus) furkálás nélkül sikerült az egér tömegét 57 grammra szorítani.

Mert ami a belsőt illeti, itt már épp a külcsín visszafogottságának ellenkezőjével találkozhatunk. Az egér lelke, a kurzor, illetve játékokban a kamera mozgatásáért felelős szenzor egy Pixart PAW3395, amelynek felbontását több lépcsőben egészen 26 000 CPI-ig lehet felskálázni. A mellékelt, sulis radír méretű dongle pedig szinte egyedülálló módon 4K-s, vagyis 4000 Hz-es polling rate-et kínál.

Itt álljunk meg egy szóra, mivel bár ez piszkosul menőn hangzik (és biztosan vannak, akiknek csak ennyi elég, hogy a hiúságukat beindítva azonnali vásárlásra ösztönözze őket), valójában egy egyszeri játékos, de még egy vérprofi e-sportoló sem feltétlenül képes érdemben érzékelni az ebből fakadó elméleti előnyöket. Szóval jó, hogy van, de valójában még egy vérre menő CS2-ütközetben sem ez fogja eldönteni a partyt egyik vagy másik fél javára. A 4K-s polling rate egyébként csak a mellékelt dongle-lel érhető el, ha valaki kábelen kívánja használni az egeret, annak „be kell érnie” az 1000 Hz-es polling rate-tel.

Lamzu Atlantis OG V2 4K egérteszt – Igazi szürke eminenciás

A két fő klikk alá a Lamzu mérnökei a Huano hangzatos nevű Blue Shell Pink Dot kapcsolóját választották. Bár jó eséllyel a felhasználók többsége nem fogja szétszedni az egeret, azért megemlítem, hogy a kapcsolókból az átlátszó változatot találnák odabent. A gyártó nem jelölte meg ezek élettartamát a szokásos kattintásszámban, de én a magam részéről ezt is csak az egérre egyébként sem jellemző felesleges erőfitogtatás elkerülésének tekintem. Dobálózhatnak 10-20-sok milliós kattintásszámmal, de minek? Senki az életben nem fogja ezt számon kérni senkin. Teszt közben mindenesetre az egér nem hibázott egyszer sem, a kattintás hangja pedig közepesen erősnek mondható. Van nála jóval hangosabb egér is a piacon.

A Lamzu Atlantis OG V2 4G kapcsán nagyon nehezen találok kritizálható részletet. A több hétig tartó teszt során, ahol azért nyúztam rendesen, sosem hagyott cserben. az akkumulátoridő pedig nyilván nagyban függ attól, hogy a 4K-s polling rate-et bekapcsoljuk-e vagy sem. De nélküle akár hetekig is bírja egy szusszal. Ha nagyon bele kellene kötnöm valamibe, akkor talán a letölthető szoftvert lehetne elővenni, aminél azért bőven találni sokkal átláthatóbbat és kezelhetőbbet a piacon.

A Lamzu Atlantis OG V2 4G egér jelenleg nagyjából 47 ezer forintért vásárolható meg, amivel messze nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább gamer egér a piacon. És ezért a pénzért az egyik legelegánsabb, legjobb paraméterekkel rendelkező egeret kapjuk, amely nem mellesleg az általam teszteltek közül magasan a legigényesebb csomagolásban érkezett. Nálam megvan az új király, nehéz lesz letaszítani a trónról.

A bemutatott terméket a nemrég indult GAMERSlife biztosította. Ez egy új, kifejezetten a játékosokat megcélzó webáruház, ahol kizárólag olyan termékeket találsz, amelyeket azonnal meg is lehet vásárolni. Személyes átvétellel akár azonnal tied lehet a választott termék, míg délután 2-ig leadott rendeléssel másnap kiszállítják.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!