Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and Fire

11052 levél
Válasz 22.12.06. 14:27 #4208
MattMatthew
Elkezdtem én is a House of the Dragont, pedig már letettem a SoIaF világáról...
“I've seen enough heresy to know where this is going!”
3181 levél
Válasz 22.09.19. 22:45 #4207
Aryx
s01e05 We Light the Way

szvsz eddigi legerősebb rész. mindenki egy időzített bomba ebben a sorozatban. És még csak az első évad felénél járunk, mi lesz még itt.
„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”
26818 levél
Válasz 22.09.06. 06:06 #4206
Peace
Nekem még nagyon szoknom kell ezeket az új színészeket, egyelőre csak ízlelgetem őket. Rhys Ifans szuper, Paddy Considine is lehet, hogy az, de a karaktere engem egyelőre nem nyűgözött le. Matt Smith feje számomra mindig olyan elrettentően ijesztő volt, mintha folyamat gumimaszkot hordana. Lehet ezért is választották erre a szerepre. Amúgy egyre szimpibb nekem ez a Démon() gyerek!
3181 levél
Válasz 22.09.05. 23:00 #4205
Aryx
Daemon nagyon op.

Tele van jó karakterekkel a sorozat, szerintem a casting is egész jól sikerült. Daemon mellett Vyseris a másik kedvencem (enyhe spoiler, de ti is számoltátok az ujjait?), de Otto is nagy arc. Másik enyhe spoiler, de az imdb szerint már mindjárt itt lesz az időugrás is a sorozatban.
„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”
3181 levél
Válasz 22.09.03. 18:38 #4204
Aryx
Megnéztem az első 2 részt, és nagyon bejön eddig. Volt pár dolog, ami nem tetszett vagy furcsa volt:
- Corlys Velarion bőrszínével egyelőre még én sem tudtam megbarátkozni. És itt nem a színésszel van a baj: egyszerűen annyira kilóg a talpig hófehér Targeryenek közt, hogy kizökkent, hiteltelen a jelenléte. A mögöttes okokra nem térnék ki, megvan róla a véleményem, de ha már mindenképpen fekete színészt kell szerepeltetni, lehetett volna ezt jól is csinálni. A Dűnében egyáltalán nem zavart Lyet-Kynes, mert ott végül én is feltettem magamnak a kérdést, amit Villeneuve is: már miért is ne lehetne fekete és nő az a karakter? De még azt is tökre elfogdanám, ha teszem azt, a Baratheon-házban mindenki fekete lenne. De pont egy Targeryen, akik mind közül a legkényesebbek a vérvonalukra? Nem odavaló, na. :/
- Érdekes volt a tanácsterem építészeti megoldása, amiben mintha egy külön sarkot alakítottak volna ki azoknak, akik hallgatózni szeretnének. Nem nagyon tudtam hova tenni azt a jelenetet.
- Amikor Vyseris vési-faragja a szobányi Sárkánykövet, az tök jól néz ki, meg minden, intró-helyszínnek is fasza… de melyik királynak van erre ideje??

…és részemről ennyibe tudtam bele kötni, ami az első két részt illeti. Ennyi év után most már bevallhatom, amit magamnak is csak a Sárkányok tánca olvasása közben vallottam be: igazából sosem tetszett a Trónok harca könyvek millió történetszála, mellékszála, elágazása, elágazásból születő újabb mellékszála. Úgy gondolom, hogy a Vörös Nász után teljesen fókuszát vesztette a történetvezetés, Martin csapongani kezdett, a cselekmény nem nagyon haladt előre, csak terjeszkedett, és voltak olyan szálak is, amiket kínszenvedés volt olvasni, mert volt 8 fő szál, ami akkor éppen sokkal jobban érdekelt volna.

A Sárkányok házában úgy tűnik, tanultak ebből a hibából. Nekem sokkal jobban bejön ez a fókuszáltabb történetmesélés, kevesebb karakterrel és mellékszállal. A Targeryen-házban történt belső családi viszályok bőven tartogatnak annyi izgalmat, hogy utána ne legyen hiányérzetünk, és várhatólag nem kell majd attól tartanunk, hogy elveszítenénk a fonalat (“ki ez a random fontos szereplő? Ja, megvan, 3 évaddal korábban már láttuk őt”).
Pár random pozitívum még, ami eszembe jut:
- A Vastrón végre tényleg úgy néz ki, hogy attól libabőrös leszel, nem valami makett szar. Ráadásul ehhez nem is kellett nagyon radikálisan hozzányúlni a GoT vastrónjához, csak 30 000 kardot még rádobni a meglévő koncepcióra. Így nyugodt szívvel gondolhatjuk azt, hogy az idők során, a Targeryenek bukása után gátlástalanul széthordták azokat a kardokat. Ráadásul a régi-új Vastrón amellett, hogy jól néz ki, maximálisan tartja magát ahhoz a szabályhoz, amit Martin írt róla: nem minden uralkodót tűr meg magán. Ha egy király nem elég fegyelmezetten ül rajta, könnyen kárt okozhat magában.
- A sárkányok is tisztességesen néznek ki, érezni a súlyukat, látni, hogy nem házi kedvencek, nem szívesen mennél a közelükbe.
- A városi őrségnek is végre fenyegető a jelenléte. A GoT-ban komikusan hatott a jelenlétük, olyanok voltak, mint a rohamosztagosok, akiket szintén nem tudtam soha komolyan venni. A Targeryenek idejében azonban még nem egy gyorstalpalón átesett szedett-vedett sereg volt, hanem vérszomjas gyilkosok, akik olyanok, mint Daemon, a vezetőjük: kemények, forrófejűek és nincsenek gátlásaik, ha mészárlásról van szó.
- Végül a karakterek is érdekesek és már most sejteni, hogy lesznek még itt árnyalások. Daemon sem az a túlegyértelműsített gonosz, már többször láthattuk a gyengébbik oldalát. Milly Alcock meg szerintem aranyos, olyan, mint Emilia Clarke, nem biztos, hogy a színészi képességei maradnak meg bennünk, de talán nem is baj. Rengeteg a szimbólum és easter egg, amik már-már túl egyértelműek, de aki figyel, az sok mindent megjósolhat magának előre, szóval ez még mindig jó játék. Érezni azt is, hogy Martin is újra aktívan részt vesz a sorozat készítésében: helyes, ha már úgyse írja meg a maradék két könyvet, legalább tegye hasznossá magát. Kíváncsian várom, mi sül ki ebből.
„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”
26818 levél
Válasz 22.08.22. 21:17 #4203
Peace
Én elolvastam a Tűz és Vért, nem volt valami hű de nagy élmény. Már csak a jellegéből kifolyólag sem. Az előzetesek alapján teljesen hidegen hagyott a sorozat, de meglepően élveztem az első részt. Kellően véres és brutális, már feldobta az estémet. Meglátjuk mi sül ki belőle, bár ettől a kis békaképű lánytól kicsit kivagyok.
33478 levél
Válasz 22.08.22. 20:42 #4202
szbszig
Én a minap akartam írni egy hozzászólást, amikor az egyik trailer alapján rájöttem, hogy Corlys Velaryon a sorozatban fekete lesz. Azért ez nem kicsit WTF még mindig, annak ellenére, hogy többen, köztük Martin is igyekezett azóta megvédeni a döntést. Mondjuk mert volna nem így tenni...

Egyébként szerintem a sorozattal nem lesz probléma. Azzal sincs semmi gond, hogy elkészült. Én csak azért nem várom különösebben, mert már kívülről fújom a sztorit.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
4873 levél
Válasz 22.08.22. 19:01 #4201
Juraviel.Ihuan.Bedvin
AZ utolsó komment időpontjából is látszik, mennyire csigázott fel itt minket az új széria, most jövök rá, egy előzetest sem toltam be ide.

De akkor legyen, ez ma jött ki.

Meg kell mondjam, mivel igazából én az eredeti könyvsorozat lezárására várok, a krónikajellegű Tűz és Vér című kötetet nem vettem meg. Ettől függetlenül, mivel az eredeti regényfolyamban is utalnak erre az időszakra, mindenképp érdekelni fog ez a széria.

Azt kell, hogy mondjam: meglehetősen sűrű rész volt azzal, hogy felvillantott pár jövőbeli konfliktust, túl egyértelműen. Daemon (Matt Smith) és Otto közötti ellentét (Rhys Ifans) szerintem izgalmas lesz, ki, hogy szövögeti majd a hálóját. Egyelőre egy kicsit egyszerűnek és semmilyennek éreztem, felvonultattak jó pár elemet, ami jellemző volt az előző szériára is (bordélyház, vérengzés az utcán, odaszólogatás a kistanácsban, makrancos hercegnő, keménykedés, jóslatok).

Kell még pár rész, hogy meglássuk, mit ér.
11052 levél
Válasz 21.06.09. 10:55 #4200
MattMatthew
Ha ekkora a tekintélye itt a könyveknek akkor szóljon akinek kell egy tartalék sorozat is, biztos ami biztos alapon!


(Most ilyen költözéses dolgok is fennállnak nálam, ráadásul nem a szomszédba, szóval minimalizálnom kell a jószágokat.)
“I've seen enough heresy to know where this is going!”
1857 levél
Válasz 21.06.09. 10:29 #4199
Ricsi1976
Nekem is megvan a téglagyűjtemény, nem adnám el.
33478 levél
Válasz 21.06.09. 10:20 #4198
szbszig
Még bennem is él a remény.

De ha sosem lesz már folytatás, akkor is rengeteg szép emlék fűz a könyvekhez, úgyhogy biztosan nem adnám el őket. Sőt, most is kiemelt helyet foglalnak el otthon, a könyvespolcomon.

Egyébként alig egy hónap múlva lesz a tizedik évfordulója az utolsó kötet megjelenésének...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
11052 levél
Válasz 21.06.05. 16:46 #4197
MattMatthew
Lehet meg kéne várni míg befejezi és elfogy mindenhol minden kötet és utána csiliárdokért eladni az 1-7. teljes sorozatot?
“I've seen enough heresy to know where this is going!”
3181 levél
Válasz 21.06.05. 15:45 #4196
Aryx
Úgyis meg fogod te még ezt bánni.

spoiler, én még hinni akarok.
„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”
11052 levél
Válasz 21.06.05. 09:03 #4195
MattMatthew
Reklám
Eladóak a Tűz és jég dala 1-5. köteteim. A benne lévő betűk átlagosan 2,05-ször lettek kiolvasva, a szóközök 1,4-szer.
Anno én bekötöttem őket mikor tömegközlekedve olvastam, szóval nincs bajuk. Gerincen látszik a vastagabb példányoknál, hogy voltak nyitva.
kép1
kép2
12500HUF
Bpen tudom odaadni (Moszkva tér v Árpád híd környéke.)

(Selejtezek és bevallom nem hiszek már benne, hogy lesz egy teljes gyűjteményem. Ha meg mégis kész lesz a hátralévő két kötet akkor úgyis már kindlire megy...)
“I've seen enough heresy to know where this is going!”
4873 levél
Válasz 20.03.29. 17:54 #4194
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Külön érdekesség, Mirri Maz Duur megemlít egy westerosi mestert, akivel Asshaiban találkozott, aki nem más, mint maga Marwyn - erre csak a második olvasáskor figyelhet fel az ember, mert több ezer oldal elolvasása után először ki emlékszik egy egyszer elejtett névre, aki csak ténylegesen a negyedik könyv végén jelenik meg? Teljesen megdöbbentem, hogy asztak@va.
4873 levél
Válasz 20.03.29. 17:48 #4193
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Köszi a fordítást, nem győzött meg teljesen, de mindenképp érdekes teória. Van olyan teória is, amiben meg azt elemezik ki, hogy a látszólagos halála körüli események meg Azor Ahai újjászületésének felelnek (só, füst, vérző csillag - ez utóbbi esetében a halálát lelő lovag címere ha jól emlékszem egy nap).

Neme akarok ebben jobban belemenni, remélem a hatodik kötet minél előbb elérkezik, hogy aztán várjunk a hetedikre, reméljük AZ már gyorsabban megy, pláne, hogy az utóbbi nyilatkozatai alapján Martin nagyon nem volt elégedett az HBO-féle lezárással.
33478 levél
Válasz 20.03.29. 17:47 #4192
szbszig
The Order of the Green Hand videóit egy időben sokat néztem, aztán valahogy leszoktam róla. Egyrészt azért, mert egyre hosszabbak és vontatottabbak lettek a videók, másrészt nekik azért eléggé bizarr, vagy mondjuk úgy, nem szokványos teóriáik is vannak, kezdve onnan, hogy az R+L=J helyett az N+A=J-re építettek fel mindent emlékeim szerint. Persze ettől még szeretem őket.

Amúgy Alt Shift X-nek is jönnek ki még videói szerencsére a sorozat befejezése után is. A legutóbbi, Euronról készült összefoglaló plusz találgatás például kimondottan színvonalas lett szerintem. Érdemes megnézni feltétlenül, ha valakinek eddig kimaradt.

SPOILER
Van benne sok olyan dolog, amire már én is gondoltam: pl. hogy akarva vagy akaratlanul Euron fogja elindítani az apokalipszist valami őrült, sötét mágiával, vagy a sárkánykürttel, vagy Joramun kürtjével, ha az utóbbi létezik, és valóban Samnél van éppen Óvárosban. És persze vannak olyan új aspektusok, meglátások is benne, amik nekem eddig nem tűntek fel: pl. hogy Euron is bőrváltó lehet, meg ugyanolyan álmokról beszél időnként, mint amilyenek Brannek is voltak a zuhanás után, így talán kijelenthető, hogy ő volt az előző kiválasztott, Vérholló őt szemelte ki eredetileg utódjának, csak ő végül teljesen más utat választott...


A youtube-os videocsatornákon felül pedig még a westeros.org fórumját is meleg szívvel tudom ajánlani. Ennek a böngészéséhez azért nagyobb türelem és elhivatottság szükséges, de néha egészen zseniális teóriákat találni ott is. A legutóbbi kedvencem, amit akartam linkelni is, Mirri Maz Duurral kapcsolatos. Akinek nincs türelme végigolvasni, vagy az angollal kicsit hadilábon áll, annak röviden összefoglalom:

SPOILER
Szóval a teória szerint Mirri Maz Duur egyáltalán nem volt gonosz, őt végig jó szándékok vezérelték. Tényleg meg akarta gyógyítani Drogót, először ugye hagyományos módon, de az idióta módon nem követte az utasításait, és a seb elfertőzödött. Utána Mirri Maz Duur felmérte a lehetőségeit, és belátta, hogy valamit muszáj tennie. Ha a khal meghal, neki harangoztak, onnantól Dany sem tudja megvédeni. Ezen a ponton viszont már csak a varázslat maradt, Drogo olyan rossz állapotban volt. A vérmágia kimenetelével ugyanakkor vagy maga sem volt tisztában, vagy sejtette, hogy a végeredmény Danyéknek nem fog tetszeni, és a dothrakik megint csak rajta állnak kegyetlen bosszút, ezért úgy döntött, hogy saját magát áldozza fel a szertartás keretében. Ezzel egyrészt haláláig hűséges marad választott hivatásához, a gyógyításhoz, másrészt elkerüli, hogy a fogvatartói utána újfent megkínozzák/megerőszakolják. Ki is adta utasításba mindenkinek, többször nyomatékosan hangsúlyozva, hogy a rituálé közben senki se menjen be a sátorba. Az egy totál szerencsétlen véletlen volt, hogy pont eközben kint a felek összekaptak, Danynél beindult a szülés, és Jorah kénytelen volt becipelni a sátorba, mert egyedül Mirri Maz Duur tudta lebonyolítani a szülést. A vérmágia automatikusan a legerősebb, legfiatalabb áldozatot, az újszülöttet ragadta el, amit Mirri Maz Duur egyfajta isteni jelnek tekintett. Kizárólag ezt követően kezdett el arrogánsan viselkedni, mivel meggyőződésévé vált, hogy az istene közbeavatkozott az ő érdekében, a dothrakikat pedig pusztulásra ítélte. Még a máglya előtt is az a meggyőződése, hogy az istene megint meg fogja menteni őt, azért tűnik olyan magabiztosnak. Aztán persze nem történik semmi ilyesmi, és simán meghal.

Azt már csak pluszban tenném hozzá, azt hiszem, a linkelt topikban ez nem szerepel, hogy egy másik népszerű teória szerint a sárkánytojások kikeltéséhez ugye szintén emberáldozatok kellettek, és az újonnan megszületett sárkányokban az elhunyt/feláldozott személyek lelke él tovább. Ha ez igaz, akkor Rhaego lelke is jelenleg valamelyik sárkányban lakozik, és még az a dosh khaleen által jövendölt prófécia is beteljesülhet, hogy Dany gyermeke lesz a "csődör, aki meghágja a világot". Csak Martin próféciáihoz illően egyfajta bizarr, kifordított módon, majd amikor Dany a hátán a lovagolva Westeros ellen vonul.


A fentihez kapcsolódóan, immár spoiler nélkül csak annyit tennék hozzá, hogy amit nagyon bírok Martinban, hogy sosem rágja szájba a dolgokat. Sőt, kimondottan élvezi szerintem, ha az emberek esetleg félreértik a történteket, egyes szereplők motivációit. Így lehet ez Mirri Maz Duur esetében is, akiről ugye az az általános vélekedés, hogy egy velejéig romlott, gonosz boszorka volt.

Egy másik, hasonlóan zseniális teóriát még tavaly olvastam, az kedvenc zombinkról, ser Robert Strongról szól. Aki a teória szerint nem is egy zombi, hanem valami egészen más...

SPOILER
Szóval Qyburn ugyanazt a varázslatot használhatja, mint Melisandre a Renlyt és Cortnay Penrose-t meggyilkoló árnyak megidézésekor. A Robert Strong néven futó lény pedig egy ugyanolyan árny, mint amit Renly sátrában és Viharvég kazamatáiban láthattunk, csak Qyburn ezúttal talpig páncélba öltöztette. Robert Strong tehát nem a Hegy életre keltett hullája, mint amire az egyszeri olvasó elsőre gondolna. Sőt, a Hegy nem is halt meg egyáltalán, hanem továbbra is a Vörös Erőd alatti sötét cellákban fekszik valahol elkábítva.

Egy ilyen árny létrehozásához a varázslaton túl egy nő kell, aki kihordja, és megszüli a lényt, valamint a célszemély magja, akinek az árny majdan az alakját magára ölti. Az eddig látott esetekben a varázsló és a szülő nő személye megegyezett, mindkét feladatot Melisandre végezte el, az árny pedig mindkétszer Stannis arcát és alakját viselte, ezt a jelenlévők (Brienne, Davos) leírásából tudjuk, tehát az "alapanyagot" Stannis szolgáltatta a varázslatokhoz. Ráadásul Stannis elmondása szerint emlékszik a Renly sátrában történtekre, pedig a gyilkosság időpontjában mélyen aludt az ágyában, tehát az árny végig szoros kapcsolatban áll azzal, akinek a mintájára született.

Qyburn esetében egy kicsit bonyolultabban működik a dolog, hiszen ő férfi. Viszont feltűnő, hogy Cersei-től többször is kifejezetten nőket kér a kísérletezéshez, szóval elképzelhető, hogy szülőgépekként használja őket az árny folyamatos "újrateremtéséhez" (egy ilyen árny nyilván nem örök életű, hiszen akkor Mel sem teremtett volna rövid időn belül kettőt a két különböző ember kiiktatására). A Hegyre is szüksége van továbbá, legalábbis az élő testére, hiszen egyrészt belőle nyeri rendszeresen a magot a varázslatokhoz, másrészt ahhoz, hogy irányítani tudja a lényt, a Hegynek, mellyel a lény tudata összeköttetésben áll, leszedálva kell feküdnie végig a börtön mélyén.

Egyébként a Melisandre és Qyburn közötti kapcsolatot tovább erősíti, hogy Melisandre ugye asshai származású, Qyburn pedig Marwyn főmestertől tanult a Fellegvárban. Marwyn az egyetlen különc a rendkívül konzervatív főmesterek között, és tudjuk róla, hogy szintén járt már Asshaiban. Abban az Asshaiban, aminek a teljes neve ugyebár Asshai-by-the-Shadow...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1600 levél
Válasz 20.03.29. 16:07 #4191
Baracklekvár
Most hogy az író visszavonult az alkotó magányba és ismét egy állítólagos macskaugrásnyival közelebb vagyunk a 6. könyvhöz, egy újabb megnézendő teóriavideót ajánlok; van hozzá magyar felirat azoknak, akik számára szükséges.
(Spoiler alert...)

https://youtu.be/bN1_uJzebSw
1857 levél
Válasz 20.01.16. 19:48 #4190
Ricsi1976
Viszont a "Hét királyság lovagja" mellékszál nagyon tetszett. A főszereplőben megtalálhatja mindenki magát. A Tűz és vér kapcsán: Jó, a mester is félre tud nyúlni De ha sorozatot készítenek belőle, lehet még jól is kijöhetnek belőle. Több sárkány, mint nap ugye
1600 levél
Válasz 20.01.16. 14:48 #4189
Baracklekvár
Talán kicsit jobban értékelitek majd a könyvet, ha megnézitek ezt a videót. (Igazából egy 3 videóból álló videósorozatot.)

https://youtu.be/uZ5smD7WKTo

(Csináltam hozzá feliratot anno, remélem, nem lett túl rossz.)
26818 levél
Válasz 20.01.16. 14:25 #4188
Peace
Fuhh, az nem volt egy nagy élmény!
33478 levél
Válasz 20.01.16. 14:18 #4187
szbszig
Nekem is megvan, én is olvastam, bár bevallom őszintén, voltak részek, amiket inkább átugrottam, annyira száraznak tűntek. Pedig én azért elég nagy rajongónak tartom magam, nemcsak az alap sorozatot és a kiegészítő köteteket olvastam ki, hanem az online wikit is gyakorlatilag, meg hónapokat, éveket töltöttem fórumok olvasgatásával, rajongói teóriák, youtube-os videók nézegetésével... Mindazonáltal a Tűz és vért össze sem lehet hasonlítani a többi kiegészítő kötettel: sem az ún. worldbookkal (A Tűz és Jég világa), sem mondjuk a Dunk & Egg novellákkal, ez utóbbi könyvek mindegyike szó szerint olvastatja magát, alig lehet letenni őket.

Na de visszatérve a lenti hozzászólásra, csak arra próbáltam utalni, hogy míg az alap sorozat néhány évet fed le, addig 150 év és több generáció történelmét elég nehéz lehet feldolgozni klasszikus sorozatformátumban. Vagy az lesz, hogy egy királyt és korszakot ragadnak ki a sok közül, és azon belül kitalálnak egy saját történetet. Na, majd meglátjuk. Már ha ezt az előzménysorozatot nem kaszálják el ugyanúgy, mint a másikat...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1857 levél
Válasz 20.01.16. 13:54 #4186
Ricsi1976
A Tűz és vér 150 évet dolgoz fel durván. Olvastam, de elég száraz anyag.
33478 levél
Válasz 20.01.16. 13:32 #4185
szbszig
Én már nem is nagyon követem, milyen előzménysorozatot terveznek éppen, de úgy tűnik, azt a korábban beharangozottat, ami a Hosszú Éjszaka idején játszódott volna, már elkaszálták korábban, és most éppen egy Targaryen-uralom alatt játszódót tervezgetnek. Bár hogy hogyan akarják mindezt megvalósítani, azt nem igazán tudom, lévén egy sorozat nem igazán alkalmas arra, hogy több száz év történelmét feldolgozza. Vagy mondjuk csak Aegonra és a Hódításra fókuszálnának benne? Azt a témát meg kicsit elcsépeltnek érzem, lévén nem csak könyvekben lett már csomószor leírva, de például az HBO egy remek animációt is készített róla.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
10804 levél
Válasz 19.10.29. 14:38 #4184
davkar9
A két bohóc otthagyta a SW projectet, mert nem érnek rá (jó pár milliós netflix deal)... Akkor mégis mi a francért kellett úgy rohanni a záróévaddal?
2018 levél
Válasz 19.05.23. 18:29 #4182
warcat
Itt megfejtés végre, így már minden érthető

https://chaser.com.au/general-news/jk_rowling_announces_jon_snow_is_gay/

illetve reddit freefolk

Egy összefoglaló:

"A song of Ice and Fire is really about one man’s discovery of his own sexuality in a world that would never accept it. Jon Snow, otherwise known as the Bastard of Winterfell, avoids sex well into adulthood until he is forced upon by a homeless redhead in a cave. After a tense sexual standoff with the Nightking, Jon tries to deny his lust for men by hooking up with his own aunt, only to kill her due to his inability to admit that he is really gay. Ultimately, Jon goes off into the wilderness to live the rest of his years out with a large ginger man and a wolf."

3375 levél
Válasz 19.05.23. 17:28 #4181
jawsika
Nem tudom, zavaros az egész. Illetve, jó lett volna erre kitérni. Hiszen ott van Sam is, aki dettó tiszta katyvasz... Vegyük úgy, hogy maester lett. Sőt, archmaester. Ha pedig ez így van, akkor lehet hogy mondjuk tiszteletbeli alapon kapta meg a címet. Nem tudom, nem jut jobb eszembe. Akkor Gilly meg a kölykök gondolom mentek Szarvhegyre. De akárhogy is, Sam is dezertált. Bármi van. Én ezt nem tartottam gondnak a ész végéig, mert úgy fogtam fel, hogy az Őrség megszűnt, mivel már nem volt feladata. A spandaui börtön őrei is hazamentek, miután meghalt a Hess gondolom. Nyilván nem őrzik az üres börtönt a mai napig. A free folkkal cimbik lettek, az óriások kihaltak, a NK walkerestől zombistól pipa, akkor minek az őrség? Pláne úgy, hogy a Fal ugye ledőlt, amit meg nem tudnak újraépíteni, hiszen mint tudjuk, nem csak jégből állt. De ezt is keresztbe fosták a zárójelenettel, mert ha Jont a feketére ítélik, sőt, látjuk a két rosszarcút, aki érte jött, akkor megint a legelső szabályt szegi meg azzal, hogy fogja magát és lelép.


Az az igazság, hogy próbálom értelmezi, mert csak nem ekkora retek fos az egész, de nincs könnyű dolgom.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
5869 levél
Válasz 19.05.23. 14:46 #4180
subject17
Szimplán szimplán. Szerencsére a fórum pont meghalt, amikor normálisra akartam volna formázni a kommentemet.
I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status
5869 levél
Válasz 19.05.23. 14:41 #4179
subject17
Mondjuk én ezt szimplán úgy értelmeztem, hogy szimplán visszavezeti a free folkot, ha már miatta jöttek el onnan és segítettek, de akkor valószínűleg én néztem be, mert az ismerőseim közül se ez jött le senkinek.
I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status
3375 levél
Válasz 19.05.23. 14:37 #4178
jawsika
Mondjuk amit nem értek... Jont elküldték az őrségbe, gyakorlatilag azzal a lendülettel dezertált is... Ezt nem tudom hova tenni, egyrészt nem vall rá, másrészt simán átengedték.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
33478 levél
Válasz 19.05.23. 13:03 #4177
szbszig
SPOILER
Egyébként az csak most esett le igazán, hogy Martin miért nevezhette el az utolsó kötetet eredetileg A Time for Wolvesnak. Ha a lent mondottak igazak, és ő maga is azt a befejezést tervezte, ami a sorozatban végül megvalósult, akkor elmondható, hogy gyakorlatilag mindenhol a Starkokat juttatta volna hatalomra. Bran mint a Hat Királyság ura, valamint Sansa mint Észak királynője hivatalosan is Starkok. Jon ugyan vér szerint csak félig az, de a valódi származása végül nem derült ki igazából, csupán néhány beavatott számára, illetve a neveltetése alapján saját maga is valószínűleg sokkal inkább Starknak tartja magát, mint Targaryennek, ezért nagyjából kijelenthető, hogy ő is az. És Jonból jó eséllyel a vadak vezetője, amolyan Falon túli király lesz idővel, még ha ezúttal békében is fognak élni a déli "térdeplőkkel". Ha ehhez hozzávesszük esetleg azt, hogy Aryának sikerül valami földdarabot találnia nyugatra, amit kolonizálni tud, esetleg csak simán körbeéri a bolygót, és megnyitja a tengeri kereskedelmet a Távolabbi Kelet felé, ami így szintén a Starkok privilégiuma lehet hosszú időre, valóban totálisnak tűnik a Stark-dominancia.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33478 levél
Válasz 19.05.23. 12:03 #4176
szbszig
Van egy új határidőnk a Winds of Winter számára: Martin ezúttal legkésőbb 2020 nyaráig szeretne elkészülni vele. A bejelentést mondjuk némiképp árnyalja a bejegyzés némileg vicces hangvétele; illetve az, hogy konkrétan egy nappal előtte még azt írta a tévésorozat lezárásának apropóján, hogy ő a könyvekkel kapcsolatosan már határidőt sem mond inkább, mert az eddig bejelentetteket sem tudta tartani ugye. Hát, itt tartunk...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
2217 levél
Válasz 19.05.21. 20:30 #4174
Aribeth
Nekem ezzel a “Sansa fél napig tudja magában tartani azt az infót, amit Ned másfél évtizedig őrzött” húzással alapvetően nem lenne bajom, persze, szarkavarás, ronda dolog Jont elárulni, de részemről rendben lett volna egy ilyesmi forgatókönyv:
1. Danynél már határozottabban mutatkozik a labilitás a korábbi évadokban, de ezt ellensúlyozza a jószándéka, jótettei és általános kedvessége.
2. Nem hat részes az utolsó évad.
3. Amikor Danyék megérkeznek, Sansa hamar kiszúrja, hogy valami nem oké. Rendben, itt is így történt, de mivel Dany normálisan viselkedett vele (max túltolta a deszépvagysansaúrnőleszelahűbéresem dolgot ott a legelején), a sorozatban inkább egy cicaharcnak, sőt, féltékenységnek tűnt minden megnyilvánulása.
4. Kezdenek gyülekezni a sötét felhők, Sansa kezd megalapozottan aggódni, hogy a sárkánykirálynővel még bajok lesznek, és mivel Tyrionnal közepesen jó a kapcsolata, elkezd azon dolgozni, hogy nem lehetne-e inkább Jont trónra juttatni.
5. Ez az egész “széles körben kiderül, hogy Jon is Targaryen” szál nem csak arról szól, hogy Danynek legyen mitől megőrülni, hanem tényleg kezdenek is valamit ezzel az információval a felek, minimum komolyan megfontolják a királyválasztáskor, hogy rendben, a fiú queenslayer, meg a Töketlenek is ott lihegnek a westerosiak nyakában szúrásra kész lándzsákkal abban az esetben, ha Jonnal túl kesztyűs kézzel bánnának (hozzáteszem, így is nagyon lájtos büntetést kapott Szürke Féreg nézőpontjából), de ennek ellenére talán mégis megilletné a trón, és maximum minden elem alapos megvitatását követően döntenek úgy, hogy inkább menjen vissza a varjakhoz.

A kinek mennyire erős a plot armora gondolathoz: az sokaknak volt, hogy a harcolni nem tudó karakterekre koncentráljak, Tyrion is segghülye már évadok óta, aztán megint lehetőséget kapott arra, hogy Hand legyen, Samnek negyvenszer el kellett volna hullania, de kiugrott varjúként házas lorddá vált, majd nagymester lett, és így tovább.
Sansánál szerintem inkább az a visszatetsző, hogy a sorozat zseninek állította be az utolsó évadokban, de nem támasztotta alá semmivel ezt az állítást. Nincsenek kimagasló húzásai (a Littlefinger elleni plot lehetett volna az, de azt is elkúrták a készítők), sem értelmes párbeszédei, amik megalapoznák Arya állítását, hogy ő a bestest ever.
Plusz én bírom Sophie Turnert, ügyes, szép, tehetséges, de az a fagyos, önelégült fej, amit vágnia kellett a hatodik évad végétől, már engem is idegesített időnként.
Mindezek ellenére viszont a könyves Sansa miatt örülök annak a Queen of the North címnek.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
3375 levél
Válasz 19.05.21. 20:08 #4173
jawsika
Nemtom, nekem tényleg Sansa az a karakter volt végig, akit felesleges volt megölni, mert akkora 0 volt, és csak ezért maradt életben. Erre most az van, hogy ő lett a legnagyobb játékos. Hát nemtom...
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
10804 levél
Válasz 19.05.21. 19:22 #4172
davkar9
Alapvetően nincs bajom Sansával, a könyves sorsára kíváncsi vagyok az eltérő események miatt. SorozatSansa többnyire elment (pár kiemelkedő jelent, mint pl a mostani ep3, Tyrionnal a kriptában). Azóta nem szeretem, mióta a karakter átment larp-ozó Sophie Turnerbe. Durva volt, én is utáltam, amikor Remzi megpocsékolta, viszont szerintem ez kevés volt ahhoz, hogy utána a sorozat végéig védettséget élvezzen. Mint írtam korábban Dany már a pilotban átesik ezen. Cersei esetében D&D egy kurváranemaz jelenetből csinált rape scenet (Csofri ravatal), ami a szituáció és Jaime ooc viselkedés miatt is rohadt bizarr volt. És lám mindketten halálra voltak ítélve már egy jó ideje.

Sansa jól kormányozgatott, ügyesen (sőt, jobban) helytállt Jon távollétében, szóval elhiszem, hogy szépen elvezetgeti majd a kis királyságát. Itt csak a saját családja elleni szarkavarások miatt nem érzem, hogy jogosan kapta meg a címét. Aryásat rövidre zárták, Petit kellett megszopatni a viszályukkal, ez oké. Jon elleni áskálódás nem tetszett. Először azért kavar, mert nem bízott benne, most meg azért...mert bízott benne? Sansának ez a különválás nem került semmibe. Persze volt itt Ned lefejezése, Red Wedding, Deres legalább hatszor lerombolva-elfoglalva, de ezzel a TeamStark hepienddel átestek a ló túloldalára. Aryánál is beleférhetett volna, hogy ő ölje meg Danyt és előtte/utána még Jont is, mert akkor éppen "she is my queen" üzemmódban van.

Én is szoktam fújni a sjw baromságokra és ugyan középkori setting (illetve inkább medieval-ish), de az itteni girlpower! többségében elég természetesen jött. Számomra Yara "höh, majd farkalok helyetted Theon" és a dornei picsák, ami egy kicsit erőltetett volt.
2217 levél
Válasz 19.05.21. 18:11 #4171
Aribeth
Nálam Sansa mindig kedvenc volt. A könyvekben is, mert Martin kifejezetten érdekes női karaktereket ír, a tomboytól a klasszikus családanyákig, és a sorozatban is nagyon élveztem a jeleneteit az ötödik évadig. Nagyon szerettem a Sansa Snark jeleneteket, a finom kis beszólogatásait Pöcsfejnek, meg az olyan apróságokat, mint amikor ő nyugtatta le a bepánikolt nemesasszonyokat a Blackwater csata során. Illetve kedveltem a naiv, butuska kislány Sansát is, még akkor is, ha megráztam volna párszor, hogy ne legyél már annyira kamasz.

Aztán a sorozatban súlyosan elbaszták a karaktert, a fejlődési íve megtört az egy évados Jeyne Poole kitérővel, ugyanis DD gyakorlatilag a Sárkányok táncának 2011-es megjelenése óta arra vártak, hogyan erőltethetnék bele a karaktert ebbe a történetszálba, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy mennyire szánalmasan repetitív lesz, ha ugyanaz a karakter egymás után két pszichopata (Joffrey és Ramsay) kezei közé kerül, valamint azt is, hogy az előző évadban már szintet lépett szarkeverésben (amikor a Völgyben maga mellé állította a nemeseket Kisujj tárgyalásán), és nem utolsósorban azt, hogy az egész Ramsay frigy logikátlan volt mind Kisujj, mind Sansa szempontjából. Nem vagyok egy hatalmas feminista, de DD középkoros fantasy = minék gyakrabban bemutatott nemi erőszak iránti megszállottságát én is rühellem, és van egy nagyon rossz mellékzöngéje az ötödik évados Sansa sztorinak, mely szerint “tizenéves nemeslányként azt hitted, hogy részt vehetsz a játszmában? majd akkor jól megerőszakolnak, hogy tudd, hol a helyed”.

Ritka gáz volt. Utána pedig ennek ellensúlyozására DD elkezdte kényszeresen tolni az irreális girl power vonalat, nemcsak Sansa kapcsán, hanem mindenki más tekintetében is, ekkor jött a feminista kiáltvány hatodik évad a sok Erős Nővel (TM), Dany felgyújtotta a gyík khalokat, Cersei felrobbantotta a szentélyt, a dorne-i különítmény tagjai kivégezte a saját családtagjaikat, mert a férfiak gyengék, Sansa gúnyos vigyorával vésni lehetett volna, Randyll Tarlyt sarokba rakta a neje, és Olenna és Yara is nagy pofával járkáltak fel-alá.
Persze mindenhol nagy ovációt kapott ez az évad a pozitív nőképe miatt, de aki emlékezett az előzményekre, meg egyáltalán, tudta, hogyan épül fel ez a világ, annak minimum furcsa volt ez a hirtelen váltás.

Sansára visszatérve, a hatodik évadban jött be a képbe véglegesen Brittany Stark.
A nevet a fandomentals nevű oldalról szedtem, néha még számomra is irritálóan sokat nyavalyognak SJW dolgokon, de egyes, a Trónok harcát cikiző írásaikat imádom. Itt jól összefoglalták, hogy DD jelenetről jelenetre, évadról évadra mennyire össze-vissza írták Sansa személyiségét, és mindegyiknek adtak egy nevet:

“Sansa Stark: Sansa Stark, as a concept, is the eldest daughter of Ned Stark and Catelyn Tully. She has naturally red hair, and that is the totality of the Sansa Stark Construct. However, astute viewers know her as “She of Many Faces,” for we are treated to many delightful characters that fall under this monolith.

The Many Faces of Sansa:

Darth Sansa: Darth Sansa is an Empowered™ Woman who lies to Vale Lords and cosplays as a Tier 8 warlock.

Sonsa Stork: Sonsa Stork shares Darth Sansa’s love of feathery shoulder pads and dark hair, but this face of Sansa doesn’t seem to be able to ask a single question of Batfinger when he illogically suggests marrying her enemy for revenge. She’s also never had beer before. Lol!

Sansa Bolton: Sansa Bolton is stripped of all her agency, though smartly goads her abuser by threatening the security of his claim. Her look is based on cleavage baring nightgowns and tasteful bruises.

Fansa Fark: Fansa shows her Empowerment™ by saying she’s willing to die and being afraid to cross a river. She also forgets the words to oaths she must have heard performed a hundred times and needs reassurance from the closest man before making an obvious decision.

Brittany Stark: Brittany is a Boss-Ass Individual. We LOVE her. She knows how to get shit done. She will make her opinion known and demand to be taken seriously. She will call you on your bullshit. She even sews!

Field Marshall Sandra Snark: Sandra is a Boss-Ass Individual who mostly stands silently in the background. Even in situations where no one is silencing her, she often chooses not to say anything. Or, like, share vital information she may have. But who can blame her? When she does open her mouth, she kind of betrays the fact that she’s…. Not all that smart.”

Na, a hatodik évadra Brittany maradt, Deres kemény, rideg, kompetens úrnője, akiben szinte nyoma sincs a régi empatikus Sansának, ellenben nagyon mennek neki a vészjósló pillantások, és normális történetszálak helyett jutott neki a baszakodás a Völgy seregével a hatosban, aztán az Aryás műbalhé a hetesben. Időnként mutatja, hogy tudna ő jól uralkodni, de aztán az írók állandóan szembeállítják más fanfavoritokkal, Jonnal, Aryával és Danyvel, amikből aztán totál fárasztó fan wars hozzászólások voltak szerte a neten.

De a karakterben teljesen benne van az, hogy jó uralkodó legyen, ezt a sorozat is mutatta már a legelején is, amikor még naiv kislány volt. Szóval részemről bármennyire is kifordították magából a karaktert, elhiszem, hogy Martin is ide akarja eljuttatni őt, és véleményem szerint meg is érdemel valami vezetői címet. Mondjuk a Lady of Winterfellt minimum. Vagy valami déli államot.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
33478 levél
Válasz 19.05.21. 17:55 #4170
szbszig
Még egy dolog, ami rendkívül érdekes. Erre speciel magamtól eddig nem gondoltam, bevallom őszintén, de hosszú távon akár hasonló jellegű vagy még sokkal súlyosabb problémákat vethet fel, mint Gendry lent tárgyalt esete.

SPOILER
Drogon kelet felé, Essosra viszi Dany tetemét. Az én első tippem az volt, hogy Valyriába, Balerion és a Tűz és vérben olvasottak nyomán. De ennél talán valószínűbb, hogy Meereenbe megy vissza, hiszen korábban ott éltek viszonylag hosszú ideig. Meereenben elvileg, hacsak nem paterolták ki őket a városból időközben, még mindig Dany hátrahagyott emberei éldegélnek Daario Naharis vezetésével. Na meg Kinvara és az ő vörös papjai és papnői (legalábbis a sorozatban). Az a Kinvara, aki Dany legnagyobb támogatója volt, és aki korábban egyértelműen kijelentette, hogy szerinte Dany a kiválasztott (a "prince that was promised"), aki majd felszabadítja és megváltoztatja a világot.

És hát Dany teteme még eléggé friss, feltámasztható állapotban van, szinte sértetlen...


Egyébként ebből a cikkből vettem, ami ugyan baromi hosszú, de akinek van ideje, érdemes elolvasni, mert a stílusa nagyrészt roppant szórakoztató és vicces.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33478 levél
Válasz 19.05.21. 17:12 #4169
szbszig
Megszoktam nagyon ezt a dobozolást, bár valóban nincs sok értelme.

Ezt utólag illesztettem be, de egyben válasz a te első bekezdésedre is, szóval megismétlem:

SPOILER
Hozzáteszem, ez utóbbi valóban arra utalhat, hogy Királyvár felégetése a könyvekben is megtörténik majd. D&D-ékből ugyanis nem nézem ki, hogy ennyire előre gondolkodtak volna, és már a második évad során tudták volna, hogy hogyan fog véget érni az egész széria. Ha valóban így van, akkor viszont Martin árulhatta ezt el nekik.

Persze Martinnál biztosan máshogy fognak történni a dolgok. Például el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy Danynek a sárkánytűzzel véletlenül sikerül meggyújtania a város alatt található, még az apja által elhelyezett futótűzkészleteket. Így beteljesítve akaratlanul is az Őrült Király ördögi tervét.


Arra viszont én sem tudok értelmes magyarázatot kitalálni, hogy ha tényleg tudták előre, hova fut ki a dolog, akkor miért nem lehetett ezt hosszabban és következetesebben felépíteni...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
10804 levél
Válasz 19.05.21. 17:05 #4168
davkar9
Hmm, lehet. Én hamunak mentettem el, onnantól a hóesést már nem is vettem észre. Könyvre ilyen részletekbe menően nem emlékszem, múltkor a sorozat látomásról (+ a Branes sárkánynézést) is videót kellett előkeresnem. Ha sorozat exkluzív a jelenet az úgy érdekes és ügyes, de ha már akkor (2. évad) tudták, hogy Dany szála ide fog kifutni, akkor tényleg mi a picsáért nem lehetett következetesebben felépíteni a karaktert (főleg így a vége felé)...

#4166

(Amúgy szerintem már ne dobozolj. Vagy ahogy neked kényelmes.)

Oké, az úgy működhet. Mondjuk ettől függetlenül a Sansa ending idegesít a legjobban, rohadtul nem érdemelte meg a picsa ezt a boldog befejezést.

Gendry +1. De Brannek mindenki örül. Forog ugyan tovább a kerék, de most sikerült nagy változásokat hozni az ő megválasztásával. Még az udvari címek is ugyanazok, de majd most minden máshogy lesz... Végső soron a Gendry szálnak sincs jelentősége. Aryának kellett egy gyors töfi és utána, mikor már jogilag is végre egyenrangúak lehettek, ő az arcába dobhatta a közös vonzalmat és jövőt, mert lédi helyett inkább mégis független, arcváltó assassin kalandor akar lenni. Ezt az ötletet aztán megint dobta az ep5 idejére, majd mégsem, mert mégis elindult essos irányába – feltételezve, hogy a westerosi "Föld" nem lapos.

A * jó kérdés, megint egy "x kind of forgot" kategória. Még esetleg bele lehet magyarázni, hogy nem küldte el a levelet, hiszen valamit el is éget, de nekem az már a sokadik levélnek tűnt. A mérgezéses elmélethez hasonlóan ez is csak az agy próbálkozása, hogy valami értelmet keressen ebben az egészben. Az egész R+L=J csak arra kellett, hogy Jon és Dany közé éket lehessen verni ezzel az információval, a világ szempontjából ez se számít.
33478 levél
Válasz 19.05.21. 16:47 #4167
szbszig
Hát, megnézem majd még egyszer... Az epizód elején meg az előzőnek a végén egyértelműen hamu borított mindent, és olyan hatása volt az egésznek, mint egy katasztrófával sújtott vagy lebombázott város (az interneten többek közt Pompeiihez, Drezdához, Hirosimához hasonlították). Utána viszont nekem már fehérnek és hónak tűnt, ami szakadt az égből. Ráadásul ahelyett, hogy idővel csillapodott volna, egyre csak jobban és jobban esett...

A könyvben szerepel egyáltalán ez a látomás konkrétan? Mert én nem emlékszem rá, csak a sorozatból. Most nincs nálam a könyv, de itt ki van gyűjtve röviden az összes jelenet, amivel a könyvben a Halhatatlanok Házában találkozik Dany, és nincs egy olyan sem, amiben egy kiégett városban vagy trónteremben vonulna, mint a sorozatban.

SPOILER
Hozzáteszem, ez utóbbi valóban arra utalhat, hogy Királyvár felégetése a könyvekben is megtörténik majd. D&D-ékből ugyanis nem nézem ki, hogy ennyire előre gondolkodtak volna, és már a második évad során tudták volna, hogy hogyan fog véget érni az egész széria. Ha valóban így van, akkor viszont Martin árulhatta ezt el nekik.

Persze Martinnál biztosan máshogy fognak történni a dolgok. Például el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy Danynek a sárkánytűzzel véletlenül sikerül meggyújtania a város alatt található, még az apja által elhelyezett futótűzkészleteket. Így beteljesítve akaratlanul is az Őrült Király ördögi tervét.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
10804 levél
Válasz 19.05.21. 16:26 #4166
davkar9
Ööö, a királyvári "hó" az hamu (akart lenni?). Azon kevés dolgok egyike, ami működött az évadban. Beszéltünk is róla, hogy a Dany látomás ilyen kiforgatása miatt elképzelhető, hogy Martinnál is gyújtogatni fog. Mondjuk nem tudom, hogy a könyvben kifejezetten hónak van e írva, vagy valami "fehér lepel borítja", amit automatikusan olvasóként hónak gondolnánk. Vizuális médiumként a sorozat "elrejthette" ezt a "spoilert".

Falon túli növénykéből én is tavaszra gondoltam, de valamelyik gyerek majdnem letaposta, szóval ennek sincs jelentősége.

Követhetetlen időmúlásból én azon röhögtem, hogy a red keep látványosan le lett rombolva, a Jon búcsúnál viszont már újra áll a háttérben. Gondolom megint a 'Kelemen és felesége' cégnek adtak megrendelést, azok a Baelor szentély után is gyorsan rendbe tették a várost.
33478 levél
Válasz 19.05.21. 16:21 #4165
szbszig
SPOILER
Én azt a leosztást még el tudom fogadni, hogy közös megegyezéssel Sansa megtarthatja Északot, míg Bran uralkodik a többi királyság felett. Az előbbi tehát annak ellenére, hogy Deres urának címére valóban Bran tarthatna elsősorban igényt, hiszen férfiként az örökösödési rangsorban ő áll előrébb. Arra azért a történelemben már többször is láthattunk példát, hogy ha egy család birtokába több nagy uradalom is került, akkor ezt elosztották egymás között. Konkrétan Robert lázadását követően például a három Baratheon fivér úgy állapodott meg, hogy Roberté (és utódaié) a Vastrón; Stannisé (és utódaié) lett Sárkánykő; végül a legfiatalabb testvér, Renly (és majdani utódai) kapták meg az eredeti családi birtokot jelentő Viharvéget.

Ennél sokkal nagyobb problémának látom Gendry kinevezését Viharvég urává. Erről már korábban is írtam, de a finálé alakulásával a döntésnek még sokkal komolyabb súlya lehet. Azzal, hogy Dany, amikor még királynő volt, törvényesítette Gendryt, rögtön alapot szolgáltatott neki arra, hogy bejelentkezzen a Vastrónra (vagy ami maradt belőle...). Az utolsó részben Dany meghalt, Jon pedig elvonult anélkül, hogy az emberek túlnyomó többsége számára kiderült volna a valódi származása(*). Mivel a sorozatban nincs VI. Aegonunk (valamint Viharos Edricünk sem), Shireent pedig idő előtt elégették, ezért a régi rendszer szerint Gendry a trón igazi és egyetlen szóba jöhető várományosa. Na most azok az uraságok, akiknek nem tetszik ez az új, liberális rendszer a királyválasztósdival, vagy csak egyszerűen nem bírják Bran egykedvű, unott pofáját, az első adandó alkalommal rohanni fognak Gendryhez, hogy meggyőzzék, nyújtsa is be ezt a trónigényt. A történelem során pedig többször is láthattuk (II. Aegon, Daemon Blackfyre), hogy eredetileg alapvetően jó szándékú és uralkodni nem is igazán vágyó férfiak is meggyőzhetők arról, hogy véres polgárháborúkat robbantsanak ki a hatalomért. Személy szerint néhány békés évnél többet nem tippelek Bran számára, mielőtt újra harcok nem robbannak ki a Viharföldek és a Koronaföldek határán...

Ráadásul Arya lelépett hosszú időre, mivel még ha sikerül is a vállalkozása, és körbeéri a bolygót, az is bőven évekig, vagy inkább évtizedekig tartó kaland lesz. Szóval még a kis szerelme sem lesz ott Gendry mellett, hogy értelmet beszéljen a fejébe. Egyedül, ráadásul paraszti sorból hirtelen felugorva, nulla tapasztalattal a politikában és az uraságok világában, sajnos nagyon könnyen manipulálható lesz, ebben biztos vagyok.

(*)Apropó, mi lett azokkal az üzenetekkel, amiket Varys küldött ki, mielőtt megégettetett? Vagy én értettem félre, és azokat a leveleket, amikben leírta Jon származását, nem a Hét Királyság vezető uraságainak szánta? A királyválasztón gyanúsan senki sem tud erről semmi, Jon neve szóba sem kerül. Ami elképzelhetetlennek tűnik, ha a jelenlévők tudtak volna a származásáról.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33478 levél
Válasz 19.05.21. 15:49 #4164
szbszig
Én azt sem értem, hogy milyen évszakban vagyunk most tulajdonképpen. Volt több utalás is arra, hogy az Éjkirály legyőzésével vége szakadt a télnek, elérkezett a jó idő megint. Királyvárból és környékéről pedig az évad folyamán végig kifejezetten meleg képeket láthattunk (és nem, most nem a sárkánytűzre gondolok). Ezek után a csata végeztével viszont elkezdett esni a hó, de annyira, hogy az egyik jelentben például még Drogont is teljesen maga alá temette. WTF? A szabad nép ugyanakkor a látszólag tomboló tél ellenére sem maradt a Fekete Várban, hanem elindultak vissza, a Falon túlra. Hogy ott aztán jól éhen haljanak, meg halálra fagyjanak, gondolom. Bár a vonulásuk közben látni, hogy már bújnak ki az első zöldellő hajtások a lábaik mellett, szóval akkor mégis elérkezett a tavasz. WTF?

Persze a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a készítők egyszerűen csak rekonstruálni akarták azt a jelenetet, amit Dany még a Halhatatlanok Házában látott, Qarth-ban. Ott meg ugye esett a hó, amikor belépett a trónterembe. Arra viszont nem volt elegendő budget, hogy Királyvár az egész évadban hó alatt álljon, ezért azt találták ki, hogy majd csak a csata után kezd el szakadni a hó hirtelen. De az is csak egy napig tart, mert másnap már beköszönt a tavasz...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
2217 levél
Válasz 19.05.21. 15:18 #4163
Aribeth
A freefolk kb. a hatodik évad óta menedékem az aktuális évad vetítésének idején, tényleg eszméletlenül szórakoztató, főleg, amióta beizzították a különféle botokat. All hail the rightful king Bobby B! (Soha nem hittem volna, hogy pont Robert idézeteket fogok majd fejből tudni, de annyiszor idézik meg a BB botot, hogy már belém ivódott pár. Start the damn joust before I piss myself!)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
3375 levél
Válasz 19.05.21. 14:30 #4162
jawsika
A reddit átsegít ezeken a nehéz időkön. A /gameofthrones és a /freefolk topicok kész aranybányák. Tényleg, akinek van ideje, kedve pörgesse át, tűélesen mutatnak rá a gyökérségekre. És tényleg, még egy avatottabb könyvismerőnek, vagy a sorozatot tucatszor véignéző embernek is tud újabb és újabb logikátlan gyökérségeket mutatni.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
5869 levél
Válasz 19.05.21. 14:13 #4161
subject17
Ez tipikusan ilyen "nem tudom elfogadni, hogy szarul írták meg" teória.
I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status
10804 levél
Válasz 19.05.21. 12:39 #4160
davkar9
Szóval.

Baromság baromság hátán, ráadásul dőlnek, mint a dominók.
A legszembetűnőbb a Jon ending. NK halott, freefolkkal lepacsiztak, akkor mi a funkciója a nw-nak? Ha még működik, akkor Samet minimum magukkal rángatni, de a többszörös dezertálás és egyéb szabályzattal ütköző tettek miatt egy lefejezés is beleférne. Csak a "béke" miatt kellett Jont elküldeni, de mivel a Töketlenek és a mongolok szépen hazamentek ezért vissza is lehetett volna engedni. Eleve ezek bele se mennének egy ilyen alkuba, hiszen Dany fogta egybe ezt a barbár hordát, aki szart mindenféle "nyugati" eszmére és szabályra. Btw Jon továbbra is a trónörökös, de úgy látszik ez az infó csak addig volt fontos, amíg Sansa és a többiek szarkavarós plotját szolgálta. Dany Gendryt is legitima..., összeakad a nyelvem, szóval ő is hivatalos trónörökössé lett előléptetve. De ennek sincs jelentősége. Annak se, hogy Sansa brexitelt ugyan, de mivel Stark vezetés alatt, ezért oda is Bran a default leader a pöcsi alapon. 3ER egy halhatatlan?/elég hosszú életű lény, aki új gazdatestbe is tud költözni, szóval "Bran" elég sokáig fogja húzni. Mellesleg a kibaszott Dornet, az elpazarolt játékidő állatorvosi lovát, feltámasztották egy szavazás erejéig, de szerencsétlen Meera Reedet, akit fagyban-hóban, szószerinti halállal dacolva húzta végig Bran hasznavehetetlen seggét nem tudták meghívni? Vagy legalább utána egy udvari pozícióba? Hodornak is minimum egy braavosi szobrot állítani, ha már kétszer is elcseszte az életét.

Dany halálával önmagában nem lenne baj, de ezt a szegény karaktert tényleg nagyon elbaszták a rohanással. Jobban belegondolva így akkor az előző évadban volt ooc hiszen egy "őrült" karakter mégis mi a szart törődik az élet fennmaradásával, ha utána nyugodtan áll neki sütögetni? NK még az utat is széttörte volna a kerék alatt.

Az derült ki ezzel a befejezéssel, hogy a sorozat fantasy elemeinek - és kezdem azt hinni, hogy nem véletlenül nem foglalkozott/ik Martin annyit ezekkel ilyen mértékben - nem volt semmi értelme, se jelentősége. NK, R+L=J, próféciák, és a többi meseszarság nem számított, fölöslegesen ment el rájuk, úgy mindenestül kb 2, 2 és fél évad. Queenslayer Jon (hiszen ez volt az ultimate szerepe a halála óta) kiváltható lett volna Jorahval, nagyobbat is ütne, de Missandei vagy GW is megfelelne erre a célra. NK plot Dany erőinek lecsökkentésére kellett, de a spícs és díszszemle alatt meg sem lehetett érezni a hiányukat, sőt mintha még többen lettek volna.
33478 levél
Válasz 19.05.21. 09:45 #4159
szbszig
SPOILER
Most olvastam egy érdekes teóriát (<- link), mely szerint Varysnek az utolsó előtti részben valóban sikerült megmérgeznie Danyt. De nem olyan méreggel, ami öl, hanem baziliszkuszvérrel, ami csak megőrjít. Persze több probléma van ezzel a teóriával is, amiket a cikk szintén kifejt elég részletesen. Például és elsősorban az, hogy a baziliszkuszvér a könyvekben nem teljesen úgy működik, amilyen hatást Danynél kiváltott (amennyiben valóban ez állt a háttérben). Meg persze az is felettébb furcsa lenne, ha a finálé – és ezáltal a sorozat – egyik legfontosabb fordulatára egy olyan anyag lenne a magyarázat, amit a képernyőn meg sem említettek soha. Mindezektől függetlenül egész ötletes elképzelés.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.