Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and Fire

1254 levél
Válasz 18.03.23. 22:27 #3887
Baracklekvár
A sok-sok OrderOfTheGreenHand videó közül nemigen látható, hogy melyik is van lefordítva, s azokat milyen sorrendben is érdemes nézni; márpedig az egymásra épülés miatt érdemes követni egy logikát.
(Bocs, nekem magyar fájljaim vannak, abból írtam a listát; kitalálható, hogy melyik megnevezés melyik videót jelenti)

Ned és Ashara = Jon, javított kiadás 1
Ned és Ashara = Jon, javított kiadás 2
Rhaegar + Lyanna = Aegon
Rhaegar + Lyanna = Aegon - Félmester Haldon
Rhaegar + Lyanna = Aegon - A közös trükk
Eljövendő háborúk - A királyi testőrség él
Eljövendő háborúk - Mance Rayder
Eljövendő háborúk - Valószínűtlen szövetségesek
Eljövendő háborúk kiegészítés - Val
Eljövendő háborúk - Valyria
Eljövendő háborúk - Királyi vér
Kisujj 1
Kisujj 2
Kisujj 3
Ősi erők ébredeznek - Bran álma
Ősi erők ébredeznek - A szárnyas farkas
Ősi erők ébredeznek - Hajnal kardja
Ősi erők ébredeznek - Felébreszteni a sárkányt
Ősi erők ébredeznek - Sárkányok születése
Ősi erők ébredeznek - Építő Bran 1
pogessor.pcdome.hu
4056 levél
Válasz 18.03.22. 18:28 #3886
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Köszönet a fordításokért, ahogy nézem, nem csak egy-két videóról van szó.

Apránként nézegetem őket. A N+A=J/R+L=A teóriájukat már ismertem, de azzt nem, hogy Jonnak van ikertestvére, a Daynek életben vannak, stb. Apránként, ahogy jut időm, majd megnézem ezeket is.
1254 levél
Válasz 18.03.22. 16:05 #3885
Baracklekvár
Örülök, hogy tetszett a videó, én is nagy rajongója lettem a társaságnak; ezért is fordítottam le egy-két tucatnyi videójukat. Valóban szinte tökéletesen megérthető a beszédük, igazából a személynevek és helyszínek miatt lehet így hasznos a fordítás.

Van pár videójuk, amikben már annyira bonyolult dolgokat fejtegetnek, hogy kicsit belefásultam a lefordíthatatlanságba; de lehet most belelkesedem, s valamikor folytatom a fordítást. A youtube-ra a feliratok vagy kikerülnek, vagy gyakran nem (tőlem függetlenül), de ettől még lehet, hogy már le van-lesz fordítva egy-egy látszólag felirathiányos videó. Keress meg, ha eljutsz odáig-valameddig, s jobb lenne felirattal, mint anélkül.
pogessor.pcdome.hu
32359 levél
Válasz 18.03.22. 15:29 #3884
szbszig
Köszi a linket! Még csak az első, időben legkorábbi videót néztem meg, illetve a címeket olvasgattam végig, de már most szerelmes vagyok, azt hiszem. Nagyon tetszik, igényes, érdekes, és a srác is szerencsére érthetően beszél benne, úgyhogy felirat nélkül is könnyen követhető.

Annyiban más egy kicsit az általam lentebb linkelt Wikinél, hogy itt illusztráció gyanánt használ a sorozatból vett portrékat és pillanatképeket is. A Wikiben ugye csak rajzolt képek találhatóak, és azokon a szereplőket általában a könyvekbeli leírás alapján mintázzák kizárólag, nincsenek tekintettel a sorozatban őket megformáló színészek külsejére sem. De a videókban ez nem zavaró, meg különösebb spoilert sem jelent persze. Azzal pedig tisztában voltam már, hogy a 6-7. évadokban majd lesznek flashbackek az előzményekre, azaz az 1. évad előtti történésekre, szóval az sem lepett meg különösebben, hogy láttam például a Tower of Joynál zajló jelenetekből sorozatbeli pillanatképeket.

Viszont hogy a tartalomról is szóljak pár szót, az érdekes nagyon, hogy a szerző itt nem a populárisabb R+L=J, hanem az N+A=J és egyben R+L=A teóriára fűzi fel a gondolatmenetét. Mert azt láttam a címekből már én is, hogy a többi videóban is ezt fogja kifejteni, illetve továbbépíteni, ha minden igaz. Én nagy rajongója voltam az R+L=J teóriának, miközben olvastam a könyveket, és először hallottam róla, illetve amikor kezdett összeállni az elejtett utalásokból a dolog. De itt a srác egész meggyőzően cáfolja, illetve bizonyítja a másikat, úgyhogy most megtornáztatja az agyamat kicsit, ahogy mindent át kell gondolnom.

Mondjuk a sorozatban már csak az R+L=J jöhet szóba, hiszen szegény VI. Aegont, vagy nevezzük inkább Ifjú Griffnek, hogy egyértelmű legyen, kiről van szó, ott kihagyták teljesen... Esetleg már meg is valósult az R+L=J teória a 6-7. évadok folyamán, ezt egyelőre én nem tudom. Viszont az egy érdekes fordulat lenne nagyon, ha a sorozat ezt a vonalat vinné tovább, a könyvekben meg Martin átállna az N+A=J-re. Így tényleg nem csak üres szólam lenne az, hogy a könyvek és a sorozat innentől drasztikusan eltér. Mondjuk az jó kérdés, hogy Martin vajon eredetileg is így tervezte-e, vagy ez egy kényszermegoldás lesz amiatt, hogy a sorozat beérte őt sajnos. Mert azért vannak olyan utalások az első könyvekben, amik tényleg nagyon az R+L=J-re hajaznak...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1254 levél
Válasz 18.03.21. 20:46 #3883
Baracklekvár
Helyesbítek. Belegondolva, azért sorozattal kapcsolatban lehet, hogy találsz egy-egy 2másodperces utalást, vagy spoilert, mintegy töltelékként, magyarázatképpen. Nem vállalom a kockázatot, hogy emiatt átkozz meg engem..

Azért, alapvetően e alább belinkelt videó is úgy kezdődik, hogy elmagyarázzák hamar, a sorozat és a könyvek már annyira eltérnek egymástól, hogy még csak ne is beszéljen senki itt a sorozatról, mert nincs értelme. Szóval, tegyél egy próbát..
pogessor.pcdome.hu
1254 levél
Válasz 18.03.21. 20:44 #3882
Baracklekvár
Nyugodtan nézheted a videókat, nincs közük a sorozathoz. A könyvekhez értenek a videók készítői és ahhoz-azokhoz jól. Pár hónapja megszavaztatták a közösséget, hogy szeretnék-e, hogy foglalkozzanak a sorozattal is, de a rajongótábor egyöntetűen leszavazta ezt a gondolatot. Szóval, továbbra is csak a könyvekkel foglalkoznak.
pogessor.pcdome.hu
32359 levél
Válasz 18.03.21. 18:39 #3881
szbszig
Az, hogy "könyvekhez tartozó teóriákat kreálnak - sorozat már tárgytalan", azt jelenti, hogy a sorozatbeli fejleményeket meg sem említik a videókban? Mert az utolsó két évadot még mindig nem láttam, a könyvekkel kapcsolatos teóriák viszont nagyon érdekelnek. Anno az A Wiki of Ice and Fire-on végigolvastam nagyjából minden teóriát. Az itteni szócikkek is mind olyanok, hogy kizárólag a könyveket dolgozzák fel, a sorozatra nem utalnak egyáltalán.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1254 levél
Válasz 18.03.21. 14:41 #3880
Baracklekvár
Kikerült Youtube-ra néhány videofordításom, az Order of the Green Hand videóihoz; kik kizárólag az Asoiaf könyvekhez tartozó teóriákat kreálnak - sorozat már tárgytalan. Némelyik teóriájuk már az őrület határát súrolja, de végső soron bizony van bennük logika - és tulajdonképpen az összes teóriájuk összeáll egyetlen egy nagy teóriává. Legyen az igaz, vagy teljesen téves - de legalább van egy nagy kép, s nem ezernyi kis önálló tipp, mint mások esetén..

A fordítások meglehet nem tökéletesek, akár még videón belül is hullámzó a minőség, ahogy épp sikerült. De azért inkább jobb, hogy van, mint ha nincs, legalább van mibe belekötni. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a csapat videóit, legalább uborkaszezon-béli időtöltésnek.

Talán ez alábbi volt a legelső videó, amit tőlük fordítottam. Valószínűleg az egyik leggyengébb fordításom is egyben - de azért megérthető szerintem.

Videóik részben egymásra épülnek, tehát ha valaki érdeklődik, akkor érdemes követni a csapat videokészítési sorrendjét.

https://youtu.be/iCZmUUFfeLQ
pogessor.pcdome.hu
32359 levél
Válasz 18.03.21. 10:19 #3879
szbszig
Van, amikor jó a sok hó.

SPOILER
Hehe, nekem rögtön Theon és Jeyne menekülése jutott az eszembe.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
20991 levél
Válasz 18.03.21. 06:21 #3878
Peace
If “Game Of Thrones” Was Made By Disney

A 11-es nagyon jó!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1641 levél
Válasz 18.02.19. 09:55 #3877
Aribeth
Igen, ez jó lett.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
10382 levél
Válasz 18.02.18. 22:34 #3876
MattMatthew
3697 levél
Válasz 18.01.07. 14:08 #3875
Sucee
Egyébként ez a 80 perces dolog is valószínűleg bullshit. GoT oldalon megosztott EW cikk (aminek amúgy ezen a kiragadott részleten túl semmi értelme, jó hosszan leírja a cikk címét...) pl. azt írja, hogy "While some episodes may be longer than usual, once again we’re hearing not to expect feature-length episodes throughout the season". Amúgy meg hogy 80 perc miért számítana "filmnek", azt sem értem.
32359 levél
Válasz 18.01.07. 13:43 #3874
szbszig
Indexen is most jelent meg a hír pár napja.

Mondjuk azt elhiszem, hogy ilyen "nyílt titokként" már közszájon keringett egy ideje.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
3697 levél
Válasz 18.01.07. 13:36 #3873
Sucee
Nem tudom, ez nagyon rég óta ilyen "nyílt titok" volt, nagyon nem is néztem soha utána, csak pont láttam a napokban a facebook posztot.
32359 levél
Válasz 18.01.07. 13:29 #3872
szbszig
Oké, közben rátaláltam én is.

Viszont ezt konkrétan talán két napja jelentették be. Amikor a hozzászólás elejét írtam, akkor még semmilyen hivatalos csatornán nem volt kint ilyen hír. És a Wiki is most frissült az infóval, direkt megnéztem.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
3697 levél
Válasz 18.01.07. 13:23 #3871
Sucee
Már a hivatalos GoT fb oldal is osztott meg cikket, ami ezt taglalja, valid.
454 levél
Válasz 18.01.07. 12:54 #3870
Ricsi1976
A Wikipédiat ugyanolyan halandók szerkesztik, mint Te vagy én, nem hivatalis forrás.
32359 levél
Válasz 18.01.07. 12:42 #3869
szbszig
Ezt az infót honnan szedted amúgy? Tudsz linkelni forrást? Mert például Wikipedián még mindig csak annyi van fent a nyolcadik évad időpontja mellett, hogy TBA (to be announced). Márpedig azért a Wikipedia elég pontos szokott lenni, pláne ilyen népszerű témánál, amit rengetegen figyelnek és szerkesztenek folyamatosan.

Viszont ha igaz, akkor addig lesz időm bőven pótolni a hatodik és a hetedik évadot... Meg ez így némileg új helyzetet is teremt. Hiszen ha valóban csak valamikor 2019-ben folytatják a sorozatot, akkor még talán van reális esély arra is, hogy addig kijön a The Winds of Winter. Szóval nem tudom még mindig, hogy mit csináljak...

Eddig nem fogtam neki a folytatásnak, inkább megpróbáltam kiélvezni a helyzetet, és olyan cikkeket, véleményeket, teóriákat, egyéb kiegészítő tartalmakat nézegetek hetek, hónapok óta, amiket korábban mellőznöm kellett. Például most már nyugodtan lapozgathatom a komplett A Wiki of Ice and Fire-t, és bármelyik szócikket végigolvashatom belőle, hiszen ezek a könyvbeli történéseket és információkat dolgozzák fel, lényegében bármilyen utalás nélkül a sorozatbeli eseményekre.

---

Vagy például kiolvastam közben az eddig megjelent Dunk & Egg novellákat. Pontosabban az elsőt és egyben legfontosabbat (A kóbor lovag) már olvastam régebben, de a másik kettő nekem még új volt teljesen.

A második (A felesküdött kard) nekem annyira nem tetszett, bevallom őszintén, kissé unalmasnak találtam. A két főszereplő: Rohanne Webber és Eustace Osgrey érdekes karakterek, velük nincs semmi probléma, és a morális mondanivalója a történetnek is valamilyen szinten tanulságos (a polgárháborúkkal kapcsolatosan). Viszont a sztori bántóan egyszerű a Martintól megszokotthoz képest. Egyrészt maga a konfliktus, amelynek mindössze két oldala van végig, a fenti két személy áll szemben kizárólag. Másrészt a megoldás is előre látható, magától értetődő egy bizonyos pont után.

SPOILER
Illetve az sem túl szimpatikus, hogy a megoldáshoz az is kell a végén, hogy Egg felfedje magát. Ennyi erővel akkor már az elején megtehette volna nyugodtan, és sok felesleges vesződségtől megkímélt volna mindenkit.

Mondjuk ugyanezt eljátssza a harmadik novellában is, de ott mégis hihetőbb valahogy a dolog, hiszen megbízhatatlan, lázadásra készülő urak veszik körül őket.


A harmadik novella (A rejtélyes lovag) viszont már nagyon jó lett megint. Na, az kellően bonyolult is, kellően krimiszerű is, van bőven akció, feszültség, intrika. És egy az egész birodalom szempontjából meghatározó történetet mesél el, hiszen a második Blackfyre-felkelés kirobbantásáról van szó benne. Az ilyet alapból szívesebben olvasom, mint amikor két noname nemes viaskodik egymással, mint az előző novellában. (Noname-ek még akkor is, ha Rohanne később, jóval a sztori után beházasodik a Lannister-házba, és ő lesz Tywin dédnagymamája, illetve Tyrionék üknagymamája.) Ráadásul a lovagi tornák világáról, működéséről is rengeteg plusz információt tudhatunk meg közben. Mocskos dolgokat is: hogy mennyire a pénz körül forog minden, miközben a nagyra értékelt lovagi becsület sokszor háttérbe szorul teljesen... Szóval ez a harmadik novella nekem nagyon bejött.

SPOILER
Bár ifj. Daemon Blackfyre látomásai még mindig nem igazán tiszták nekem... Az oké, hogy félreértelmezi őket teljesen. Dunkot fehér köpenyben látja, és Dunkból valóban királyi testőr lesz egyszer, de nem Daemon szolgálatában, hanem majd Eggében. Mint ahogy az a jóslata is bejön, hogy a sárkányok újjászületnek. Igaz, nem az ő idejében, hanem kb. 90 évvel később, Dany által.

Viszont Fehérfal jelentőségét abszolút nem értem. Márpedig Daemon arról beszél, hogy a várat is látta az álmaiban, és konkrétan ott, abból a tojásból kel ki a sárkány:

"A dragon will hatch? A living dragon? What, here?"
"I dreamed it. This pale white castle, you, a dragon bursting from an egg, I dreamed it all, (...)"


Még az jutott eszembe, hogy esetleg a fehérfali tojás megegyezik Dany valamelyik tojásával. Valahogy a történteket követően kalandos úton átkerült Essosra, miután a nagy kavarodásban elveszett (bár a novella vége erősen azt sugallja, hogy nem egy közönséges tolvaj lovasította meg, hanem a király segítője, Vérholló megbízásából lopta el valaki). De a leírás sajnos nem egyezik. Még Drogon tojására hasonlít a leginkább, viszont a fehérfali vörös színű fekete mintákkal, az meg fekete színű vörös mintákkal. És a méretük sem stimmel, mert Dunk szerint alig nagyobb egy tyúktojásnál, Danyé meg hatalmas, a két kezében alig fér el (oké, Dany sokkal kisebb termetű Dunknál, de akkor is...).


---

Belekezdtem továbbá a The Princess and the Queenbe is, ami a sárkányok táncának a novellaszerű feldolgozása. Az magyarul nem jelent még meg szerintem, vagy legalábbis én nem találkoztam vele. Találtam viszont hozzá egy hangoskönyv-változatot, ahol Iain Glen (Jorah Mormont a sorozatból) olvassa fel az egészet, és tök hangulatosnak tűnik. Csak valahogy mindig közbejön valami, és már hetek óta el vagyok akadva a harmincvalahányadik oldalnál. Mondjuk ebben az is közrejátszik, hogy olvasás/hallgatás közben rendre áttévedek a Wikire, hogy kikeressem egy-egy szereplőről, kicsoda valójában, illetve milyen rokoni kapcsolatban áll pontosan a többiekkel. Aztán ott ragadok hosszabb időre.

Emellett elkezdtem nézegetni a sorozat bluray-kiadásának extra tartalmait. Első körben főleg a histories & lore alcímmel megjelentetett rajzolt, animált videókat. Azok mondjuk számomra sok új infóval nem szolgálnak már általában, viszont roppant hangulatosak. Külön tetszik bennük, hogy bár a sorozat elég sok helyen eltér most már a könyvektől, ezek a múltat, a történelmet bemutató videók viszont igyekeznek lehetőség szerint viszonylag hűségesek maradni az írott matériához. Például olyan legendákat, történelmi személyeket mutatnak be, akikről a könyvekben beszélnek, de a sorozatban nem jutott rájuk idő.

Na, hát ezeket csinálgatom mostanában. Szóval azért el tudtam tölteni az időt remekül a hatodik és a hetedik évadba belekezdés nélkül is egyelőre.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
20991 levél
Válasz 17.12.07. 18:34 #3868
Peace
Csak 2019-ben folytatódik a sorozat. Lehet már tudtátok, nekem újdonság.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
9347 levél
Válasz 17.12.01. 08:23 #3867
davkar9
tl;dr

Nyugodtan kezdj neki. Martin úgyse fogja már befejezni a könyveket (bezzeg ha naponta írna ennyit). Arra azért készülj fel, hogy a könyvek elhagyásával egy ostoba tucat fantasys fanfic lett belőle. Néha azért még akadnak jó pillanatok, de ez is inkább az alakításoknak (PD szokás szerint bármikor) köszönthető, nem pedig az írásnak. Egy biztos spoiler van, amihez Martin - ha egyáltalán - majd más úton jut majd el. A többi kisebb-nagyobb esemény talán/más szereplőkkel valami hasonló lesz.
Simple. Eternal. Beige.
32359 levél
Válasz 17.11.30. 23:50 #3866
szbszig
Négy évadig jutottam el anno a sorozatban, utána direkt abbahagytam, míg a végére nem érek a negyedik és az ötödik könyvnek teljesen. Ez idén nyáron, illetve ősszel történt meg, úgyhogy én még csak most, a napokban pótoltam az ötödik évadot.

Számomra már az hatalmas meglepetés volt, amikor rájöttem, hogy az ötödik évad gyakorlatilag lefedi majdnem teljes egészében a negyedik és az ötödik könyvet. Én azt hittem, hogy az ötödik és a hatodik évad fog megfelelni nagyjából a két könyvnek, még ha ömlesztve is persze, hiszen a cselekmények nagyrészt párhuzamosan zajlanak bennük. És csak a hetedik évad lesz aztán vadonatúj matéria. Ehhez képest a teljes két könyvet, ami ugye terjedelmileg bőven több mint 2000 oldal, lezavarták szűk 10 órában.

Mondjuk ebből látszik az is, hogy a könyvek mennyire terjengőssé váltak. Martin nemcsak belassult az írás terén olyan értelemben, hogy egyre ritkábban jön ki új kötet, hanem az egyes kötetekben is egyre több a mellékszál, mellékszereplő, és a sztori sokszor inkább oldalra halad, nem előre. Ami engem speciel olvasás közben annyira nem zavart, csak akkor, amikor a végére értem egy-egy fejezetnek, és eszembe jutott, hogy hogyan vagy mikor lesz ennek az egésznek vége? Nem tudom, mikor fog kijönni a The Winds of Winter, jelenleg talán egy 2019-es dátum van belengetve, de én már nemcsak ezt hiszem el egyre kevésbé, hanem azt is, hogy ezt a sagát le lehet egyáltalán zárni két további kötettel.

SPOILER
Könyörgök, Daenerys most megint a pusztában kóborol egyedül vagy a lovas vadembereivel, és egyébként is esze ágában sincs Westeros felé fordulni, a mások pedig még meg sem jelentek igazán a könyvekben, leszámítva egy Sam-fejezetet meg a legelső kötet prológusát. Pedig Martin eredeti elképzelése az volt, hogy az örökösödési háború (amiből lett lényegében az öt király háborúja) mellett a Targaryen-restaurációnak és a mások inváziójának nagyjából ugyanannyi terjedelmet szán a sagában.

És az eddig nyilvánosságra hozott TWoW-fejezetek alapján sem tűnik úgy, hogy a sztori különösebben begyorsulna, ugyanabban a kényelmes, szerteágazó tempóban halad tovább.


---

Na, és akkor az évadról... Kicsit nehezen indult be, úgy éreztem, ráadásul kezdetben elég sok változtatásért húztam a számat. Aztán a közepén még le is ült a történet, ami valamilyen szinten döbbenetes azok után, hogy a könyvekhez képest tényleg kivétel nélkül az összes kevésbé érdekes mellékszál ki lett szórva teljesen. A vége viszont nagyot ütött, az utolsó két-három epizódot nagyon összerakták. Az már közelített intenzitásban és minőségben egyaránt a negyedik évad végéhez, ami nekem a személyes kedvencem a sorozatban. Illetve a könyvekben is, ott ugye a harmadik kötet utolsó pár száz oldaláról van szó gyakorlatilag.

SPOILER
Azért egy jelenettel az utolsó részekből sem voltam kibékülve. Shireen megégetésén én személy szerint nagyon kiakadtam. Nem is csak azért, mert sajnáltam szegényt. Pedig sajnáltam amúgy nagyon, az ő kivégzése körülbelül hasonlóan értelmetlen és kegyetlen, mint amikor még a sorozat legelején Arya játszópajtását, a teljesen ártatlan Mycah-t lemészárolja a Véreb. De ezen még túltettem volna magam, mint ahogy az utóbbin is túltettem anno, noha talán az volt a legelső jelenet a sorozatban, ami személy szerint igazán megrázott. Viszont amit nem tudok megbocsátani ebben a jelenetben, az az, hogy a döntés Stannis karakterétől teljesen idegen szerintem. Igen, Stannis égetett meg már korábban is embereket, de mindig volt oka rá. Például odahaza Sárkánykőn a felesége nagybátyját, aki titokban szövetkezni próbált a Lannisterekkel; vagy éppen itt a Farkaserdőben a kannibalizmuson kapott katonáit (egyébként ezt a jelenetet volt kiváltani Shireen megégetése, gondolom, emelve úgymond a tétet egy kicsit). Ok nélkül viszont sosem kegyetlenkedett az embereivel, pláne nem a családjával. Emellett Shireen az utódja, és abban is eléggé bizonyos lehet, hogy több törvényes gyereke már nem fog születni. A könyvben ki is mondja konkrétan, arra utasítja az embereit, hogy ha vele valami történne esetleg, akkor onnantól Shireen trónra juttatásáért kell dolgozniuk. Mire menne tehát azzal, ha a lánya élete árán szerezné meg a trónt?

Persze az eléggé valószínű, hogy Shireen halálának lesz még szerepe a történetben. Mint ahogy az is, hogy a könyvben is ez a sors vár rá, Melisandre pedig Jon felélesztéséhez fogja felhasználni mint királyi vért tartalmazó alapanyagot. Egyben kicsit revideálom az egyik lentebbi hozzászólásban írt véleményemet a függőben hagyott sorsokról. Ha Jon valóban meghal az ötödik könyv végén, majd a hatodik elején újraélesztik, akkor ez így dramaturgiailag mindenképpen hatásos megoldás, még ha elsőre kicsit aljas is az egyszeri olvasóval szemben. Viszont a filmben akkor is hülyén lett megoldva szerintem, hogy Stannis beleegyezett a lánya megölésébe... A végén már Selyse is megpróbálta megakadályozni, pedig kettejük közül egyértelműen ő volt az, akinek egy ideje elmentek otthonról.


SPOILER
De hogy pozitív változtatást is említsek rögtön, az nagyon tetszett, hogy itt bemutatták a rideghoni történéseket végig. Ami még annak ellenére is remekül sikerült, hogy költség- meg időtakarékosság következtében kénytelenek voltak két teljesen független eseménysort összemosni benne. Nevezetesen azt, amikor Jon átengedi a Falon a Val által megkeresett Tormundot és az embereit; illetve magát a tényleges rideghoni mentőakciót, amit Cotter Pyke vezetett a Keleti Őrségből indulva, és ami totális kudarcba fulladt az üzenetben küldött beszámolója szerint. Még arra is figyeltek, hogy a filmbeli megoldás kimenetele e kettő között legyen valahol, azaz részben siker, részben viszont kudarc. Vagy például annak a bemutatása is elég hatásosra sikeredett, hogy a valyriai acél el tud bánni a másokkal. Logikus, de a könyvben eddig erre csak utalás történt, amikor Sam mesélt Jonnak arról, miket olvasott a könyvtárban.

Na jó, megmondom őszintén, a másoknak az ábrázolása annyira nem győzött meg egyelőre. Valahogy a filmben túl emberszerűek nekem. Külsőre is nagyjából annyi a különbség csupán, hogy halottkék a bőrük, meg világít a szemük. És úgy is harcolt ott az egyikük a Jonnal való párbaj során, mint egy átlagos ember. Vagy úgy állt a hegycsúcson a vezérük, mint egy sima hadvezér (mint mondjuk Tywin Lannister a zöld ági csatában), amikor harcba küldi az embereit. Ehhez képest a könyvekben nekem eddig sokkal misztikusabb, kiszámíthatatlanabb, természetfeletti lényekként jöttek le. A CGI-zombik számán és sebességén szintén meglepődtem elsőre. De jobban belegondolva ez helytálló lehet, talán nincs is nagyon eltúlozva. Nyilván azért csinálták így, hogy látszódjon, mennyire nincs esélyük ellenük Jonéknak még a Fal mögé bújva sem. A könyvben ráadásul Cotter Pyke azt írja, hogy "élőholtak a vízben", szóval elvileg még úszni is tudnak. Ettől itt megkímélték szerencsétlen túlélőket egyelőre.


SPOILER
A kisebb-nagyobb változtatásokat egyébként a végére már hajlamos voltam elnézni a sorozatnak. Például hogy Arya nem Dareont és Raffet öli meg önhatalmúlag, és vívja ki ezáltal a tanítói haragját, hanem Meryn Trantet. Vagy egyáltalán azt, hogy a kedves ember itt Jaqen H'ghar arcképét viseli folyamatosan, hiszen ez a Fekete és Fehér Házában úgyse jelent semmit. Az meg még külön tetszett is, amikor a Jaqen-arcú faszi öngyilkos lett hirtelen, hogy Arya hibája után kiengesztelje a Sokarcú Istent. És tekintve, hogy Aryát még csak most vakították meg, gondolom, a kiképzése folytatódik még egy darabig, így az arcváltás technikája is be lesz jobban mutatva, meg fog még ölni is bőven.

Viszont a teljesen új, "original content"-ek túlnyomórészt egyáltalán nem tetszettek...

A dorne-i szál szerintem kifejezetten béna lett ebben a formában, hogy Jaime és Bronn utazott oda, viszont kihagyták teljesen Arianne-t, valamint Quentynéket is Essoson (POV-karaktereket ráadásul!). Az még oké, hogy Ellaria lett a fő szarkavaró, és a Homokkígyók számát is csökkentették, de Arianne és Quentyn titkos küldetésének kihagyásával annyira leegyszerűsítették a helyzetet, annyi nézőpontot kihagytak, hogy az már fájt szabályosan. Pedig Napdárdában majdnem annyira megy folyamatosan az intrika, mint Királyvárban. Na, ebből semmit sem sikerült megmutatni így... Ehelyett az egész konfliktusnak két pólusa maradt mindössze: a makacsul békére törekvő Doran herceg meg a makacsul bosszúra törekvő Ellariáék. És még ők sem egyeztetnek egymással egyáltalán, mint a könyvben, ahol a hercegnek sikerül meggyőznie titokban a Homokkígyókat, hogy működjenek együtt vele. Csak izmoznak folyamatosan a nagy nyilvánosság előtt...

De talán még ennél is hajmeresztőbb Jeyne Poole kicserélése Sansára. Nyilván itt is az van, hogy emelni akarták kicsit a tétet, Ramsay nehogy már egy nevesincs intéző lányát vegye el. Illetve Sansa történetszála a könyvekben bántóan el van hanyagolva, a negyedikben és az ötödikben együttvéve alig halad valamit előre, és már abból is ellőttek szinte mindent a negyedik évadban. Nyilván nem akarták úgy parkolópályára tenni, mint ahogy mondjuk Brant kihagyták ebből az évadból teljesen. De akkor sem bírom felfogni ép ésszel, hogy kettejük közül bármelyikük hogyan mehetett bele ebbe az egészbe... Kisujj részéről sem, bár az ő valós motivációja egyelőre a könyvekben sem tisztázott igazán. Kizártnak tartom, hogy csak azért kockáztatna folyamatosan, mert még több hatalmat, kastélyt, vagyont stb. akarna. Mindezek ellenére Sansa kiadása a kezei közül Ramsayébe, aki hobbiszinten gyilkolja az alattvalóit és a feleségeit, biztosan nem segíti a céljai elérését. Arról nem beszélve, hogy Sansa mégis az élete szerelmének a lánya. Azt még elfogadom, hogy felhasználja, de azt nem bírom elhinni, hogy ártani akarna neki konkrétan... De még Sansa részéről sem értem, hogyan vállalhatta az egészet. Oké, nem ő a legokosabb szereplő a történetben, de azért a nagy családokat, pláne az északi embereket elég jól ismeri, erről többször tanúbizonyságot tett. Így gondolom, tisztában volt azzal is előzetesen, hogy Ramsay egy szadista állat, még Joffreynál is rosszabb.

A kihagyott történetszálak közül voltak olyanok, amiket viszonylag könnyen tudtam hanyagolni.

Például Samék hajóútjára valóban nem volt szükség. Pláne úgy, hogy minden fontosabb esemény így is megtörtént velük. Aemon mester halálát szépen megoldották, mint ahogy a szexjelenetet is Gilly és Sam között. Ráadásul talán még hihetőbb indokot is találtak arra, hogy a végén Samnek miért kell elutaznia az Őrségből Óvárosba: nemcsak azért, hogy mesternek tanuljon Jon számára, hanem azért is, mert a társai már nagyon pikkelnek rá és Gillyre, bántották őket folyamatosan.

Brienne vándorlását untam talán a legjobban a könyvben, így az, hogy nem ment Fürge Dickkel a Karom-fokra vagy Meribald septonnal a Csendes-szigetre, teljesen logikus döntés a sorozat készítőitől, azt hiszem. Az már kevésbé, hogy ehelyett odament kempelni Deres falai alá arra várva, hogy leszúrhassa a csatát vesztett, sérülten kóválygó Stannist. Már a saját logikáját tekintve is butaság az egész, mert ez nem bosszúállás így egyáltalán Renlyért, hanem éppen ellenkezőleg: megkegyelmezés, ún. mercy killing, aminek a könyvekben és a sorozatban is nagy hagyománya van. Stannis sokkal rosszabbul járt volna azzal, ha Ramsay talál rá, és megnyúzza élve. De egyáltalán az egész sztori az elejétől fogva, ahogy belebotlik Sansába, annyira valószerűtlen és nevetséges...

Más kihagyott történetszálak viszont nagyon hiányoztak. Elsősorban Tyrion utazása Essoson keresztül. Ez végtelenül le lett egyszerűsítve: a Rhoyne-t nem is mutatják egyáltalán, a tengeri utat szintúgy, és Volantisra, illetve Valyriára öt-öt perc jut körülbelül összesen, aztán hopp, már bent is vannak Meereen falain belül. Azon túl, hogy ez így egyszerűen nevetséges a távolságok ismeretében, azért is szomorú, mert sokkal több képernyőidőt érdemelt volna a dolog. Nem feltétlenül Tyrion miatt, hanem hogy a kontinenst bemutassák egy kicsit a közönségnek, kiderüljön, mennyi mindenben tér el Westerostól, stb.

Kimaradtak a Vas-szigetek is teljesen, ami szintén eléggé fájó pont. Igaz, Euron elvileg szerepelni fog a következő évadban, azt olvastam, és nyilván Asha is visszatér a képernyőre, nem felejtették el teljesen, szóval még van remény, hogy legalább visszamenőlegesen valamennyire rendezik a vasemberek történetét. De Victarion meg Moqorro már nem nagyon lesznek, gondolom, nekik ebben az évadban kellett volna szerepelni...

Végül pedig külön említeném meg Meereent. Számomra fura volt nagyon, hogy a várost nem veszi körül hadsereg, nincs ostrom alatt egyáltalán. De ezt egész ügyesen kompenzálták azzal, hogy a belső ellenséget sokkal erősebbnek tüntették fel a valódinál. Így fordulhatott elő az, hogy a filmben Daznak vermében komplett lázadás bontakozott ki, és a Hárpia Fiai százával támadtak mindenki szeme láttára Danyékre, míg a könyvben ugye "csak" megmérgezni próbálják, míg a nagyobb és közvetlen veszélyt a falak alatt állomásozó különböző seregek és flották jelentik végig. Nyilván kevésbé komplex így a helyzet politikai szempontból, de itt valahogy jobban elnéztem ezt, mint Dorne-ban. Ráadásul a verembeli eseménysor így tényleg nagyon látványos meg akciódús lett, talán még jobb is, mint a könyvben, úgyhogy összességében nekem tetszett.


Ami az új karaktereket illeti, nekem a többséggel alapvetően nem volt gondom. Jó, ha nagyon kötözködni akarnék, akkor mondhatnám, hogy Kevan Lannister kicsit öregebb és megviseltebb annál, ahogy elképzeltem, Areo Hotah meg sokkal feketébb a kelleténél. A főveréb viszont például remek választás volt, jól játssza nagyon a karakterét. Ahogy mondjuk az árvát a Fekete és Fehér Házában is pont ilyennek képzeltem.

Igazából az újak közül egyvalaki mellett nem tudok szó nélkül elmenni: ez a Homokkígyók közül Tyene. Ő mind a külsejét, mind a jellemét tekintve totálisan különbözik a könyvbeli megfelelőjétől. A korábbi esetekben, amikor egy karakter az adaptáció során ennyire eltávolodott az eredetitől, akkor általában direkt lecserélték a nevét és a háttérsztoriját is. Így lett ugye például Vargo Hoatból és helyett Locke, vagy Jeyne Westerlingből és helyett Talisa Maegyr. Tyene-t mégis meghagyták Tyene-nek. Pedig ha nagyon hűek akartak volna maradni az eredeti matériához, ami ugye különösebben már nem volt jellemző a szerzőkre ebben az évadban, akkor nevezhették volna Eliának esetleg. Amikor megláttam az első jelenetében, én konkrétan ezt is hittem róla, hogy ő Elia Sand. Igaz, hogy a könyvbeli Elia fiatalabb valamivel, viszont a leírások alapján ugyanilyen kicsit fiús külsejű, meg erőszakos, meggondolatlan, na és bátran elcsábítja a férfiakat, összefekszik mindenkivel. Ráadásul Ellaria lánya, mint a filmben is. Legalábbis, ha jól értettem, akkor a filmben csak Obara és Nym született másoktól, Tyene már Ellariától. Vagy őt tényleg Eliáról mintázták, és csak azért változtatták meg a nevét, nehogy az egyszeri néző összekeverje Elia Martell-lel?

---

Most viszont tényleg válaszút elé értem, és nem igazán tudom, hogy mit csináljak. Folytassam a sorozatot ezzel a lendülettel, és nézzem meg a hatodik, esetleg a hetedik évadot is? Vagy várjak meghatározhatatlan ideig a hátralévő könyvekre?... Az a baj, hogy igazából már ebben az évadban is szarul éreztem magam, amikor valamilyen szempontból előrébb haladtak egy kicsit a könyvekhez képest. Például meghalt valaki, aki a könyvekben még nem. Nyilván ez azt jelenti, hogy ugyanez a The Winds of Winterben is bekövetkezik majd előbb vagy utóbb, még ha nem is pontosan úgy, olyan körülmények között, ahogy a filmben.

SPOILER
Pedig egészen eddig én komolyan bíztam benne, hogy Barristan túléli Meereen ostromát, vagy hogy Stannis például sikert érhet el Deres alatt. Hát, most már nem...

Aegonról nem is beszélve, akit én valid és mindenki által komolyan veendő trónkövetelőnek véltem a könyv alapján. A sorozatból meg kihagyták teljesen... Mondjuk később még felbukkanhatna elvileg, de például az, hogy a szürkehám szerencsétlen áldozatát Connington helyett Jorah játssza el a sorozatban, inkább arra utal, hogy Aegonnal és a kompániájával a filmekben nem terveznek egyáltalán.


És a hatodik évadtól ilyen fordulatok már tömegével lesznek, gondolom. Úgyhogy tényleg nem tudom... Bár valószínűleg nem bírom majd megállni teljesen, és előbb vagy utóbb elkezdem nézni. Itt, a topikban amúgy mindenki látott már minden részt? Kicsit visszaolvastam a korábbi évek hozzászólásait, és láttam, hogy egyesek hasonló dilemmában voltak, amikor az ötödik és a hatodik évad eredetileg kijött. De aztán úgy tűnt a reakciók alapján, hogy mindenki beadta a derekát, és végignézte. Érdemes? Mennyire lettek jók egyáltalán a hátralévő évadok?
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
4056 levél
Válasz 17.10.30. 09:56 #3865
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Jó kis karakterelemezés és párhuzam, eddig még bele sem gondoltam ebbe.
32359 levél
Válasz 17.10.29. 14:50 #3864
szbszig
Vicces, hogy Quentynben és Theonban mennyi közös van. Első pillantásra persze tökéletes ellentétei egymásnak. Az egyik egy született vasember, még ha ennél jóval szelídebb környezetben is nevelkedett, de azért nem hazudtolja meg a származását: könnyedén gyilkol, fosztogat, ha úgy hozza a sors, számolatlanul dugja a nőket. A másik pedig egy tipikus jó fiú, aki jó eséllyel még embert sem ölt soha, és őrzi a szüzességét, mert csak a királynőjére tud gondolni a fehér lovon (meg a fekete sárkányon). Azért az ő korában, közel húszévesen ez az utóbbi felettébb megdöbbentő a könyvek világában.

Viszont olyan szempontból tényleg nagyon hasonlítanak egymásra, hogy mindkettejükben van egy nagy adag kisebbségi komplexus, valamint kötelességtudat, bizonyítási vágy az apjuk, a közvetlenül alájuk rendelt emberek, az egész népük meg úgy nagyjából mindenki, az egész világ irányába. És abban is, hogy ezt az egyetlen célt szem előtt tartva egy idő után elkezdenek vakmerőbbnél vakmerőbb döntéseket hozni egymás után, mintha a józan eszüket veszítenék el egy ponton.

SPOILER
Theonról szerintem írtam is kicsit részletesebben korábban. Magában a hadjáratban, Észak és Deres lerohanásában még volt némi spiritusz, de aztán az események fokozatosan csúsznak ki a keze közül, ő pedig ezt nem hajlandó tudomásul venni, és nem is hallgat senkire: se Ashára, hogy vonuljon vissza; se Luwin mesterre, hogy adja meg magát... A végére pedig mindent és mindenkit elveszít, míg körülötte egy csomó ártatlan embert lemészárolnak.

Quentyn se hallgat Barristan jó tanácsára, amikor azt javasolja nekik, hogy hagyják el Meereent, vagy legalább rejtőzzenek el. A sárkányszelídítő akciója meg valami elképesztő... És tényleg nem értem őt, mert előtte olyanokat mond, amiből látszik, hogy olvasott sokat a sárkányokról, ismeri a fejlődésüket, viselkedésüket, tudja, hogyan működnek. Aztán mégis odamegy egy szál korbáccsal, és azt várja, hogy majd felpattanhat valamelyik hátára mindjárt...


SPOILER
Éppen ezért Quentyn halála sem volt igazán megrázó számomra. Sem különösebben meglepő. Pedig a prológusokat és az epilógusokat leszámítva ő a második POV-karakter Catelyn után, aki a saját fejezete végén hal meg. (És az első, aki feltehetően véglegesen, hiszen Catelyn azóta újra él, még ha a halálát követően meg is szűnt főszereplő és POV-karakter lenni.) (Másrészt összességében is mindössze a negyedik halott POV-karakter, a másik kettő ugye Eddard Stark és Arys Oakheart volt.) A lényeg az mindenesetre, hogy Quentyn halálának elvileg egy igazán katartikus eseménynek kellett volna lennie, pláne így a könyv vége felé tényleg az egyik csúcspontnak, én viszont az adott pillanatban alig tudtam sajnálni...


SPOILER
Másrészt szintén pont ehhez az eseményhez kapcsolódik, de ez már inkább egy technikai részletkérdés, hogy én el se akartam hinni először, hogy meghal. Annyi korábbi fejezet záródott már azzal, hogy az adott POV-karakter sorsa látszólag menthetetlen: kezdve attól, hogy a legelején Bran lezuhan a toronyból; aztán mondjuk a negyedik könyv végén amikor Brienne-t legyűrik az útonállók, és Maró már az arcából lakmározik; egészen addig, amikor Tyrion beleesik a Rhoyne-ba, és fuldokolva elsüllyed. Persze értem, hogy ez nemcsak írói fogás, cliffhanger, hanem ha az adott karakter elveszíti az eszméletét, akkor tényleg muszáj véget érnie a fejezetnek. Mégis éppen ezért én már Quentyn halálával kapcsolatosan is szkeptikus voltam, amikor először olvastam, noha úgy ért véget az akció, hogy az egész srác lángokban állt...

Ráadásul a műfaj koronázatlan királya, a Jon elleni merénylet(kísérlet) ezen a ponton nekem még hátra is volt. Az a legaljasabb egyértelműen az összes közül, mivel a könyv végén van, és nem derül ki egyáltalán, hogy Jon túléli-e. Sőt, józan ésszel azt gondolná az ember, hogy nem... Lehet, nem mindenki ért egyet velem, de az ilyen fajta cliffhangert én valahogy övön alulinak találom, nem tetszik egyáltalán. Semmilyen más befejezéssel nincs bajom, nyilván valahol el kell vágni mindig a sztorit. Szóval az se gond, ha a főhős éppen valami próbatétel előtt áll, vagy mondjuk csatára készül, de ez így olyan izé...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32359 levél
Válasz 17.10.17. 03:18 #3863
szbszig
Egyébként tavaly ilyenkor ott hagytuk abba, hogy kinek kik a kedvenc karakterei. Akkor én még csak az első három könyv alapján tudtam nyilatkozni, de az azóta megismertek közül például a lentebb idézett Wyman Manderly nekem kifejezetten szimpatikus egyelőre. Egy alapvetően jó ember, akit a népe szeret és tisztel, az uralma alatt pedig Fehérrév virágzik. De ami igazán tetszik benne, az az, hogy nem törődik az elvárásokkal. Amíg az urak többsége igyekszik nagyon keménynek meg nagyon nagy lovagnak tűnni, és képesek ész nélkül gyilkolni akár azért is, csak hogy ne essen folt a becsületükön, addig ő vígan felvállalja azt a többiek előtt, hogy kövér és gyenge. Mármint látszólag, mert azért a háttérben szövögeti a szálakat ő is rendesen. És még jól is érzi magát közben, mert jókat eszik állandóan.

Kicsit egyébként Doran Martellhez hasonlít ilyen szempontból. Mármint az evést leszámítva, de ő is ilyen gyengekezű, megalkuvó, az érdemi döntéseket folyton halogató figurának tűnhet. Ami ráadásul külön szokatlan egy dorne-itól, akik inkább a heves természetükről híresek. Aztán később azért kiderül, hogy vele kapcsolatban sincs minden feltétlenül úgy, ahogy elsőre látszik...

De a férfi mellékszereplők kategóriája az egyik legerősebb, a fentiek mellett sok mást is említhetnék még. A korábbiak közül például Edd Tollettet is nagyon megkedveltem azóta. Igaz, sokat nincs "képernyőn" sajnos, de ahányszor megjelenik és megszólal, dőlni lehet a szövegén. Maga a megtestesült szarkazmus és pesszimizmus.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32359 levél
Válasz 17.10.17. 00:50 #3862
szbszig
– Milyen fiatal – csóválta a fejét Manderly. – Bár talán így járt jól. Ha életben marad, Freyként kellett volna felnőnie.Mostanában olvasom az ötödik könyvet, és nem tudom, miért, de ezen a megjegyzésen úgy felröhögtem, hogy muszáj voltam bemásolni ide.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
9347 levél
Válasz 17.08.28. 21:30 #3860
davkar9
Season 8, tudjátok hogy megy ez.

SPOILER
Akkor is soknak érzem, még önmagukhoz képest is. A Lucast azt ahhoz értettem, amit írtam, a hozzávalót csak lusta voltam linkelni, >tessék.
A tanulság elsősorban poén lenne, de a sorozatban felmutatott példák alapján igaznak tűnik. Mircellát főleg itt kedveltem meg (kicsit fel is baszott a gyors kiírása...), könyvben mintha csöndes háttérkarakter lenne csak, mostanra fél füllel rövidebben.

Bittersweet endingbe beleférnek ezek a karakterek, elvileg ezt is sikerült kicsikarniuk belőle, biztos ami biztos. Nincsenek kedvencei, de a felsoroltak azért Maritnnál is az első helyek valamelyikén szerepelnek. Sansa talán nem, földig rombolt derest ki is nézem belőle, de Tyrion a trónon/hatalom közelében és Arya lelép szerintem nála sem elképzelhetetlen dolog.


7x7

Szerintem a nézés az csak egy sima 'Tyrion greatly disapproves'. "Rendes gyerek meg minden, de politikai értelemben teljesen idióta és Dany drága ez a kiskutya a vesztedet fogja okozni. *sóhaj* de ha már így alakult akkor legalább élvezzétek ki egymást. Ha lehet a hangot is tekerjétek föl, mert Joffrey halála óta nekem nem jutott pina".
Simple. Eternal. Beige.
4056 levél
Válasz 17.08.28. 20:30 #3859
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Már mások is felfedezték ezt!
16410 levél
Válasz 17.08.28. 20:07 #3858
david139
Kicsit ez lett a GoT mostanra
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
4056 levél
Válasz 17.08.28. 19:38 #3857
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ezt én is írtam lentebb, hogy semmi jel nem utalt rá.
1754 levél
Válasz 17.08.28. 19:25 #3856
-Jozef-
aki a 7x7-re azt mondja, hogy unalmas, az buzi. ezek voltak a sorozat legjobban megírt párbeszédjelenetei.
SPOILER
leszámítva a down-kóros Bran-t.

nem válasz akart lenni, bocs
13116 levél
Válasz 17.08.28. 18:56 #3855
McCl@ne
Ez a szerelem téma szerintem faszság, a másik lesz. Ha szerelmes lenne, már lett volna jele korábban is, ez azért ennél egyszerűbb sorozat, meg minőségibb is, hogy csak úgy előhúzzanak ilyet a kalapból, kb. unalmukban.
Respect is not given. It's taken.
4056 levél
Válasz 17.08.28. 18:27 #3854
Juraviel.Ihuan.Bedvin
7*7

SPOILER
A hivatalos GoT oldalon azon megy a vita, hogy Tyrion creepy ajtónézésének mi az oka, két fővonal van:

- Bele van zúgva Daenerysbe, akárcsak Jorah.
- Ő lesz megjósolt harmadik, aki elárulja Daeneryst (erre a junkien is utal valaki, hogy a love nemcsak szerelemre utalhat, hanem családi szeretetre is). Mikor megtudja, hogy Cersei terhes, megegyezik vele valamiben, mert előtte fejtette ki, hogy nem akart ártani a gyerekeinek. Pl. mivel Daenerysnek mivel nem lehet gyereke, így Cersei gyerekének ígéri a trónt, ennek mondjuk nem látom értelmét. Viszont, a meglátásnak van értelme, ebben a részben is mondja Tyrion, hogy ő az aki kompenzálja a heves vérmérsékletből eredő döntéseit, ebben különbözik a lány Cerseitől.

Mondjuk furcsállnám, ha elárulná, hisz a céljaiban, meg nem is Tyrionra vallana, ahogy ezt többen megjegyzik.


Season 8 Leak

SPOILER
Ellenérv a leakre, hogy a tavalyik leakben is írják, hogy Theon elmegy megmenteni Yarát, az S8 leakben meg Theonnak konkrét szála van Winterfellben. Egyszerre nem lehet két helyen.

Az általam is észrevett elefántos utalás Cerseitől is ízekre lett szedve, más is felfigyelt rá, azt mondják az elefántok a könyvekben és a Wiki bejegyzésben is benne vannak, tehát nem érv.

Valaki azért megjegyzi, hogy az egész leak olyan, mintha D&d fejéből pattant volna ki.
4056 levél
Válasz 17.08.28. 13:27 #3853
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Season 8 Leak (ne kukucskálj, ha rákattintsz megszívod)

SPOILER
Oké, elismerem, Dany hullájának megdobálása szarral illene az eddigi sorozatos megoldásokba, de akkor is béna. Oké, kell egy elem, hogy Euront utálják, nagyon. Előbb kellett volna visszahozni. A Lucas a SW-ra utalás? Mert Aribeth is említette nekem privátba, hogy ez SWEIII szintű megoldás lenne. A tanulságod lenne a bittersweet ending? A kommentek felkapták a bittershit ending kifejezést.

Oké, ki lett kotyvasztva egy csomó a zöldlötty, de lehet a Dragonpit alatti cuccos még Aerys idejéből való, ha meg nem, akkor anti-deus ex machina.

Bran, mint a következő Éjkirály, már nem emlékszem hol olvastam régebben, de volt rá elmélet, hogy ő is Fehér Mászka lesz a végére. Amúgy gagyi lenne ez a végső örök körforgásos cucc, mert fal az már nincs, szerintem a könyvekben is leomlik.

Martin meg a Gyűrűk Urához hasonló véget tervez, meg persze hullahegyeket, akiknek a sírja felett téli szél süvít, mégis a tavasz álma cím remélem arra utal, hogy a Fehér Mászka fenyegetést kiiktatják.

Ami egyedül tetszett a LEAK-ben, az, hogy Arya meg a Hound bandukolnak együtt a Királyvárba.

Viszont az a tény, hogy nem kap büntetést Arya az önkényeskedésért, nos, valahogy nekem visszás, mert a varjak lakomájában elég hosszan kifejtik az elveiket, de illik az, hogy Arya otthagyja Westerost.

9347 levél
Válasz 17.08.28. 13:05 #3852
davkar9
Megint S08 leak.

(Egy 7x7 itt, egy S08 ott, tisztára mint egy aknamező, de így izgalmas, nem igaz?

Bíííp, S08 LEAKes spoiler jön.)

SPOILER
Utolsó esély.

2. évadban kikotyvasztották azt a baba zöld tüzes vfx-et, tavaly is használták, mondjuk látványosnak látványos, de én sem ezzel zárnám a sorozatot. Ráadásul az utolsó korsóig elhordták már az ilyen-olyan eseményekre, nem? Mellesleg ez is csak tűz, még el tudnám képzelni, hogy egy átírással Jon majd kisétál onnan. Bár furcsamód ezzel a mostani dadusozó Tyrion király befejezéssel ki tudnék egyezni.

A Fuxos Fenevadakat tényleg említették, a könyvben AAA+ csapat, de a sorozatban ők újak nem? Mondjuk Dany ~megölése miatt a Dariot már nem hozhatnák vissza a sorozatba (nem is hiányzik), de idegen zsoldos kapitányként pont adná magát.

Dany terhessége valóban vicc. Első évadban azért még kihúzta a teljes évadot, bár itt Sam meg is jegyzi, hogy kissé korai. Akkor is, 7 vége foganás, 8 eleje semmi-hoppá!-pocak, szóval 2-3 rész alatt itt laza ~6-7 +- hónap megy majd le. De hát a zombik gyalog jönnek, úgy még GoT tempóban is eltart egy ideig a vonulás. A falra kiakasztás tipikus fölösleges sorozatos durváskodás. Pl red wedding is elég lett volna magában, neem belezzük ki a terhes nőt is. 3 évadnyi theon kaland premier plánban mutatva, a sansa rape. Dawn of Waros hullahegy a BoB alatt.
Dany nem a kedvencem (duh), de azért túlzásnak érzem, hogy így búcsúztatják a főszereplőjüket. Magát a halálát értem, látom is a d&d gondolatmenetét. Sárkánykőn született, ott is hal meg, éppen megmenekült anno, az újszülött lánya szintén éppen megmenekül. *Lucas poetry gif*

Amúgy így a végén az lesz a nagy tanulság, hogy csak a vérfertőzésből született lánygyermekek lesznek normálisak.

Nightking Brant pedig nem igazán tudom hova tenni. Ehhez hiányzik a sorozatból a martini mitológiás háttér (amit múltkor beszéltünk)
Simple. Eternal. Beige.
4056 levél
Válasz 17.08.28. 12:53 #3851
Juraviel.Ihuan.Bedvin
[OK, nem sürgetlek! ]

Nyugi, ezért hívtam fel többszörösen a figyelmet, hogy ne kattintsatok olyanba, amibe nem kéne.
28067 levél
Válasz 17.08.28. 12:36 #3850
LordMatteo
[JIB: tudom, még nem válaszoltam privátban, fogok. ]

A 8. évados leakeket szeretném kérni, hogy mindenki ilyen feltűnő spoiler-felhívással írja csak le, ne fusson senki (főleg én ne) banánokra egy kattintás miatt. Köszönöm a közösség nevében is!

___

7x7

Kicsit én is untam.

SPOILER
Cersei várható volt, hogy átbassza a jófejsrácok szövetségét a Palánkon (értitek, höhö).

Remélem Jaime tényleg egyszer és mindenkorra ellene fordul, csatlakozik a fenti csapathoz.

Kicsit a számokról...mesélnek erről a 20 ezres hejjdenagy seregről. A könyvekben a dothraki nagytörzs elvileg 100 ezer fős, de mintha itt is említették volna ezt a számot még a vonatkozó részekben, nem? Hát szarom le az elefántokat, ez 5x túlerő, ráadásul olyan seregről beszélünk, akik Essoson a legjobbak, ismerik ezeket a zsoldoscsapatokat, nem? Azaz, annyira nem tűnik fegyverténynek eddig. Még a Greyjoyokkal sem.

A Fal ledöntése várható volt, bár én ennél összetettebb dolgokra számítottam, nem csak úgy odarepülök a sárkánnyal és leokádom... Deresben érdekes lesz a helyzet mindenesetre.

LF halála, sajnos a leakek miatt tudtam előre, ráadásul itt futottam rá, de annyira azért nem volt váratlan. Ezen a ponton teljesen értelmezhetetlen lett volna egy Arya-Sansa ellentét már, idegesített is volna.

J(Aeg)onra nem térek ki, várható volt.

Nem volt rossz rész összességében, de semmi váratlan dolog nem történt.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
4056 levél
Válasz 17.08.28. 11:38 #3849
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Season 8 LEAK (bele ne olvass, ha nem spoilerkedsz) + kimaradt egy leakes fordulat a mostani részből

SPOILER
Jól mondod, mit keres az itt, hess, hess!

[A hetedik részre azt írták, ha jól emlékszem, hogy Cersei elvetél, ez nem történt meg.]

Egyrészt egyetértek, cinikus kacajjal örülnék, ha ez így igaz lenne, mert annyira béna, hogy kurvára vicces! Másrészt azzal is, hogy a D&D-s sztoriszálaknak ezek bizonyos "logikus" kifutásai.

Az egyik legbénább, hogy a végén egy csomó főhős meghal egy wájldfájör robbanásban. Most komolyan, milyen gáz már!

Egyébként volt egy utalás a mai részben a LEAK-re, mégpedig a Árányos Csipetcsapatról, Cersei mondja, hogy hozzák az elefántokat, a leakben meg ott vannak a goldenkompániás elefántok is.

A másik legbénább, hogy Daenerys terhessége vagy gyorsabb lefolyású, vagy tényleg hónapok telnek el, és a Hullasereg csak döcög, hónapokig, álldogál, csak azért, hogy Dany gyerke megszülessen. Aztán meg, hogy hullaként kikötözik, és szarral dobálják, na az az igazi bénaság!


9347 levél
Válasz 17.08.28. 11:32 #3848
davkar9
folyt

SPOILER
Ja a 99% az az, hogy már csak Martinnak is le kell írnia. Ez ugye a hátránya az okos építkezésnek, hardkór fanok összerakják a könyveken átívelő puzzle darabkáit. D&D pedig Martin szarakodásával karöltve ezt a több éves(-évtizedes?) buildupot herélte ki azzal, hogy a sorozat beelőzte a könyveket és fél percben lerántotta a leplet a "tikokról".

JonAegon-nál azért kíváncsi vagyok, hogy jutott e neki pár könyves Aegon plot falat. Martin ezen a ponton gondolom úgy volt, hogy basszátok meg kaptatok rlj-t, kaptatok hodort, valami maradjon már nekem is. Bár a sorozatban látottak alapján annak az egész szálnak a jelentőségét megjósolni már nem is lehet (ugye az elvileg fontos Dorne és a Tyrellek kavarása is csak két sorra csökkent a scriptben).
Vagy csak tényleg az van amit írsz, hogy ezek simán elfelejtették, hogy volt ilyen név is.

Nem is lesz baj, ha a sorozat után Martin végre megtáltosodik, túlságosan összemosódtak a dolgok és az elvárások. Jó lesz végre külön foglalkozni a könyvekkel. A "9. évadra" szerintem beidőzítek egy újraolvasást, addigra talán már kijön a winds is. Ezekből a jóslatokból is már csak annyi rémlék, hogy vannak, de pl a vén rabszolga kereskedős köcsögök álomházát nem tudnám fejből idézni és a ki látott és mit a tűzben jelenések sem mennének. Ez a Rhaegaros próféciás társkeresés is mintha rémlene (a tornán a lelátó szépe kendőt Lyanna kapta?), de javarészt csak egyetértően bólogattam miközben gyorsan felütöttem a wikit.
Simple. Eternal. Beige.
4056 levél
Válasz 17.08.28. 11:24 #3847
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Maximálisan egyetértek, nagyon jó meglátás, valóban ez is egy klisékiforgatás. Ráadásul Rhaegar nem számított a lázadásra, arra sem, hogy elbukik.

Ne feledjük azt sem, hogy Daenerys látja Rhaegart a Haláltalanok Házában és akkor mondja az akkor még feleségének, Elia Martellnek, hogy Aegon a megígért herceg, de a sárkánynak három feje van. Ezért tetszik a lentebbi Visenyás meglátásod is.

7*7

SPOILER
Ami kurvára tetszett:

- Jaime otthagyja Cerceit, és amikor távozóban van, elkezd esni a hó. Sikerült kellően drámaira megcsinálni, noha a levelet tűzbedobós, a sátorból kilépős, hóesést meglátós könyvbéli szerintem erősebb megoldás, de ez sem sikerült rosszra. Végre, végre, végre!

Továbbra is ő a kedvenc karakterem. itt is, a könyvben is.

Amik tetszettek, de csak a hangulat miatt:

- Bronn/Podrick/Tyrion és a Véreb/Brienne jaime/Brienne szóváltások
- Tyrion és Cersei zseniális beszélgetése (mondjuk ez elég erőteljesre sikeredett, a párbeszédeknek és a színészeknek köszönhetően)
- Jon és Theon párbeszéde.

Ami furán hatott:

- Jon és Dany szeretkezése közben Bran monológja, noha szépen párba lett kötve a házasság sárkánya és farkasa, illetve az ágyjelenet sárkányfarkasa és sárkánya. Fura volt, hogy Tyrion lesegeti az ajtót, miközben...na értitek. Nem volt jel arra, hogy Tyrion bele lenne zúgva, valószínű nem utalás erre, de szerintem ezt kihagyhatták volna.

Ami béna megoldás volt:

- Theon partbéli jelenete, elég hálivúdi.
- Petyr Baelish könyörgése, abszolút nem illik a karakterhez. Bár Sansa lépése tetszett, Kisujjé nem.

Ami nem tetszett:

- A Dragonpit jelenet egyszer segítek, egyszer nem, aztán mégis, látványosan bevágódok sárkányokkal (oké erődemonstráció, van jelentősége, de akkor is), akkor az ide oda keménykedek.

Látványos volt, de:

- A fal lerombolása. A könyvekben remélem a Tél Kürtjével oldják meg, erre utal a hatodik könyv tervezett kürtös borítója is. Oda Joramun Kürtje illene, elég szépen fel lett építve a szál.

Kíváncsi vagyok Martin hogy oldja meg.
9347 levél
Válasz 17.08.28. 11:05 #3846
davkar9
Olyan büdös fanfic szaga van és tele van hülyeséggel...szóval 90%-ban így lesz. Ha jól látom dátum szerint múlt héten voltak frissítve, csomó szál pedig logikus (már amennyire d&dtől telik) folytatása az évadzárós történeteknek.

season 8 leak

SPOILER
Most komolyan, mit keresel itt ha nem akartál belekattintani?

De tényleg... na hess!

Következő évados lehetséges leakekről van szó.
...

Oké.

A teleportálás, az 1 rész alatt őrült tempó miatt hihető. Ráadásul két kézzel szórják a szereplő halálokat is*. Csomó oda nem illő, összecsapott dolog, ezekre mind láttuk példát, nem is egyet, ebben az évadban. Az endgame Euronnal és a random zsoldosokkal mondjuk gyengének tűnik. A nyálas pillanatok viszont stimmelnek, ugyanis nem a karaktereknek írnak már évek óta hanem a színészeknek. Hepiending Sansának->Sofinak teljesen beleillik a képbe.

Meglátjuk mennyi jön majd be ezekből, de nem bánnám ha a nagyja így lenne. Körömrágóan izgalmas ez már úgysem lesz, a történetért megvárjuk? Martint. A következő évadig egy-kétszer újra átfutva, addig pontosabban megerősítve pedig ehetőbbek lesznek ezek a hülyeségek.

*Ebből mondjuk egyedül kisLady Mormont offscreen halála húzott fel, a többeik meh.
Simple. Eternal. Beige.
1641 levél
Válasz 17.08.28. 10:37 #3845
Aribeth
Egyébként én nagyon szeretem a Rhaegar/Lyanna elméletet, de nem a románc miatt, mert istenigazából mindketten seggfejnek tűnnek miatta (szövetségeket rúgtak fel azzal, hogy megszöktek, bajba sodorták a családjaikat, háború tört ki miattuk, meg Rhaegar házas volt, stb., stb.).

Hanem azért, mert Rhaegar, az echte Mary Sue Targaryen bármibe kezdett bele, abban jó volt, legyen az művészet vagy harcolás. Aztán egy nap olvasott valami próféciát, és tisztára átment könyvmoly Samwell Tarlyba. A könyvekben gyanítható, hogy az egész Lyanna ügy azért történt úgy, ahogy, mert Rhaegar tudta, hogy neki ezt a nőt kell teherbe ejtenie, hogy az utódjuk aztán nagy tetteket hajtson végre, és az, hogy volt köztük vonzalom (amire szintén vannak utalások), nem a lényege kettejük történetének, hanem ez csak elviselhetővé tette az egész megszöktetős-gyerekcsinálós bizniszt.

És epikus kiforgatása lenne a sablonoknak az, ha Rhaegar tévedett, és lófaszt nem ért a jóslata, az ő Targ/Stark gyereke, a kis bongyor hajú Jézus nem fogja megmenteni a világot. Voltaképpen az ötödik könyv pont úgy ért véget, hogy Martin szomorú viccet csinált Jon kiválasztott történetéből, és a nagy tettekre hivatott leszármazottat a saját emberei döfték halálra. (De abban biztos vagyok, hogy Martinnál is vissza fog térni.)

Nade a sorozatban jelenleg ebből a jóslatos háttérsztoriból nem sok látszik:
SPOILER
csak azt tudjuk, hogy Rhaegar ment a farka után, mert csak, és egy szép flashback során elvette Lyannát feleségül.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1641 levél
Válasz 17.08.28. 10:32 #3844
Aribeth
7/7
SPOILER
Erről a névadásról üvölt, hogy ez se nem terelés, se nem összemosás. A sorozat teljes mértékben bemutatta, hogy Rhaegar és Lyanna összeházasodtak, szerelmesek voltak, született egy gyerekük, és az a gyerek Jon.* Nincs itt semmi kavarás fake vagy nem fake Aegonnal. D&D egyszerűen elfelejtették, hogy Rhaegar és Elia fia, Aegon még élt, amikor R. meghalt a Tridentnél, így semmi oka nem lett volna a harmadik gyerekét is Aegonnak nevezni. És hogy annak semmi értelme, hogy Lyanna a férje halála után a kisbabáját az exfeleség fiáról nevezi el. Nonszensz.

Nem beszélve arról, hogy Rhaegar a három gyerekéből kettőt a hódító Targ testvérekről nevezett el (Rhaenys, Aegon). Ide a rozsdás bökőt, hogy Lyannától lányt akart, akit Visenyának hívott volna, illetve volt egy értelmes B terve arra az esetre, ha a jég és tűz vérvonalat egyesítő kiválasztott csodagyerek fiúnak születik.

*Ami megfelel a könyvek egyik legszebben végigvitt utalás-sorozatának. Szeretem én az Ashara Dayne-es részeket is, de az egyértelmű, hogy Rhaegar + Lyanna = Jon, ezt nem a showrunnerek szopták ki az ujjukból, hanem Martin adott kilövési engedélyt a sorozatban, mivel ő is ezt a revelációt tervezte.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
9347 levél
Válasz 17.08.28. 10:04 #3843
davkar9
7x7

SPOILER
Egész évadban készítették, de Bran hangalámondásos pornója kinyírta a fire&ice töfit. Jont az előző csaja meg akarta ölni, ez a nagynénje, talán majd a következő...

A fanservice reunionok adták. Bronn-Pod-Tyrion elsősorban, de a Brienne-Jaime is jó volt. Jaime amúgy nagyon szép utat járt be a testvérbaszó-gyereknyomorítótól a nem szószerinti 'fuck you Cersei'-ig. A 'Luke mozdulat' is tetszett, szinte hallottam az "ígéretet tettem egy régi barátnak" szöveget is.

Tyrion-Cersei beszélgetés megint csak nagyon jó volt. Az ilyen alakítások miatt vagyok hajlandó elnézni d&d fanfic hülyeségeit.

LF tárgyalása és a titkos lagzi flashback pedig rámutatott, hogy milyen könnyű ezt a világot manipulálni 1-2 hazugsággal és titokkal. Hmm, bezzeg ha régein is úgy repültek volna a hollók, mint nemrég a faltól sárkánykőig...


könyvek
SPOILER
Az Aegonozás tényleg érdekes. Ez most vagy terelés vagy összemossák a ST féle titkos-nem is biztos Targaryennel, legalább a név szintjén. Mert a rlj szerintem így is 99%-ban biztos. Ned karakterébe nem fér bele a félrekúrás, a testvére gyermekét védve és felnevelve, ismerve hogy ki is, mi is ő, annál inkább. Így pedig akkor kijönne a 3 sárkány is, tehát Martin túlbonyolított víziója is működhet. Könyvekben mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy hasonlóképpen összehozza majd Jont és Danyt. Könyves életkorukkal az incest mellé borderline gyerekpornográfia... ez talán már Martinnál is meredek lenne.
Simple. Eternal. Beige.
3697 levél
Válasz 17.08.28. 09:02 #3842
Sucee
Hát őszintén, én ezt az évadzárót időnként eléggé untam.
4056 levél
Válasz 17.08.28. 08:54 #3841
Juraviel.Ihuan.Bedvin
@Aribeth, Peace

SPOILER
A könyvekben ugyebár még nem történt meg a reveláció, hogy R+L=J, de az Aegon dolgot már elsütötte Martin az Ifjú Griffel, aki a teória szerint nem is igazi Targaryen, csak egy oldalági Blackfyre, két, külön forrású jóslat is erre utal.

A sorozatban meg nem fognak szarakodni azzal, hogy bármiféle magyarázatot adjanak.


Akit érdekel, elvileg van egy nyolcadik évados leak már, totál részletes, egy kis belső ellentmondásokkal, amit részben meg is magyaráznak. Szóval, akit érdekel, csak az olvassa el. A kommnetek vegyesek, ám az egyik rész alatt valaki azt írja, elvileg az a kiinduló forrás, ami a tavalyi kiszivárgás is volt, ott is fakenek gondolták,ha fake is, kurva vicces.

Pár éve még nem olvastam volna el, de mivel csalódtam GRRM-ben a kurva sok ígérgetése miatt, így nem nagyon érdekelnek már a spoilerek, én már csak abban reménykedem, hogy a két könyv tényleg megíródik egyszer...

Game of Thrones Season 8 Leaks & Spoilers

Ha nem fake, akkor megigazolódik egy másik rajongói teória...

[Akkor olvasd, ha megnézted a link tartalmát teljesen!]

SPOILER
...miszerint Bran lesz az új Éjkirály, ezzel végződik a széria, ha ez igaz,
durva lenne.
20991 levél
Válasz 17.08.28. 08:48 #3840
Peace
Mondjuk most elolvastam gyors egy külföldi cikket, ami erre az epizódra reagált és próbálta összeollózni a könyvekkel, de itt már tényleg nincs értelme nagyon ezt feszegetni. Külön kell kezelni már a sorozatot és a Martin vízióját, amit sajnos lehet tényleg sosem lesz képes befejezni és lezárni.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
20991 levél
Válasz 17.08.28. 08:37 #3839
Peace
SPOILER
Ezt az Aegon dolgot én sem tudom mire vélni. Biztos van rá magyarázat, csak gondolom sok értelme nem lesz. Én mondjuk egy pillanatra azt hittem, hogy csak hajlandó levágatni Jaime-t.

De a lényeg, hogy az élőholt sárkány kék tüzet okád és ez nagyon állat!!!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1641 levél
Válasz 17.08.28. 07:55 #3838
Aribeth
7x07

SPOILER
Senkinek nem jutott eszébe a készítők közül, hogy Rhaegarnak már volt egy Aegon Targaryen nevű fia Eliától? Vajon mi bajuk volt a Jaeherys Targaryen névvel, amit a fandom aggatott Jonra?

Jaime végre besokallt, el sem hiszem.

Ég veled, Littlefinger, hiányozni fogsz, annak ellenére, hogy három évadot statisztaként húztál le.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.