Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Prometheus

290 levél
Válasz 13.03.31. 12:51 #393
stenga
A lényeg kb ugyanaz mint az eredetiben csak sokkal akciódúsabb az egész és egyértelmübb válaszokat ad.
14652 levél
Válasz 13.03.31. 00:23 #392
Razor03
Erre tessék!
Kevés vagy, mint Celeronban az L2 cache!
32252 levél
Válasz 13.03.30. 06:25 #391
szbszig
Ez megvolt mindenkinek?

Jon Spaihts' Prometheus Script

Fent van a neten teljes egészében, 120 oldal, de aki ezt soknak érzi, annak elég a fenti cikket elolvasni, az is egész jól összefoglalja a cselekményt, ráadásul külön kiemeli azokat a részeket, ahol eltér a végleges filmtől. Igazából a forgatókönyv első fele nem tartalmaz nagy eltéréseket, attól a ponttól azonban, amikor másodszor járnak a piramisban, drasztikusan elválik az általunk látottaktól.

Nem mondom azt, hogy minden elem tetszett benne. Például David karaktere ezerszer jobb a végső változatban, Spaihts forgatókönyvében indokolatlanul gonosz már kezdettől fogva. Vagy például bármennyire is izgalmasan hangzik, hogy eszerint a Prometheus is az LV-426-on játszódik, lássuk be, ez számtalan problémát felvetne: például hogy miért csak a lezuhant idegen űrhajót találják meg az Alienben és az Aliensben, az óriási piramisokat vagy éppen a Magellan (Prometheus) maradványait nem.

Más téren ugyanakkor Spaihts forgatókönyve nyer. Egyrészt sokkal logikusabbnak tűnik: nem a fekete trutyi az oka minden egyes mutációnak, legyen az teremtő vagy pusztító jellegű; és nem Watts (Shaw) szüli meg az első facehuggert, hanem az engineerek (space jockeyk) fejlesztették ki őket hosszú-hosszú idő alatt. Másrészt pedig a forgatókönyv összehasonlíthatatlanul akciódúsabb a filmnél. Hollowayből, Wattsból és a személyzet legalább még egy tagjából mászik elő alien, plusz a szimplán csak mutálódott Fifield is beszáll a mókába, úgyhogy egyszerre négy szörny üldözte volna a legénység megmaradt tagjait. Nekem nem volt bajom a rengeteg vallásos és egyéb utalással a végső változatban, de a filozofálás mellett egy kis akció is nagyon kellett volna.

Összességében én most Spaihts forgatókönyve felé hajlok. Persze ebben benne lehet az is, hogy a Lindelof által átdolgozott verziót láttam, és az nem volt jó, úgyhogy nem túl merész kijelentés, hogy annál ez sem mutatna rosszabbul a filmvásznon. A másik ok, hogy a Prometheus után Lindelof lelépett, meghagyva maga mögött az általa kiötölt, számtalan, történetbeli elvarratlan szálat, valamint azt a kínzó kérdést, hogy mi legyen a Prometheus 2-ben, és hogyan lehetne az eddig látottakat az Alienhez kapcsolni...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
574 levél
Válasz 13.01.02. 13:06 #390
Bomc.
40 kínzó Prometheus kérdés...beszarás
13848 levél
Válasz 12.12.30. 17:36 #389
powerhouse
de a Deacon nem is a xenomorfok őse, nem? a napokban olvastam pont erről, és ilyesmit írtak.
If I look back I am lost
871 levél
Válasz 12.12.30. 16:54 #388
cerebrum
Barthezzel kell, hogy egyetértek, számomra szintén pont ezért volt óriási csalódás a film, mert a klassz képi világ és atmoszféra ellenére sem tudom lenyelni, hogy így elbaszarintották nem csak a Space Jockey-kat (misztikus elefántfejű idegenek helyett idegbeteg maszkos albínó humanoidok, akik belekotnyeleskednek az ember kialakulásába), hanem (és ez az óriási blaszfémia szerintem) a xenomorfok eredetét is.

Ami írsz az evolúcióról az stimmel, bár nem hangsúlyoztad ki eléggé, hogy az evolúcióban a véletlen faktor csak a mutációk (azaz a genetikai változatosság) megjelenésében játszik szerepet, maga a szelekció már NEM véletlenszerű, így maga az evolúció sem degradálható le arra, hogy ez egy totál véletlenszerű folyamat lenne.

Csakhogy amit itt a filmen láttunk, annak sajnos nem sok köze van mindehhez. Mert mi is történik itt? Néhány nap(!) leforgása alatt a fekete szmötyiből négy(!) lépésben evolválódik egy (azaz egy darab) proto-xenomorf. WTF? Ennek köze nincs ahhoz az evolúciós folyamathoz, amiről írsz. Az ennél egy sokkal lassabb volumenű, sok-sok generációkon átívelő folyamat, ami ráadásul populációkat érint, nem egyetlen egyedet! Szóval ezzel én nem érvelnék a helyedben a film védelmében.

Egy szó mint száz, ahogy Barthezz is említi, igen, ez ténylegesen úgy hat itt a Prometheusban, hogy a tökéletes organizmusunk egy véletlen baleset eredménye (a "tudósok" pont ott jártak, ahol a "kígyók" megjelentek, és a felébresztett "Space Jokey" is szintén pont ott volt, hogy a "nagy polip" gazdaként használhassa), nem egy "survival of the fittest" alapú evolúciós fejlődés eredménye.

De oké, ezt még lenyelem, hiszen van egy másik lehetőség is, amire már kicsit az első Alien film is utal, nevezetesen, hogy biofegyvernek tenyésztették ki őket. Erre utalhatna a xenomorf dombormű is a falon, bár ez kb. olyan, mintha mi mondjuk az ebola vírusnak tisztelegnénk és szobrokat állítanánk nekik. Na mindegy.

De akkor kérdem én, ha a film írói erre akartak kilyukadni, ebben az esetben miért nem vágták ki a picsába az utolsó öt percet? Mert akkor most a xenomorf (mint faj) vagy magától evolválódott vagy úgy tenyésztették ki. Ha előbbi, az utolsó öt perc baromság. Ha utóbbi, akkor... várjunk csak, hiszen akkor is baromság. Elvégre nyilván a kitenyésztés is egy hosszabb időt felölelő folyamatnak kellett lennie sok-sok kísérletezéssel (ahogyan a farkasból sem két nap alatt négy lépésben lett kutya). Vagy a Space Jokey utolsó gondolatfoszlánya mielőtt a "polip" letaglózta valami ilyesmi lehetett? "A kurva életbe, évtizedeket basztunk el ennek a dögnek a kitenyésztésére, és erre kiderül, hogy mindet négy lépésben kivitelezhető? Bazzzzz...."
Lacho calad! Drego morn!
29281 levél
Válasz 12.12.30. 12:49 #387
Germinator
Érdekes, hogy ha felmentek Wikipédiára, és beírjátok, hogy "meddő vita", akkor pontosan ezt az alant elhangzó LiT-Peace beszélgetést dobja ki
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
20243 levél
Válasz 12.12.30. 12:31 #386
Peace
Jó, jó, ezt már hallottuk párszor, attól még nem lesz igaz.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
18910 levél
Válasz 12.12.30. 12:18 #385
LiT
Év egyik legjobb filmje. pont.
We are the Universe... Observing itself... Observing itself... Destroying itself...
20243 levél
Válasz 12.12.30. 12:08 #384
Peace
Mi nem húzzuk le, magát járatta le szegény Ridley bácsi.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
18910 levél
Válasz 12.12.30. 12:04 #383
LiT
Vagy csak nézem a filmet és odafigyelek. Tényleg kurva egyszerű megérteni benne mindent. Az csak egy kifogás, amivel itt dobálóztok, hogy lehúzhassátok a filmet. Vicc
We are the Universe... Observing itself... Observing itself... Destroying itself...
29281 levél
Válasz 12.12.30. 11:55 #382
Germinator
Barthezz, akkor te nem igazán értetted meg az írást - vagy az evolúciót, ami a mi világunkban is működik Hát persze, hogy véletlenek sorozatán keresztül született meg a tökéletes faj, ezeket a véletleneket hívják evolúciónak. Ha nagyon nagyon NAGYON le akarom egyszerűsíteni, az evolúció arról szól, hogy van 1000 egyed, akik tök random kaptak különböző tulajdonságokat, amikor megszülettek. Megkapták a szüleik tulajdonságait, plusz apró mutációkat a génjeikben, amik csak véletlenül következtek be! Az 1000 lényben tehát van valami más, mint az elődeikben, de csak véletlenül. Na most 1000 egyedből lesz pár akiknek ez a mutáció valami nagyon jót hozott létre, és ami miatt nagyobb eséllyel élik túl a környező világ veszélyeit, mint a többiek. Ez a természetes kiválasztódás, az evolúció meg az, hogy több milliárd éven keresztül egy egysejtű élőlényből létrejött az ember - iszonytató mennyiségű mutáció és véletlenek miatt Az egész Prometheus erről a gyorsított evolúcióról szól, és az Alien amiatt jött létre, mert annyiszor kombinálódott ide-oda az a fekete cucc a különböző hordozóival, hogy végül létrejött egy tökéletes faj - azt nem mondom, hogy az evolúció definíció szerint a tökéletesség irányába halad, mert ugye mi a baktériumokhoz képest egészen menő kis lények vagyunk, de az is igaz, hogy baktériumok évmilliárdokon keresztül túléltek, mi meg... hát hagyjuk is Szóval ez nehéz kérdés, de az a koncepció, hogy sok-sok ide-oda kombinálás során végül létrejött valami, ami megtartotta az elődei pozitívumait és elvetette a negatívumait, eléggé párhuzamban áll az evolúció lényegével.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
1633 levél
Válasz 12.12.30. 10:21 #381
-T0ng-
Szerintem sem véletlen: David több akart lenni a teremtőjénél. Már az első pillanattól kezdve tudta, hogy mivel állnak szemben és ezt ki is használta. Holloway azért vált csak célponttá számára, mert ő volt az, aki a szemére hányta folyton, hogy nem képes több lenni önmagánál.

A bratyizás is szerintem teljesen elfogadott. Bármennyire is pánikolt a küldetéstől a biológus, mégis csak azért ment oda, hogy új életformát találjon. Egy a szakmájában fanatikus tudóst véleményem szerint egy-egy új felfedezés valósággal le tud nyűgöni, így volt ő ezzel ő is.
290 levél
Válasz 12.12.30. 10:02 #380
stenga
Biztos hogy nem melléktermény (lásd. xeno festmény a falon), a filmbéli dolgok (az óriás arcmászó, deacon) voltak melléktermékek.
52271 levél
Válasz 12.12.30. 09:50 #379
Barthezz
Megnéztem én is újra a filmet. Másodszorra én is sokkal több mindent értettem, mint elsőre és jobban is tetszett, de még így is van 1-2 olyan dolog, amivel nem tudok megbékélni. A kérdésekre adott válaszok jórésze amúgy nem hülyeség, a megértést sok helyen segítik, ugyanakkor bizonyos pontokban meglehetősen sántítanak és erőltetettek a válaszok.

Pl. a 10-es kérdés (Ez a biológus miért haverkodott olyan látványosan egy agresszív, szürke űrpinaszörnynel?) esetén elintézi a választ azzal, hogy mindketten be vannak tépve. Nos, direkt figyeltem, hogy csak az egyikük, a szakállas szívott be, a szemüveges biológus még ugratja is ezért, hogy a tudósok szégyene. A nagyra nőtt szőrnyikével pedig éppen ő kezd el bratyizni, úgyhogy ez a válasz abszolút nem magyarázza meg a biológus vsielkedését, továbbra is a film egyik leggázabb jelenetének tartom.

A másik dolog amúgy, amit így másodszorra sem tudtam elnézni a filmnek, a fekete trutyi tök randomszerű viselkedése és ennek révén a felesleges szétbonyolítása és ezáltal vicc szintjére degradálása az alien születésének (fertőzött ember emberrel dug, így születik egy óriás arcmászó, vááááááá). Így teljesen úgy tűnik, hogy az alien egy véletlen melléktermék, ami pont a 4 Alien-film által felállított tökéletes faj teóriát borítja...

Ezeket leszámítva másodszorra tényleg sokkal fogyaszthatóbb volt számomra is, rossz filmnek semmiképpen nem nevezném, csak hát ez a pár említett kapitális baromság lerontja a teljes élményt.
7503 levél
Válasz 12.12.29. 17:49 #378
Attila88
Nahát, akkor te valamiféle próféta lehetsz, illetve zseni. Esetleg mindkettő
"This movie isn't about cars, it's about a guy who owns a car"
10345 levél
Válasz 12.12.28. 21:31 #377
MattMatthew
Nagyon fején találta a szöget!

"There are two types of beings in the universe: those who dance, and those who do not."
32252 levél
Válasz 12.12.28. 16:00 #376
szbszig
Nekem ez a kedvenc kommentem:

"Az ilyen szorgalmas emberek a ferde facér nem a harmadik doktorijukat írják? A durva mindenit! Ilyen marhaságokba ennyi energiát beleölni?! Hogy lehet valaki ilyen címeres segg? És hogy az Istenbe ér ennyire rá? Nincs vizsgája? Miért nincs? 40 kérdés az 3 tárgynak a tételsora. Miért nem azt dolgozod ki hülye e vagy?"

Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1604 levél
Válasz 12.12.28. 15:02 #375
Aribeth
De már ezért megérte elolvasni a cikket és a kommenteket:

http://lfg.hu/50318/hirek/a-prometheus-mint-szerepjatek-alternativ-filmkritika/
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1604 levél
Válasz 12.12.28. 15:01 #374
Aribeth
Bruhahaha.

A kommentekből ítélve az író eléggé lyukra futott azzal, hogy le-tájékozatlan-idiótázta a videó készítőit, de mivel a kérdések a Red Letter Mediától függetlenül léteznek, mindenképp hasznos, hogy megpróbált válaszolni rájuk.

Nem egyre egész jó (logikus, átgondolt, elfogadható) választ adott, és látszik rajta, hogy nagyon lelkes, továbbá megértem, hogy unalmas lehet már a filmre zúduló eltúlzott fikaáradat, de a stílusa sajnos túlságosan is nagyképű. És ha valaki ilyen bájosan passzív-agresszív ("az összefüggéseket kereső rajongók és a hangos, értetlenkedő kritizálók") modorban nyomja, akkor jóval nehezebb elnézni neki azt, hogy az érvei jó részét agyonbonyolított rajongói elméletekre és a kivágott jelenetekre/a forgatókönyvben létező, de le nem forgatott jelenetekre/a forgatókönyvbe be nem került kósza írói ötletekre és a készítők által elejtett félszavakra alapozza.

"A 2000 éve halott dolgok egyébként főleg a régészek, és nem a biológusok szakterülete, jó reggelt." + "a halott lények elsősorban a régészek szakterülete, nem a biológusoké"

Csak tudnám, hogy akkor mi a f*szt csinálnak a biomókus végzettségű kutatók a Természettudományi Múzeumban.

***

Én bármikor szemet hunyok egy alkotás vélt és valós logikátlanságai felett addig, amíg a hangulat és a karakterek megfognak. Nos, a hangulat itt száz százalékig rendben van, a karakterek meg jól indultak, de valahogy egyik sem lett túl izmos (nem túlzottan szerethetőek és ilyen kezdetleges formában nem is igazán érdekesek). A bővített jelenetek már javítottak a helyzeten, de még azokkal együtt is hiányérzetem maradt.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
18910 levél
Válasz 12.12.28. 12:21 #373
LiT
Nekem még a mozi verzió is teljesen tiszta volt. Semmi kérdésem nem volt a film után, minden benne van. Ami meg nincs, azt ki lehet következtetni.
We are the Universe... Observing itself... Observing itself... Destroying itself...
7503 levél
Válasz 12.12.28. 12:10 #372
Attila88
Ez a komment tetszik

21, Ez a válasz teljesen logikátlan. A dinoszauruszoknak nem sok köze van a humanoidokhoz, ezért felesleges mellékterméke lenne annak az evolúciónak, ami szintén nem hozható létre, mivel az evolúció ennek a bolygónak a határait is túllépi. A nyitójelenet szándékosan azt az érzést kelti, hogy az élet indul be, mert a vízbe kerül a DNS. Vagy kimászott a kis maki a vízből? Akkor hol vannak a dínók, akiknek meg semmi köze az emberekhez, vagyis itt valami kurvára sántít. Már talán az ember is ésszerűbben, gyorsabban, áldozatok nélkül klónozná magát, nem a vízbe oldódna. Írtad, hogy talán azért alkották az embert, hogy rajta teszteljék a cuccot. De mit, azt, amit megivott az elején voldemort? Nem ismerik még eléggé? Ez olyan lenne mintha te dugással csinálnál egy gyereket, akit megdugnál felnőttként, hogy megtudd milyen a dugás. – Meg ott hagynak a barlangban lakó kezdeti embereknek egy üzenetet, hogy nem menjenek oda? Kb mintha a kutyámnak mondanám, hogy ne sétáljon be a NASA-hoz. Meg miért nem kussoltak arról, hogy oda nem lehet menni? És ezek nem részletkérdések.

33, Miért, mit kellene gondolni? Letépi David fejét, megtámadja az előtte álló embereket. Ha fertőzött és attól agresszív, miért nem halt meg mint a többiek? Ha nem az, miért támad, őt se támadták.

34, Nem is kell, hogy választ adjon, de akkor miért f.ért kezd el ezekkel a kérdésekkel foglalkozni? Ti írtátok nagy örömmel anno, hogy „filozofálós sci-fi-t kaptunk” Továbbra is kérdés: miért hozták létre az embert (ők kezdték így a filmet, nekik is kell választ adni) és miért tűntek el időközben, ha még emlékeztek rájuk a barlangrajzosok és miért kellett így reagálni a babaarcú Weylandre és Davidre.
"This movie isn't about cars, it's about a guy who owns a car"
11787 levél
Válasz 12.12.28. 11:50 #371
Ghoost
Én átolvastam, és valóban van benne logika a legtöbb kérdésre adott válaszban. Nagyon sokat levon a film élvezeti értékéből, hogy a mozi verzió annyira össze-vissza lett vágva.
32252 levél
Válasz 12.12.28. 07:34 #370
szbszig
Baromság a Prometheust cikiző 40 kérdés.

Egy szemmel láthatólag lelkes, sőt, mondhatjuk talán azt is, elfogult rajongó meglehetősen hosszú és változatlan formában leközölt írása, aki a bluray változat megtekintése után megválaszolja az egyik ilyen híressé vált, filmet cikiző videóban feltett kínos kérdéseket. Azt nem mondom, hogy minden tekintetben meggyőzött, de annak ellenére, hogy meglehetősen szkeptikusan kezdtem el olvasni, azt el kell ismerjem, hogy némi logika van abban, amit mond. Az állításai részben ugyan csak feltételezéseknek tűnnek, jelentős részük viszont a számos kihagyott jelenet egyikén-másikán alapszik, úgyhogy bizonyosan van valóságalapjuk. Egyébként mind a szereplők azóta híressé vált, irracionálisnak tűnő viselkedésére, mind a film nagy megválaszolatlan kérdéseinek egy részére megpróbál választ adni benne. Aki látta a filmet, és főleg ha hozzám hasonlóan elégedetlenül távozott a moziból, annak szerintem mindenképpen érdemes végigolvasni.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
10345 levél
Válasz 12.10.09. 16:17 #369
MattMatthew
Honest Trailers - Prometheus

"There are two types of beings in the universe: those who dance, and those who do not."
20243 levél
Válasz 12.10.08. 10:37 #368
Peace
A film az továbbra sem tetszik, ez viszont jópofa.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
32252 levél
Válasz 12.10.06. 02:37 #367
szbszig
[Ezt az összegzést még a nyári megtekintés után írtam. Mivel a filmes topikban újra szóba került a film, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy elküldjem végre. Nincs befejezve, és egy-két ponton hiányos, a lényeg azonban így is érzékelhető. Pontokba szedtem, mi bosszant benne.

A továbbiakban rengeteg SPOILER lesz a hozzászólásban, de nem akarom az egészet kitakarni, úgyhogy inkább most szólok.]

Na, ma végre én is eljutottam a moziba, és megnéztem 3D-ben. Hát, hát... Azt nem mondanám rá, hogy rossz film, de hogy ez borzasztó kevés volt ahhoz a hatalmas hype-hoz, ami már hosszú hónapok óta ment ezzel kapcsolatban, az biztos. És ugyebár ezt a hype-ot nemcsak az Alien filmek rajongói gerjesztették, hanem a készítők is tudatosan a vírusmarketinggel és hasonlókkal. Egyszer nézhető, meg tulajdonképpen szórakoztató, de ha az ember túl nagy elvárásokkal ül be rá, abból bizony pofára esés lesz.

Semmiképpen sem akarok részletes elemzést írni róla egyetlen megtekintés után. Itt most csak néhány elemet emelnék ki pontokba gyűjtve, amik engem különösen zavartak.

1. Először és leginkább az a hozzáállás, hogy a film felvet egy csomó kérdést, aztán pedig semmit sem válaszol meg közülük. Nagyon jó ez az egész filmet elejétől a végéig belengő misztikus légkör, de azért néhány konkrétum igazán kellett volna, mert így megfoghatatlan, értelmezhetetlen az egész. Mi közük a space jockeyknak az emberekhez? Hogyan alkották meg magukból őket? Mert ugye a DNS-ünk egyezik velük. De hogyan lesz a space jockeyból ember, vagy viszont? Mi volt a tervük velünk? És miért akartak kiirtani minket, miután a földi civilizációkat végre sikeresen felvirágoztatták? Mi elől menekültek a space jockeyk az LV-223-on, és mi ölte meg őket? Már léteztek volna akkor is alienek? És az anyabolygójukról miért nem küldtek azóta egyetlen felderítőcsapatot sem a helyzet tisztázására? A nyitójelenet mikor játszódik? És mit csinál az a magányos space jockey ott, azon kívül, hogy megöli magát? És a többi, végeláthatatlan mennyiségben lehet sorolni a döntő fontosságú kérdéseket, amikre csak találgathatjuk a választ. Természetesen egy jó film tartalmazhat nyitott kérdéseket, ilyenek az eredeti Alienben is voltak, a Prometheus viszont átesik a ló túlsó oldalára. Ráadásul, mint arról kicsivel lejjebb még lesz szó, a film inkább filozofikus hangvételű, mintsem feszültségben vagy akciójelenetekben gazdag, így meg főleg bántó, hogy semmire sem ad választ. Én bizony kielégületlenül távoztam a moziból utána.

(Egyes spekulációk szerint azért áldozza fel magát, hogy a lebomló DNS-éből létrejöjjenek az első mikroorganizmusok az addig teljesen élettelen Földön. Ez viszont tudományos szempontból nevetséges, másrészt pedig évmilliárdokkal ezelőtt kellett történnie, és ennyi idő alatt a space jockeyknak maguknak is teljesen meg kellett volna változni. A másik elképzelés az, hogy a space jockeyk a Däniken-féle ancient astronauts teória szerint csak tanítgattak minket. Ez azonban nem ad magyarázatot a DNS totális egyezésére. A harmadik elképzelés szerint pedig a közelmúltban, néhány tízezer éve hoztak létre minket mutációval saját magukból, ez viszont az evolúciót alátámasztó bizonyítékoknak mond ellent, ahogy a filmben is hallhattuk. Mondjuk persze az is lehet, hogy nem teremtés, hanem pusztítás zajlik éppen. Sőt az is, hogy nem is a Földet látjuk, hanem egy másik bolygót. Én őszintén szólva nem is gondoltam semmire, amikor először láttam a jelenetet.

Az, hogy a teremtés ellenére miért akarnak a space jockeyk most hirtelen elpusztítani minket, már sokkal inkább megmagyarázható. Itt több logikus elképzelés is lehetséges, noha a film megint semmilyen támpontot nem ad, melyik lehet a helyes. A filmben radiokarbonos kormeghatározással megállapítják, hogy az LV-223-on lévő telepen körülbelül 2000 éve történt a baleset, a space jockeyk eredetileg akkor indultak volna a Föld ellen. Ebből következhet az, hogy valami 2000 éve nagyon felbőszítette őket. Mi is történt 2000 éve? Jézus fellépése és keresztre feszítése. Például Jézus is space jockey lehetett, mi viszont ellene fordultunk, és ezért érdemeljük meg a pusztítást. Vagy Jézus éppen hogy nem volt az, és az nem tetszett nekik, hogy a judaizmust, ahol ők voltak a mindenható és folyton közbeavatkozó istenek, le akartuk cserélni erre az új, keresztényi berendezkedésre. Nagyon érdekes, de hogy ennek a kifejtését nem merik bevállalni az esetleges folytatásban, az egészen biztos. Egy egészen más elképzelés szerint ugyanakkor a space jockeyk az embereket kezdettől fogva azért tenyésztették ki, hogy később gazdatestek lehessünk az igazi fegyverükhöz: az alienekhez.)

2. Külön kell szólnom arról, hogy hogyan kapcsolódik a film az Alienhez. Pontosabban arról, hogy hogyan nem kapcsolódik egyáltalán.

[Ez a rész sajnos teljes egészében hiányzik, pedig részletezni akartam benne hosszasan, hogy a történetek milyen ellentmondásokat tartalmaznak, kezdve a klasszikus kérdéstől, hogy a Prometheus legénysége miért nem hallja azt a segélykérésnek hitt figyelmeztetést, amit aztán a Nostromo felfedez nem sokkal később, noha Kane-ék elmondása szerint az ottani space jockey-űrhajóban ülő pilóta teteme már fosszilizálódott, szóval bőven ott kellett pihennie a Prometheus film során is, stb.]

(Ridley Scott ugyan váltig hangoztatta, hogy ez nem Alien-előzményfilm. Illetve ha valaki negatív kritikát mer mondani róla, a fanatikus rajongók is rögtön ezzel az érvvel esnek neki, hogy ne akard ahhoz hasonlítani, meg biztos azért nem tetszett, mert ugyanolyan filmet vártál, mint az Alien volt. Ezzel kapcsolatban két dolgot szeretnék megjegyezni. Egyrészt nem azért nem tetszett. Ez az indok legfeljebb egy abból a hatból, amit itt kapásból felsorolok. Másrészt hogy a picsába ne lenne Alien-előzményfilm, amikor ormányos szkafanderes űrlények meg banánfejű proto-alien szerepel benne? Scottnak is elment az esze, beszél itt hülyeségeket...)

3. A szereplők egy része irritáló volt, a viselkedésük pedig sokszor irracionális. Vickerst konkrétan ütni tudtam volna, bár őt nyilván szándékosan csinálták ilyen beképzelt, elkényeztetett picsára. Weylandre viszont már nem lehet mentség. A zseni, a polihisztor, aki egymaga forradalmasított fél tucat tudományterületet, úgy viselkedett a filmben, mint egy szenilis öregember, akinek a belátóképessége a nullára szűkült. Teljesen kiábrándító volt. Azt még talán elhiszem, hogy az egyik hülye fasz tojik a biztonsági előírásokra, és leveszi a sisakját bent, de a többi hülye fasznak miért kell követnie a példáját? A geológus meg a társa hogy tévedtek el, miért nem jöttek ki arra, amerre bementek? Arról nem is beszélve, hogy annyira paráztak minden élőlénytől, aztán amikor a kobrát meglátták, akkor a biológus már meg akarta simogatni?! David most tulajdonképpen kinek az érdekeit szolgálta? Miért kellett megfertőznie Hollowayt, ki utasította rá? (Miért nem vittek magukkal egy-két kísérleti állatot, miért embereken kellett kísérletezni?) Miért ajánlotta fel a végén a segítségét Shaw-nak? Miért akarta annyira elhagyni a holdat, miért nem volt mindegy neki, hogy ott fekszik levágott fejjel a porban? Most tényleg az önös érdekeit követte? És hogy lehetnek neki saját vágyai robotként?

(Igaz, hogy a szereplők már az Alienben is sokszor irracionálisan viselkedtek. Kane majdnem belemászik a tojásba. Az űrhajón bármiféle óvintézkedés, karantén nélkül vizsgálják a facehuggert, és közben ott kajálnak mellette. Stb. Ezek már ott is meglehetősen bosszantottak. Azonban ott a film hangulata kompenzálni tudja ezeket a logikátlanságokat. Illetve még egy jelentős különbség: a Nostromo legénysége egyszerű, kétkezi, zömmel tanulatlan munkásokból állt; míg erre a korszakos jelentőségű expedícióra elvileg a legjobb tudósokat válogatták össze a világ minden részéről, hiszen Weylandnek a pénz nem számít.)

4. Műfajilag ez most mi volt tulajdonképpen? Mert mind horrornak, mind akciófilmnek gyenge. Elég csak a két műfaj csúcsának számító Alient és Alienst venni. Ebből teljesen hiányzott a feszültség. Az Alienen és az Aliensen izgultam, pedig azt nem is moziban meg 3D-ben láttam, hanem csak egy laptop kicsi képernyőjén. Ezen egyáltalán. Akciójelenet meg aztán tényleg alig volt benne elvétve néhány. Mondjuk túl sok akció nem is bontakozhatott volna ki, mert néhány puskán és egy lángszórón kívül lényegében fegyvert sem vittek magukkal a harmadik típusú találkozásra, ami egyszerűen nevetséges. Ráadásul a trailerek egy kifejezetten pörgős, akciódús filmet ígértek. Ehelyett kaptunk egy felszínes filozofálgatást, ami nincs is kellő mélységben kifejtve, de ez már a következő ponthoz tartozik.

5. Sok helyen nem is kellett volna a készítőknek túlzottan megerőltetni a fantáziájukat, nem kellett volna újszerű, kreativitást igénylő magyarázatokkal előállniuk, elég lett volna, ha csak kidolgozzák kellő mélységben az adott helyzetet. A hit, pontosabban a keresztény hit kérdése például számtalanszor szóba kerül, de sosem merik felvállalni, hogy mély, filozófiai okfejtésbe kezdjenek róla. A téma kimerül abban, hogy "én még mindig hiszek, mert csak". A film jelképe és a poszterek fő motívuma az az óriási kőfej, amiről egy büdös szót nem ejtenek végül az egész filmben. Vagy például ott van az a jelenet, amikor David beszél az egyetlen túlélő space jockeyval. Most olvastam, hogy ezt sokkal hosszabbra, és ténylegesen párbeszédre tervezték. Végül mégis csak annyi maradt belőle, hogy mond egy mondatot neki, amit le sem fordítanak nekünk, aztán a space jockey szó nélkül kitépi a gerincét. Miért, könyörgök, miért?...

(Pedig a bibliai vonalat erősítené az is, hogy a holdat, ahol a film játszódik, LV-223-nak nevezték el. Mózes harmadik könyvéből a megjelölt szakasz (LV 22:3) így hangzik: "Mondd meg nékik: Ha valaki a ti nemzetségetekből, a ti összes magzataitok közül hozzájárul a szent dolgokhoz, amelyeket Izráel fiai szentelnek az Úrnak, mikor rajta van az ő tisztátalansága: az ilyen ember irtassék ki én előlem. Én vagyok az Úr." Azaz a teremtőink, akik a filmben a space jockeyk, igazából nem akarták, hogy mi utánuk menjünk, és megkeressük őket.)

Ide tartozik az is, hogy a forgatókönyv és a vágás bántóan gyenge. Kétségtelen, hogy a film nagyon sok érdekes és látványos ötletet tartalmaz, de a jelenetek nem függnek igazán össze, csak úgy vannak egymás után. Sőt, néha egyenesen ellentmondanak egymásnak. Gondolok például arra, amikor Shaw-t le akarják fagyasztani, de ő az orvosi személyzetre támad, elmenekül, kioperálja magából a proto-facehuggert, majd amikor visszatér a többiekhez, senki sem kéri számon rajta a történteket, nem kérdezik tőle, hol volt, és nem akarják újra elkapni.

(Nem tudom, mennyire lehet igaz,

Meg kell említeni persze, hogy a DVD-verzióban kapunk majd több kimaradt jelenetet, és a végső, bővített kiadás jó fél óra plusz játékidőt tartalmaz majd. Ez azonban már aligha jelent vigaszt arra, hogy a mozis verzió nagyon el lett rontva.)

6. A film tele van sablonos elemekkel.

[Ez a rész is hiányzik, de itt nem nehéz utólag sem rekonstruálni, mire gondolhattam. Például a mágneses viharra semmi szükség nem volt, főleg arra az ezerszer elcsépelt, közhelyes fordulatra, ahogy szó szerint az utolsó pillanatban menekülnek előle. A csúcs azonban kétségtelenül az a jelenet, amikor Vickersék nyílegyenesen futnak a lezuhanó space jockey-űrhajó elől, és véletlenül sem térnének ki oldalra, hogy elkerüljék a kilapítást. Abban a pillanatban nem tudtam eldönteni, hogy egy Tom és Jerry-rajzfilmet nézek, vagy egy nagy költségvetésű, komolyan vehető filmet.]
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
9101 levél
Válasz 12.07.02. 16:21 #366
davkar9
Nos hát nem volt ez olyan rossz, mint ahogy azt egyesek állították. Az tény hogy a premier előtti napokon alaposan rápörgettem magam a trailerekkel, de végül is nem dőltem a kardomba a megtekintés után. Spoiler dobozt nem használok, eltelt egy hónap, ez a film topicja, aki benéz ide az számítson ilyenekre. De legyen, aki nem látta az innentől spoilerekbe futhat.

A negatívumokra fogok koncentrálni pozitívumot nem írok (igazából nem is tudnék, na ez nem azt jelenti, hogy szar film hanem, hogy inkább tetszett mint nem). Nem is igazi negatívumok ezek, legyen inkább ""-lel. Kezdjük a Star Wars technikai paradoxszal, 30+ év távlatából ilyen szuper, hologramos űrhajóval mászkálni? Jó, mondjuk az hülyén nézett volna ki ha az alien technikájánál is régebbi gépeket pakolnak föl az űrhajóra.
A karaktereket sajnos egyáltalán nem lehet megkedvelni, kivétel Shaw mert régóta tudni lehet hogy ő az "új Ripley" (persze nem, bár amikor veszi föl a búvárrucit és kócos a haja akkor kb 2 másodpercig Rapace tök úgy néz ki mint Weaver) Vickers de csak mert Charlize Theron, David mert Fassbender és egy kicsit a kapitány. A többieket már az űrben ki lehetett volna vágni a légzsilipen.
A space jockeyk igazából nem elefántemberek hanem szkafanderes albínók kissé csalódás volt. A föld elpusztítása tervet se értettem, hacsak nem figyeltek folyamatosan az elmúlt 2000 évben akkor nem tudom mivel húztuk fel őket (főleg ilyen távolból). Gondolkodtam, hogy az a gondjuk, hogy az emberiség egy fattyú mutáns faj ami belőlük és a fegyverből jött létre, ezért ezt a dolgot helyre kéne tenni. <- Ezt a nyitójelenet alapján gondolom, a csuklyás "elefántot" a csuporból megivott "alien" lebontja és új dnst hoz létre (lásd animáció a vízben), puff így lett az ember. Ha nem, akkor passzolok.
A dns alakításhoz +1 a két szétnyitható, fütyifejű kígyó. Ha jól láttam valakinek a talpa alatt megmozdult két giliszta-kukac, azt keverjük a fekete szósszal ez lesz belőlük. A zombi, börtönből szabadult geológust se tudtam hova tenni, miért lett őrjöngő szupermen a trutyitól?
Legjobban az alien fejlődését sikerült összezavarniuk a fejemben. Eddig se értettem hogy lesz a hernyóból pillangó (facehugger->mellkas->szájnyelvű csúnyaság), de most aztán teljes a káosz. Shaw fickójában ott a cucc/lény (ebből lett volna valami új dns, mint az elején az "elefántból", vagy geológus-zombivá változott volna ő is?), ő beleteszi ember módon Shawba, aki kikapja félkész állapotban a tintahalat, ami továbbnövekszik egy lóméretű polippá, ami már képes facehugger módon belefosni az áldozatba az embriót, ami mellkasból kirobbanva még mindig csak egy csúnya gnóm. Próbáltam 4 dimenzióban gondolkodni, a film végén ugye Shaw elröpül egy másik hajóval (másik sarkon is parkolt egy?), ő leszáll a lv 426-on és amit Ripleyék találnak space jockeyt az igazából Shaw elefántruhában. Az megmagyarázná a megismert alien formát (emberből kikelő), persze azt hogy hogyan került bele, azt nem.

Na majd talán a folytatásban kiderül. Ismétlem, ezek csak utólag zavartak, közben nem és összességében tetszett a film. Inkább az volt a bajom, hogy a majdnem 2 órájával kicsit rövidnek tűnt, legalábbis nagyon gyorsan elröpült az idő.
Simple. Eternal. Beige.
207 levél
Válasz 12.06.25. 16:59 #365
VeteranHUNTurul
Tekintve a Bosszúállókat, amit április végétől vetítenek és most június vége van, több mint egy hónapig. De pl. én a Prometheust és a Bosszúállókat is Nyíregyházán néztem, ott már nem vetítik a Bosszúállókat, de a budapesti mozikban és más nagyobb városokban még mindig műsoron van. Szerintem itt közrejátszik a nézettség is, a forgalmazó és a gyártó cég közötti megállapodás, hogy hány moziban, hányszor vetítik le.
140 levél
Válasz 12.06.25. 16:26 #364
ainder
kb meddig vetítenek a mozik egy 3D-s filmet? ez elindult pl június elején és ez meddig tart ? vagy ez mozi függő?
650 levél
Válasz 12.06.17. 11:59 #363
limbless
Egy rebootolt sorozatnak én is nagyon örülnék! Nem is kell CG orgia, meg semmi, csak jó karakterek, jóféle gondolkodós sci-fi történetek, és teljesen rendben lenne. Amúgy nemhiszem hogy a stúdió nem gondolkodik ilyenben, lehet csak puhatolóznak a filmekkel, hogy mekkora igény van. De ha már itt tartunk akkor jöhetne egy új Battlestar Galactica sorozat is (és nem websorozat, meg nem Caprica szintű). Meg Lucas annó belengette a Star Wars sorozatot is (és most nem a gyerekeknek készült The Clone Wars-ról beszélek), azzal nemtudom épp mi a helyzet (Lucas elvileg "visszavonult" ha jól tudom de ez nem jelent semmit).

Az Avatar meg, oké, hogy popcornmozi, de szerintem abba a közönséget hülyére vevő, a mozilátogató közönség legaljára beállított, pénzhajhász fajtából való, mint a Transformers sorozat. A The Avengers megmutatta hogyan kell jó popcornmozit csinálni!
1604 levél
Válasz 12.06.17. 11:30 #362
Aribeth
"le lettem szólva, hogy egy zseniális és nagyszabású alkotás"

Szerintem idővel ez is módosul. Eleinte erős az érzelmi hatás, de pár év alatt az utálók és a rajongók is lehiggadnak, és egy-egy újranézés után kisebb-nagyobb mértékben megváltozhat a véleményük is. Legalábbis ezt tapasztaltam magamon és sok más emberen is.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1633 levél
Válasz 12.06.17. 11:25 #361
-T0ng-
Pontosítanom kell, de a jó kis űrhajós sci-fikre gondoltam. Hatalmas Star Trek rajongó vagyok és így várom is, de azért mint űroperákért rajongó, várnám,hogy a témát jobban felkapják.

Limbless az, hogy te vehemensen szidtad és az egy dolog. Emlékszem annak idején, mikor én kritizáltam a fórumon a történet egyszerűségét és azt, hogy mennyire hatásvadász cukormáz az egész, le lettem szólva, hogy egy zseniális és nagyszabású alkotás.

Mindegy is...parttalan vita. Az igazság tényleg az, hogy egy-egy film megítélése végső soron úgyis a személyes elvárások és érzelmek következménye lesz.
Én személy szerint féltem az új Star Trek időutazós történetétől és az filmek újraindításától, de a végén mégis megállta a helyét, ráadásul meg tudták tartani mind az eredeti, mind ezt az új idővonalat.
A leginkább annak örülnék, ha valaki végre fogná magát és egy új minőségi Star Trek sorozatba invesztálna.
1604 levél
Válasz 12.06.17. 11:23 #360
Aribeth


Limbless:
Erről csak a Prometheusos fórumokon olvastam itt-ott, részleteket én sem tudok.
http://filmbuzi.hu/archives/2012/06/11/damon-lindelof-zombul-is/

Barthezz:
Mindenesetre feltételezem, hogyha egy elképesztő véletlen folytán az Avatart is piedesztálra emelték volna, akkor arról is nyolcszáz hozzászólásos topikok és parázs viták szólnának.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
650 levél
Válasz 12.06.17. 10:59 #359
limbless
Azt hallottam, hogy extra jeleneteket kell forgatni, és azt nem Magyarországon fogják, de többet nem tudok róla. Úgyhogy te előttem vagy ilyen tekintetben. Majd meglátjuk mi lesz belőle.
52271 levél
Válasz 12.06.17. 10:56 #358
Barthezz
Egy szóval nem mondta itt senki, hogy az Avatart történetileg jó filmnek, pláne a Prometheusnál jobb filmnek tartaná... Az Avatar után azért nem voltak ekkora viták sehol, mert nem volt miről vitatkozni, annyira egyszerű és bárgyú volt a története.

szerk.: Látom közben mások is leírták.
10345 levél
Válasz 12.06.17. 10:56 #357
MattMatthew
@ Aribet, Barthezz
__

"There are two types of beings in the universe: those who dance, and those who do not."
52271 levél
Válasz 12.06.17. 10:53 #356
Barthezz
Jajj, sokan félreértelmezik a LOST befejezését (innentől GIGASPOILER a LOST-ot még nem látok részére). A szereplők nem haltak meg a zuhanásban, a sorozat eseményei - időutazással együtt - mind megtörténtek, s nem képzelgés eredményei. Az utolsó évadban látható flash-sideway-ek ugyan a szereplők halála után játszódnak egy túlvilági helyszínen, a sorozat eseményeinek befejeződése után jóval később, de nem a zuhanásban haltak meg! Volt, aki már a zuhanás előtt halott volt, mint Jack apja, volt, aki a Sziget eseményei közepette lelte halálát - Jack, Locke, Jin, Sun, Sayid, Charlie, Juliet, Shannon, Boone, Ana Lucia, Libby, Mr. Eko, Michael, Daniel, stb. -, és végül volt, aki túlélte a Sziget eseményeit - Ben, Hurley, illetve akik elmenekültek a legvégén és hazajutottak: Desmond, Kate, Sawyer, Frank. De egyszer valamikor utóbbiak is meghalnak, akár életüket leélve idős korukban természetes halállal (erre értette Jack apja az "egyszer mindenki meghal" kifejezést), s mikor az utolsó szereplő halála is bekövetkezik, azután történnek meg a flash sideway-ek eseményei, ami egy túlvilági helyen játszódik, ahol egy alternatív életet élnek le a szereplők - mely azonban nem történt meg velük, ez jelenti a "képzelgést"! Itt valóban nem zuhantak le és földet értek LA-ben, de végül sorsuk itt is összefonódik és elkezdenek emlékezni a valós életükre. Mikor mindenkinek bevillannak a történtek és kibékülnek egymással, elnyerik a lehetőséget, hogy elhagyhassák ezt a limbo/purgatórium funkciójú átmeneti helyet és távozzanak pl. a paradicsomba - ki-ki a saját vallása szerint értelmezheti, hogy hova.

Ez volt egyébként a legnagyobb arculcsapás a rajongók számára, hiszen az utolsó évad végig azt a látszatot keltette, hogy ezek a flash sideway-ek egy alternatív jelenben, egy párhuzamos idősíkon játszódnak és legvégül tudományos magyarázatot fogunk kapni rá. Helyette a készítők elintézték egy kézlegyintéssel az egészet és behoztak zárásként ezt a vallásos maszlagot... Nesze neked tudomány és sci-fi... Ráadásul hozzád hasonlóan a nézők jó része félreértelmezte és az jött le nekik tévesen, hogy meghaltak a zuhanásban és csupán képzelték az egészet, holott egyáltalán nem erről van szó.


- sorry az OFF-ért a többitektől, de erre muszáj volt részletesen válaszolnom, mert sokan félreértelmezték a LOST befejezését -
1604 levél
Válasz 12.06.17. 10:42 #355
Aribeth
A World War Z nem az a film, ami akkora katyvaszban van, hogy áthívták Lindelofot script doctorkodni? Mondjuk amíg csak izgi kis mitológiai utalásokkal és nagy beszólásokkal nyomja tele, addig nincs nagy baj.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1604 levél
Válasz 12.06.17. 10:37 #354
Aribeth
off
A sorozatban minden, ami nem a sideways szálban szerepel, megtörtént a valóságban is. Tehát pl. egyes szereplők sikeresen kijutottak a szigetről a finálé után, és boldogan vagy boldogtalanul éltek, amíg meg nem haltak három, húsz, negyven, ötven év múlva. Azok, akik már korábban meghaltak (akár a szigeten, akár a világ más pontján, lásd Johnt), azok szépen elszórakoztak a purgatóriumi "mi lett volna, ha" szálban, és bevárták azokat, akik odakint még sokáig éltek. (Természetesen mivel egy alternatív, halál utáni világban vagyunk, ezért a sideways-ezők számára ez nem tartott olyan sokáig.)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1604 levél
Válasz 12.06.17. 10:25 #353
Aribeth
Az Avatar jóval kevesebbet vállalt, mint a Prometheus. Az csak egy színes-szagos mesefilm némi környezettudatos, Gaia-elméletes cukormázzal leöntve, nem több egy kellemes vasárnap délutáni guilty pleasure-nél. A Prometheus ennél sokkal több akar lenni, és sokkal több is benne a potenciál, de a nagy cél eléréséhez egy kicsit összeszedettebb forgatókönyvre és kevésbé karaktergyilkos vágásra lett volna szükség. (De félre ne érts, egyáltalán nem rossz film.)

Viszont ebben a hasonlatban az az érdekes még, hogy az Avatarnál is folyton ment a rinya, hogy mi az az unobtanium, miért olyan fontos, miért emberszerűek a na'vik, miért olyan faék egyszerűségűek a karakterek, itt meg minden ehhez hasonló problémára az a válasz, hogy "ez szőrszálhasogatás", "ez nem számít", "tanulj meg szórakozni", "nem látod át az összképet".

A sci-fi meg nem halt meg, a Sunshine egész pofás kis film volt, csak az a cápaugrás nem kellett volna bele.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
650 levél
Válasz 12.06.17. 10:22 #352
limbless
Dehogy vált mindenki idoljává. Azt a filmet vehemensen szidtam, míg a Prometheus-t csak visszafogottan kritizáltam. A Prometheus fényévekre van az Avatartól minőségben! És a Sci-fi nem halott, jön az új Star Trek film, Total Recall remake, Looper (Bruce Willis időutazik és seggeket rúg szét), World War Z, Judge Dredd remake (okay, képregényadaptáció, de sci-fi). Folytassam még?
10345 levél
Válasz 12.06.17. 10:19 #351
MattMatthew
Nekem úgy rémlik, hogy konkrétan az egész sorozat a gép lezuhanása és mindenki halála után játszódik. Jack papája mondta, hogy mindenki meghal és igazából minden tök mindegy.

Annyi párhuzamos szál és idősík van, hogy csak azzal lehet magyarázni, hogy vannak a szereplők akik vmilyen halott-halálon túli állapotban vannak és vmilyen oknál fogva átélnek marhaságokat. Ez se jó magyarázat, nyilván.
"There are two types of beings in the universe: those who dance, and those who do not."
1633 levél
Válasz 12.06.17. 10:14 #350
-T0ng-
Akkor viszont ki kell jelentenem, hogy itt meghalt a sci-fi műfaj. Nem hiszem el, hogy egy látványos, érdekes témájú űrhajós sci-fi kérdésében ennyit vitatkoznak az emberek, mikor az Avatar-t, ami egy egyszerű Pochahontas történet agyonöntve egy adag 3D-vel mindenki idoljává vált.

Most jött el a pillanat, hogy a szerdai vizsgám után megyek a moziba...
52271 levél
Válasz 12.06.17. 03:01 #349
Barthezz
"Azért lostnál a válaszokat megkaptuk. Annyi, hogy ez egész egy gondolatkísérlet és az emberi reakciók számítanak csak. "

Ezt meg honnan szedted? Semmiféle gondolatkísérlet nem volt, a főszál megtörtént a valóságban, az utolsó évad flash sideway-ei pedig a szereplők halála után* játszódtak, egyfajta túlvilági helyen.

*természetesen nem voltak mind halottak a történetben, csak ugye ahogy mondták, "mindenki meghal egyszer".


A válaszokat pedig elvétve kaptuk csak meg, asszem a zárás után vmelyik fansite összeírt egy 300-vhány kérdésből álló listát, amikre nem kaptunk választ...
1604 levél
Válasz 12.06.16. 21:27 #348
Aribeth
"holott ha megnézitek Ridley Scott filmjeit, soha nem ez volt a lényeg"

Azé' szerintem a Trükkös fiúk elég csavaros volt.

Tény és való, voltak elvárások, bár Lindelof és Scott kora miatt a minimumra szorítottam őket. De szerintem ez a film egy nem Alien-univerzumos sci-finek is olyan kis... izé. Ígéretes és érdekes elemekkel van tele, jó kérdéseket feszeget, és utólag el lehet szöszölni a bibliai és egyéb utalásokon, de a megvalósítás kapkodós és felületes.

Valószínűleg a kimaradt jelenetekkel együtt jobban fogom szeretni a filmet. (Bár most sem utálom.) Egy rakás jónak induló karakter ki lett herélve a mozis változatban.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
10345 levél
Válasz 12.06.16. 21:23 #347
MattMatthew
OFF
Azért lostnál a válaszokat megkaptuk. Annyi, hogy ez egész egy gondolatkísérlet és az emberi reakciók számítanak csak.

... vagy tényleg marhaság volt az egész csak ezt annyi gyönyörű párbeszéd és jelenet után nem bírom elfogadni.
"There are two types of beings in the universe: those who dance, and those who do not."
1633 levél
Válasz 12.06.16. 21:04 #346
-T0ng-
Lehet én vagyok naiv vagy csak azért vélekedek így, mert még nem láttam a filmet:
Láttam az Alien filmeket, mert kötelező sci-fi darabok, mert legalábbis az első kettő kalsszikusnak számítanak és imádtam őket. Mióta azonban tudom, hogy a Prometheus készül mindig is úgy tekintettem rá, mint egy olyan sci-fire, ami az Alien univerzumba játszódik és ennyi.

Az a baj, hogy sokan egyfajta Alien filmet vártak benne, megint mások pedig valami iszonyatosan csavaros, nagy csattanóval befejeződő filmet, holott ha megnézitek Ridley Scott filmjeit, soha nem ez volt a lényeg.

Tudom, hogy a Szárnyas Fejvadász nem saját kútfőből készült, de a film a látványon kívül akkoriban sem újat nem adott sem egy nagy csattanós befejezést, csak a végén elejtett jól időzített monológot.

Én ezt a filmet úgy szeretném megnézni, mint egy mindentől független úrhajós sci-fit, ami sajnos nagyon ritka manapság és remélem hogy így mindentől függetlenül nem csalódok benne
1604 levél
Válasz 12.06.16. 20:18 #345
Aribeth
A Lostot én az utolsó részig imádtam, és az utolsó percig bíztam abban, hogy a kirakós darabjai a helyükre kerülnek majd. Ez az én szememben nem jött össze, Lindelof pedig ennek meg a későbbi nyilatkozatainak köszönhetően kezd egyre lejjebb csúszni a népszerűségi listámon.

Amúgy a Prometheus körüli társalgások egy része kísértetiesen emlékeztet a Losttal kapcsolatos hitvitákra. "Zseniális! Nem az! De igen! De nem!"

Szerintem ez szigorúan érzelmi kérdés, ha bent kattan valami a filmnek köszönhetően, akkor utána a már agyonelemzett furcsaságok/hibák valóban sokkal jelentéktelenebbnek tűnnek. Például a Prometheushoz és a Losthoz hasonlóan a Battlestar Galactica vége sem váltott ki osztatlan elismerést, de nekem az tetszik, ezért nagylelkűen megbocsátom a marhaságokat. (De az sem idegesít fel *nagyon *, ha kritizálják a finálét vagy az utolsó évadot. Prometheus-téren még friss a katarzis, gondolom, ezért érzékenyebbek a nézők.)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
871 levél
Válasz 12.06.16. 16:14 #344
cerebrum
Jaja, a Losttal én is dettó így voltam.

Ha minden igaz egyébként, Lindelof a második rész forgatókönyvébe már nem fog beledolgozni.
Lacho calad! Drego morn!

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.