Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Beszélgetés a játékokról

»» The Last of Us: Part II

10280 levél
Válasz 20.07.02. 17:03 #133
davkar9
Gameplay szempontjából könnyebb, elég valami ingame "számláló" (számokban, külső megjelenés, karakter/ek reagálnak). Történet/személyiség pedig vagy igazodjon, vagy eleve ez alapján állítsák be a mérőt. Az eddig legjobb megoldás amivel találkoztam az a Metro és a Dishonored játékoké. TLouban is megoldható lenne szerintem. Ilyen szempontból

SPOILER
Abby "jobb" karakter, hiszen ő csak Joellel végzett. Scarok megölése belefér, végül is ~háborúban állnak egymással. Ellienek csak 8? célpontja volt akikkel joggal végezhetett. Persze ez ilyen kill-or-be-killed világ, de erre írtam korábban, hogy ha a világ ilyen akkor nem feltétlenül kellene ilyen nagy hangsúlyt a moralizálásra fektetni, főleg úgy ha mást mond a sztori és mást a gameplay.
All me best mates are trees.
4540 levél
Válasz 20.07.02. 14:47 #132
Juraviel.Ihuan.Bedvin
davkar9

A Joel által írtakkal maximálisan egyetértek, pontosan így látom én is.

A gameplay kapcsán is egyetértünk, erről veled az elmúlt évek többször szót váltottunk. Odyssey, Vampyr és társai. A játék megjelenése előtt elég sokan cikkeztek a "ludonarratív disszonancia" jelenségéről, ezzel a kifejezéssel most találkoztam először, mármint, hogy van konkrét elnevezése is, de lényegében lefedi azt, amiről már beszéltünk, és egyetértek ez részben igaz erre a játékra is. Szerintem elég nehéz ezt kikerülni, vagy úgy megcsinálni, hogy a játék története érdemben reagáljon rá.

Peace

Abszolút hasonló az érzés, a dalok is "fejemben" szólnak időnként.
10280 levél
Válasz 20.07.02. 10:36 #131
davkar9
SPOILER
Én továbbra is kitartok Joel döntése mellett. Szerintem az az érv (YT egy csomóan szidták emiatt), hogy ezzel halálra ítélte az emberiséget elég nagy hülyeség. Nem is működött volna. Ezek gombák, nem vírus (de attól még zombik, bármennyire is tiltakoznak). Full gombákat nem lehetne visszahozni, talán még a dühöngő őrült fázisban lehetne kezelni a fertőzöttet. Na de eleve mit mentettek volna meg? Az ilyen Abby csapata féle milíciákat, akik még egyből önmaguk ellen fordulnak ha valami kérdőjeles történik (Owen esete)? Vagy a vallási idiótákat? Nem volt már ebben a világban olyan érték, amiért megérte volna elcserélni Ellie életét. Ami "működik", ~Jackson, az működik csodagyógyszer nélkül is.

Maga a helyzet is elég szar volt. Átkeltek az országon, erőszaktevőkkel, kannibálokkal, mindenféle szarral harcolva/elkerülve. Közel kerülnek az út során, a célegyenesben majdnem el is veszti. Mire magához tér, se magyarázat, se egy köszönöm, "a csajt felvágjuk, te húzz a faszba". Teljesen érthető, hogy jött a rampage.

Maga a tett csak azért volt rossz, mert meghalt Abby apja is, elindítva a 2. részt. Ezért érzem továbbra is egy kicsit mesterségesnek az alapkonfliktust, mert ilyen retconnal bárkiből lehet csinálni új karaktert. Ennyi erővel a 3. részben lehet játszani a leharapott fülű vagy az égő falus boss scar valamelyik hozzátartozójával vagy valakivel aki ott volt isaac halálakor.

Bennem nem hagyott annyira mély nyomot, a múltkori merengős kommentem után végül is arra jutottam, hogy mégis csak "jobb" lett volna ha Abbyt megöli. Elveszít mindent és még csak jobban sem érzi magát, lev meg amúgy is meghal, szóval nincs több kör. Csak a történetet nézve végül is oké ez így, viszont gameplay oldalról tényleg olyan fura, hogy lemészárol még vagy 50 embert az utolsó pályán, de Abbyre már nincs ereje. Kíváncsi vagyok egyébként, hogy a pályákat végig lehet e játszani gyilkolás nélkül (mínusz a chase sequenceeket), mert akik a történet/karakter szempontjából számítanak azokat amúgy is megöli.

Abby szemszögéből egyébként érdekesebb a történet. A bosszúja miatt elveszti a barátait, részben ehhez kapcsolódóan a csapatát is, lehet talán még több időt kellett volna vele tölteni. Milyen durva lett volna már ha a játékost kényszerítik a golfozásra... A két lány párhuzamait is jobban kihangsúlyozhatták volna és egy béna bossfight helyett szívesebben láttam volna valami Geralt-Letho féle beszélgetést is.
All me best mates are trees.
23870 levél
Válasz 20.07.02. 10:00 #130
Peace
SPOILER
Én még teljesen a második rész hatása alatt vagyok és leszek is még egy darabig. Most jó ideig nem lennék képes megbarátkozni egy harmadik rész gondolatával. De az önfeláldozásnak végképp nem örülnék. Nem csak azért, mert úgy összességében rühellem az emberiséget és undorító fajnak tartom magunkat. Megérdemeljük a pusztulást. Ami kötelék kialakult itt a pár szereplő között a két játék során az számomra sokkal többet ér, mint egy esetleges vakcina megalkotása. Hogy újra sáskaként lephesse el a Földet az ember, hogy tovább pusztíthassa. Mondjuk engem már alapból iszonyatosan megleptek a játék végével. Én ott a farmon már lezártnak tekintettem. Már meg is könnyeztem, hogy ez csoda szép epilógus és örülök, hogy ha még ennyi erőszak és halál árán, de ismét békére leltek. ERRE DURRRR!!!!! Jött a fekete leves. Mondjuk ott már nem volt mit tenni, éreztem én is, hogy Ellie-nek mennie kell, nem hagyhatja ennyiben. De tényleg nem számítottam rá, hogy ott kapunk még 1-2 órányi pluszt a farm után. Szerintem is csúcs volt és remekül átgondolt a végkifejlet! Hiába fanyalogtak sokan, hogy az egyiküknek igenis meg kellett volna halnia. Nem kellett volna! Amikor fojtogatásnál elengedi és útjára bocsátja. Az az igazi pillanat! Amire nem volt képes egész bosszúhadjárata során, az végre bekövetkezik. Csodálatos! Én a könnyeimet törölgettem. Nem véletlenül kóválygok csak azóta a nagyvilágban és nem találom a helyem, elképesztő hatással volt rám ez a játék!
4540 levél
Válasz 20.07.01. 23:16 #129
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ahogy telnek a napok, még mindig nem ereszt ez a történet, a végének az elégikus, de ugyanakkor fel- és megszabadító lezárása, hangulata. A zenét is hallgatom közben, az eddigi abszolút kedvencek az "Unbroken" és az "Longing (Redemptions)", de a záródal, a "Beyond Desolation" is csodás.

Egy másik emberrel való beszélgetés során felmerült a részéről...

SPOILER
...hogy egy harmadik részben esetlegesen működhetne, hogy a történet Ellie önfeláldozásával érne véget a vírus ellenszeréért. Érdekes gondolat, de ezzel nem értettem egyet és ez volt a válaszom kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is:

"Szerintem ebbe a világba pont nem illene a világért való önfeláldozás, mert a lényegét, az emberi mivoltát veszítené el. Már az zseniális, hogy az összes valaha látott zombi világ közül, ebben van a leginkább tudományos alapokon nyugvó -light science- elképzelés, miszerint egy valóban létező „zombisító” gombafaj mutálódik és lesz halálos az emberiségre. Ezt éreztem leginkább olyannak, hogy nagyon-nagyon minimális eséllyel, de megtörténhetne (nem szó szerint kell érteni, csak azt próbálom érzékeltetni, hogy hitelesebb, mint bármilyen más zombis világ, "életszerűbb").

Visszatérve az elejéhez, nekem pont azért volt erős ez a rész, mert fel merte tenni azt a kérdést, hogy az emberiség megváltódása a megmenekülésben van-e. Még Marlene is meg merte kérdezni, és árnyalták az előző részbeli karakterét, hogy megéri-e egy embert feláldozni az emberiségért. Hogy gyilkosság-e ez a tett. Arra kérdésére, hogy feláldozná-e a saját lányát, Abby apja sem felelt. Abby támogató szavai meg inkább arra vonatkoztak, hogy az apját támogassa, hogy helyesen cselekszik, de nincs mögötte igazi morális erő.

Igazából sosem volt garantálva, hogy a vakcina hatékony lesz, ez csak feltételezés és reménykedés. Épp ezért mondja Joel, hogy újra és újra megtenné. Nem bánta meg. Az élni akarást választotta a halál helyett. A szándék kíméletlenül önző volt, egy húsz év alatt fel nem dolgozott trauma és az elengedés hiánya mozgatta, mégis a szándék mondhatni jóra irányult. Még a hazugsága előtt pár perccel is arról beszélt, hogy Ellie és a lánya mennyire kedvelnék egymást. Joel halála után, amikor Ellie körbenéz a házában, még mindig ott volt egy fotó a lányával. Ott a feldolgozatlan múlt.

Rengeteg hasonlóság van Abby és Ellie között, mert mindketten több, ugyanolyan dologgal küzdenek: önmaguk érzékenyebb, emberi voltának elfogadásával, és hogy ki bírják fejezni az érzéseiket. Joel ajándéka igazából mindkét fiatalnak nőnek ugyanaz, csak más irányból. .

Abbynek, hogy pusztulás is világában is van élet, sőt, önző vagy sem, a hozzánk közel állók, a szeretteink megsegítésén keresztül vezet az oldott élethez vezető út. Owen ezt a kérdést többször felteszi neki, kéri, hogy válassza saját magát.

Ellie, noha elveszít több mindent, a gitározást, Joelt, lehet hogy a társát, ugyanakkor azt kapja cserébe, hogy megtanulja elfogadni Joel döntését és el is engedni a halálát, így bízhatóan nem esik abba az örökké a saját farkába harapó kígyó körforgásába, amibe Joel zárta magát.

Gyönyörű, ahogy az egyik elhajózik, a másik pedig elsétál.

Ez egy földre rángatott történet, amihez nem illene az epikus ív (az önfeláldozás), mert utóbbi megölné az előbbi hitelességét. Van valami szépség abban, hogy az emberiség a káosz és az összeomlás világában is élni próbál és megoldás próbál találni erre, ennek példája Jackson is, még ha egy kicsit klisés is.

Ha párhuzam kell, akkor ott a „Tizenegyes állomás”, amit az egyetlen olyan történetnek tartok a civilizáció-összeomlós történetek közül, amelyre 100%-ban ki merem jelenteni, ha kipusztulna azt emberiség jelentős hányada egy szupervírus miatt, akkor az azt követő élet, pont olyan lenne, mint a regényben. A The Last of Us nagyon közelít ehhez, csak mínusz Cordyceps.
"
23870 levél
Válasz 20.06.29. 16:25 #127
Peace
4540 levél
Válasz 20.06.29. 15:49 #126
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Szerintem kib*szottul lenyűgöző volt. Bővebben:

SPOILER
Zseniálisnak tartom az egész új részt, a nézőpont váltást is. Az első részhez hasonlóan nagyon jól építkezik az ismert bosszútörténet elemekből. Mindkét oldalon. A vége pedig olyan értelmezést, keretet ad az egésznek, ami van annyira jó, mint az első rész vége: Ellie bosszúja mögötti a megbocsátás kimondásának elvesztése áll, és az, hogy van értelme az életének, csak ő is hazudik magának, hogy meg kellett volna halnia, Abby útja meg a bosszúból elkövetett tettének „kompenzálásról”, megváltásáról szól, mert folyamatosan szembesül vele, hogy a vele tartók közül nem feltétlen élte meg mindenki úgy, ahogy ő, és a háborúban felnövés helyett valóban életeket akar menteni.

Annak idején a „Királyok csatája” olvasása közben a végén, mikor Catelyn elengedi Jaimet a beszélgetésük után, nagyon bíztam benne, hogy a következő kötetben megkapjuk nézőpont karakternek, és szerencsére a prológus után ő is következett. Konkrétan nekem ő a kedvenc szereplőm az egész szériából, pedig igen, kilökött egy gyereket az ablakon, hogy védje magát és a testvérét. Mégis az, hogy hallani lehetett a „belső hangját”, ha nem is elfogadhatóvá, de megérthetővé teszi a szereplőt. A Naughty Dog valami hasonlót vitt most végbe itt.

Több helyen belefutottam, olyan véleményekbe is, hogy Joel nem volt jó ember, végül is megérdemelte a halálát, azokért, amiket élete során elkövetett. Szerintem ez a moralizálás rossz irány egy ember megítélésé során. Elég csak Budapest második világháborús ostromának eseményeit akár néhány részletében megismerni, miket vagyunk képesek művelni egymással az túlélés érdekében. Ez még nem teszi helyessé a tetteket, de árnyalja, hogy ne csak a „jó” és „rossz” végletekben gondolkozzunk.

Megdöbbennénk sokan, ha egy társadalmi összeomlás során mi miket tennénk meg. Nem tudhatjuk, mit hozna ki belőlünk. Nem ismerjük ezeket az oldalainkat. Ahogy Herbert mondta (mindig tudok találni valamit ) „A Dűne Istencsászárá”-ban: „Ismerem az őseim gonoszságát, mert én vagyok ők. Az egyensúly rendkívül kényes. Tudom, hogy közületek, akik ezeket a szavakat olvassák, kevesen gondoltak valaha is így az elődeikre. Sosem jutott eszetekbe, hogy elődeitek túlélők voltak, hogy a túlélés esetenként már önmagában is véres döntéseket követelhet, olyan önkényes brutalitást, amelynek visszaszorításán a civilizált emberiség oly keményen dolgozik. Milyen árat fogtok fizetni ezért az igyekezetért? Hajlandóak lennétek elfogadni saját pusztulásotokat?

Van, ami túl van jón és rosszon. Lehet vitatkozni, hogy ebben meddig lehet elmenni, a játék pont ezt teszi és ezt a kérdést kutatja, hogy traumák meddig vihetik el az embert. Az, hogy mit ítélünk meg jónak és rossznak, annak függvénye, mennyire tudjuk a traumát átélni és azonosulni vele.

Bátor döntés volt, viszont én nem folytatnám a szériát. Ez a két rész együtt így volt tökéletes, kerek egészet alkot.
23870 levél
Válasz 20.06.24. 20:27 #125
Peace
Én a könnyeimet törölgetem jelenleg. Nem tudom eldönteni, hogy első vagy második helyre küzdötte fel magát nálam most ez a játék, de valami hihetetlenül fantasztikus élmény volt! Olyasmit élhettem át ebben a bő 29 órában, amilyennel ez idáig még nem találkozhattam! És egy fél pillanatra sem lankadt a lelkesedésem, egyetlen képkockájáról sem akartam lemaradni. Köszönöm szépen Naughty Dog! Örök hála!
10280 levél
Válasz 20.06.22. 14:22 #124
davkar9
Eh, nehéz dolog ez. Az a "baj", hogy egy olyan settingben próbálnak moralizálni, ahol ennek már nem sok értelme van. Mindezt úgy, hogy csak a korábbi nézőponton állítanak. Kérdés az, hogy végig akarod e hallgatni a "mondanivalójukat" x és y esemény után, aztán megint más kérdés, hogy ez tetszik e majd. Az első rész ilyen szempontból sokkal könnyebb volt. Nekem pl teljesen egyértelmű volt, hogy az a jó döntés, én is azt tenném. 2. részt még mindig emésztem; hogy jutottunk el ide, mi ez, mit kéne tenni, stb (direkt ilyen vague, spoilerben valamivel részletesebben).
All me best mates are trees.
10280 levél
Válasz 20.06.22. 13:58 #123
davkar9
vége, közte, mindenféle

SPOILER
Nekem igazából nincs bajom Joel halálával, de az ahogyan több szempontból is ~szar volt. Alapból a "brutalitása", főleg, hogy ilyenkor Abby tényleg még csak egy buta gorilla. Nem esett jól. 5 perce mentette meg az életét, legalább elgondolkodhatott volna előtte, hogy biztos szüksége van e még a bosszúra. Én például ezt az egészet teljesen átfogalmaztam volna. Bosszúküldi helyett ez csak egy sima ismerkedős/felderítős küldetés, nyitás kelet felé. A random találkozás jobban működne, "hihetőbb". Tudja, hogy az önzőségével a kisebb (barátai) és nagyobb (wlf) csapatának is kárt okoz majd. Joel meggondolatlan/"akaromeéneztigazából" megölése pont elég lenne arra, hogy az éppen benyitó Ellie is "félreértse" a helyzetet és onnan elinduljon az az út amit a teljes játék is kínál.

Abbyt a desingt leszámítva én azért nagyjából megkedveltem. Persze az ő kalandja eléggé csalás: gyerekek jók, akik nekik segít az is jó féle megoldás... Mondjuk ezzel a nézőpontváltással csak a kutyust és talán Owent sajnáltam meg az Ellie rész ismeretében, a többiek még így is seggfejek voltak.

Végével kapcsolatban nem tudom, hogy érezzek. ~3/4 végigjátszásnál voltam, amikor előrenéztem a teljes, csak cutscenek megavideót, hogy mégis mennyi van még hátra és akkor látva a befejezést úgy éreztem, hogy Abbynek meg kellett volna halnia, mert a tanulság úgy is átjönne. Rendesen odaérve, végül is működik, de még így is kicsit furcsa, hogy xezer lemészárolt random npc után (napokkal ezelőtti gameplay-történet kéz a kézben kommentemet vissza is vonom...) az az egy már túl sok. Elfért volna ide egy player choice.
All me best mates are trees.
3063 levél
Válasz 20.06.22. 13:58 #122
RAI*DEN
Én nem is leakről írok, hanem egy emberke beszámolója alapján aki már végignyomta. A sztori kifutása szempontjából pont semmi értelme nincs az egész bosszúhadjáratnak. Persze az első rész is jó volt úgy ahogy volt, függetlenül attól, hogy pont az nem lett meg, amiről az egész játék szólt(a gyógymód ugye...), ezért is vagyok, hogy ezt a sokkal nehezebben magyarázható szitut, hogyan kezeli majd a játék, mert részemről sokkal nehezebben magyarázható az egész...
10280 levél
Válasz 20.06.22. 12:54 #121
davkar9
Leakek azért nem voltak teljesen pontosak és érzésem szerint szándékosan úgy lettek megfogalmazva, hogy "ez szar lesz". Olyan szempontból tényleg értelmetlen folytatás, hogy ez az alapfelütés eléggé ~erőltetett, ennyi erővel végtelenségig folytatható a sorozat. Itt is legalább 4 olyan helyzetet találtam, amiből ki lehet bontani egy hasonló harmadik részt. A fő probléma gondolom az, hogy a (kikövetkeztethető, ezért a doboz)SPOILER
bioshock
easter egg sokaknak betett, már a leakek idején vagy most élesben, és emiatt lezártak és eldöntötték, hogy nem fogják szeretni a játékot, esélyt sem adva a teljesnek. Talán a marketing csapat is "hibázott", hogy nem kommunikálta jobban, hogy ne számítson senki "Joel és Ellie nagykalandja 2"-re. A tényleges sztori amúgy oké, elmegy. Érthető, (át)érezhető, hogy mit akartak ezzel. Több ponton szerintem lehetett volna másképp fogalmazni/ábrázolni, hogy hasonló-ugyanazt az eredményt érjék el, de összességében inkább tetszett, mint nem.
All me best mates are trees.
1833 levél
Válasz 20.06.22. 12:29 #120
Aribeth
Szerintem korrekt/jó a sztori, csak
- nem olyan 10/10 atomkirályság, mint ami most záporozik az egyik oldalról
- de persze nem is egy 0/10 sjw szutyok, ami jön a másikról
- meg igazából számomra nem is valami extra kiemelkedő érzelmi téren sem.

Hetero nőként mindig bírtam a debella izomkolosszus csajokat, elismerve, hogy a biológiai korlátok miatt rengeteg munka és megfelelő élelmiszerek és kiegészítők kellenek ezen izomkötegek kifejlesztéséhez még békeidőben is, és csak ezért kötök bele abba, hogy pont egy ilyen kajahiányos, sok szempontból realitásra törekvő posztapokaliptikus játékba kellett beleszerkeszteni egy Abby féle amazont. Én vagyok az első, aki azt is elismeri, hogy az esztétikai és a mindkét nemnek kedvező fantáziakiélési szempontokat félretéve nevetségesek a kétajtós szekrényeket összehajtogató ötven kilós csajok a filmművészetben és a játékokban, és egyenesen támogatom, hogy vagy az inkább hihető stealth assassin irányba haladjanak egyes darabok (amelyik akar, nincs baj a szexi bikinis, óriás kardokat hurcoló japán istenőkkel sem, minden elfér a piacon), vagy a “jól, van, az 1-1 pusztakezes harcban is van valamennyi esélye a nőnek, de akkor ő is nagydarab, bocsi” irányt képviseljék a bátrabb játékfejlesztők. Ez megtörtént itt ebben a játékban, amiért részemről taps jár, csak a setting miatt túlméretezettnek tűnnek azok a megélhetési crossfitbajnok izmok, tehát a nagy lelkesedésben átestek a ló túloldalára. Persze, persze, azt már ezerszer láttuk, hogy a húsz éve tartó világégés idején is perfekt Hugh Jackmanek meg Chris Hemsworthök/Pine-ok mászkálnak fel-alá, lehetőség szerint felsőruházat nélkül (támogatom, btw), de az élettani különbségek miatt egy nő esetében ez végképp feltűnő.

És szerintem Abbynek nincs ronda feje, sőt, túlságosan hasonlítanak is egymásra Ellie-vel. (Elmenekül a repkedő rohadó káposzták és paradicsomok elől.)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1937 levél
Válasz 20.06.22. 12:29 #119
warcat
A játék osonós/öldöklős/gyűjtögetős részből, quicktime eventekből, és átvezetőkből áll.Pontosan nulla beleszólásod van a történet alakulásába.Ha nem az történik,amit terveztek, egyből visszatekerik neked a filmet.
Még csak azt a döntést sem tudod meghozni,hogy nem ölsz állatokat.

A leszbikusság nem tényező, ezt megint te hoztad fel, olcsó próbálkozás csak a másik véleményének kinullázására érvek helyett az -ista, -fób vád bedobása.

A sztori kiindulópontja az a bizonyos traumatikus esemény a játék elején.Nem az a probléma amit Abby tesz, hanem az, hogy hogyan és mindez mikor történik a cselekményben.A használt eszköz nagyon személyessé teszi a dolgot.Csak épp elkúrta a dolgot Druckmann, mert talán működhetett volna a sztori, ha az extra sokkhatás kergetése helyett a Jesse-szál lezárásának módját használja itt.Extra bónusz, hogy egy teljesen amatőr hiba vezet a lehetőséghez, ami teljesen idegen a szereplőktől.Nem élsz túl 20+ évet így ebben a világban ha ilyenek követsz el,de kényelmes megoldás volt az íróknak persze.
Majd mindezek után Abby teljesen logikátlanul nem varrja el a szálakat ott és akkor (roll credits).

Ezek után lehetetlen azonosulni Abbyvel, vagy akár szimpátiát érezni iránta, hiába próbálkoznak meg vele a nézőpont váltásával, és mivel ez kudarcba fullad, az egyébként átlagos, semmilyen új mondanivalót, vagy mély bölcsességet sem tartalmazó történet természetesen beleáll a földbe.

Különösen humoros egyébként,ahogyan személyeskedsz ismeretlenül Abby ereje kapcsán (mi ez, óvoda? "az én apám el tudja a verni a tiédet") mert ez egy extra visszataszító tulajdonság vele kapcsolatban. Egy 19 éves nádszál kiscsajt kell vele brutálisan összeverned és bántalmaznod.

A végéről meg már nincs kedvem se időm virágnyelven írni, elég annyi, hogy ha belekezdesz egy második menetbe,annak csak egy vége lehet.Megint karakteridegen valami ahova kifutunk.
3063 levél
Válasz 20.06.22. 11:44 #118
RAI*DEN
Mivel én nem vágok eret a spoilerektől, ezért elolvastam dióhéjban a sztorit. Bár a játékot megvettem, másnap már kölcsön is adtam egyik jóbarátomnak(God of War-ral együtt), akinél épp a PS4 prom is ott van kölcsönbe. Visszatérve, ha tényleg annyi a sztori, mint amit olvastam, akkor kajak nem értem, hogy mi szükség egy ilyen folytatásra, mondhatni a sztori kifutása szempontjából még értelmetlennek is tartom(no, nem mintha az első rész ebből a szempontból jobban vizsgázott volna, de ott végülis az indítékok szempontjából tök érthető volt a történet végi csavar), szóval nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog alakulni az egész játék. Nem írom le előre a játékot, mert az első rész is nagyszerű volt anno, szóval a 2.-tól is valami hasonlót várok.
1796 levél
Válasz 20.06.22. 10:38 #117
-Jozef-
Visszaolvastam. True. Összemostam egy másik fórum véleményeivel az ittenieket és kikeltem magamból. Abby viszont akkor is lenyomna téged szkanderban a gecibe.
10280 levél
Válasz 20.06.22. 10:32 #116
davkar9
A saját képzelgéseid helyett inkább az itteni kommenteket olvasd már végig...
All me best mates are trees.
1796 levél
Válasz 20.06.22. 10:08 #115
-Jozef-
Szerinted nem tény megállapítás az, hogy videókat nézve nem jön át egy játék, annyira mint játszva? Te most hülyéskedsz velem? Te teljes képet tudsz kapni és objektíven meg tudsz ítélni egy filmet a wikipedia plot summary alapján, anélkül hogy megnéznéd? Sírhatnékom van tőletek.

Egyszerűen nem értem mit vártatok sztori tekintetében? Pont, hogy az első rész története volt egy nagy semmi: juss el a kiscsajjal A-ból B-be. Ott sem igazán a játék vége volt a lényeg, hanem az út és az aközben kibontakozó karakterek története és személyisége. Többet akartak, mint pár mondatos mélabús elmélkedést a moralitásról és többet is vittek bele. Ehhez a posztapok világ csak egy díszlet volt, már az első rész esetében is. Ha megismételték volna annak a nulla történeti ívét, akkor meg az lenne a baj.

Meglepő, hogy leszbi szálat is vittek bele? Min lepődtetek meg? Már az első rész DLC-jében is elcsattant egy csók a 13 éves Ellie és a szintén underage barátnője között. Gondolom ennek a walkthroughját már nem néztétek meg, mert helyette mentetek pornhubra nézni egy kis ollózást, mert gyanítom, ha faszverésről van szó, akkor nem zavar már a girl-on-girl action. Képmutatóak vagytok ti is, meg az összes többi metacritices incel szarjankó, akik felültek a hate-trainre, mert fáj a tudat, hogy egy női karakter izmosabb mint ti meg az apátok együttvéve.
10280 levél
Válasz 20.06.21. 22:42 #114
davkar9
Nem kell gondolnod, lentebb leírtam.
All me best mates are trees.
1937 levél
Válasz 20.06.21. 22:24 #113
warcat
Ez csak a te véleményed, nem tény.
1796 levél
Válasz 20.06.21. 20:43 #112
-Jozef-
Azt hittem Peace csak ironizál, de te kajak YT videók meg - gondolom - a korábbi leakek által keltett gyűlölethullám alapján ítéled meg a játékot? Aztakurva. Az elsőt játszottad egyáltalán? Lófaszt nem tapasztalsz így a játékból, de még annyira sem elegendőt, hogy egy objektív véleményt alkothass róla.
2533 levél
Válasz 20.06.21. 15:47 #111
Shadowguard
Játéka válogatja, van olyan, amit szeretek nézni és leköt. Például az egész soulslike stílust is nagyrészt a TheVR videói miatt kezdtem el (nézem máshol is azóta). Azoknál átjön az érzés, amikor már te is izgulsz, hogy vajon lemegy-e. És egy ponton túl elkezd birizgálni az érzés, hogy neked ez jobban menne. Ha meg ismert bossnál szenved a streamer akkor látod a hibákat, most erre kaptam rá játék után
De egy időben minden este elalvás előtt Battletech streamet néztem.

Sztorijáték már más kérdés, volt, hogy azt is néztem, de az ritka. Hogy a Last of Us-t hova lehet besorolni azt nem tudom. Mikor a második részt bejelentették elkezdtem nézni egy videót belőle, de ott tényleg nem értettem mit kellene ebben szeretni. Talán egy órát néztem, de semmire nem emlékszek belőle. Játszva lehet átjönne, de amíg nem lesz PC-n addig ennek nulla esélye van. Még a Top10-es listámban sincs benne, ami konzol exkluzív és kipróbálnám
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
10280 levél
Válasz 20.06.21. 11:39 #110
davkar9
Vedd már a fáradságot, hogy közvetlen választ írsz, ne csak somolyogjál... Ha ez lenne az egyetlen játék a világon, akkor valószínűleg igazad lenne, de nem tudom feltűnt e már, hogy manapság kb. az összes játékban ugyanazt kell csinálni. Crafting=vegyél föl minden csillogó szart, lopakodás=guggolva láthatatlan/hallhatatlan vagy, ölelj meg mindenkit hátulról. Ez a része kb. reboot TR szint, azt ismerem, 95%os az egyezés, nem lenne újdonság játszani (igazából szarabb lenne ->kontroller). Ezekről volt csak szó. Para és rettegés kb. ugyanannyi, mint a resikben, ez sem egy összehasonlíthatatlan dolog. Minden másban pedig ugyanazt az élményt kapod, mint én a ytn, mert te is csak videókat nézel és a játék érdemi része azokban van.

Hol volt sírás Abby miatt? Annyit írtam, hogy szerintem ez egy kurva undorító design. A játék végére eléggé megkedveltem őt, de attól még szerintem egy hányás, ahogy ez a karakter kinéz. Amúgy ha sírást és gyűlölködést akarsz látni akkor nézz be egy yt kommentszekcióba, na az tényleg elég durva.
All me best mates are trees.
4540 levél
Válasz 20.06.21. 11:29 #109
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Az is atommód megmosolyogtató, amikor valaki azon dühöng meg siránkozik, ha nem tud egy játékkal játszani, és ezért akár le is húzza, szidja, mint a kefekötő. Akkor meg még viccesebb, ha egy kicsivel később belejön, aztán már élvezi. Két véglete van, az egyik ez: ; a másik ez: Csak szólok.

Abban egyetértek, hogy teljesen más élmény a játékot játszva megélni, mint csak nézve - valóban összehasonlíthatatlan. Ám nem mindenkinek van annyi pénze, keresete, hogy majdnem minden játékot megjelenéskor teljes áron megvegyen, különböző platformokon egyaránt mozogva, de érdekli a történet. Ebben az esetben teljesen mértékben (szerintem) elfogadható, ha valaki csak nézi, a történet átadja az élményt a "csak nézés is". Szerintem inkább az első bekezdésembe eső kategória a hagyjuk is kategória.

Sőt, a játékmenet videók épp azért készülnek, hogy az alapján igenis eltudod dönteni, hogy neked tetszenek-e a játékmenet mechanikáék vagy sem, ha nem is teljes releváns, de részleges vélemény alkotására megfelelőek. A magad számára.
23870 levél
Válasz 20.06.21. 11:02 #108
Peace
Na megtudtam menet közben, hogy valószínűleg Abby-n megy a sírás....de hogy ilyenen fennakadni ahelyett, hogy valaki a játékot élvezni? Mondjuk aki meg csak yt-on nézi....na hagyjuk is...
23870 levél
Válasz 20.06.21. 10:38 #107
Peace
Igazából én még mindig kicsit megmosolygom, ha valaki videó alapján alkot véleményt játékmenetről. Én személy szerint nem is vagyok képes ilyeneket nézni 2-3 percnél tovább, mert untat és nem adja vissza azt az élményt, maikor Te magad játszol vele. Teljesen más dolog nézni és játszani vele. Nem jön át a para és rettegés, az izgalom. Összehasonlíthatatlan.
Ezt a váll meg szteroid és NDK úszónő dolgot meg végképp nem tudom hova tenni. Vagy csak az én szemem nincs kihegyezve erre. Dináról van szó amúgy? Mert nekem az sem egyértelmű.
1796 levél
Válasz 20.06.20. 16:36 #106
-Jozef-
Fingom sincs miről beszélsz.
1937 levél
Válasz 20.06.20. 12:42 #105
warcat
Oh my sweet summer child, úgy jársz majd mint pewdiepie
1086 levél
Válasz 20.06.20. 10:29 #104
Ricsi1976
Az tény, hogy szerintem se volt korszakalkotó játék, de a grafikája, hangulata azért tényleg megfogott.
10280 levél
Válasz 20.06.20. 10:17 #103
davkar9
Engem a vállak készítenek ki. Kicsit olyan érzésem van, mintha a Joel modellen állítottak volna sliderekkel és rátettek egy ~női fejet, hogy a létracipelős gameplay működjön. Ellienél ilyet nem láttam. Én sem hiszem el, hogy ezt magától, csak gyúrással hozta volna össze. Dobták volna inkább a "representation" (transz) halomra, úgy legalább hihető lenne. Aztán ez a design átszivárog a karakter megítélésbe is.

Erről karakterről még egy kicsit, sztorit kerülve, csak minimálisan (gameplay szempontból) érintve, de azért biztos ami biztos inkább dobozba.

SPOILER
Flashbackekben tényleg egész normális. Egy ~csúnyácska, de amúgy helyes kislány. Ezek a részei - és a nagyegészt tekintve - amúgy úgy ahogy működnek is. De akkor ennyi erővel lehetne fiú is. Történet ugyanúgy működne. Vagy akkor felborulna az erőegyensúly Ellie és a "nemezise" között? Mert így nem...? Csenevész fiatal nő vs fiatal nő gorilla.


Jozef: ahogy az általában lenni szokott a review bombing esetében magának a jelenségnek nincs jelentősége. Annyiból árt, hogy ezeket összemossák valódi kritikákkal, amik azért jogosak. Gameplay szempontból szerintem is egy nagyon átlagos (/lopakodós) játék. Ezeket én léptetni is szoktam, két cutscene közötti dialógusokig ugrálok ezeken a részeken, de még így is feltűnően egysíkú a játékmenet. 1 stealth kill animáció van ugyanazzal a torz Ellie arccal és kivégzéssel, újra és újra. Lootolás, crafting, harc, stb, működik meg minden, de nem 10/10. A nevesített ellenfelek is csak egy üres feature, a batman henchmanekben több élet volt.

A sztori más tészta. A "sjw hurdur 0/10" félékkel nem is érdemes foglalkozni. Igazából engem is meglepett, hogy ez a része mennyire jó, természetesen, mindenféle +- nélkül van ábrázolva a "buzipropaganda", Ellie és Dina kémiája remekül működik. Minden más sztorielem... Hmm, hogy is fogalmazzak spoiler nélkül. Többször hangoztattam, hogy nem kötődöm ehhez a franchisehoz, DE! még nekem is voltak olyan részek, aminél önkéntelenül is ökölbe szorult a kezem. Na most ha valakinek ez a sorozat a mindene...hát úgy a sztori miatt fanyalgás jogos?, mindenesetre teljesen érthető. Ugyanakkor az ilyen "xy, az egész játék szar" értékeléseknek nincs igazuk, mert vannak olyan részei amik tényleg, de tényleg 10/10-es élmények. Szerintem ezek a bizonyos részek húzzák föl a játékot, ami miatt röpködnek a "forradalmi" és "mestermű" jelzők, amik megint csak nem igazak, mert a legobjektívebb szemmel nézve is ez max egy 8.
All me best mates are trees.
1796 levél
Válasz 20.06.20. 09:37 #102
-Jozef-
Nem értem a sztori miatt fanyalgókat. Az első rész ugyanennyire sablonos, 'láttuk már a mozikban' típusú történet volt. Az is inkább a megtett út és a közben kibontakozó karakterek miatt volt emlékezetes. Most 4 óra után ugyanezt érzem. Az ND mesterien bánik a karakterekkel.
1833 levél
Válasz 20.06.20. 09:00 #101
Aribeth
Nekem nőként ezzel nincs problémám esztétikai szempontból, rengeteg férfi él olyan nővel, akiknek ennyire szélesek a karjai, csak nem izomból, hanem hájból. Viszont szerintem is túltolták, mert azt nem tartom hihetőnek, hogy egy posztapokaliptikus világban egy nő szteroidok és táplálékkiegészítők nélkül ennyire ki tudná gyúrni magát, és hosszútávon fenn tudna tartani ilyen izmokat, esetleges tesztoszterontúltengés ide vagy oda.

Még csütörtök este és tegnap reggel végigpörgettem a cutscenek-eket. Masszívan spoileres doboz:

SPOILER
Vannak jelenetek, amikben Abby before állapotát mutatják, ott még kifejezetten csinos is. És nem ő a transz. Magát a történetszövést, a nézőpontok váltását, flashbackeket nagyon ügyesnek tartom, művészi - színészi, animációs stb. - szempontból fantasztikus az egész játék, de összességében nem fogott meg a sztori, a két csaj megszállottan üldözte és kinyírta egymás baráti körét, míg végül megtörve bele nem fáradtak a bosszúba. Ilyet láttunk már párszor. Viszont nem is akkora szarkupac, mint aminek sokan titulálják.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1796 levél
Válasz 20.06.20. 00:07 #100
-Jozef-
Én még csak most értem be Seattle-be...de a prológus Az első résszel együtt - ez a két játék az audiovizuális történetmesélés csúcsa.

a metacritic-es mizériáról tudtok? Mit szóltok hozzá? Kíváncsi vagyok van-e bármiféle igazságtartalma a userek véleményének vagy csak a túltolt PC csapta arcba Druckmannékat?
10280 levél
Válasz 20.06.19. 23:24 #99
davkar9
Ez az ndk úszónő design eléggé hányingerkeltő...
All me best mates are trees.
23870 levél
Válasz 20.06.19. 19:39 #98
Peace
SPOILER
Énörökre ebben a jelenetben maradtam volna!!! Nem is kellett volna, hogy utána legyen játék.
33455 levél
Válasz 20.06.19. 18:59 #97
Creativ3Form
SPOILER
Én is így játszom, no para. 5 másodpercenként a "falon átlátás" képesség, és a legkisebb kő alatt lévő mégkisebb kő alá való benézés. Az elején - amit te is írtál - én is órákat eltudtam volna tölteni abban a kis városkában...beakartam menni mindenhová, beszélni akartam mindenkivel, hóembert akartam "építeni", hóangyalt akartam csinálni az egyik NPC-vel sráccal...ahhh...mesteri.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
23870 levél
Válasz 20.06.19. 14:28 #96
Peace
SPOILER
Amikor az arcomba robbant a paci, az elég komoly volt!!! Majdnem szétvitte a lakást a mélyláda! A szívem meg majd kiugrott a helyéről!

Imádom Dina megvető és lesajnáló tekintetét!!! Én ugye fo*ok és szinte mindig guggolva, osonva közlekedek. Amikor nincs veszély, akkor Dina áll és elképedve néz le rám, hogy mi a fenét csinálok. Iszonyatosan élvezem, belepakoltam pár órát most reggel óta. Szétlootolok mindent és mindenkit !!!
23870 levél
Válasz 20.06.19. 02:48 #95
Peace
Huhh bakker....inkább most fekszem, mert érzelmileg betett. Eddig valami elképesztően fantasztikus! Lesznek még ilyen momentumok, úgy érzem....az elejét is néztem volna még 1 órán át, nem akartam, hogy elkezdődjön a játék.
4540 levél
Válasz 20.06.18. 19:45 #94
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Én is MK-nál nézem (egy ilyen történethez nekem sok TheVR Pisti belemagyarázása meg idegbetegkedése). Két böngészőt használok, éppen az ilyenek miatt. A másikban is csak inkognitóban nyitom meg. Így csökken az esély, hogy az algoritmus figyelembe vegye a böngészési előzményeket.
23870 levél
Válasz 20.06.18. 19:31 #93
Peace
Kerülöm jó messzire!!!
10280 levél
Válasz 20.06.18. 17:35 #92
davkar9
Magáról a spoilerről tudtam, végül is pont azért mentem, de csak simán "last of us 2"-t ütöttem be a keresőbe és ez volt az első találat... Szerencsére azóta már törölve lett.

MK-nál elkezdtem nézni a végigjátszást és a buzi algoritmus már oda is bedobál spoiler és ending videókat kikerülhetetlen thumbnailekkel... Szóval aki nem tud semmit és pcn nézi az csak óvatosan! De aki rendesen játszik az is inkább kerülje a yt-t pár napig.
All me best mates are trees.
33455 levél
Válasz 20.06.18. 16:52 #91
Creativ3Form
Én az SW Jedi Fallen Orderrel jártam így, csak ott nem a videó címe volt spoileres, hanem a hozzá gyártott borítókép. Mindezt ugyan így, a megjelenés előtti napon.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
10280 levél
Válasz 20.06.18. 11:01 #90
davkar9
YT-n lehetne már valami szabály arra, hogy ha valami gyökér idő előtt/megjelenés napján-környékén (legyen mondjuk 1 hetes limit) "capslock spoiler" címmel tölt fel videót - amiben, mivel gyökér, a spoiler helyett a tényleges spoiler tartalmat írja ki - akkor kapjon egy tiltást. Több ilyen után csatornatörlés. Ha pár másodpercnyi "jogvédett" tartalmakért vagy kevesebbért harapnak, akkor ennek is lenne létjogosultsága.
All me best mates are trees.
23870 levél
Válasz 20.06.12. 18:19 #89
Peace
Most nézem, 77, nem 70. Azért hagyjatok helyet szerintem egy jó kis day1 patch-nek is.
10280 levél
Válasz 20.06.12. 14:41 #88
davkar9
Ugh, Rowling néni esete megérne egy beszélgetést. Napok óta agyalok rajta, hogy hol lenne a legjobb helye, talán a helyzet extra, mert aggasztó-ijesztő, hogy már egy ilyenért is megfeszítik az embert. Nem is véleményt mond hanem objektív, biológiai tényeket, de úgy látszik most már azt se lehet...

on

Gery cikke alapján nagyon "örülök" (mármint továbbra sincs egyik irányba se érzelmi kötődésem a folytatáshoz), hogy végre* kéz a kézben mászkál a történet és a gameplay. A játékban nyugodtan bele lehet vágni az ellen nyakába kést és utána az átvezetőben nem kezdenek el picsogni, hogy jajmileszígybelőlem.

*(Mármint nyilván nem újdonság/lehetetlen, de az elmúlt években elég sokan ráálltak erre az erőltetett moralizálásra. Heló Lara és modern ACk...)
All me best mates are trees.
23870 levél
Válasz 20.06.12. 14:12 #87
Peace
Jól hangzik! Kíváncsi vagyok nagyon! Ma le is töltöttem, majdnem 70 giga. Júni 19-28-ig ráérek. Úgyhogy akadály nagyon nem lehet.
4540 levél
Válasz 20.06.12. 14:09 #86
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Teljes mértékben, ahogy írtam lentebb: OW Zoli szerint -akit néha elragad túlságosan a kritikai hév- már most ki lehet jelenteni ez az év játéka, sőt, irányadó lesz majd a játékiparra, sőt a generációja csúcsának nevezi.
23870 levél
Válasz 20.06.12. 14:04 #85
Peace
Jogos. "Ritka ellenszenves, ha mindez igaz." Így jobb lett volna. Igyekeztem mindent elkerülni TLoU-val kapcsolatban és továbbra is igyekszek így tenni. Csak ennek a Zolinak a neve többször felmerült másik fórumon. Azt meg tudod jól, hogy én idiótán érzelmi alapon és indulatból döntök, ezért nem adnék neki. Bármit is diktál a józan ész. Na de félre az én hülyeségemet. Jó véleménnyel van a játékról?
4540 levél
Válasz 20.06.12. 13:51 #84
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Peace

Állítólagos dolgokról ritkán mondunk érdemi véleményt, nem? Végighallgattam, noha nem feltétlen értettem egyet vele, de nem a ND-ot ekézte elsősorban, hanem egy bizonyos jelenséget. A stílusával sem értek minden esetben egyet, de megszoktam hallgatni, hogy többféle véleményt is hallhassak, nemcsak a nekem tetszőt, még akkor is, ha úgy vélem, nincs igaza. És a Sony teljesen remekül döntött, hogy nekik is adott kódot. Ezt pedig el is mondja a mostani videójában és meg is köszöni.

J. K. Rowling eheti esete is mutatja, hogy nagyon-nagyon nem jó irányba tartunk a vélemény, akármilyen vélemény elmondhatósága terén. Fájó, hogy egyre többen képviselik ezt és ennyire érzelmekkel telien kezelik. Ha játékfejlesztő, alkotó lennék bármilyen művészeti ágban, pont az ilyen típusú embereknek küldenék ingyen példányt (sőt, ha lehet a megmocskosabbul fröcsögőknek, ócsárolóknak), mert ha esetleg pozitívan ítéli meg az alkotásom, akkor őt kevésbé vádolhatják azzal, ami el is indult már most, lefizetett mindenkit a Sony. Ha mégsem... erről lentebb.

Egyébként szándékosan az ő véleményét linkeltem be (választhattam volna másokat is), és vele kezdtem a krikák "elfogyasztását" (éppen az általad is említett videó okán), hogy lássam, ki hogyan reagál és kezeli ezt. És bocs, de az előfeltevésem te már igazoltad is ezzel: rohadtul nem engedtem volna tesztpéldány közelébe a Sony helyében. Nem akarlak megbántani, de ha nem érzed, hogy mi ezzel a baj, akkor egyre "kevésbé" értem ezt a világot.

Tudod, van a Rushban az az idézet, hogy amikor Laudának mondja az orvos a kórházban, hogy örüljön, ha van egy ellenfele az életben, attól sokkal többet tanulhat. Pl. a PC Guru írása a második részről kevésbé elégedett a történet terén, de ő már az első résznél sem volt 100%-ig elégedett. Bármilyen közhelyes is, a befogadón sok múlik.

Ezért kell a Sonynak mindenkinek odaadnia. Neil Druckmann pedig pont egy napja mondta, hogy nagyon megosztó lesz az új rész. Ha eleve ilyet szeretnél írni, akkor vállalnod kell íróként, alkotóként, hogy a különböző típusú emberekben milyen visszhangot vetettél. Az alkotásért, önmagáért is, meg azért, mert a visszatérő hangból te is tanulhatsz.

Ez pedig nem megy azon keresztül, szerintem, amit te felvezettél.

warcat

Nézőpont kérdése, hogy kinek mi hogy fog öregedni. A prekoncepciók nemcsak az esetemben lehetnek veszélyesek - bár én meghagytam az esélyt (igaz, minimálisat), hogy a kiszivárgott fordulatok rosszul is elsülhetnek, az írás minőségén múlik. Ám az is veszélyes, ha a nyelvöltés arra utal, hogy jusztseleszezjólálálalálalááábármilegyen. Jól fog öregedni a te kommented is, ha a leakek csak erősítik majd az összélményt.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.