Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mobil

Nokia N9: MeeGo oprendszerrel érkezik az új okostelefon

A tervezők a főképernyő gombtól is megváltak.

2011.06.23. 13:52 | szerző: Dino | kategória: Mobil

A Nokia bemutatta N sorozatának legújabb tagját, az N9-es mobiltelefont. A letisztult, elegáns designú készülék prominens része a 3,9 hüvelyk átlójú, többujjas vezérlést is biztosító AMOLED érintőképernyő, amelyet karcmentes üveg (Gorilla Glass) borít, enyhén domború felülettel. Gombot nem is találunk körülötte az előlapon, a tervezők ugyanis szakítottak a hagyományokkal, és így a főoldalra lépéshez sincs szükség gombra: a kijelző oldalától végighúzva ujjunkat juthatunk a nyitóképernyőre. A telefon polikarbonát testet kapott, amelyet egyetlen darabból marnak ki, így nincsenek csavarok, zavaró illesztések. Bár nem fém a váz, masszív külsőt ígér a gyártó. Oldalt három gomb helyezkedik el: hangerőszabályzás illetve lock funkcióval, felül pedig 3,5-es jack (hang és kép), valamint kis fedél mögött microUSB csatlakozást találunk. HDMI ezen a modellen nincs. MicroSIM kártyával használható, technikai paramétereit tekintve pedig 1 GHz-es ARM Cortex-A8 processzor a lelke a telefonnak, 1 GB RAM mellett, adatainknak pedig 16 ill. 64 GB-os flash memória áll rendelkezésre, attól függően, hogy melyik modellt választjuk.
A kezdőképernyő három felületet jelent: az elsőn az értesítések (pl. naptárbejegyzések, nem fogadott hívások) és a közösségi oldalakról érkező információk találhatók, a másodikon az összes telepített alkalmazás ikonjai listázódnak, míg a harmadikon a futó alkalmazások képei jelennek meg. A főmenü gomb hiánya elsőre furcsa lehet, de a rövid kipróbálás során azt tapasztaltam, hogy megszokható az eléréséhez szükséges ujjmozdulat. Ráadásul a simítás közben folyamatosan jelenik meg a nyitóoldal képe, a maradék képernyőrészen az addig futó alkalmazás, vagy akár egy video képe látható, amely még megy is közben.
Természetesen a kamera se maradhatott ki: a nagy fényerejű (f2.2) Carl Zeiss optika mögötti szenzor segítségével 8 megapixeles fotókat és 720p videókat rögzíthetünk (30 fps-sel). Rossz fényviszonyok között két LED segíti a fényképezést. Újdonság a választható fókuszpont: ahova a képernyőn bökünk ujjunkkal, oda fog élesíteni a gép.
Kicsit talán furcsa döntésnek tűnhet, hogy az N9-en nem Symbian operációs rendszer fut, hanem a másfél évvel ezelőtt az N900-ban is használt Maemo aktuális verziója, a MeeGo (1.2-es, Harmattan verzió). Mivel jövő évtől már Windows Phone rendszerű Nokia okostelefonok is várhatók, érdekes, hogy közben még egy újnak tekinthető felületet is ad a felhasználóknak a finn gyártó. Igaz, a Qt fejlesztési platformnak köszönhetően sok alkalmazást egyszerűen át lehet majd portolni rá, amelyek aztán az Ovi áruházban lesznek elérhetőek. A gyors kipróbálás azonban azt mutatta, hogy egy jól működő rendszerrel van dolgunk, nem nagyon lesz gond a használatával. Elsőre hiányoztak mondjuk a widgetes képernyők, csak az első képernyőn vannak dinamikusan frissülő információk, meglátjuk majd, hogy ezt mennyire lehet testre szabni.
Érdekes funkció még az NFC, azaz a Near Field Communications használata: megfelelő eszközökkel használva vezeték nélküli kapcsolat segítségével, két készülék összeérintése után tudunk kommunikálni – akár két telefon között vagy akár Bluetooth kiegészítőkkel. Utóbbira példa a szintén újdonságként bemutatott Nokia Play 360°, amely egy vezeték nélküli hangszóró, méretéhez képest meglepően jó hangminőséggel. Ráadásul akár kettőt is vásárolhatunk belőle, így sztereóban is megszólaltatható a körbe sugárzó kis hangszóró.
A Nokia N9 még ebben az évben a boltok polcaira kerül, háromféle színváltozatban: fekete, ciánkék és magenta. További információt a swipe.nokia.com oldalon lehet találni róla. ■

előző
következő
Nokia N9: MeeGo oprendszerrel érkezik az új okostelefon
Nokia N9: MeeGo oprendszerrel érkezik az új okostelefonNokia N9: MeeGo oprendszerrel érkezik az új okostelefonNokia N9: MeeGo oprendszerrel érkezik az új okostelefonNokia N9: MeeGo oprendszerrel érkezik az új okostelefonNokia N9: MeeGo oprendszerrel érkezik az új okostelefonNokia N9: MeeGo oprendszerrel érkezik az új okostelefon

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló