Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and Fire

1616 levél
Válasz 19.04.24. 09:38 #3968
jawsika
Hát érdekes... A 3ER ölő mestertervet azért nem értem, mert nagyon komoly plotholek vannak benne. Úgy értem, korábban, a Falon túl már számtalanszor lett volna lehetősége támadásra. Úgy értem, hogy igen, tudom, hogy miért nem tudott bejutni, de ha tényleg ez, és csak ez lenne az ultimate goal, akkor egyszerűen ott tarthatta volna a serege egy részét 0-24-ben, meg támadhatott volna bekerítés után is, szóval... na értem, hogy ezek nem lettek volna szép meg jól bemutatható húzások, de akkor is hiba.

Illetve nagyon remélem, hogy amit kitaláltak tervet, ezt azért a Night King nem szívja be, mert az tényleg harmadrangú lenne már. Ez olyan terv, amit a Prérifarkas szokott kiagyalni.
An Karanir Thanagor, Mor Ok Angalor. Mor Ok Gorum Pala Ah'm Ravali Ah'm.
9721 levél
Válasz 19.04.24. 09:23 #3967
davkar9
NK tervéről mi a vélemény? Ez szerencsesütiből olvasott a "halál-felejtés"re kihegyezett dolog szerintem elég gyenge. 3ER-ek végig az ő térfelén voltak, ha valakire be kéne rágni azok az erdei manók, akik megteremtették. Vagy robot módra futtatja az eredeti "destroi all humanzz" parancsot? Sokkal egyszerűbb lenne felgyújtani a fellegvárat a 10 emeletes könyvtárral. Oda a töri, nincs okjs könyvtáros-wc pucoló-gs gyógyító képzés, ebben a világban meg úgyis minden évben indít valaki egy háborút. 5 év alatt kipusztítanák ezek saját magukat, sárkányok és zombik nélkül is.
Simple. Eternal. Beige.
4222 levél
Válasz 19.04.23. 19:39 #3966
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ha összevetjük ezt a régi jelenetet, amikor Aemon mester felfedi Jon előtt a származását, azzal a jelenettel, amikor a mostani epizódban Jon elmondja Daenerysnek, hogy kicsoda valóban, jön rá az ember, hogy milyen tragikus sorsot írt Martin a Targaryen-családnak (már ha ez a könyvből is származik, ha nem, akkor is). Egy egykor hatalmas birodalom maroknyi túlélő ura és úrnője meghódít kvázi egy kontinenst, majd a családjuk mélyen átszövi szépen az egész hetedhét ország legendáit, sorsát, életét.

Ha ehhez még hozzávesszük a Varjak lakomájából, amikor Aemon sajnálatát és fájdalmát fejezi ki, hogy későn hallott a keletre szakadt rokonáról, meg a Blackfyre-ház/lázadók sorsát, még jobban "megfűszerezi" ezt az egész melankóliát, balladai hangulatot.

És szintén milyen szép párhuzamba állítható a Reynek sorsát a csata előtt megéneklő Bronn és a "Jenny Ódonkőből" című dallal Nyárodút megidéző Podrick, pont a megjelenített ellentét miatt.
1720 levél
Válasz 19.04.23. 10:34 #3965
Aribeth
Ez most egy korrekt rész volt (a melankolikus dalolászások mindig bejönnek, hello, Pippin, Thorin, Rains of Castamere, Gaeta's Lament), nekem tetszik, hogy még mindig csak felvezetik a nagy összecsapást. Ha a következő részek hossza nem úgy néz majd ki, hogy három perc mivolteddig, három perc mileszjövőhéten, és tizenöt perc D&D elemzik az epizódot, akkor valószínűleg lesz elég idő mindenre.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
640 levél
Válasz 19.04.23. 08:15 #3964
Ricsi1976
Azt azért ne feledd, hogy az utolsó 4 rész nem 50 perces.
Itt lehet jó kis csatajelenetre idő azért:
Episode one – 54 mins
Episode two – 58 mins
Episode three – 82 minutes
Episode four – 78 minutes
Episode five – 79 minutes
Episode six – 79 minutes
1765 levél
Válasz 19.04.23. 07:23 #3963
-Jozef-
Nektek is feltűnt, hogy Tyrion "itt-halunk-meg-mind" hozzáállása pálfordulást vett a a Bran-nel való beszélgetés után? (Jaime-vel való beszélgetés a várfalon vs. kandallós borozgatás)

Úgy érzem kulcsfigura lesz a csata kimenetelét illetően.
32543 levél
Válasz 19.04.22. 22:37 #3962
szbszig
"High in the halls of the kings who are gone, Jenny would dance with her ghosts..."

Engem bizony ezzel a dallal most kilóra megvettek a végén.

Pedig, valljuk be őszintén, magához a jelenethez, ahol felbukkan, nincs kimondottan sok köze. Azon túl persze, hogy egy híresen szomorú dal, ami úgy általában véve illik a szereplők hangulatához, akik a végsőkig elkeseredve gyakorlatilag magát az apokalipszist várják éppen.

Az is igaz, itt is számot adtam róla rengetegszer, mennyi bosszúságot okozott már, amikor a sorozat indokolatlan módon eltért a könyvektől. Ilyenkor viszont, amikor visszanyúlnak az eredeti műhöz, az annál nagyobb örömet tud okozni. Ráadásul Jenny dala, pontosabban a fent idézett töredék belőle, az egyik kedvenc fejezetemben hangzik el eredetileg, a harmadik kötet epilógusában. (És talán némileg kárpótol azért, hogy magát a fejezet történéseit, illetve Kőszív asszonyságot viszont kihagyták teljesen...)

Egyébként pedig a dal olyan szempontból is szép emlékeket ébresztett, hogy eszembe jutott rögtön a sorozat első nagy csataábrázolása, a feketevízi csata a második évad végén. Annak az előestéjén nem mást, mint A castamere-i esőket énekelték el, az a dal meg ott szerepelt először. A készítők nyilván erre a párhuzamra is rájátszottak itt.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1616 levél
Válasz 19.04.22. 21:37 #3961
jawsika
Nem tudom... Biztos tudják, mit csinálnak, de ez gáz... 4 rész maradt, és nem történt semmi. Nem is spoilerezek, mert nincs mit.


Félre ne értsétek, én imádom meg igénylem a beszélgetős, sztori- és karakterépítős részeket. Komolyan, jobban szeretem ezeket, mint a hentelést. De srácok, 4 rész maradt... Egyszerűen vagy nem lesz normális final battle, vagy - és ez lenne a nagyobb baj - nem lesz kivezetése a történetnek egyáltalán.
An Karanir Thanagor, Mor Ok Angalor. Mor Ok Gorum Pala Ah'm Ravali Ah'm.
9721 levél
Válasz 19.04.22. 18:50 #3960
davkar9
Nálam pont azért működik, mert ennyire sűrű. Meglepett, és örülök, hogy az egész metoozás után még mehetnek ezek a Briennes jelenetek.
Simple. Eternal. Beige.
4010 levél
Válasz 19.04.22. 17:21 #3959
Sucee
Hú, Tormund szerintem túl sok már.

Betömték 100% comic reliefbe, és nekem se nem comic, se nem relief. Ember így nem viselkedik, semmi hitelesség nincs benne. Sokkal inkább lóg ki számomra, mintsem "mvp".
9721 levél
Válasz 19.04.22. 17:14 #3958
davkar9
Jól van, nem volt ez vészes, de jobb, hogy most néztem, mert tuti ennél a jelenetnél sétált volna be valaki elköszönni...

Tartalmilag felemás. Egyrészt teljesen rendben a jelenet, 2-3. évad óta be volt ez már lógatva (mikor almát majszolva nézte ahogy félmeztelenül kovácsol), de szerintem pár %-kal kevesebb nudityval is el lehetett volna érni hasonló eredményt. Nem vagyok prűd, csak kicsit kényelmetlen ilyen lányom/húgom típusú karaktereket így látni. Ráadásul ő nem látványosan öregedett és bennem még amúgy is élénken él a kép a pilotból, amikor kanállal borsókat katapultál - instant kedvenc lett akkor.

Tormund továbbra is mvp, minden alkalommal hatalmasat alakít.

Fontossági sorrend látom azért Danynél is megvan, pedig az elszörnyülködő arckifejezésénél azt hittem egyre gondolunk.

"Bioware party" adta, jók az ilyenfajta fanservice jelenetek.
Simple. Eternal. Beige.
4010 levél
Válasz 19.04.22. 15:06 #3957
Sucee
Kellemesebb volt az elsőnél, ezt nem untam. Nem ültem tűkön, hogy mi fog történni, de szórakoztató volt.

Bár nyilván szembetűnő, hogy már inkább viselkednek a szerepők úgy, mint amikor egy Bioware játékban magas approvalt értél el mindenkinél, és egymást se utálják, csak "egészséges vérszívás" van közöttük.
4222 levél
Válasz 19.04.22. 11:02 #3956
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A következő rész promója alatt volt egy olyan hozzászólás, ami...

SPOILER
...Podrick dalát Pippin dalához hasonlították, nekem is ez az érzés jutott eszembe, amikor hallottam.

A stáblistakor pedig ugyanez szólt az egyik kedvencem, a Florence + the Machine jóvoltából.

Szerk. Inkább így, ne zavarjon bele a spoiler-tagbe:

https://youtu.be/eTa1jHk1Lxc
4222 levél
Válasz 19.04.22. 10:51 #3955
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Felemás érzéseim (is?) vannak, továbbra is fenntartva azt a véleményem, hogy már elengedtem a sorozatot és a könyveket is.

Egyrészt a melankolikus hangulata végig érezhető volt, rátelepedett az egészre. Másrészt azt is éreztem (főleg ezen a részen), hogy ezzel a hat résszel a készítők tényleg túl akarnak lenni az egészen, és pont úgy nyestek le mindent, amit Martin szerteágazott, hogy kicsit "üresnek" érződik (noha nem feltétlen tartalom nélkül), ezzel a két részes seregszemlével.

Mert felmondtak megint minden kötelezőt, ami az előző részből kimaradt, ezáltal nekem kicsit "sablonos" is lett (az előző rész is). Lényegében minden "találkozásbeszélgetés"-"összeütközés"-"vágykifutás" (Jaime-Bran, Sansa-Dany, Szürke Féreg-Missandei, az összes iszogatás-találkozás, Arya és Gendry, Sam-Jorah, Jon-Day) tömörített (már az átszerkesztett főcím is ezt sugallja), rövidített jelenet volt, egyedül az iszogatás lett "elnyújtva". Mégis, ha több műsoridőt kaptak volna vagy még több részt, nem tudom, működött-e volna jobban, és nem tűnt-e volna teljesen időhúzásnak.

Lényegében már majdnem minden "titkok" ki van mondva, szóval előre a grand fináléhoz!

SPOILER
Amit én hiányoltam pl. Jaimeről a tárgyaláson ne csak annyi derüljön ki, hogy "na én megbízok benne, bocs, de ti ketten ne öljétek már meg", hanem az is, hogy tett olyat az emberiségért, amikor millió életet óvott meg. Legalább Brannen éreztem a "nem lennénk itt, úgyhogy nem gáz"-beszélgetéskor, hogy tudja, kivel áll szemben.

Arya "afférja" teljesen érthető volt, és hitelesnek tűnik, mégis kicsit szembemegy az évadokon épített könyörtelen halálosztó imázzsal, de ezt is betudom a "tömörítésnek".

Kíváncsian várom, hogy leépítik-e ennél jobban negatívabb irányba Daenerys karakterét nemcsak a múltkor Sam által jelzett irányból (amihez hozzáfűzték most, hogy lényegében Tyrionnak azért lett megbocsátva, mert kb. mindenki Dany elé járult, hogy bocs, de hülye vagy), hanem onnan is, hogy konfliktusba kerül Jonnal az örökösödést illetően, amire csak egy utalás van egy citadellás forrásban, illetve egy "zöldlátó" által, amit a birodalmi jog nem biztos, hogy elismer .
22231 levél
Válasz 19.04.22. 10:41 #3954
Peace
Jaaaaaa SPOILER
Az semmi, kis sideboobs, aztán annyi. Bár még mindig nem tudok nőként tekinteni rá.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4010 levél
Válasz 19.04.22. 10:36 #3953
Sucee
22231 levél
Válasz 19.04.22. 10:02 #3952
Peace
?
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
9721 levél
Válasz 19.04.22. 08:59 #3951
davkar9
8x2

A következő rész promója alá írt gyors epizódösszefoglaló alapján úgy érzem ezt jobb lesz majd akkor nézni, ha teljesen kiürült/tartósan halló-látótávolságon kívül van a húsvéti rokonság...
Simple. Eternal. Beige.
1616 levél
Válasz 19.04.18. 13:39 #3950
jawsika
Oké ez a komment megéri a likeot.

Most így ezen az amnézián elgondolkodtam... Lehet, hogy ebben igazad van. Majd újranézem.

A "The things I do for love" maradt meg nagyon.
An Karanir Thanagor, Mor Ok Angalor. Mor Ok Gorum Pala Ah'm Ravali Ah'm.
9721 levél
Válasz 19.04.18. 08:13 #3949
davkar9
Nem. Hátulról történt, világosban. Pont így buktak le.

Amúgy értem szbszig kérdését, nekem is mintha úgy rémlene, hogy az eséstől amnéziája is lett. De a Jon titkot is kívülről nézte, fák nélkül, ezt is újranézhette.
Simple. Eternal. Beige.
1616 levél
Válasz 19.04.17. 21:49 #3948
jawsika
Hát hogyne tudná. Vagy nem értem, miért ne tudná? Felmászott, megtalálta őket, még csacsogtak is kicsit, aztán Jaime kilökte. Nem hátulról történt sötétben.
An Karanir Thanagor, Mor Ok Angalor. Mor Ok Gorum Pala Ah'm Ravali Ah'm.
32543 levél
Válasz 19.04.17. 17:01 #3947
szbszig
Amúgy egy kérdés az utolsó jelenethez: Bran tudja egyáltalán, hogy Jaime lökte le a toronyból? Mert én ösztönösen megint csak a könyvekből indultam ki – hiába mondjátok, hogy nem kéne –, ahol ugye a múltba látó képessége azért erősen helyhez kötött, csak varsafák testébe tud beköltözni. Az eset színhelyén meg biztosan nem található varsafa. Úgyhogy én egészen eddig abban a tudatban voltam, hogy lát egy csomó dolgot, de milyen ironikus, hogy pont a saját sorsát megpecsételő fordulatot nem ismerheti. Aztán csak nagyjából most esett le, hogy a sorozatban nem nagyon tököltek ilyen részletekkel, ott simán lát és tud mindent, amit csak akar, és kész...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
9721 levél
Válasz 19.04.16. 23:41 #3946
davkar9
Ó, szóval azért mert Dany nő, akkor már utálni kell? Undorító ez a hozzáállás. Blocked.Eh, hülyék az emberek. Teljesen normális reakció volt ez a részéről. Sőt! Még így majd szétesve is betartotta a protokollt, "kérek engedélyt elvonulni és összeomlani". Az időzítés hülyén jött ki, de nem rosszindulatból vet oda dolgokat Jonnak hanem csak tényeket közölt. Hiszen ez egy olyan világ ahol egy részeg pap naplója és egy furcsa gyerekek flashback látomásai megbízható források.

Nekem csak azért nem adta a jelenet mert nagyon vicces volt. Ezt már csak úgy lehetett volna fokozni, hogy ha Sam ott helyben ~megbocsát.
"Kellemetlen helyzet, de most mind egy oldalon állunk és Felséged hozott 3 sárkányt."
...
"Hát legalább a Fal még áll."

Simple. Eternal. Beige.
5160 levél
Válasz 19.04.16. 22:54 #3945
Gump
4222 levél
Válasz 19.04.16. 21:17 #3944
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egyszerűen nem értem, miért írják egy pár helyen (hozzászólásokban is), hogy Sam reakciója hiszti és karakteridegen volt.

Az, hogy az apád miként viselkedett veled az életben, főleg ha az negatív, akkor az nem jelenti egyben azt is, hogy azt akarod, hogy meghaljon és még tapsolsz is ennek. Ráadásul Sam szerette a testvérét, rá, ha jól emlékszem, jó szívvel emlékezett.

Jon épp azért kedveli és szereti Samet, mert mindig őszinte volt vele, ha kellett, kíméletlenül. Azt is olvastam, hogy az is karakteridegen, hogy Daenerys ellen ágál, de már, amikor Jon parancsnoki megszavazásáért korteskedett, akkor is Jon és a közössége nagyobb javát szolgálta, ez állt a szándékai mögött. Lehet, hogy most dúlt benne az indulat, és nem látja egyértelműen Danyt, de Bran okkal küldte be ebben a lelki állapotban.

Szóval én sem a sorozat, sem a könyvek alapján nem éreztem, hogy ne passzolna ez a reakció a jelleméhez, reakcióihoz.

Mégis mit kellett volna egy általa eddig nem ismert, csak a távolban önmagát királynőnek tartó egyénnek mondania, miközben tudja, hogy Aegon/Jon az örökös? Hogy köszi, hogy megégetted a családtagjaimat, aha, árulók voltak, mert nem hajtottak térdet, egyetértek. Köszi, ismétlem, nagyon jó ez így.
9721 levél
Válasz 19.04.16. 12:46 #3943
davkar9
Tényleg nagyon gyorsan húzz fel egy falat a könyvek és a sorozat közé, sokkal könnyebb lesz úgy "élvezni". 5.? évad óta ez keményen d&d fanfictionje. 90%+-ban szemét amit írnak (tartok is a SW projectjüktől, főleg, hogy állítólag a kotort akarják rájuk pazarolni). Ez a szemét is a színészek többségének köszönhetően nézhető, pl Tyrion bármikor. Én mondjuk vígjátékként nézem már egy ideje, az is segít. Pl most is Drogon jacknicholsonnodding.gif-jén jót mosolyogtam. A Sammel közölt hír is szomorú kellett volna legyen, de én a könnyeimet a nevetéstől törölgettem. Vannak azért gyöngyszemek, ami tényleg tetszik, mint pl az Arya-Jon találkozás.

Szerintem megvan a kémia. Segítik is egymást, pont ők ketten a sorozat leggyengébb színészei, így párként már egész elfogadhatóak. Előző évadban először végre tetszett Emilia játéka. Mikor Jon többször is odavetette, hogy "bitch please, I'm a king" Dany meg állt nedves bugyival ajakharapdálva na az elég nagy előrelépés volt a szokásos "wuhrarmuhdragonzz" és a robothangú "brékdövíl" alakítások után.

Az incest reveal lesz majd érdekes. Tetszett, hogy Jon első gondolata Ned ~hazugsága. Dany reakciójára kíváncsi vagyok, bár úgy sejtem ő se csinál nagy ügyet belőle. Na meg a nézői fogadtatás lesz vicces. Szerintem még mindig van egy elég jelentős %- akik az eddig arcunkba dörgölt információkból sem vette le, hogy ezek ketten rokonok.

Gobi: ezen én is gondolkodtam. Elképzelhető, hogy élve nem lehet, amit nk csinált az végül is csak kékre festés volt, az meg más kategória.
Simple. Eternal. Beige.
12542 levél
Válasz 19.04.16. 12:20 #3942
Gobiakos
A spoiler tag-edre reflektálva: SPOILER
én tegnap azon rugóztam, hogy sima liba lenne, ha Bran megszállná a kinyírt és átállított sárkányt az Éjkirálytól, és bumm. Happiness, the end, stáblista. Vagy erre nem képes? Ezzel nem vagyok teljesen tisztában...
"You don't wanna be my enemy I promise you!"
32543 levél
Válasz 19.04.16. 12:17 #3941
szbszig
Jon és Dany között szerintem kurvára nincs meg az a bizonyos kémia. És valóban, a megismerkedésük, kapcsolatuk bemutatása is igencsak el lett nagyolva. Engem konkrétan meglepett, hogy a hetedik évad közepén találkoztak először, ehhez képest az évad végén már dugtak, mostanra pedig elválaszthatatlanok és fülig szerelmesek lettek... Jonnak az Ygritte-tel való kapcsolata ezerszer érdekesebb és hihetőbb volt, illetve sokkal árnyaltabban került bemutatásra. Persze az még a könyv alapján történt, ezt meg valószínűleg D&D-ék találták ki...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32543 levél
Válasz 19.04.16. 11:59 #3940
szbszig
Valóban, ezt benéztem kicsit. Valamiért azt hittem, hogy őt meg Rickont is lecserélték félidőben. De most utánanéztem jobban, és a gyerekek közül, úgy tűnik, csak Tommen és Myrcella esetében váltottak. Akkor viszont a Brant alakító színész változott meg nagyon időközben, mert az első évadokból – vagy legalábbis a kiragadott képek alapján, mert nyilván nem néztem újra a teljes sorozatot – nem így emlékeztem rá.

Ami mondjuk érthető valamilyen szinten, hiszen 8 év telt el az első és a nyolcadik évad forgatása között, ezalatt már a gyerekek is konkrétan felnőttek teljesen. Ez is kissé fura, hiszen a könyvekben alig 2 év telik el az első öt kötet során, és a hatodik is, mint tudjuk, azonnal az ötödik után veszi fel a fonalat. A sorozatban ugye a fiatalabb karakterek eleve néhány évvel idősebbre voltak kalibrálva, és akkor még a köztes időben is látszólag többet öregedtek a "kelleténél".
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1720 levél
Válasz 19.04.16. 06:28 #3939
Aribeth
Érdekes egyébként, hogy a kulcsszereplőket (Jon, Dany, Tyrion, Arya, Sansa, Bran, Cersei, a sorozatban Jaime, stb.) totál plot armor védi az első pillanattól kezdve. Egyetértek azzal az elmélettel, hogy George minden más sokkoló halált elterelésnek szánt, különös tekintettel a két PoV karakterre, Nedre és Catre, meg a közönségkedvenc Robbra és Oberynre. Akikre a fő sztorit építette, azoknak kutya bajuk, és a sorozatkészítők prioritásaiból (Aryam Tyrion és Sansa fanboyok) kiindulva itt sem az lesz a befejezés, hogy a hullatenger felett csak a szél süvít.

SPOILER
Gondolom, a következő részben elhullik pár fontosabb mellékszereplő és talán egy főhős. Esetleg Bran vész oda az Éjkirály keze által?


Ami a sorozatot illeti, én is rég elengedtem, a forgatókönyve és a karakterábrázolásai gyengék már, mint mackosajtban a brummogás. A láttvány, kamerakezelés viszont csillagos ötös továbbra is, kivéve, amikor minden jelenetet sötétben vesznek fel, és elfelejtik rendesen megvilágítani (szinte a teljes ötödik évad).
Ahhoz képest, hogy milyenek voltak az elmúlt évadok, ez a rész sokkal jóval összeszedettebb volt, mint amire számítottam, nekem ezek a találkozós, tanácskozós, felvezetős jelenetek mindig bejöttek.

A Jon-Dany románc alapja továbbra is egy rejtély, nagyon elsiették az előző évadban, de ha kész ténynek veszem, hogy ezek egymásba szerettek, akkor azt mondom, hogy ebben a részben kifejezetten helyesek voltak együtt.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1720 levél
Válasz 19.04.16. 06:08 #3938
Aribeth
Lehet, hogy rosszul értelmezem a szavaidat, de Brant ugyanaz az Isaac Hempstead Wright alakítja az első epizód óta.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
32543 levél
Válasz 19.04.16. 00:35 #3937
szbszig
Hát, ez valóban inkább unalmas volt. Nem tudom, engem a nagy találkozások valahogy kevéssé hoztak lázba benne. Mármint a sorozat maga sem hoz igazán lázba már a hatodik évad óta, de azt nézni perceken át, ahogy állnak szemtől szemben, vagy lapogatják egymást, egy kissé tényleg túlzás. Pláne egy hatrészesre tervezett befejező évadban. Ráadásul különösebben sok hozzáadott értékük sem volt ezeknek a jeleneteknek, a többségük erősen kiszámítható volt.

SPOILER
A csúcsot ezen belül Theon és Asha találkozása jelentette, amikor az utóbbi előbb leütötte, majd felsegítette a megmentésére érkező előbbit. Ennél konkrétan tudtam előre, hogy ez fog történni, már amikor megláttam őket.


SPOILER
Jon és Dany repülése is iszonyat giccsesre sikeredett szerintem. A sárkányok pedig nem úgy működnek, hogy akárki csak úgy felpattan rájuk, erre számtalan példát láthattunk Joffrey Velaryon esetétől kezdve a sárkánymagvak (fogalmam sincs, hogyan lett a dragonseed fordítva a magyar változatban) sikertelen próbálkozásaiig a sárkányok tánca során. Igaz ugyanakkor, hogy ezt a szabályt Martin is némileg áthágja a legújabb Tűz és vérben Aerea Targaryen története során, de azért neki sem feltétlenül elsőre sikerült felkapaszkodnia Balerionra.

A jelenetet nálam egyedül az mentette meg, amikor Dany kijelenti, hogy akár el is vonulhatnának Jonnal erre a rejtekhelyre, és élhetnének kettesben felhőtlenül, boldogan. Nem tudom már, hogy a sorozatban szerepelt-e, de a könyvben ugyanez hangzik el, amikor Ygritte-tel tartanak sexy time-ot a barlangban. Szóval ez egy ütős utalás volt kivételesen.


SPOILER
A találkozások közül egy tetszett úgy igazán: Euron és Cersei jelenete a trónteremben. Leginkább azért, mert mindkét karakter elég jól hozza azt, amire hasonló helyzetben számítanék tőlük. Mondjuk Eurontól ez annyira nem nagy cucc, mert ő szimplán vakmerő és kiszámíthatatlan mindig. Cersei viszont tényleg a könyvekben is pont ilyen: folyamatosan fenyegetőzik, meg a magas lóról beszél mindenkivel, de közben szó szerint bárkivel hajlandó összefeküdni érdekből (Kettlebackek, Taena Merryweather, korábban ugyan Lancel is).


SPOILER
Ja, a zárójelenet is eléggé csalódás volt. Nem az, ahol Bran és Jaime nézik nagyon egymást. (Amúgy nekem Bran jeleneteinél folyamatosan az járt a fejemben, hogy a karaktert az első évadokban még más színész játszotta. Így aztán eléggé komikusnak tűnt, amikor Jon, vagy itt éppen Jaime "felismeri" őt.) Hanem az Utolsó Menedékben (talán így fordították Last Hearth-öt) zajló akció-horror, ami akciónak eléggé sovány, horrornak meg nagyon kiszámítható volt. Másrészt az is igencsak csalódás, hogy az egész epizódban egyedül ezt a szerencsétlen, név nélküli Umber kisfiút áldozták fel, miközben arra készültünk itt előzetesen, hogy az utolsó évadban majd hullani fognak a fontosabb szereplők folyamatosan...


Na, de majd a következő részben lesz valami epic csata, egyelőre legalábbis úgy tűnik...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1324 levél
Válasz 19.04.15. 22:22 #3936
Baracklekvár
Lapos volt, unalmas. Egyik jelenetsor csak nekem juttatta eszembe az Avatár-t? És ez nem dicséret..
pogessor.pcdome.hu
640 levél
Válasz 19.04.15. 21:43 #3935
Ricsi1976
Detto! Teljes volt, mindenből annyit adott, amennyit muszáj sok mindent nem lehet belesűríteni 50 percbe
22231 levél
Válasz 19.04.15. 21:23 #3934
Peace
Nekem adta!!! Teljesen jó első epizód volt minden történésével és hangulatával egyetemben.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4010 levél
Válasz 19.04.15. 20:46 #3933
Sucee
Hivatalos közlemény alapján:

EP1 54min
EP2 58min
EP3 82min
EP4 78min
EP5 79min
EP6 79min

Nyilván így is lehet "csalásnak" nevezni, mert hát ebben intro is benne van stb., de hát nagyjából azért stimmel, meg végülis runtime-ot kell megadniuk, nem "érdemi jelenetek által kitöltött időt".

Nem mintha én szerettem volna még 10 percig nézni ezt, így is kellett egy kis szünet, eléggé untam. Egyetértek én is, hogy hat rész fényében ez így elég elnyújtott felvezetés volt.
1616 levél
Válasz 19.04.15. 18:56 #3932
jawsika
Nem tudom, hogy volt-e időnk eltolni egy egész részt a találkozásokra. Mindegy, meglátjuk.

Ja és könnyű egy órás részeket beharangozni, ha van egy komoly flashback-rész az elején és több, mint 10 perc (!) az outro.
An Karanir Thanagor, Mor Ok Angalor. Mor Ok Gorum Pala Ah'm Ravali Ah'm.
4222 levél
Válasz 19.04.15. 16:50 #3931
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ja, és király volt az újratervezett intro. Nekem legalábbis tetszett a beszűkültség érzet.
4222 levél
Válasz 19.04.15. 16:45 #3930
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Mivel Martin ebben a friss interjúban is lényegében a megjelent könyvekről és a tervezett további kettőről beszél, meg azt szajkózza, amit eddig, így elengedtem a könyveket (ha megjelenik és még meg is bírja írni életében, akkor örömmel olvasom el a saját elképzeléseit, ha nem, köszönöm neki az eddigi regényeit) a sorozatot is, és egyszerűen agyalás nélkül élvezni a pozitív részeit. Valamennyi -mi lesz a vége stb.- így is benne lesz az alapanyag nélkül kissé "leegyszerűsödött" adaptációban - nem volt könnyű dolguk a készítőknek, és még így is hiszem, hogy a megközelítő legjobbat hozták ki maradványokból és el nem készült részekből. Még akkor is, ha ez "közepesnek" érződik már sokszor.

Ez a rész a találkozásokról és összefutásokról szólt, volt pár szép pillanat, pl. igen, Arya és Jon találkozása az első évad/könyv óta, illetve az öreg "barát" érkezése.
4010 levél
Válasz 19.04.15. 13:06 #3929
Sucee
Szimplán unalmas volt szerintem.

Nyilván kell az exposition, meg hát mindig is így volt ez, csak anno még érdekelt is.

Az a baj, hogy ugyanolyan komolynak meg grandiózusnak akarja venni magát továbbra is az egész, csak épp mellette elég buta már.
9721 levél
Válasz 19.04.15. 13:02 #3928
davkar9
8.1

Egy szívmelengető jeleneten kívül semmi extra. Letudták a korábban teaselt beszélgetések, találkozások nagy részét, gondolom a maradék epizód már csak nonstop akció- és egyéb pornó lesz. Kíváncsi vagyok kié lesz az első "váratlan" és "megrázó" halál.

Samet és Davost szeretném ha túlélnék a végéig, többiekért nem kár. Sansát jó lenne mielőbb kihúzni.
Simple. Eternal. Beige.
32543 levél
Válasz 19.03.05. 19:58 #3926
szbszig
Látványos, de persze semmi sem derül ki belőle igazából.

Amúgy én a sorozatot már rég elengedtem. Ahogy lentebb is taglaltam többször, illetve rajtam kívül is sokan elmondták már róla, mióta túlhaladt a könyveken, azóta nem több egy közepes fanfictionnél. Annyira látványos, hogy mi az, amit az eredeti matériára alapozva csináltak benne, és mi az, ami már csak hozzáköltés, fantázia... Úgyhogy én a sorozattal kapcsolatosan már a spoilerekre vagy lehetséges spoilerekre sem feszülök rá különösebben. A kiszivárgott forgatókönyveket is végigolvastam például időközben. Ettől függetlenül meg fogom nézni a befejező évadot, de olyan különösebben nem hoz lázba a dolog. Bezzeg ha Martin bejelentene végre egy konkrét dátumot a hatodik könyvvel kapcsolatosan...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
640 levél
Válasz 19.01.15. 17:42 #3924
Ricsi1976
Jogos! A feleségem is azt tanácsolta, hogy úgy olvassam, ahogy az író megírta, olyan sorrendben. Mondjuk van benne logika. Bár én azt gondoltam, hogy a történet időrendjében ezzel kellene kezdenem, de néha tévedhetek Köszi az infót!
640 levél
Válasz 19.01.15. 17:39 #3923
Ricsi1976
Ajajj, még időben szóltatok. Akkor előbb az 5 könyv. Köszi!
4222 levél
Válasz 19.01.14. 22:41 #3922
Juraviel.Ihuan.Bedvin
32543 levél
Válasz 19.01.14. 20:00 #3921
szbszig
Egyébként, visszatérve a hetedik évadra, ami az ötödik részt illeti, csak én érzem úgy, hogy a cselekmény egyrészt kapkodóvá vált nagyon, másrészt egyre inkább erőltetett? Nem igazán láttam értelmét sem Tyrion királyvári kiruccanásának, sem az újabb felderítő túra szervezésének a Falon túlra. Számomra ezek mind pusztán a készítők által kitalált öncélú manővereknek tűntek. Egyrészt azért, hogy történjen végre valami, és haladjon előre a kissé megfeneklett sztori ("térdelj le!", "nem fogok!", ez megy már fél évad óta). Másrészt hogy legyen egy látványos és drámai family reunion, illetve a kis szuper csapatunk akciózhasson egyet kötöttségek nélkül, szabadon.

Az epizód csúcspontja számomra az volt, amikor hagyták, hogy Davos végre egy kicsit csempészként viselkedhessen. A szövege alapján én tényleg elhittem róla, hogy élete nagyobbik részében ebből élt. Az epizód mélypontja pedig nem is a fentiek, hanem amikor Gilly benyögte hirtelen, hogy mit olvasott egy bizonyos "Raggerről". Értem én, hogy jó képességű, szeret olvasni, és igyekszik besegíteni Samnek a kódexmásolási házi feladatok teljesítése során. De akkor is nevetséges, hogy ő jöjjön rá Jon származására, miközben Brant és a látomásait leszámítva még mindig láthatóan senkinek fogalma sincs az egészről.

SPOILER
Én fel is falattam volna Randyllt és Dickont Drogonnal. Na, nem azért, mert annyira szadista vagyok, vagy ennyire gyűlölném bármelyikőjüket is. Csak ha már legutóbb párhuzamot vontam a Tűz mezejével, akkor megnéztem volna mozgóképen azt is, hogyan történhetett ugyanez a Sárkányok tánca végén Rhaenyrával és Sunfyre-rel.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32543 levél
Válasz 19.01.14. 17:29 #3920
szbszig
Egyetértek. Bár A tűz és jég világa "lexikon" még talán elmenne kezdésnek szerintem. Az legalább szép, színes, és a sorozat beható ismeretével már egész szórakoztató tud lenni szerintem. Legalábbis én is valamikor a második vagy harmadik kötet után forgattam először, és alapvetően tetszett. A Tűz és vérrel viszont egészen biztosan nem kezdeném az olvasást. Az még úgy is megerőltető helyenként, hogy tényleg minden rendelkezésre álló irodalmat végigolvastam már legalább egyszer.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1324 levél
Válasz 19.01.14. 16:59 #3919
Baracklekvár
Ne, előbb az öt könyvet szerintem. A Tűz és Vér elriasztóan száraznak tűnhet, ha nincs már egy eredendő alap tudás hozzá. Szárazabb, mint pl. a Tűz és Jég világa "lexikon". Ne úgy képzeld el, mint a Dunk&Egg novellákat, amik könnyen fogyasztható előzménytörténetecskék.
pogessor.pcdome.hu

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.