Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and Fire

1912 levél
Válasz 19.05.23. 18:29 #4183
warcat
Itt megfejtés végre, így már minden érthető

https://chaser.com.au/general-news/jk_rowling_announces_jon_snow_is_gay/

illetve reddit freefolk

Egy összefoglaló:

"A song of Ice and Fire is really about one man’s discovery of his own sexuality in a world that would never accept it. Jon Snow, otherwise known as the Bastard of Winterfell, avoids sex well into adulthood until he is forced upon by a homeless redhead in a cave. After a tense sexual standoff with the Nightking, Jon tries to deny his lust for men by hooking up with his own aunt, only to kill her due to his inability to admit that he is really gay. Ultimately, Jon goes off into the wilderness to live the rest of his years out with a large ginger man and a wolf."

1694 levél
Válasz 19.05.23. 17:28 #4182
jawsika
Nem tudom, zavaros az egész. Illetve, jó lett volna erre kitérni. Hiszen ott van Sam is, aki dettó tiszta katyvasz... Vegyük úgy, hogy maester lett. Sőt, archmaester. Ha pedig ez így van, akkor lehet hogy mondjuk tiszteletbeli alapon kapta meg a címet. Nem tudom, nem jut jobb eszembe. Akkor Gilly meg a kölykök gondolom mentek Szarvhegyre. De akárhogy is, Sam is dezertált. Bármi van. Én ezt nem tartottam gondnak a ész végéig, mert úgy fogtam fel, hogy az Őrség megszűnt, mivel már nem volt feladata. A spandaui börtön őrei is hazamentek, miután meghalt a Hess gondolom. Nyilván nem őrzik az üres börtönt a mai napig. A free folkkal cimbik lettek, az óriások kihaltak, a NK walkerestől zombistól pipa, akkor minek az őrség? Pláne úgy, hogy a Fal ugye ledőlt, amit meg nem tudnak újraépíteni, hiszen mint tudjuk, nem csak jégből állt. De ezt is keresztbe fosták a zárójelenettel, mert ha Jont a feketére ítélik, sőt, látjuk a két rosszarcút, aki érte jött, akkor megint a legelső szabályt szegi meg azzal, hogy fogja magát és lelép.


Az az igazság, hogy próbálom értelmezi, mert csak nem ekkora retek fos az egész, de nincs könnyű dolgom.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
4107 levél
Válasz 19.05.23. 14:46 #4181
Sucee
Szimplán szimplán. Szerencsére a fórum pont meghalt, amikor normálisra akartam volna formázni a kommentemet.
4107 levél
Válasz 19.05.23. 14:41 #4180
Sucee
Mondjuk én ezt szimplán úgy értelmeztem, hogy szimplán visszavezeti a free folkot, ha már miatta jöttek el onnan és segítettek, de akkor valószínűleg én néztem be, mert az ismerőseim közül se ez jött le senkinek.
1694 levél
Válasz 19.05.23. 14:37 #4179
jawsika
Mondjuk amit nem értek... Jont elküldték az őrségbe, gyakorlatilag azzal a lendülettel dezertált is... Ezt nem tudom hova tenni, egyrészt nem vall rá, másrészt simán átengedték.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
32626 levél
Válasz 19.05.23. 13:03 #4178
szbszig
SPOILER
Egyébként az csak most esett le igazán, hogy Martin miért nevezhette el az utolsó kötetet eredetileg A Time for Wolvesnak. Ha a lent mondottak igazak, és ő maga is azt a befejezést tervezte, ami a sorozatban végül megvalósult, akkor elmondható, hogy gyakorlatilag mindenhol a Starkokat juttatta volna hatalomra. Bran mint a Hat Királyság ura, valamint Sansa mint Észak királynője hivatalosan is Starkok. Jon ugyan vér szerint csak félig az, de a valódi származása végül nem derült ki igazából, csupán néhány beavatott számára, illetve a neveltetése alapján saját maga is valószínűleg sokkal inkább Starknak tartja magát, mint Targaryennek, ezért nagyjából kijelenthető, hogy ő is az. És Jonból jó eséllyel a vadak vezetője, amolyan Falon túli király lesz idővel, még ha ezúttal békében is fognak élni a déli "térdeplőkkel". Ha ehhez hozzávesszük esetleg azt, hogy Aryának sikerül valami földdarabot találnia nyugatra, amit kolonizálni tud, esetleg csak simán körbeéri a bolygót, és megnyitja a tengeri kereskedelmet a Távolabbi Kelet felé, ami így szintén a Starkok privilégiuma lehet hosszú időre, valóban totálisnak tűnik a Stark-dominancia.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32626 levél
Válasz 19.05.23. 12:03 #4177
szbszig
Van egy új határidőnk a Winds of Winter számára: Martin ezúttal legkésőbb 2020 nyaráig szeretne elkészülni vele. A bejelentést mondjuk némiképp árnyalja a bejegyzés némileg vicces hangvétele; illetve az, hogy konkrétan egy nappal előtte még azt írta a tévésorozat lezárásának apropóján, hogy ő a könyvekkel kapcsolatosan már határidőt sem mond inkább, mert az eddig bejelentetteket sem tudta tartani ugye. Hát, itt tartunk...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1761 levél
Válasz 19.05.21. 20:30 #4175
Aribeth
Nekem ezzel a “Sansa fél napig tudja magában tartani azt az infót, amit Ned másfél évtizedig őrzött” húzással alapvetően nem lenne bajom, persze, szarkavarás, ronda dolog Jont elárulni, de részemről rendben lett volna egy ilyesmi forgatókönyv:
1. Danynél már határozottabban mutatkozik a labilitás a korábbi évadokban, de ezt ellensúlyozza a jószándéka, jótettei és általános kedvessége.
2. Nem hat részes az utolsó évad.
3. Amikor Danyék megérkeznek, Sansa hamar kiszúrja, hogy valami nem oké. Rendben, itt is így történt, de mivel Dany normálisan viselkedett vele (max túltolta a deszépvagysansaúrnőleszelahűbéresem dolgot ott a legelején), a sorozatban inkább egy cicaharcnak, sőt, féltékenységnek tűnt minden megnyilvánulása.
4. Kezdenek gyülekezni a sötét felhők, Sansa kezd megalapozottan aggódni, hogy a sárkánykirálynővel még bajok lesznek, és mivel Tyrionnal közepesen jó a kapcsolata, elkezd azon dolgozni, hogy nem lehetne-e inkább Jont trónra juttatni.
5. Ez az egész “széles körben kiderül, hogy Jon is Targaryen” szál nem csak arról szól, hogy Danynek legyen mitől megőrülni, hanem tényleg kezdenek is valamit ezzel az információval a felek, minimum komolyan megfontolják a királyválasztáskor, hogy rendben, a fiú queenslayer, meg a Töketlenek is ott lihegnek a westerosiak nyakában szúrásra kész lándzsákkal abban az esetben, ha Jonnal túl kesztyűs kézzel bánnának (hozzáteszem, így is nagyon lájtos büntetést kapott Szürke Féreg nézőpontjából), de ennek ellenére talán mégis megilletné a trón, és maximum minden elem alapos megvitatását követően döntenek úgy, hogy inkább menjen vissza a varjakhoz.

A kinek mennyire erős a plot armora gondolathoz: az sokaknak volt, hogy a harcolni nem tudó karakterekre koncentráljak, Tyrion is segghülye már évadok óta, aztán megint lehetőséget kapott arra, hogy Hand legyen, Samnek negyvenszer el kellett volna hullania, de kiugrott varjúként házas lorddá vált, majd nagymester lett, és így tovább.
Sansánál szerintem inkább az a visszatetsző, hogy a sorozat zseninek állította be az utolsó évadokban, de nem támasztotta alá semmivel ezt az állítást. Nincsenek kimagasló húzásai (a Littlefinger elleni plot lehetett volna az, de azt is elkúrták a készítők), sem értelmes párbeszédei, amik megalapoznák Arya állítását, hogy ő a bestest ever.
Plusz én bírom Sophie Turnert, ügyes, szép, tehetséges, de az a fagyos, önelégült fej, amit vágnia kellett a hatodik évad végétől, már engem is idegesített időnként.
Mindezek ellenére viszont a könyves Sansa miatt örülök annak a Queen of the North címnek.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1694 levél
Válasz 19.05.21. 20:08 #4174
jawsika
Nemtom, nekem tényleg Sansa az a karakter volt végig, akit felesleges volt megölni, mert akkora 0 volt, és csak ezért maradt életben. Erre most az van, hogy ő lett a legnagyobb játékos. Hát nemtom...
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
9899 levél
Válasz 19.05.21. 19:22 #4173
davkar9
Alapvetően nincs bajom Sansával, a könyves sorsára kíváncsi vagyok az eltérő események miatt. SorozatSansa többnyire elment (pár kiemelkedő jelent, mint pl a mostani ep3, Tyrionnal a kriptában). Azóta nem szeretem, mióta a karakter átment larp-ozó Sophie Turnerbe. Durva volt, én is utáltam, amikor Remzi megpocsékolta, viszont szerintem ez kevés volt ahhoz, hogy utána a sorozat végéig védettséget élvezzen. Mint írtam korábban Dany már a pilotban átesik ezen. Cersei esetében D&D egy kurváranemaz jelenetből csinált rape scenet (Csofri ravatal), ami a szituáció és Jaime ooc viselkedés miatt is rohadt bizarr volt. És lám mindketten halálra voltak ítélve már egy jó ideje.

Sansa jól kormányozgatott, ügyesen (sőt, jobban) helytállt Jon távollétében, szóval elhiszem, hogy szépen elvezetgeti majd a kis királyságát. Itt csak a saját családja elleni szarkavarások miatt nem érzem, hogy jogosan kapta meg a címét. Aryásat rövidre zárták, Petit kellett megszopatni a viszályukkal, ez oké. Jon elleni áskálódás nem tetszett. Először azért kavar, mert nem bízott benne, most meg azért...mert bízott benne? Sansának ez a különválás nem került semmibe. Persze volt itt Ned lefejezése, Red Wedding, Deres legalább hatszor lerombolva-elfoglalva, de ezzel a TeamStark hepienddel átestek a ló túloldalára. Aryánál is beleférhetett volna, hogy ő ölje meg Danyt és előtte/utána még Jont is, mert akkor éppen "she is my queen" üzemmódban van.

Én is szoktam fújni a sjw baromságokra és ugyan középkori setting (illetve inkább medieval-ish), de az itteni girlpower! többségében elég természetesen jött. Számomra Yara "höh, majd farkalok helyetted Theon" és a dornei picsák, ami egy kicsit erőltetett volt.
Simple. Eternal. Beige.
1761 levél
Válasz 19.05.21. 18:11 #4172
Aribeth
Nálam Sansa mindig kedvenc volt. A könyvekben is, mert Martin kifejezetten érdekes női karaktereket ír, a tomboytól a klasszikus családanyákig, és a sorozatban is nagyon élveztem a jeleneteit az ötödik évadig. Nagyon szerettem a Sansa Snark jeleneteket, a finom kis beszólogatásait Pöcsfejnek, meg az olyan apróságokat, mint amikor ő nyugtatta le a bepánikolt nemesasszonyokat a Blackwater csata során. Illetve kedveltem a naiv, butuska kislány Sansát is, még akkor is, ha megráztam volna párszor, hogy ne legyél már annyira kamasz.

Aztán a sorozatban súlyosan elbaszták a karaktert, a fejlődési íve megtört az egy évados Jeyne Poole kitérővel, ugyanis DD gyakorlatilag a Sárkányok táncának 2011-es megjelenése óta arra vártak, hogyan erőltethetnék bele a karaktert ebbe a történetszálba, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy mennyire szánalmasan repetitív lesz, ha ugyanaz a karakter egymás után két pszichopata (Joffrey és Ramsay) kezei közé kerül, valamint azt is, hogy az előző évadban már szintet lépett szarkeverésben (amikor a Völgyben maga mellé állította a nemeseket Kisujj tárgyalásán), és nem utolsósorban azt, hogy az egész Ramsay frigy logikátlan volt mind Kisujj, mind Sansa szempontjából. Nem vagyok egy hatalmas feminista, de DD középkoros fantasy = minék gyakrabban bemutatott nemi erőszak iránti megszállottságát én is rühellem, és van egy nagyon rossz mellékzöngéje az ötödik évados Sansa sztorinak, mely szerint “tizenéves nemeslányként azt hitted, hogy részt vehetsz a játszmában? majd akkor jól megerőszakolnak, hogy tudd, hol a helyed”.

Ritka gáz volt. Utána pedig ennek ellensúlyozására DD elkezdte kényszeresen tolni az irreális girl power vonalat, nemcsak Sansa kapcsán, hanem mindenki más tekintetében is, ekkor jött a feminista kiáltvány hatodik évad a sok Erős Nővel (TM), Dany felgyújtotta a gyík khalokat, Cersei felrobbantotta a szentélyt, a dorne-i különítmény tagjai kivégezte a saját családtagjaikat, mert a férfiak gyengék, Sansa gúnyos vigyorával vésni lehetett volna, Randyll Tarlyt sarokba rakta a neje, és Olenna és Yara is nagy pofával járkáltak fel-alá.
Persze mindenhol nagy ovációt kapott ez az évad a pozitív nőképe miatt, de aki emlékezett az előzményekre, meg egyáltalán, tudta, hogyan épül fel ez a világ, annak minimum furcsa volt ez a hirtelen váltás.

Sansára visszatérve, a hatodik évadban jött be a képbe véglegesen Brittany Stark.
A nevet a fandomentals nevű oldalról szedtem, néha még számomra is irritálóan sokat nyavalyognak SJW dolgokon, de egyes, a Trónok harcát cikiző írásaikat imádom. Itt jól összefoglalták, hogy DD jelenetről jelenetre, évadról évadra mennyire össze-vissza írták Sansa személyiségét, és mindegyiknek adtak egy nevet:

“Sansa Stark: Sansa Stark, as a concept, is the eldest daughter of Ned Stark and Catelyn Tully. She has naturally red hair, and that is the totality of the Sansa Stark Construct. However, astute viewers know her as “She of Many Faces,” for we are treated to many delightful characters that fall under this monolith.

The Many Faces of Sansa:

Darth Sansa: Darth Sansa is an Empowered™ Woman who lies to Vale Lords and cosplays as a Tier 8 warlock.

Sonsa Stork: Sonsa Stork shares Darth Sansa’s love of feathery shoulder pads and dark hair, but this face of Sansa doesn’t seem to be able to ask a single question of Batfinger when he illogically suggests marrying her enemy for revenge. She’s also never had beer before. Lol!

Sansa Bolton: Sansa Bolton is stripped of all her agency, though smartly goads her abuser by threatening the security of his claim. Her look is based on cleavage baring nightgowns and tasteful bruises.

Fansa Fark: Fansa shows her Empowerment™ by saying she’s willing to die and being afraid to cross a river. She also forgets the words to oaths she must have heard performed a hundred times and needs reassurance from the closest man before making an obvious decision.

Brittany Stark: Brittany is a Boss-Ass Individual. We LOVE her. She knows how to get shit done. She will make her opinion known and demand to be taken seriously. She will call you on your bullshit. She even sews!

Field Marshall Sandra Snark: Sandra is a Boss-Ass Individual who mostly stands silently in the background. Even in situations where no one is silencing her, she often chooses not to say anything. Or, like, share vital information she may have. But who can blame her? When she does open her mouth, she kind of betrays the fact that she’s…. Not all that smart.”

Na, a hatodik évadra Brittany maradt, Deres kemény, rideg, kompetens úrnője, akiben szinte nyoma sincs a régi empatikus Sansának, ellenben nagyon mennek neki a vészjósló pillantások, és normális történetszálak helyett jutott neki a baszakodás a Völgy seregével a hatosban, aztán az Aryás műbalhé a hetesben. Időnként mutatja, hogy tudna ő jól uralkodni, de aztán az írók állandóan szembeállítják más fanfavoritokkal, Jonnal, Aryával és Danyvel, amikből aztán totál fárasztó fan wars hozzászólások voltak szerte a neten.

De a karakterben teljesen benne van az, hogy jó uralkodó legyen, ezt a sorozat is mutatta már a legelején is, amikor még naiv kislány volt. Szóval részemről bármennyire is kifordították magából a karaktert, elhiszem, hogy Martin is ide akarja eljuttatni őt, és véleményem szerint meg is érdemel valami vezetői címet. Mondjuk a Lady of Winterfellt minimum. Vagy valami déli államot.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
32626 levél
Válasz 19.05.21. 17:55 #4171
szbszig
Még egy dolog, ami rendkívül érdekes. Erre speciel magamtól eddig nem gondoltam, bevallom őszintén, de hosszú távon akár hasonló jellegű vagy még sokkal súlyosabb problémákat vethet fel, mint Gendry lent tárgyalt esete.

SPOILER
Drogon kelet felé, Essosra viszi Dany tetemét. Az én első tippem az volt, hogy Valyriába, Balerion és a Tűz és vérben olvasottak nyomán. De ennél talán valószínűbb, hogy Meereenbe megy vissza, hiszen korábban ott éltek viszonylag hosszú ideig. Meereenben elvileg, hacsak nem paterolták ki őket a városból időközben, még mindig Dany hátrahagyott emberei éldegélnek Daario Naharis vezetésével. Na meg Kinvara és az ő vörös papjai és papnői (legalábbis a sorozatban). Az a Kinvara, aki Dany legnagyobb támogatója volt, és aki korábban egyértelműen kijelentette, hogy szerinte Dany a kiválasztott (a "prince that was promised"), aki majd felszabadítja és megváltoztatja a világot.

És hát Dany teteme még eléggé friss, feltámasztható állapotban van, szinte sértetlen...


Egyébként ebből a cikkből vettem, ami ugyan baromi hosszú, de akinek van ideje, érdemes elolvasni, mert a stílusa nagyrészt roppant szórakoztató és vicces.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32626 levél
Válasz 19.05.21. 17:12 #4170
szbszig
Megszoktam nagyon ezt a dobozolást, bár valóban nincs sok értelme.

Ezt utólag illesztettem be, de egyben válasz a te első bekezdésedre is, szóval megismétlem:

SPOILER
Hozzáteszem, ez utóbbi valóban arra utalhat, hogy Királyvár felégetése a könyvekben is megtörténik majd. D&D-ékből ugyanis nem nézem ki, hogy ennyire előre gondolkodtak volna, és már a második évad során tudták volna, hogy hogyan fog véget érni az egész széria. Ha valóban így van, akkor viszont Martin árulhatta ezt el nekik.

Persze Martinnál biztosan máshogy fognak történni a dolgok. Például el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy Danynek a sárkánytűzzel véletlenül sikerül meggyújtania a város alatt található, még az apja által elhelyezett futótűzkészleteket. Így beteljesítve akaratlanul is az Őrült Király ördögi tervét.


Arra viszont én sem tudok értelmes magyarázatot kitalálni, hogy ha tényleg tudták előre, hova fut ki a dolog, akkor miért nem lehetett ezt hosszabban és következetesebben felépíteni...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
9899 levél
Válasz 19.05.21. 17:05 #4169
davkar9
Hmm, lehet. Én hamunak mentettem el, onnantól a hóesést már nem is vettem észre. Könyvre ilyen részletekbe menően nem emlékszem, múltkor a sorozat látomásról (+ a Branes sárkánynézést) is videót kellett előkeresnem. Ha sorozat exkluzív a jelenet az úgy érdekes és ügyes, de ha már akkor (2. évad) tudták, hogy Dany szála ide fog kifutni, akkor tényleg mi a picsáért nem lehetett következetesebben felépíteni a karaktert (főleg így a vége felé)...

#4166

(Amúgy szerintem már ne dobozolj. Vagy ahogy neked kényelmes.)

Oké, az úgy működhet. Mondjuk ettől függetlenül a Sansa ending idegesít a legjobban, rohadtul nem érdemelte meg a picsa ezt a boldog befejezést.

Gendry +1. De Brannek mindenki örül. Forog ugyan tovább a kerék, de most sikerült nagy változásokat hozni az ő megválasztásával. Még az udvari címek is ugyanazok, de majd most minden máshogy lesz... Végső soron a Gendry szálnak sincs jelentősége. Aryának kellett egy gyors töfi és utána, mikor már jogilag is végre egyenrangúak lehettek, ő az arcába dobhatta a közös vonzalmat és jövőt, mert lédi helyett inkább mégis független, arcváltó assassin kalandor akar lenni. Ezt az ötletet aztán megint dobta az ep5 idejére, majd mégsem, mert mégis elindult essos irányába – feltételezve, hogy a westerosi "Föld" nem lapos.

A * jó kérdés, megint egy "x kind of forgot" kategória. Még esetleg bele lehet magyarázni, hogy nem küldte el a levelet, hiszen valamit el is éget, de nekem az már a sokadik levélnek tűnt. A mérgezéses elmélethez hasonlóan ez is csak az agy próbálkozása, hogy valami értelmet keressen ebben az egészben. Az egész R+L=J csak arra kellett, hogy Jon és Dany közé éket lehessen verni ezzel az információval, a világ szempontjából ez se számít.
Simple. Eternal. Beige.
32626 levél
Válasz 19.05.21. 16:47 #4168
szbszig
Hát, megnézem majd még egyszer... Az epizód elején meg az előzőnek a végén egyértelműen hamu borított mindent, és olyan hatása volt az egésznek, mint egy katasztrófával sújtott vagy lebombázott város (az interneten többek közt Pompeiihez, Drezdához, Hirosimához hasonlították). Utána viszont nekem már fehérnek és hónak tűnt, ami szakadt az égből. Ráadásul ahelyett, hogy idővel csillapodott volna, egyre csak jobban és jobban esett...

A könyvben szerepel egyáltalán ez a látomás konkrétan? Mert én nem emlékszem rá, csak a sorozatból. Most nincs nálam a könyv, de itt ki van gyűjtve röviden az összes jelenet, amivel a könyvben a Halhatatlanok Házában találkozik Dany, és nincs egy olyan sem, amiben egy kiégett városban vagy trónteremben vonulna, mint a sorozatban.

SPOILER
Hozzáteszem, ez utóbbi valóban arra utalhat, hogy Királyvár felégetése a könyvekben is megtörténik majd. D&D-ékből ugyanis nem nézem ki, hogy ennyire előre gondolkodtak volna, és már a második évad során tudták volna, hogy hogyan fog véget érni az egész széria. Ha valóban így van, akkor viszont Martin árulhatta ezt el nekik.

Persze Martinnál biztosan máshogy fognak történni a dolgok. Például el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy Danynek a sárkánytűzzel véletlenül sikerül meggyújtania a város alatt található, még az apja által elhelyezett futótűzkészleteket. Így beteljesítve akaratlanul is az Őrült Király ördögi tervét.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
9899 levél
Válasz 19.05.21. 16:26 #4167
davkar9
Ööö, a királyvári "hó" az hamu (akart lenni?). Azon kevés dolgok egyike, ami működött az évadban. Beszéltünk is róla, hogy a Dany látomás ilyen kiforgatása miatt elképzelhető, hogy Martinnál is gyújtogatni fog. Mondjuk nem tudom, hogy a könyvben kifejezetten hónak van e írva, vagy valami "fehér lepel borítja", amit automatikusan olvasóként hónak gondolnánk. Vizuális médiumként a sorozat "elrejthette" ezt a "spoilert".

Falon túli növénykéből én is tavaszra gondoltam, de valamelyik gyerek majdnem letaposta, szóval ennek sincs jelentősége.

Követhetetlen időmúlásból én azon röhögtem, hogy a red keep látványosan le lett rombolva, a Jon búcsúnál viszont már újra áll a háttérben. Gondolom megint a 'Kelemen és felesége' cégnek adtak megrendelést, azok a Baelor szentély után is gyorsan rendbe tették a várost.
Simple. Eternal. Beige.
32626 levél
Válasz 19.05.21. 16:21 #4166
szbszig
SPOILER
Én azt a leosztást még el tudom fogadni, hogy közös megegyezéssel Sansa megtarthatja Északot, míg Bran uralkodik a többi királyság felett. Az előbbi tehát annak ellenére, hogy Deres urának címére valóban Bran tarthatna elsősorban igényt, hiszen férfiként az örökösödési rangsorban ő áll előrébb. Arra azért a történelemben már többször is láthattunk példát, hogy ha egy család birtokába több nagy uradalom is került, akkor ezt elosztották egymás között. Konkrétan Robert lázadását követően például a három Baratheon fivér úgy állapodott meg, hogy Roberté (és utódaié) a Vastrón; Stannisé (és utódaié) lett Sárkánykő; végül a legfiatalabb testvér, Renly (és majdani utódai) kapták meg az eredeti családi birtokot jelentő Viharvéget.

Ennél sokkal nagyobb problémának látom Gendry kinevezését Viharvég urává. Erről már korábban is írtam, de a finálé alakulásával a döntésnek még sokkal komolyabb súlya lehet. Azzal, hogy Dany, amikor még királynő volt, törvényesítette Gendryt, rögtön alapot szolgáltatott neki arra, hogy bejelentkezzen a Vastrónra (vagy ami maradt belőle...). Az utolsó részben Dany meghalt, Jon pedig elvonult anélkül, hogy az emberek túlnyomó többsége számára kiderült volna a valódi származása(*). Mivel a sorozatban nincs VI. Aegonunk (valamint Viharos Edricünk sem), Shireent pedig idő előtt elégették, ezért a régi rendszer szerint Gendry a trón igazi és egyetlen szóba jöhető várományosa. Na most azok az uraságok, akiknek nem tetszik ez az új, liberális rendszer a királyválasztósdival, vagy csak egyszerűen nem bírják Bran egykedvű, unott pofáját, az első adandó alkalommal rohanni fognak Gendryhez, hogy meggyőzzék, nyújtsa is be ezt a trónigényt. A történelem során pedig többször is láthattuk (II. Aegon, Daemon Blackfyre), hogy eredetileg alapvetően jó szándékú és uralkodni nem is igazán vágyó férfiak is meggyőzhetők arról, hogy véres polgárháborúkat robbantsanak ki a hatalomért. Személy szerint néhány békés évnél többet nem tippelek Bran számára, mielőtt újra harcok nem robbannak ki a Viharföldek és a Koronaföldek határán...

Ráadásul Arya lelépett hosszú időre, mivel még ha sikerül is a vállalkozása, és körbeéri a bolygót, az is bőven évekig, vagy inkább évtizedekig tartó kaland lesz. Szóval még a kis szerelme sem lesz ott Gendry mellett, hogy értelmet beszéljen a fejébe. Egyedül, ráadásul paraszti sorból hirtelen felugorva, nulla tapasztalattal a politikában és az uraságok világában, sajnos nagyon könnyen manipulálható lesz, ebben biztos vagyok.

(*)Apropó, mi lett azokkal az üzenetekkel, amiket Varys küldött ki, mielőtt megégettetett? Vagy én értettem félre, és azokat a leveleket, amikben leírta Jon származását, nem a Hét Királyság vezető uraságainak szánta? A királyválasztón gyanúsan senki sem tud erről semmi, Jon neve szóba sem kerül. Ami elképzelhetetlennek tűnik, ha a jelenlévők tudtak volna a származásáról.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32626 levél
Válasz 19.05.21. 15:49 #4165
szbszig
Én azt sem értem, hogy milyen évszakban vagyunk most tulajdonképpen. Volt több utalás is arra, hogy az Éjkirály legyőzésével vége szakadt a télnek, elérkezett a jó idő megint. Királyvárból és környékéről pedig az évad folyamán végig kifejezetten meleg képeket láthattunk (és nem, most nem a sárkánytűzre gondolok). Ezek után a csata végeztével viszont elkezdett esni a hó, de annyira, hogy az egyik jelentben például még Drogont is teljesen maga alá temette. WTF? A szabad nép ugyanakkor a látszólag tomboló tél ellenére sem maradt a Fekete Várban, hanem elindultak vissza, a Falon túlra. Hogy ott aztán jól éhen haljanak, meg halálra fagyjanak, gondolom. Bár a vonulásuk közben látni, hogy már bújnak ki az első zöldellő hajtások a lábaik mellett, szóval akkor mégis elérkezett a tavasz. WTF?

Persze a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a készítők egyszerűen csak rekonstruálni akarták azt a jelenetet, amit Dany még a Halhatatlanok Házában látott, Qarth-ban. Ott meg ugye esett a hó, amikor belépett a trónterembe. Arra viszont nem volt elegendő budget, hogy Királyvár az egész évadban hó alatt álljon, ezért azt találták ki, hogy majd csak a csata után kezd el szakadni a hó hirtelen. De az is csak egy napig tart, mert másnap már beköszönt a tavasz...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1761 levél
Válasz 19.05.21. 15:18 #4164
Aribeth
A freefolk kb. a hatodik évad óta menedékem az aktuális évad vetítésének idején, tényleg eszméletlenül szórakoztató, főleg, amióta beizzították a különféle botokat. All hail the rightful king Bobby B! (Soha nem hittem volna, hogy pont Robert idézeteket fogok majd fejből tudni, de annyiszor idézik meg a BB botot, hogy már belém ivódott pár. Start the damn joust before I piss myself!)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1694 levél
Válasz 19.05.21. 14:30 #4163
jawsika
A reddit átsegít ezeken a nehéz időkön. A /gameofthrones és a /freefolk topicok kész aranybányák. Tényleg, akinek van ideje, kedve pörgesse át, tűélesen mutatnak rá a gyökérségekre. És tényleg, még egy avatottabb könyvismerőnek, vagy a sorozatot tucatszor véignéző embernek is tud újabb és újabb logikátlan gyökérségeket mutatni.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
4107 levél
Válasz 19.05.21. 14:13 #4162
Sucee
Ez tipikusan ilyen "nem tudom elfogadni, hogy szarul írták meg" teória.
9899 levél
Válasz 19.05.21. 12:39 #4161
davkar9
Szóval.

Baromság baromság hátán, ráadásul dőlnek, mint a dominók.
A legszembetűnőbb a Jon ending. NK halott, freefolkkal lepacsiztak, akkor mi a funkciója a nw-nak? Ha még működik, akkor Samet minimum magukkal rángatni, de a többszörös dezertálás és egyéb szabályzattal ütköző tettek miatt egy lefejezés is beleférne. Csak a "béke" miatt kellett Jont elküldeni, de mivel a Töketlenek és a mongolok szépen hazamentek ezért vissza is lehetett volna engedni. Eleve ezek bele se mennének egy ilyen alkuba, hiszen Dany fogta egybe ezt a barbár hordát, aki szart mindenféle "nyugati" eszmére és szabályra. Btw Jon továbbra is a trónörökös, de úgy látszik ez az infó csak addig volt fontos, amíg Sansa és a többiek szarkavarós plotját szolgálta. Dany Gendryt is legitima..., összeakad a nyelvem, szóval ő is hivatalos trónörökössé lett előléptetve. De ennek sincs jelentősége. Annak se, hogy Sansa brexitelt ugyan, de mivel Stark vezetés alatt, ezért oda is Bran a default leader a pöcsi alapon. 3ER egy halhatatlan?/elég hosszú életű lény, aki új gazdatestbe is tud költözni, szóval "Bran" elég sokáig fogja húzni. Mellesleg a kibaszott Dornet, az elpazarolt játékidő állatorvosi lovát, feltámasztották egy szavazás erejéig, de szerencsétlen Meera Reedet, akit fagyban-hóban, szószerinti halállal dacolva húzta végig Bran hasznavehetetlen seggét nem tudták meghívni? Vagy legalább utána egy udvari pozícióba? Hodornak is minimum egy braavosi szobrot állítani, ha már kétszer is elcseszte az életét.

Dany halálával önmagában nem lenne baj, de ezt a szegény karaktert tényleg nagyon elbaszták a rohanással. Jobban belegondolva így akkor az előző évadban volt ooc hiszen egy "őrült" karakter mégis mi a szart törődik az élet fennmaradásával, ha utána nyugodtan áll neki sütögetni? NK még az utat is széttörte volna a kerék alatt.

Az derült ki ezzel a befejezéssel, hogy a sorozat fantasy elemeinek - és kezdem azt hinni, hogy nem véletlenül nem foglalkozott/ik Martin annyit ezekkel ilyen mértékben - nem volt semmi értelme, se jelentősége. NK, R+L=J, próféciák, és a többi meseszarság nem számított, fölöslegesen ment el rájuk, úgy mindenestül kb 2, 2 és fél évad. Queenslayer Jon (hiszen ez volt az ultimate szerepe a halála óta) kiváltható lett volna Jorahval, nagyobbat is ütne, de Missandei vagy GW is megfelelne erre a célra. NK plot Dany erőinek lecsökkentésére kellett, de a spícs és díszszemle alatt meg sem lehetett érezni a hiányukat, sőt mintha még többen lettek volna.
Simple. Eternal. Beige.
32626 levél
Válasz 19.05.21. 09:45 #4160
szbszig
SPOILER
Most olvastam egy érdekes teóriát (<- link), mely szerint Varysnek az utolsó előtti részben valóban sikerült megmérgeznie Danyt. De nem olyan méreggel, ami öl, hanem baziliszkuszvérrel, ami csak megőrjít. Persze több probléma van ezzel a teóriával is, amiket a cikk szintén kifejt elég részletesen. Például és elsősorban az, hogy a baziliszkuszvér a könyvekben nem teljesen úgy működik, amilyen hatást Danynél kiváltott (amennyiben valóban ez állt a háttérben). Meg persze az is felettébb furcsa lenne, ha a finálé – és ezáltal a sorozat – egyik legfontosabb fordulatára egy olyan anyag lenne a magyarázat, amit a képernyőn meg sem említettek soha. Mindezektől függetlenül egész ötletes elképzelés.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1694 levél
Válasz 19.05.20. 23:23 #4159
jawsika
Az meg, hogy a Szürke féreg úgy néz folyton, főleg a Tyrionra, mintha a megbántott barátnője lenne, aki szíve szerint megcsókolná, de most haragudni kell... jajj nekem.

Spoileres
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
19649 levél
Válasz 19.05.20. 23:23 #4158
LiT
Egy ilyen összecsapott évadot már nem is nagyon lehetett megmenteni ezzel az utolsó résszel.
We are the Universe... Observing itself... Observing itself... Destroying itself...
1694 levél
Válasz 19.05.20. 23:04 #4157
jawsika
Spoiler nélkül:

Engem Bran nagyon zavar... Nemcsak a sorsa, ami egyrészt a semmiből jött, másrészt szerintem nem megérdemelt, és Sansa mondatai is pont a származása miatt üresen és hiteltelenül csengtek, hanem...

Nézzük pragmatikusan: Bran wargol, igen, illetve elmonása szerint mindent lát és tud. Ha nem nézőként tekintünk a sorozatra, hanem egy tetszőleges szereplő bőrébe bújunk, akkor annyit látni Branből, hogy komoran néz, szomorúakat szól, olyanokat mond, amikre simán emlékezhet (Jaime), vagy rájöhet (Kisujj). Igazából nem mond semmit, csak egy lufi a figura. Minden történés után előadja, hogy ez azért lett így, mert így kellett legyen, és tudta ő, csak nem beszélt róla. Hát... ez elég gyenge... Most ha elvesszük a nézők infóit, és csak a többiek által látottak alapján kellene megítélni a karaktert én azt is kétségbe vonnám, hogy valóban béna és nem csak lusta járni és tologattatja magát...
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
32626 levél
Válasz 19.05.20. 23:01 #4156
szbszig
Inkább beleteszem egy nagy spoiler tagbe az egészet, mert nincs kedvem válogatni:

SPOILER
Jól van, basszátok meg, rájöttem, hogy igazából nem értek a Trónok harcához egyáltalán. Már hónapok óta arról mentek a cikkek az interneten folyamatosan, hogy lehetett fogadni, ki fog a legvégén felülni a Vastrónra (amit mondjuk Drogon jól elégetett, de a lényeg ettől még érthető). Nem linkelek most, mert nincs kedvem, de számtalan ilyet olvastam; gondolom, ti is. És messze a legalacsonyabb oddsszal Bran rendelkezett mindig. Én meg csak röhögtem ezen egészen, amikor megláttam. Mostanáig...

Viccet félretéve, azért kíváncsi lennék, a bukmékereknek hogyan sikerült minderre rájönni. Volt valami megbízható leak a háttérben, ami segítette őket? Vagy tényleg ennyire ráéreztek ösztönösen a megfejtésre? Arra, amit én meg sok más, racionálisabban gondolkodó rajongó elképzelni sem tudtunk volna előre?

Egyébként ez a rész határozottan jobb lett, mint az előző. És ebben nem is feltétlenül az játszott közre szerintem, hogy, bevallom, jelentős mennyiségű alkohol elfogyasztása után ültem le nézni. A legutóbbi ugyanis annyira rossz élmény volt, hogy ezúttal inkább nem kockáztattam meg józanul belevágni... De tényleg úgy gondolom, hogy összességében ez most sokkal elviselhetőbb volt. És a befejezés is nagyjából kielégítőre sikeredett.

Persze egy csomó inkonzisztenciával továbbra is, de ezekhez már hozzászoktunk. Például azok után, hogy a legutóbb általam is említett módon Sam az Éjjeli Őrségnek tett esküjét megszegve hazament Szarvhegyre, és felvette a Tarly urasági címet, most ez utóbbit is eldobta, és hirtelen nagymester lett belőle a királyi udvarban. Annak ellenére, hogy még csak mesterré se nevezték ki soha, mert idő előtt elhagyta a Citadellát... De az ilyen és ehhez hasonló részletekbe ezúttal inkább nem mennék bele részletesen.

Kimondottan tetszettek az utalások Martin műveire és világára, így konkrétan a legutóbb megjelent Tűz és vérre. Az, ahogy Drogon felkapja Dany tetemét, és elrepül vele kelet felé (konkrétan mondják is, hogy abba az irányba indult), erős utalás arra, amikor Balerion hazaszállt Valyriába(?) Aerea Targaryennel a hátán. Arya napnyugati-tengeri expedíciója pedig egy az egyben megegyezik Elissa Farman hasonló vállalkozásával. Mondjuk most rákerestem, és voltak, akik ezt is megjósolták.

Azért annyit hozzátennék persze, hogy a királyválasztás korántsem olyan példa nélküli dolog, mint amilyennek a show megpróbálja beállítani. A könyvek világában többször is láthattuk, hogy vitás esetben nagytanács döntött a következő uralkodó személyéről, tehát nem is csak a legnagyobb uraságok szava számított, mint a filmben, hanem minden nemes szavazhatott.

Illetve oké, hogy Bran nem képes gyereket nemzeni (ezt valaki leellenőrizte, hogy az sem működik neki?...), de a következő alkalommal választott uralkodó minden bizonnyal fog tudni, és ezután törekedni fog a dinasztiaalapításra, szóval ez a királyválasztósdi nem fog örökké tartani. Jobb esetben csak formalitássá válik, ahol az elsőszülöttet "választják majd meg" minden alkalommal, rosszabb esetben meg polgárháborúra vezet előbb-utóbb. De mindezt igazából a Vas-szigetek története során már láthattuk Martin világában is.

Mindezek ellenére a látottak összességében tényleg tetszettek, és jó lezárásnak tartom őket. Legalábbis ahhoz képest, ahova sikerült eljutnunk a korábbi részek során az utolsó évadban. Remélem, valóban így van, és kijózanodva is ezt fogom gondolni...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
4736 levél
Válasz 19.05.20. 20:55 #4155
Christoph
Ez a szál valóban kirívóan összecsapott volt, de ez az egész évadra is igaz. Itt az utolsó részben amit lehetett megmentettek, úgy érzem, sokkal többet nehéz lett volna kihozni így ebből. Az utolsó két, de inkább az utolsó évad gyönyörűen megtestesíti a szépen elkezdett de összecsapottan befejezett lovas mémet. Mintha erre a sorozatra készült volna .
4321 levél
Válasz 19.05.20. 19:11 #4154
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Az IGN írásában van egy gondolat, ami valóban a rész egyik legnagyobb gyengéje...

SPOILER
...és elnézve a győzelmi beszéd közben lévő áhítatot a kritika teljesen jogos...

"Szürke Féreg és a makulátlanok, no meg a hozzájuk hasonló módon a földből kinőtt dothrakiak problémásak: előző kijelentésünket módosítva az ő szálukat rendezetlenül varrták el. Mindenképp necces azt hinni, hogy egy messze földről jött sereg - amely rengeteget vesztett a csaták során, most meg ott áll a győzelem kapujában - simán megelégszik azzal, hogy miután elveszítik királynőjüket, a gyilkost egy előttük egyáltalán nem ismert büntetéssel sújtják, ami nem igazán tűnik büntetésnek, hisz nem elég, hogy az elkövető életben marad, de még csak be sem zárják. A sorozat ebből a szempontból (is) lehetett volna eszesebb és logikusabb: Dany seregének vesznie kellett volna. Ehelyett a dothrakiak eltűntek, a makulátlanok meg elhajóztak. Ez nem túl életszerű."

...ám a készítők ezzel már nem foglalkoztak, erre sem volt idő, hogy fanatikus messiásukat elvesztő sereg reakciót bemutassák, és a bár a sorozat egyik ismérve a következmények kérlelhetetlensége, itt erre már nem volt idő és nem is hagytak maguknak. Az utolsó percekben, amikor Jon a kikötőben vonul, ott voltak a dothrakiak is, meg is lepődtem, milyen békésen sétálgatnak, milyen békésen tűri Szürke Féreg a fejleményeket. Meg igazából a történet végén nem is ez volt a lényeg (függetlenül attól, nem mintha egy másik szempontból lényegtelken lenne).


Bocs, a három kommentért.
4321 levél
Válasz 19.05.20. 18:32 #4153
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A sorozatzáró is magán viselte mindazokat a jegyeket, amiket az évad és a könyvek-nélküliség. Voltak egy páran, akik jól megtippelték már régen, mit takar ténylegesen a könyvsorozat címe és kitől ered.

SPOILER
Nos, ezt a "kill the queen"-fordulatot gyorsan lezavarták (Tyrion hosszú monológgal karöltve meggyőzi Jont, miért igazságosabb megölni a bládiséviórt, mint életben hagyni, tisztára, mint egy színpadi alkotás vagy opera utolsó felvonása ), igazi disztópikus hangulatot kölcsönzött az egésznek a hulló hamvak és a kibontott várméretű Targeryen-lobogó, meg a frídövörld-beszéd a seregek előtt. Nincs ezzel feltétlen baj, és ezt a brékdöwíl-t sem teljesen tudjuk még párosítani teljesen a könyves szálakkal, ott ez a világmegváltás-elem nincs ennyire jelen.

Igazából a megölésére akár Arya, akár Aegon/Jon túl egyértelmű volt/lett volna, nem éreztem, hogy jobban ki tudták volna ezt futtatni, bár megjegyzem, Jon pálfordulása, vívódása nem jött át olyan mértékben, mint kellett volna, de így is hatásos (vagy hatásvadász?) volt. Igazából ezzel a tettével valamilyen szinten megtörte a "you know nothing Jon Snow"-kört, talán most mondható el, amit Aemon tanácsolt neki, hagyta megszületni a férfit, amikor Drogon megérkezett, szinte biztos voltam benne, hogy a végén elrepül Daeneyrs holttestével. Valahol szimbolikus is, hogy tűzben született újjá, majd a hó-hamvak között leli halálát.

A zárókötete eredeti címe A Time for Wolves, vagyis magyar ferdítésben A farkasok ideje, szóval úgy hiszem, Martin is akar majd kezdeni valamit ezzel, a Starkokkal, Targaryenekkel, talán tényleg azt, hogy véget ér a tűz uralma az utolsó Targaryen északra távozásával és a Vastrón jelképes elégetésével, majd elkezdődik a jégé, a jég szülötteié.

Sansa királynő lett, az öltözéke nagyjából olyan hatást kelt, mint amiről Petyr beszél neki a "Varjak lakomájában"; Aryához passzol Elissa Farman sorsa, aki szintén nyugatra hajózott; Jon pedig csatlakozott a szabad néphez, ahol valóban szabadnak érezte magát, és a hóban sétáló "vadak" lábainál zöld fűszál is nőtt, nem tudom ez tudatos utalás-e az A Dream of Spring-re, vagy csak véletlenül maradt ott, mint a Starbucks-pohár , ezen téren nem igazán történt meglepetés, valahogy úgy érzem, ez helyes lezárásnak tekinthető.

Bran, mint király, mint az emlékek őrzője - kicsit döcögősen lett megindokolva a megválasztása, a könyvekben még gyermek és az is fog maradni (Martin nem tervez időbeli ugrást), de még így is erős a szimbolikussága, hogy összeköti e föld több ezeréves múltját, látva minden hibát az eljövendővel, így vezetve el a világot egy másféle út irányába, ebben van némi reménysugár.

Tyrion pedig mindig is, már gyerekkora óta próbált szintén jobbítani a világon, a környezetén (nem véletlenül volt belefűzve a Kis Tanács ülésén a csatornákról szóló diskurzus), ezért mondja neki Bran a megválasztásakor azt, hogy az egész élete arról szólt, hogy az ezen az úton tett hibáit megpróbálja kijavítani.

Martin mindig azt mondta, hogy egyfajta Tolkien-vég érzése lebeg a szeme előtt, csak ő másképp fogja ezt a keserédes véget megjeleníteni, azt, hogy mindenki távozik egy másik világ felé, meg holtak, téli szél fütyül a rengeteg karakter sírja felett - mégis, úgy vélem a végén ő maga is el akar valamit mondani az emberi természetről, azt, hogy kik is vagyunk valójában. Martin szereti idézni William Faulknernek ezt a gondolatát (ebben a cikkben is szerepel): "the human heart in conflict with itself which alone make make writing because only that is worth writing about, worth the agony and the sweat." - ez is a célja az írás közben, a milliónyi szenvedés ellenére valahová ki fog futni az ő története is. Még Daenerys fájdalmas sorsa és halála is belepasszol ebbe a szándékba.


Ez, még ha meglehetősen foghíjasan is értük a végére, szerintem egész jól sikerült lezárás, nem is giccses, de nem is végtelenül lehangoló. Ha eltekintek ennek a résznek is a "foghíjas", kissé döcögős megvalósításától, a legtöbb karakterek sorsával, akik igazából számítottak mindannyiunknak, alapvetően elégedett voltam, bár teljesen a Daenerys-szál lezárása nem sikerült teljesen jól (igen, elkapkodott, még a jelek ellenére is), ezzel kevésbé vagyok az, de nincs keserű íz a számban.

Továbbra is úgy vélem, amit írtam, senki sem azt kapta, amire az elején vágyott, és azt sem feltétlen, amire mások úgy vélték, hogy rendeltetett, ez pedig illik a martini hősi-epikus fantasy destrukciójába, miközben nem felejtette el feltétlen annak értékeit. Csak megvalósítása lett gyengébb, ahhoz képest, amikor a könyvek is jelen voltak, mégsem mondanám, hogy majd gúnyosan állatorvosi lóként kellene körbehordani, mint azt előre beharangozták már páran.


A magam részéről köszönöm Martinnak, hogy elkezdte megírni ezt a történetet, nagyon remélem és kívánom neki, hogy be is bírja fejezni, sőt, tudjon mást is alkotni még, mert szeretném elolvasni, ő hogyan látta ezt az egészet és mit akart elmondani nekünk. Ha nem így lenne, akkor is köszönöm neki az eddigi utat, és a készítőknek meg azt, hogy láthattuk a halovány visszfényét, tükröződését ennek a a fantasztikus történetnek, szereplőknek és nem marad teljesen lezáratlan, ha mégsem tudná befejezni.
4321 levél
Válasz 19.05.20. 15:00 #4152
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Még most értem haza, de annyit elakarok mondani davkar, hogy a casus belli eddig az év poénja tőled GoT-témában. Még hajnalban olvastam, nem volt időm reagálni, de jót nevettem.

_______________

Az ötödik résszel bezárólag a Daenerys témához még annyit, hogy roppant érdekesnek találom, hogy mennyien képesek relativizálni, kevésbé vitathatónak tűnővé avanzsálni a tetteit, ha az passzol a "felszabadító"-"forradalmár"-"gentle heart" képhez. Nem véletlen figyelmeztette már Ser Barristan Selmy abban a jelenetben, amit itt lentebb linkeltem, illetve Tyrion sem véletlenül tanácsolta, hogy maradjon inkább királynő Meereenben, ahol már ismeri a szokásokat, mert a brékdövíl szépen hangzik, de azért a téma messze összetettebb annál, ahogy ő hiszi.

Đ&Đ, oké, az X-Men Origins: Wolverine nem egy top minőségű film, de azért szerintem Benioff mérlege nem egyértelműen negatív, nekem pl. a Trója, főleg a rendezői változata tetszett. Pusztán csak annyit mondtam, hogy nem fogom előre leírni az SW-filmjeiket, remélhetőleg a Disney azért tanul a nézői visszajelzésekből, és bár egyáltalán nem a kedvencem a mostani trilógia, azért nem temetném a Disney-féle SW-filmeket örökre. Meg, azért szerintem nem egyszerű, írói kvalitásoktól függetlenül úgy befejezni egy szériát, hogy nincs mögötte anyag. Noha az HBO adott volna 2*10 részt, azért nem lennék annyira biztos abban, hogy nem volt megkötve a készítők keze a "rush"-ra, az utolsó évadokra eléggé elszállhattak a fizetések, és az HBO mégiscsak egy profitorientált vállalat, a Rómát/Deadwoodot is szemrebbenés nélkül parkolópályára tette, mert eléggé pénznyelők voltak.

Jaime függőségéhez való ragaszkodásának, Tyrion leépülésének bemutatását (ahogy Daenerys kegyetlen döntésének ívét) valóban elbaltázták, én csak annyit mondok, hogy benne volt a karakterekben ez a kifutási lehetőség.

A könyvekben Cersei felégeti a Segítő Tornyát, szóval ne legyél olyan biztos, hogy nem fogja felrobbantani Baelor Szentélyét (bár, abban egyetértek, lehet simán sorozatos fogás).

________________

Most kaja, aztán megyek nézni és átbeszéljük a nyolc év lezártát.
9899 levél
Válasz 19.05.20. 13:13 #4151
davkar9
SPOILER
Ott nyomtam ki, amikor viszik Tyriont tárgyalni. Részletes spoiler volt, amit olvastam, nem volt hangulatom a bran választáshoz. Mióta megleste Ancsáék esküvőjét nem csinált semmit. Ennyi erővel hot piet is elővehették volna királynak.

Majd délután befejezem.
Simple. Eternal. Beige.
4107 levél
Válasz 19.05.20. 12:13 #4150
Sucee
Az ide vezető út valóban szar volt, ezt átbeszéltük itt is sokan és sokszor, ebben az epizódban is volt egy-egy szájhúzós jelenet, de a konkrét záró képsorokkal semmi bajom nem volt, meg a karakterek útjának zárásával sem - megint afféle "Dragon Age mércével", ahogy pl. ep2 bizonyos jelenetei is tetszettek.

SPOILER
Sokkal rosszabb lehetett volna, ha valami cliffhangert még bedobnak, esetleg a walkerekkel kapcsolatban, miután pont egy Falon túli meneteléssel zárult ugye.

Nekem ez pl. egy kellemes pont volt, hogy bár "nyílt véget" kaptunk - hiszen mindenkinek folytatódik valahogy az útja -, nem kaptunk egy ilyen húzást még az arcunkba, és elkönyvelhetjük lezárásnak ezt.

A jelenetek hatásosak voltak, a zene gyönyörű volt, aztán próbáltam nem gondolni arra, hogy mennyire képtelen volt bármi pozitívat kiváltani belőlem a sorozat az utóbbi két évadban - és bevallom, ment is. Arya és Jon búcsúja megható volt, és nekem tetszett nagyon az elhatározás, ami aztán Sansa, Arya és még azért Jon esetében is látszódott (neki afféle homecoming ugye), amikor végül mindenki csak-csak megtalálta az útját.
1694 levél
Válasz 19.05.20. 11:12 #4149
jawsika
Hatalmas igazság!

A végpont nagyon tetszett, Arya kérdőjeles ugyan, de elfogadható. Ha csak ezt a jelenetet látom előre, mérget vettem volna rá, hogy remek évad lesz.

Így... hagyjuk is.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1761 levél
Válasz 19.05.20. 10:22 #4148
Aribeth
Amúgy volt benne valami martini.

Nekem az, hogy hová jutottak a fő karakterek, teljesen megfelel, a záró képsorok is tetszettek, csak az idáig vezető út volt teljesen összecsapva.

SPOILER
Plusz a könyves Brant simán el tudom képzelni a királynak, illetve a hatodik évad végéig a sorozatost is, de az S07/S08-as fiút már megfosztották minden személyiségétől, sok tennivalója sem volt, szóval nála sincs egyáltalán kifejtve ez az út.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
22742 levél
Válasz 19.05.20. 08:25 #4147
Peace
SPOILER
most aztán lehet akadálymentesíteni a palotát....
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
9899 levél
Válasz 19.05.20. 08:08 #4146
davkar9
8x6

Elképesztő! Visszavonok mindent, mert ez valami zseniális befe..

Eh, még a poént se tudom végigvinni. Pedig tök jó ötlet volt, hosszas áldicséret, másfél oldal üres dobozzal. Annyit se ér. Végig se néztem, majd valamikor később. Borzalmas.

Nekem a leakek egy kis hamis reményt adtak (csak nem ez lesz, annyira szar), amit aztán jelenetről jelenetre össze is szúztak. Szóval talán "jobban" járt az, aki tisztán nézi.
Simple. Eternal. Beige.
1761 levél
Válasz 19.05.20. 07:36 #4145
Aribeth
SPOILER
Meh.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
9899 levél
Válasz 19.05.19. 22:44 #4144
davkar9
Többször előkerült a rajongói elvárás és az írás minőség összefüggése. Jaime egy érdekes szürkezónában van, mert ugye mindenki arra számított, hogy kiszáll végre a nővértöfiből, jöhet a hegymászás! Karakter szempontjából is van értelme, ez a legjobb! Miaf, mégis visszamegy...hát persze, megállítani/megölni, érthető. ...Meghalnak együtt. Ugyanakkor ennek is van valahol értelme, szép jelenet is, NCW és Lena pedig tényleg valami elképesztőt alakít. Emiatt nem is vonok le érte pontot. Tyrionos jelenetnél szintén zseniális alakítások. Karakter szinten itt is bajos a "leszarom őket" beszólás a korábbi hozzáállás miatt, de itt bele tudnám magyarázni, hogy a kingslaying csak egy ~megjátszott tett volt. Mindenkit, önmagát is ezzel győzi meg, hogy egy jó embernek (főleg lovagnak) egy ilyen szituációban így kellett cselekednie. Heh, de jó is lenne ha Jaime lenne a legnagyobb probléma az évadban.

Tyrionnál nem értem, hogy mitől lett ő a #1 TeamDany drukker. Rendes volt vele, családja, főleg Cersei ellen jó is lesz (könyvben mintha ez az utóbbi hangsúlyosabb lenne), de főleg ennyi. Mióta átértek valahogy több lett a szíve és kevesebb az esze. Igaz már az essosi támadást is benézte, de mióta megérkeztek hibát hibára halmoz, úgy meg azért nehéz megcibálni a sárkány pórázát, hogy talán ne sütögessen, hallgasson inkább rá. Tyrionnak ezt a "leépülését" is elnagyoltan ábrázolták.

Jon becsületességével szerintem nem lenne baj, összességében Nednél jobb helyzetekben van, amikor helyesen akar cselekedni. Zombi demónál majdnem rábasztak, amikor jelezte, hogy ő már választott királynőt (illetve mindegy volt, mert Cersei úgysem játszott velük l4d-et). A gesztus viszont nem maradt észrevétlen, hajóstöfi! A reveal egyértelműen hülyeség, "család" ide vagy oda, Sansa nem érdemelte meg, hogy tudja. Korai években szerintem 2 szót ha váltottak, újratalálkozásnál viszont az első "kingovdönorf"-ozás óta aktívan ellene tevékenykedik. Ez az "5 perc alatt a fél világ megtudja a titkot" szerintem sértő Ned emlékére. Zabigyerekekkel hazatévedni egy friss házasságba elég meredek. Sok tányércsapkodást és fagyos tekintetett megúszott volna/Jont is megkíméli, ha az asszonyt beavatja, de nem tette, mert megígérte Ancsának. Igaz Jon nem tett ígéretet, de legalább átgondolhatta volna előtte, hogy mi lesz. Illetve nem is kell, elég ha csak odafigyel Danyre, aki elmondta hogy mi lesz, hiszen van orra az ilyen picsákhoz... Kicsit ez mesterségesen generált konfliktusnak tűnt. Ha már ki kellett tudódnia, akkor lehet belefért volna egy Sam karaktergyilkosság; látja, hogy ezek boldogok, Jon nem tett semmi/nem számít-> "te figyelj Lady Sansa, Brannel van egy tuti infónk".

Sansa védett zónába kerülésével nem vagyok kibékülve, főleg nem így, hogy egy ilyen büntetlenül szarkavaró figurává alakították. Ha lehetne még kívánni, őt szeretném holtan látni az évadzáróban. Megerőszakolták, innen védve vagyunk? Bitch please, Dany ezzel kezdte a pályafutását, ami után még jött vagy 43 kör a szopórolleren. Cersei párhuzam már jobban tetszik. Mondjuk ő azon kevés karakterek egyike, aki szerintem a sorozatban jobban sikerült/jobban szeretek, nagy szerepe van ebben Lena alakításának is. Könyvesnek nem "szurkoltam" ennyire. Az ő útja érdekes lesz, hiszen Jaime vele már a Varjakban szakít, ha jól emlékszem. A templom felrobbantásában nem vagyok biztos, nem tudom, hogy Varys és egyéb háttérben ügyködő karakter hagyni fogják-e. +Martin is ide tart vagy csak egy látványos sorozat agyszülemény volt?
Simple. Eternal. Beige.
9899 levél
Válasz 19.05.19. 21:42 #4143
davkar9
Én továbbra is úgy tudom, hogy JJ csak az elejénél, pilot és talán egy-két rész az első évadból, volt jelen. Őt nem is hibáztattam soha érte. Na a lindnlóf, az más tészta... Lost után sikerült mást is elszarnia (ST folytatás pl). Watchment alapból miatta passzolom.

D&D balfaszságán ment el ez az évad (is), viszont mindenki más (kosztüm, zene, miegymás) remek munkát végzett. Színészek is a legjobb formájukat hozzák, ami azért "rossz", mert egy jól megírt fogatókönyv ezekkel az alakításokkal...na az úgy tényleg tv történelmi csúcs lehetett volna. Amúgy Benioff (mémekből is lehet tanulni) volt felelős a Wolverine origin féle "Deadpool"-ért is, ez azért megmagyaráz egy két dolgot. Nem értem, hogy miért nem próbálták(?) meg ~utánozni Martint, korábban, amikor önállósodtak a könyves évadok során, akkor volt, amikor sikerült - nagyban hozzájárult ehhez a színészek tehetsége is. Pl a 2. évados Arya-Tywin jeleneteket szerettem. Igazából nem is értem, hogy mi a fene történt, mert még a könyveket lehagyva is megcsinálták már ezt egy párszor. Davos és Jon, Hound és Arya, Hound és a brotherhood. Tyrion Dany udvarában a távolléte alatt. stb.

Dany-Jont is szeretem (hopeless romantic, duh). Nyálas hepiend (/és a felé tartó út rájuk borítva, lásd 7. évad utáni leak) is működhetett volna, de igazából ezzel a mostanival se lenne baj. Itt tényleg a hogyan a probléma. Az ostromig tartó eseményeknek van értelme (veszteség, veszteség, alacsony népszerűség, töfi sincs), de ez nem őrültség, ez egy kurva szar nap. Még a tűzszünetig is rendben van, erre bim-bam, hirtelen megőrül. Ha lett volna valami felvezetés, hogy előjön valami ptsdje harangszóra, rendben lenne. Ha a sárkányok érzékenyek a bazsalikomra és a harangszóra, megint csak lett volna értelme. De ez így hülyeség, egy nagyon gyenge casus belli.

Testvére halálával nem értek egyet, direkt ezért is linkeltem lentebb a képet, ahol a többiek is hasonló szituációkban láthatók. Arya elég hardkór, a Frey pitéhez azért gyomor kellett, emiatt furcsa is, hogy könnyes szemmel lemond a bosszúról. Sansával jól ki, pontosabban meg, baszott Remzi, de rezzenéstelen arccal végignézni, ahogy felzabálják a kutyái.. hát ez se semmi. Dany a "koronázásnál" pont ilyen. Viserys (így?) alapból pöcs, ráaggatott egy árcédulát, volt ott verés is szerintem, korona előtt ráadásul a gyereke kivágásával fenyegetőzött. Essosi bbq-in általában rabszolga kereskedőket, -tartókat és egyéb férgeket sütögetett, szerintem belefér. Westeroson mások lettek a viszonyok (tényleg többet lehetett volna foglalkozni az itteni szabályok és a szokások ismertetésével, itt nem csak bodysurfözésből áll az uralkodás). Tarlyk megsütését sem érzem olyan könnyen elítélhető tettnek (oké, Sam=nekünk személyes), bizonyítani kellett, hogy ő az úr, öö asszony? úrnő? a háznál. Nem érzem másabbnak, mint amikor Jon kivégezte hogyishívjákot, amikor az visszaugatott neki a kinevezése után.

Martinnál el tudnám elképzelni, hogy Aegon miatt égeti fel kl-t. Dany egész élete, a megpróbáltatások, csak elterelésnek volt, hogy az "igazi" trónörökössel ne foglalkozzanak az ellenségeik. Persze hasonló lenne a mostani sorozatoshoz, de Jonnal inkább erre a szerelmi szálra - illetve most annak a hirtelen megszakadására - gyúrtak rá, könyv Aegon viszont egy kvázi idegen lenne, aki különösebb erőfeszítés nélkül elhappolja előle a trónt. Viszont ez megint harag lenne, nem őrültség. Meglátjuk Martin mit süt ki (pun intened) belőle, egy biztos, nála fel lesz építve és értelme is lesz.
Simple. Eternal. Beige.
4321 levél
Válasz 19.05.19. 18:16 #4142
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A héten több mindent megrágtam magamban meg a netet olvasgatva a szereplők kapcsán. Ezek javarészt annak köszönhetőek, hogy többségében remek a szereplőgárda, és még ezt a zanzásított lezárást is kiemelkedően tudják megjeleníteni. Meg próbáltam a könyvek szellemiségéből közelíteni, kitölteni a "lyukakat", nyilván ezek egy részére ráfogható, hogy belemagyarázás, és nem ad felmentést a "lazy writing" alól.

Jaime karakteríve, ahová kifuttatták, valóban hét évadnyi változás sutba dobásának tűnik, javarészt még most is így látom. Mégis, aztán eszembe jutott Michael Fassbender zseniális alakítása a Shame (A szégyen)-ben, és úgy érzem, párhuzamba állítható részben Jaime sorsával. Fantasztikus film, Brandon Jaimhez hasonlóan megijed a normális kapcsolat kialakításának az ő szemszögéből nézve árnyától, inkább elmenekül, és még jobban belemerül abba a függőségbe, ami a pusztulását hozza el. Szerintem Nikolaj Coster-Waldau az ágy szélén ülve, pusztán az arcjátékával mesterien átadta ezt az érzést, hogy itt lenne előtte egy más élet lehetősége, amellett a nő mellett, akire a lovagi eszménykép megtestesítőjeként feltekint, de mégis képtelen rá. Ez is rohadtul életszagú, amikor változtatni akar valaki, de képtelen rá, és nem képes elfogadni magát jó emberként, nem tudja megtenni ezt a lépést. A végső búcsúja Tyriontól, hogy ő leszarja az embereket, közben meg nem, pszichológiai szempontból passzol a személyiségéhez.

Tyrion vakságát és szándékainak a vesztét pedig részben az okozta, amire az apja számtalanszor felhívta a figyelmét, hogyha nőkről van szó, hajlamos a fától nem látni az erdőt (és van benne egy irónia, hogy az apja vesztét is részben egy nő okozza, Shae jelenléte egy végső lökés volt, hogy az amúgy benne megfogalmazódott és óhajtott tettet véghezvigye). Az ötödik könyv kapcsán is felmerült a kritika, hogy ez a Tyrion már nem a megszokott Tyrion, lényegében nem találja a helyét. Felületesen szemlélve pedig szerintem Daenerys mindent megtestesített számára a sárkányokkal együtt, amiről gyerekkora óta álmodozott, illetve megkapta azt a megbecsülést, amit sem a saját földijeitől, sem a családjától nem kapott meg (főleg, az apjától, akire sok mindenben hasonlított), sőt, az elfogadást, hogy ő kicsoda is valójában, ezért hajlamosabb volt, hogy elkerülje a figyelmét az intőbb jelek sokasodása, de jelleméből adódóan görcsösen próbál mindent megtenni a végső pillanatokban, hogy megmentse azt a várost, amiért már vért izzadott egyszer a megmentéséért, ahol megalázták, ahol a tárgyalásán megígérte, hogy örülne, ha mind meghalnának, mert ezt a várják tőle, hogy ezt mondja.

Stannis azt mondta Jonra, mennyire hasonlít a jelleme a (nevelő)apjáéra, Eddard Starkéra, és ez valahol igaz is rá, ez okozza vesztét, pont az, ami Nednek, a becsületesség, pontosabban az önmagába vetett hit, hogy az igazságosságra törekszik, azzal karöltve, hogy hiába próbálja az életét elvek mentén élni, másokat is erre ösztökélni, de mivel sosem tudta ezt véghez vinni, így mások akarata, vágyai rángatták. A karakter bukása pedig szerintem abban áll, hogy nem képes felmérni, hogy működik a világ a valójában, hogy az embereket mennyire a sajáét vágyai és céljaik k irányítják, hogy ezek mennyire nem tarthatóak kontroll alatt (ahogy azt mindenki megtapasztalhatta, amikor Ned bevallotta "árulását" Baelor Szentélyének lépcsőjén és semmi sem a forgatókönyv szerint zajlott). Ezzel szembesült a város felégetéskor. Valahol egy fricska a gyermeklelkű hősök eszményképe felé, a való világban az idealista hozzáállást sokszor letörik, sőt, valamikor a fekete-fehér világkép eredményeként nagyobb katasztrófát okoz, mintha nem eszerint cselekedett volna (a szívfa előtt esketés a rokonai előtt számára természetesnek hatott, de hát ott van a könyvbeli közmondás: a szó csak szél).

Arya szembesülése a nem a személyes érintettséget magában foglaló halállal, pedig azért lehet érdekes, mert a halál, mint végső isten szolgálata ezzel a tömény, végtelen kínnal szembesülve már nem is olyan egyértelmű.

Nem tudom, beszéltünk-e már róla részleteiben, de Sansa, Cersei és Daenerys útja sok mindenben párhuzamba állítható, pl. abban is, hogy mindhármukat úgy próbálták adni és venni, ahogy az mások érdekei kívánták. Amikor kezdett körvonalazódni, hogy három "erős" női személyiség kezd feljebb emelkedni a horizontra, a sajtó, a média ünnepelt, cikkek szóltak róla, hogy ez igen, ez igen. Ehhez képest itt nagy pofára esések mentek végbe, egy hete még azon is ment a háborgása, hogy mondhat Sansa olyat, hogy az ő ért megpróbáltatások, a megerőszakolása, a kegyetlen és manipulatív férfiak társasága tették erősebb személyiséggé. Igazából ezt szerintem remekül bemutatták, hogy nincs rózsaszín világ, hogy nemektől független a kegyetlenség, a brutalitás, a személyiségtől és az őt ért hatásoktól függ, hogy ki milyen eszközzel él.

Cersei és Daenerys egyaránt elveszették a gyerekeiket (jó, ha a sárkányokat nem nézzük, akkor csak egyet), a számukra fontos egyéneket, mindketten mindent megpróbáltak megtenni azért, hogy a hatalmat megszerezzék vagy megtartsák, bizonyos szempontból minden más sallang valahol csak önáltatás és önigazolás volt, bár Daenerys Cersei-jel szemben elég sokat beáldozott Westerosért, mikor északra ment. Mindkettejüknek van/volt egy képe önmagáról, ami nem biztos, hogy megfelelt a valóságnak. Ha e két karakter sorsát és útját megszeretnénk érteni, szerintem érdemes megnézni a Nocturnal Animals című filmet (itt írtam róla, ha szabad önreklámozni, miért zseniális film), ami nem egyértelműen feleltethető meg neki, de az ő karaktereik is azzal küzdöttek egész életükben, mennyire nem akartak valamivé válni, amikor tudták, hogy vagy a részük vagy más megközelítésből, sosem akartak a félelmeik tárgyává válni, mégis azokká lettek.

Mindkettejükre igaz, hogy megnyerő és elbűvölő személyiségek is tudnak/tudtak lenni, és bár nem szeretnék tömeggyilkosokat, sorozatgyilkosokat vagy ellentmondásos megítélésű történelmi személyiségeket (pl. a francia forradalom résztvevői vagy pl. William Tecumseh Sherman) példának felhozni, de azért már előfordult a történelem során nemegyszer, hogy a bestiális tetteket végrehajtó egyének is tudtak megnyerőek (és ezzel megtévesztőek) lenni vagy olyan tetteket végrehajtani, ami alapján a közösség értéket tudott/tud találni ezekben a tettekben, sőt, maguk ezek a személyek is önigazolást találnak a tetteik helyességére, így látják magukat. Sok gyilkost sokáig a környeztük kedves, segítőkész, barátságos embernek ír le, mert nem tudják, mi lakozik bennük az árnyakban.

Nem olyan távoliak ezek a kartertípusok, mint amennyire hisszük. Erre épül részben a Breaking Bad, szinte teljesen a The Fall (ahol azt is ábrázolják, hogan tud egy sorozatgyilkos egyszerre szerető apa is lenni, rajta van a listámon ez a sorozat is). 'A sötét lovag' is részben arra az ellentmondásra épül, hogy egy jóért küzdő, az emberek szemében nemes lelkű ember beletaszítható-e az őrületbe. Öcsém olvasott egy könyvet, Richard Flanagantől a "Keskeny ​út északra" című regényt, ahol az egyik nézőpont karakter egy japán parancsnok, aki a környezete és családja szerint mennyire egy jámbor ember, aki még egy rovart is kivisz a házból, nehogy ártson neki, de a második háborúban brutális kegyetlenséggel és kínzásokkal vezette a munkatábor a vasúrvonal építésekor. Máig ellentmondásos a náci Németország elleni háborúban Drezda terrorbombázása, vagy a két atombomba bevetésének szükségessége.

Martin egyszer azt mondta, hogy a világában az atombomba megfelelője a sárkány, és ezt az elrettentést megcélzó szándékot láthattuk akkor, amikor Cersei felrobbantotta Baelor Szentélyét, vagy most, hogy Dany felégetett.

Szóval, ha martini szemmel nézzük, és valóban keserédes véget keresünk, az utóbbi évadok írásminőségétől eltekintve ezek a tragédiák, bukások, mind passzolnak az írói eddig ábrázolt világképbe. Martin története a sorozatos bukások története. Az, hogy senki nem azt kapja amire vágyott, sem azt, amire úgy véli ő vagy mások, hogy rendeltetett.
4321 levél
Válasz 19.05.19. 10:46 #4141
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egyetértek, de a Lost vége után sem tűnt el sem J.J. Abrams vagy Damon Lindelof a süllyesztőben . A showbusiness nagyon nem így működik, megosztó befejezések lesznek nem egyenlőek azzal, hogy a negatív tábornak van igaza és nincsen olyan aspektusa a széria végének, amik érdemessé teszik őket arra, hogy a kezükbe adjanak bármi mást is.

Oké, belőlem is előtört már alkalomadtán a kifingott mackóalsós (kösz McCl@ne a jelzőért ) "kanapéforgatókönyvíró" történetszálak- és/vagy karakterépítések kapcsán, pl. az az új SW-filmek kapcsán, de ezek esetleges kritizálása nem egyenlő azzal, hogy a teljes készítő gárdát nulla hozzáértésűnek degradáljuk és többé semmihez sem engedjük nyúlni őket. David Benioffnak azért ott vannak "Az utolsó éjjel" (ebből film is készült) és a "Tolvajok tele" című regényei, amik, véleményem szerint nagyon jók, az előbbi egyenesen kiemelkedő. Nyilván egy kötetnyi történések végig vitele nem ugyanaz, mint egy komplex fiktív világ komplex karaktereié. Abban egyetértek veled, hogy ennyi idő alatt rá lehetett volna érezni Martin stílusára, a karaktereire, de láthatóan a könyvek jelenetekkel fűszerezése jobban ment, nem könnyű ez mindenkinek, főleg, ha nem ismerik annyira a zsánert - "talán" Brandon Sanderson besegíthetett volna, Robert Jordan a halála előtt őt jelölte ki, hogy fejezze be helyette "Az Idő Kereke" szériát, amiből hamarosan szintén sorozat lesz, és a tizenakárhány téglaméretű kötetével Martinhoz hasonló komplex világ, csak hozzá képest kevésbé grimdark jegyekkel bír, azt sem lesz egyszerű lekezelni (igazából a GoT az egyetlen eddig, ami végigfutott a nagy könyves fantasy szériák megsorozatosításából - Terry Goodkind "Sword of Truth" sorozata is, ami "Legend of the Seeker" címen futott, bedőlt két évad után).

Bár nekem alapvetően a SWE7 sem igazán jött be, de nem temettem előre Rian Johnson-t előre, pedig pl. a sokak által dicsért Looper egyáltalán nem tetszett, ahogy nem temetem az új SW trilógiáját sem neki, sem Đ&Đ-nek.

Továbbra is zseniális húzásnak tartom a Daenerys felégeti a Királyvárat fordulatot. Nem azért, mert élvezet nézni milliónyi ember halálát és ez örömteli dolog, hanem mert ezt a martini világba tökéletesen illeszkedőnek érzem. Nyilván a kivitelezése, a felépítése egy nagy nulla volt, de azért benne volt a karakterben a jó cselekedetei ellenére.

Ott van pl. a Fűszerkirályos jelenet, amit lentebb linkeltem, abban is azt mondja, ha megnőnek a sárkányai, akkor visszajön és rommá éget mindent, ha most nem engedik be, párszor azért elhangzott az "ájviltékvatismájnvidfájörendblád", vagy itt van Tyrion és Jorah jelenése, itt is halálosztás az első reakció, ami a karakter szemszögéből érthető, de kívülről nézve szerintem, nagyon másként hat, akkor ott van a Barristan Selmys jelenet, vagy az, amikor dothraki horda behódol neki, ugyanazokat mondja el, amit Khal Drogo az első évadban, szinte szó szerint ugyanazt az ígéretet teszi.

Egy Facebook-csoportban remek hozzászólásokat olvastam:

Most, hogy a már csak egy epizód maradt hátra a trónok harca című sorozatból, a rajongók petíciót kezdeményeztek. A korábban is használt nem kiszámítható történések egyeseknél teljesen kiverte a biztosítékot és azt kezdeményezik, hogy forgassák újra a teljes 8. évadot. A petíció 1 millió aláírásnál jár.

A sorozat legnagyobb innovációja a karakterek komplexitása és a nem klisé szerű történet mesélés. A történet nem a jó és a rossz harcáról szól, a történetben a méltó király nem arat győzelmet az ork-hadsereg felett és nem tér vissza. Senki sem csak azért gonosz, mert eldöntötte, hogy ő gonosz lesz. Minden karakternek van saját múltja, saját motívumai. Ennek az innovációnak köszönhetően vált a sorozat ilyen népszerűvé. Pont ezért a kedvenc karakterem Cercei, mert minden rossz ellenére amit tett, a motívumai nagyon átélhetők, és egyúttal láthatóan szenved a szelleme attól, ahogyan a tettei által semmi morálja nem maradt. Talán az egyetlen korábban is népszerű színészt a sorozatban, Sean Beant az első évadban lefejezték, pedig a karaktere az igazságosság és becsületesség mintapéldája volt. Egy hagyományos sorozatban a népszerű színész aki egyben főszereplő nem hal meg az első évadban, és főleg nem a becsületessége miatt.

Jó nagy problémát okoz a sorozat most azoknak, akik a gyereküket Daenerysnek vagy Khaleesinek nevezték el. A rabszolgákat felszabadító, sárkányok anyja egyszer csak megőrült. De vajon tényleg olyan hirtelen történt ez? Az ember az érzékszervein keresztül tudja elsősorban értékelni a valóságot. A sorozat a hősies zenei aláfestésekkel és megfelelő kameraállásokkal minden eddig tettét elfogadhatóvá tette. Olyan kis bosszúállásokkal kezdődött a története, mint a rabszolga sorból felszabadított boszorkány máglyán való elégetése. Ez teljesen elfogadható volt a sorozatnéző számára, mert az eddig esetlen kislány aki furcsa vademberek közé került hirtelen elveszítette a nő miatt a férjét és a gyerekét. Utána meg Qarth-ban a sárkányai megölték azt, aki elrabolta őket. Volt még pár ilyen kisebb gyilkosság, de minden esetben kapcsolódott hozzá egyfajta átélhető bosszúvágy. A hatodik évadtól kezdve kezdték el tudatosabban építeni az őrült királynő személyét. A városlakók többször is megkeresik Dany-t, hogy a sárkányai mekkora károkat okoznak. Ha jól emlékszem nem csak kecskék vesztek oda, hanem valakinek még a gyereke is. Emiatt tehát el is zárja két sárkányát Dany, míg a harmadikat nem sikerül irányítania és az vadon repked. Majd amikor a nemesek fellázadnak ellene és majdnem megölik, akkor visszatér a sárkány a beépített hangfalaival hősies zenére elégeti Dany ellenfeleit. Erre az epizódra különösen megnőtt Drogon, és a nézőknek már feltűnhet, hogy mekkora borzalmas sárkánygyík lett belőle. Aztán amikor megérkezik végre Westerosra a 7. évadban és a sárkányaival kivégzi a Dickon Tarley-t és az apját, ekkor már végképp alig van igazságtétel a tettei mögött.

Fel lehet ugyan tenni a kérdést, hogy nem lehetett volna máshogy megírni a karaktert? Igen, lehetett volna, de arra egy közepes író és képes lett volna. Daenerys analógiája Drogon, a sárkánya, és úgy általában a sárkányok. A sárkányok egyszerre gyönyörű hatalmas mágikus lények és borzasztóan pusztító vadállatok. Csak természetes, hogy Dany személyiségében is ez a kettősség jelentkezik. A házának végülis a mottója "Fire & Blood", amire többször a sorozatban is hivatkozik. Kb. a második évadtól folyamatosan mondja, hogy tűzzel és vérrel visszaszerzi azt a nyomorult trónt. Most pedig mindenki meglepődik amikor meg is tette, csak hát nem az egésznek a hősiességét mutatja be a sorozat, hanem a mérhetetlen pusztítást, amit egy darab sárkány képes volt okozni. Daenerys nem őrült meg, mindig is őrült volt. Luxus körülmények között éltek Pentosban, de az nem volt elég. Neki hatalom kellett.

Szerintem ez egy nagyon jó történetmesélés, de sajnos a legtöbb embernek a sorozat ugyanúgy csak egy tömegcikk és várják a más sorozatokhoz/filmekhez hasonlatos befejezést. Ez szerintem nagyon jól reprezentálja, hogy a történelemtől kezdve a bulvármédiáig, minden mennyire szubjektív. Van egy pár fő mítoszunk és hiedelmünk és azokkal akarunk mindent megmagyarázni. A történelem, a politika nem a jók és a rosszak összecsapásáról szól, hanem az emberről. Az ember meg egy nagyon komplex entitás, amelynek a tettei nem determinisztikusak. Milyen is lenne a világ, ha előre beleszületnénk egy narratívába? Megszületünk trón-fosztott királynőnek és már előre tudjuk, hogy a felszabadított rabszolgák és mitikus lények segítségével visszaszerezzük azt, ami a miénk. Milyen tartalmatlan és unalmas lenne az ilyen élet.

Tudom sokaknak a 3. rész volt inkább a problémája. Szerintem az a kritika inkább jogos, de mégis csak "Trónok harca" a sorozat címe, tehát el kellett varrni ezt a szálat valahogy. Én még számítók valamilyen fajta utalásra a végén, hogy mégsem halt meg az összes stb., de szerintem a csalódottság nagy részét az okozza, hogy vége van 8 évadnyi történetnek. Lehet érdemes lett volna tovább építeni a sorozatot, de ez már tényleg az alkotónak a dolga. Egy festményt is tudni kell befejezni.


__________

Az a baj, hogy az, hogy előrevetítik Dany megőrülését és népirtását, az nem egyenlő azzal, hogy a karakterfejlődést ábrázolják. Igen, hét évadon keresztül könyörtelen volt azokkal szemben, akik az útját állták, ezt mindenki látta. De azt is, hogy ártatlanokat nem ölt, és hogy rengeteg elnyomotton is segített. Hét évadon keresztül egy ilyen karakter volt: konfliktusos, hatalommániás, benne volt az őrület, de benne volt az igazság megtestesülése is. Erre most 2-3 rész alatt annyira bepöccen, hogy KIÍRT EGY VÁROST? Szerintem már sokan jól tudták, hogy ez fog történni, de hát hogyan? Mi volt az alapja? Az egész sorozat arról lett híres, hogy komplex, nüanszolt karaktereket mutatnak be, megértjük a motivációjukat, fájdalmaikat, stb. Erre itt mit kapunk? Hogy a tornyon a sárkánnyal fújtatva egyszer csak úgy megőrül?! Amit eddig láttunk belőle, az mondjuk jogosan következett volna, hogy a Red Keepet a porig égeti, de hogy az embereket? Hatalommániás, könyörtelen uralkodóból 1 másodperc alatt Hitler lesz?

__________

Kb senkinek nem Dany megorulese a baj meg nem feltetlenul maguk a tortenesek hanem ahogy kivan vitelezve. Az tenyleg kibaszott gyamoltalan. Ennyire kovetkezetlen sorozat reszeket en meg sosem lattam mint ezek a 8. Evados szutykok. Egyszeruen az egyikbol nem kovetkezik a masik, olyan logikatlan mintha az egyik reszben Tyrion a semmiert ugyan olyan magas lenne mint a tobbiek es a kovi reszben megint torpe es full nem lenne ra magyarazat.
Oruljon meg akarki, haljon meg akarki, gyozzon akarki de azt csinaljak meg igenyesen es kovetkezetesen. Ez a baj.


__________

Nemcsak egyetértek, de kiegészíteni sem nagyon tudom, legfeljebb saját benyomásaimmal. Engem ugyanis a sorozat előrehaladtával egyre inkább riasztott Danerys személye, és még inkább rendkívüli népszerűsége. Míg a többi szereplő csetlett, botlott, vívódott, dolgozott a céljai megvalósításáért, addig a szöszinek ölébe hullott egy lovasnomád horda, három sárkány, egy engedelmes elithadsereg. Előre lényegében gátlástalansága és erőszakossága vitte. Ha bajba is került elég volt összevonni szemöldökét, majd elordítani magát „where are my dragons” – egy ötéves elkényeztetett gyermek viselkedése, de neki ez sikert hozott és emberek tömegeinek vált példaképévé. Kétségtelen azonban, hogy Essoson kifejtett tevékenysége haladó, ahogy Puzsér mondta: lényegében a westerosi feudális civilizáció humanista elvárásait vitte el egy antik rabszolgatartó világba. A westerosi eseményekre nem jellemző fekete-fehér konfliktus azonban a sorozat egyértelműen gyengébb, unalmasabb része volt, ráadásul Danerys (kétségtelenül jó cél érdekében) úgy viselkedett, mint egy balos SJW. Felszabadító tevékenységében is jó adag önimádatot és önigazolást láttam. Mindez kiegészült egy nagy adag személyi kultusszal: Sárkányok Anyja, a Láncok Letörője – honnan is ismerős ez (Népek felszabadítója, Kárpátok géniusza)? Mindezen okok miatt mindig is nagyon bántott a sorozat rendezőinek szándéka, hogy Danerys morális botladozásait igazságosnak, vagy legalábbis megérhetőnek állította be. Tartottam attól, hogy az a kiszámítható vége lesz a sorozatnak, hogy jön a szőke sárkánykirálynő, legyakja a gonosz westerosi házakat, összejön a férfifőhőssel és boldogan élnek míg meg nem halnak. Ezt a félelmemet az évad elején látható közös Jon-Dany bájsárkánylovaglása erősen felerősítette, de az ötödik rész lerombolta. Úgy látszik az írók – a rajongókkal ellentétben – nagyon is tisztában voltak Danerys sötét oldalával. Ez számomra megbocsáthatóvá az utolsó évadok súlyosabb hibáit is. Most már sem bánnám, ha a sorozat úgy végződne, hogy Danerys nem bűnhődik meg, de trónra kerül, likvidálja a Starkokat, bevezeti rémsárkányuralmát, stb. stb. A rajongók többsége bizonyára őrjöngene, de erős erkölcsi tanulság lenne, hogy ha egy megnyerő politikusnak fokozatosan egyre nagyobb és nagyobb erőszakosságokat, gátlástalanságokat nézünk el a „jó cél” érdekében, akkor könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amit már nem tudunk megfordítani.

Ezen a fekete irónián pedig nevettem egyet, pedig igazából nem is vicces:

Tyrion kiborulása a születésétől számítva cirka 35 év következménye lett, mikor megölte az apját. Daenerys még bájos és szerelmes volt, majd miután meghalt a második sárkánya még belement, hogy ha a város megadja magát, leáll. Majd havas nem baszta meg és bebaszott a borderline.


Azt szeretném kihozni, amennyire igaz, hogy szarul lett az egész kivitelezve, legalább annyira igaz, hogy ez a fordulat igenis benne volt a karakterben (Két kolléganőm is csak néz most, hogyan kezelje ezt a magukra tetovált khaleesi névvel ), és jobb, hogy ide futott ki, mint a cuki királynő és felszabadító ráül a szerelmével a trónra. Nyilván abban is van egy nagy adag klisé, hogy elkövette azt, amit az apja akart, de szerintem sokkal érdekesebb egy olyan karakterív, hogy a sokkal által "szévior"-várományos nem váltja be a reményeket. A könyvekben is annyi mindenki számít arra, hogy a kis terveihez felhasználhatja majd Daeneryst (Doran Martell, Illyrio Mopatis[ő maga mondja, Tyrionnak, hogy a tengeren túlról megváltó érkezik, hogy beközözze Westeros vérző sebeit]-Varys a feltehetően Blackfyre utóddal, Marwyn, Euron-Victarion), a megváltó-várakozás és a megváltó eszményképnek a földre lerángatása pedig pontosan illik Martinhoz.

Szóval, szerintem, de, benne volt a karakterben (mégha a könyvek alapján nem is tűnik még egyértelműnek), és de, az is jelezte, ahogy a testvére halálára reagált. Csak a végén nem jutott idő ezt rendesebben bemutatni a karakterívnek a végét (bár, megjegyzem, Sam-el egyetértve, hogy a háborús foglyok rommá égetése nem épp nemesi cselekedet, ahogy a fentebb linkelt videók is illenek a képbe, szóval, de, mégis vannak bizonyos előzmények). Nem gonosz karakter, rengeteg pozitív aspektusa, cselekedete volt, "gentle heart", de azért, szerintem, amennyire vitt a nyugati szemléletből a keleti részre, legalább annyit elsajátított ő is belőle szerintem. Sőt, olyan elemzéseket is olvastam, hogy igazából nem őrült meg, hanem pusztán csak kegyetlen volt, bár, ártatlanok lemészárlását a magam részéről nem tudom betudni egyszerűen csak kegyetlenségnek.

Nagyon kíváncsian várom, Martin hogyan vitelezi ki ezt -ha tényleg így lesz- a könyvekben. Ráadásul ott is Varys Aegont építi leendő uralkodónak, Kevannak intézett szavai ezt idézik, csak az a különbség, hogy ott Jon és Aegon különböző karakterek, itt meg össze lettek vonva. Szóval, érdekes lesz, Daenerys miként fogadja majd a hírt, egy Targaryen már lobogó bontott Westeroson és bejelentette igényét a trónra. Az utolsó fejezetében a látomásaiban is elhangzik, hogy emlékezzen a sárkány-mivoltára.

A héten néztem vele egy interjút (a YT dobta fel, most nem találom), hogy nem, nem fogja siettetni a történet lezárását, mindenre hagyni fog időt, hogy ki tudja fejteni (szerintem ez egy fricska a készítők felé), nyilván a hét könyv lenne az optimális, ezt szeretné, de ebben burkoltan benne volt, hogy annyi kötete lesz, amit igényel, mert ez igazából egy történet és ez a magnum opusa.
9899 levél
Válasz 19.05.19. 08:40 #4140
davkar9
Időközben túllépte az 1 milliót a "remake s08" petíció. Értelemszerűen nem lesz ebből semmi, de bízom benne, hogy a számok legalább jelzésértékűek és arra jó lesz, hogy a SW projectet elvegyék D&D-től. Vagy ha azt nem is (elvégre pont nemrég jelentették be, hogy '22-ben az jön) legalább odaültetnek melléjük valakit, hogy fogja a kezüket. Igaz persze az ep8-at is kiadták egy hozzá nem értő hülyének, de talán az akörüli balhé, a Solo kudarca (+a Battlefront 2 gebasz?) után talán már több időt töltenek a tervezéssel és nem lesz elég csak a "eh, a brand úgyis eladja" hozzáállás.
Simple. Eternal. Beige.
4321 levél
Válasz 19.05.17. 19:56 #4137
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ez is gyönyörű találat, index.hu.

Davkar, az elsőt már láttam YouTube-on, de most is telitalálat.
32626 levél
Válasz 19.05.17. 17:10 #4136
szbszig
A harangok csatáját meg már ne is említsük, ugye? Hát, ott sem a megadást jelezte a harangok felcsendülése. Sőt, éppen ellenkezőleg, akkor érkezett meg Ned a felmentősereggel. De hát ez könyvekbeli történés alapvetően, illetve a sorozat-blurayeken csak a histories & lore részlegben szerepel, azt meg úgyse nézi senki...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
9899 levél
Válasz 19.05.17. 16:23 #4135
davkar9
Itt van ez is...

De inkább nevessünk:
>
>
>
Simple. Eternal. Beige.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.