Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Zene

Zenei hírek - felvették az R.E.M. 15. albumát

Összefoglalónkban: R.E.M., Avenged Sevenfold, Ákos és Linkin Park.

2010.07.15. 15:59 | szerző: Dino | kategória: Zene

Összefoglalónkat az R.E.M. weboldaláról érkező hír nyitja: az amerikai banda befejezte 15. stúdióalbumának felvételét. A munkálatok Jacknife Lee producer felügyelete alatt zajlottak a berlini Hansa stúdióban, ahol olyan legendás albumok születtek, mint a U2-tól az Achtung Baby vagy Iggy Pop The Idiot lemeze. A keverést ősszel kezdik meg, a lemezmegjelenést pedig 2011 tavaszára tervezik, így a 2008-as Accelerate után három évvel érkezik az új R.E.M. album.
Az együttes gitárosa, Peter Buck emellett egy másik projektbe is belekezdett: a Snow Patrol Gary Lightbodyjával közösen Tired Pony néven alapítottak zenekart, és nyolc nap alatt 15 számot rögzítettek. Mint Buck elmondta, igazából kísérleteztek: "azt szerettük volna megtudni, mennyire spontán tudunk dolgozni, mennyi érzelmet tudunk felszínre hozni."
A hónap végén érkezik az Avenged Sevenfold új, ötödik albuma, a Nightmare. A kaliforniai banda a Guns N' Roses-féle "party sleaze rockot" vegyítik az Iron Maiden fémjelezte klasszikus heavy metallal. A 2009 végi tragédia, dobosuk, The Rev drogtúladagolásban történt elvesztése ellenére se állt le a banda, és a Dream Theater dobosával, Mike Portnoy-jal vették fel az új számokat.
Rengeteg hír érkezik postaládánkba Ákosról. A végéhez közeledik a Szindbád turné 2010: az tegnapi orfűi (EFOTT) fellépésre 11 ezren voltak kíváncsiak, ezzel 70 ezer fölé nőtt a turné eddigi nézőszáma. Emellett folynak az új album munkálatai is, rögzítésre kerültek az első végleges énekfelvételek Lepe hangmérnök és Kálló Péter gitártechnikus segédletével. "A Szindbád dala karcos hangzása több szerzeményben is visszaköszön." - írják Ákos weboldalán - "Számos erősítő/láda-kombinációt használtak, a legtöbbet Ákos új, fehér Schecter gitárja jutott szóhoz, valamint az Ikon-érából ismerős Telecaster és az Indiántánc idejét idéző Strato hallatta a hangját, de a lemez címadó dalában még a Hűség-turné során sokat használt Les Paul is megdörren." A stúdióban fotók is készültek, melyek itt tekinthetők meg. Múlt hétvégén, július 10-én az MTV zenecsatorna siófoki MTV Icon rendezvényével tisztelgett Ákosnak. A rendezvény keretében számos mai előadó lépett fel Ákos számait előadva: Anti Fitness Club, Hősök, Turbo, Bársony Bálint, Ferenczi György, Road, Szirtes Edina Mókus, Moog stb. Fotók szintén Ákos oldalán találhatók.
Szeptember 14-én érkezik a Linkin Park új albuma a boltokba, A Thousand Suns címmel. Az album producerei Rick Rubin és az együttesből Mike Shinoda, akik már a 2007-es lemezen is dolgoztak együtt. Az első kislemezes szám (The Catalyst) augusztus 2-ától lesz hallható a rádiókban és a Linkin Park MySpace oldalán. Ehhez kapcsolódóan a napokban nyereményjáték is indult: a rajongók a MySpace-ről letölthetnek zenerészeket a The Catalystből, és összerakhatják belőlük saját verziójukat. A nyereményen még gondolkodnak, a nyertes neve felkerül a borítóra, vagy részt vehet egy dal felvételében. Az együttes ősszel európai turnéra is indul, amely október 20-án Berlinben kezdődik és november 11-én Londonban ér véget.
(A hír illusztrációján Michael Stipe, az R.E.M. énekese látható a berlini stúdióban. Fotó: Jacknife Lee, remhq.com)

hozzászólások (1)

Dealer
Dealer 2010.07.15. 16:37
Meglepő módon nem Ákoshoz szólnék hozzá, maximum annyi, hogy akit az említett MTV Icon érdekel, az ma este nyolctól megnézheti az MTV műsorán.

Ellenben most hallok először az új LP albumról, és bármennyire is ki kellett volna már nőni, még mindig örülök, ha ilyesmit hallok. A Minutes to Midnight hatalmas album, akárki akármit mond, úgyhogy nagyon várom az új darabot, remélem az utolsó lemez stílusában készül el.
ajánlott olvasnivaló