Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

A Valve szerint a kalózkodás nem árazási probléma

Gabe Newell a szolgáltatások minőségét tartja felelősnek a rengeteg illegális letöltését.

2011.11.28. 10:35 | szerző: Retee | kategória: Játék

Az elmúlt napokban sokan és sokat foglalkoztak a PC-s kalózkodás témájával, s ezúttal Gabe Newell, a Valve tulajdonosa is hozzászólt a témához. Newell elmondta, hogy szerinte létezik egy óriási félreértés a témával kapcsolatban, mivel sokan azt hiszik, hogy az illegális letöltések aránya elsősorban az árak miatt magas, pedig nem ez az igazság.
"A kalózkodás szinte sosem árazási probléma, hanem a szolgáltatás minőségének hiányosságait jelzi. Arról van szó, hogy például valaki szeretne játszani egy játékkal, ami viszont az ő országába majd 3 hónappal az amerikai kiadás után érkezik meg. Emberünk ezt nem fogja kivárni, hanem letölti, mert neki azonnal kell és nem néhány hónappal később. Az illegális letöltés egész egyszerűen kényelmes, sajnos sokszor sokkal kényelmesebb, mint a legális út. Ehhez még hozzájön például a DRM, ami sokakat elbizonytalanít és elveszi a kedvét attól, hogy fizessen egy játékért, amivel aztán kínlódhat egy jó adagot, mert a másolásvédelem egész egyszerűen kényelmetlenné teszi a telepítést és magát a játékot."
Newell szerint mindezt egyetlen módon lehet kivédeni: jobb szolgáltatást kell nyújtani, mint a kalózok. A tulajdonos szerint a Steam az élő példa erre, hiszen itt a tulajdonosok azonnal tudnak vásárolni, minden frissítést megkapnak abban a pillanatban, ahogy az megérkezik, s a barátlista, illetve az egyéb közösségi szolgáltatások is vonzóak sokak számára.
"Mikor azt terveztük, hogy a rendszert elérhetővé tesszük Oroszországban, rengetegen mondták azt, hogy teljesen felesleges, sőt csak időpocsékolás, mert abban az országban mindenki kalózkodik és kész. Ehhez képest mára az orosz lett az egyik legnagyobb európai piac." ■

hozzászólások (25)

Dark Archon
Dark Archon 2011.11.29. 14:47
Hát igen, ha olyan nagyon szolgáltatni akarnának, akkor az adott ország pénznemében kellene az áraknak megjelenniük (alá Android), épelméjű konverzió eredményeként (bár a $=€=HUF-nak mindenki örülne :D).

S azért az is sántít, hogy nem árazási probléma, hiszen a $=€ is árazási probléma, s most a múlt heti akciók alatt nem véletlen volt leterhelve a Steam rendszere...
Gump
Gump 2011.11.29. 15:03
Azért a $=€ az nem mindenre igaz. Nem tudom konkrét játéktól, vagy kiadótól függ, de azért elég sok játéknál rendesen van váltva a dolog.
Dark Archon
Dark Archon 2011.11.29. 15:14
Nem mindenre, de jellemzően a nagy nevekre igaz, ami pofátlanság, tekintve, hogy eleve olcsóbb kéne legyen a dobozosnál, főleg, ha még előrendeléses ár is (de persze ezt már le tudják úgy, hogy haszontalan játékbeli dolgokat adnak cserébe). ITT egy ellenőrző oldal is, melynek puszta létezése is elég elkeserítő. Naná, hogy itthon veszem meg 9 rongyért. Ha elég gyorsan végigjátszom és feldobom Ebay-re 40€-ért, még nyerek is rajta :-D
Dark Archon
Dark Archon 2011.11.29. 15:19
ui.: érdemes egy pillantást vetni a top ripoffs-ra (avagy legnagyobb lehúzások) táblázatra is. Bulletstorm: 50€ vs. 20$. Azért ennyi adót az EU miatt nem hiszem, hogy fizetniük kellene.
Gump
Gump 2011.11.29. 15:32
Tényleg nagy szórás és durva különbségek vannak. Van ellenpélda is CoH: OF €6.99 vs $19.99 - ez általában a CoH játékokra stimmel, hogy EU olcsóbb jóval. Tenni viszont nem sokat lehet, legfeljebb, ha van az embernek ismerőse kint, akkor lehet játszadozni azzal, hogy ki mit vesz meg.
ajánlott olvasnivaló