Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Witcher 2 - a CD Projekt figyelte a kalózokat

Marcin Iwinski szerint legalább 4,5 millióan töltötték le illegálisan a játékot.

2011.11.30. 12:48 | szerző: Retee | kategória: Játék

Egy interjúban Marcin Iwinski, a CD Projekt igazgatója elárulta, hogy számításaik szerint a Witcher 2-őt legalább 4,5 millióan töltötték le illegálisan. Ez, mint mondta, nem pontos szám, és inkább optimista becslés, mint realista, így könnyen lehet, hogy a kalózkodás aránya (az értékesített példányok száma 1 millió felett van) a véltnél jóval nagyobb volt. Iwinski ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra sem erőltetik a DRM megoldásait: "Eleinte persze mi is kipróbáltuk a technológiát, de sajnos nagyon hamar kiderült, hogy semmit sem ér. Bármivel is próbálkoznak a kiadók, úgyis feltörik a játékot néhány napon belül, így a szigorú másolásvédelem csak a vásárlóink életét nehezíti meg. Magyarul értelmetlen a használata. A mi cégünknek a kezdetek óta a kalózok a legnagyobb ellenfelei, de DRM helyett inkább azzal próbáljuk meggyőzni az embereket, hogy még a sima dobozos verzióba is rengeteg extrát pakolunk be, a gyűjtői kiadásról már nem is beszélve." ■

The Witcher 2: Assassins of Kings
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Witcher 2: Assassins of Kings

hozzászólások (10)

balays82
balays82 2011.11.30. 16:06
Ha a hírben szereplő számok fedik a valóságot, akkor nem éppen azt mutatják, hogy a tört verziók helyettesítik a demókat. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy a 4,5 millió letöltő döntő hányadának nem tetszett a játék, azért nem vette meg. Abban pedig biztos vagyok, hogy az 1 millió tényleges vásárló jelentős része a tört verzió kipróbálása nélkül (előrendelés alapján, megjelenéskor) vette meg azt. Ha pedig az elsöprő többség nem veszi meg a játékot, akkor a demó szerep sem működik, hiszen a demó lényege elvileg éppen az (volt), hogy utána meg is veszi az adott játékot, aki kipróbálja.
gregmerch
gregmerch 2011.11.30. 16:18
Azért abba gondoljunk bele, hogy igencsak "orosz rulett" jellegű hozzáállás egy fejlesztő, vagy kiadó részéről nem csinálni demo verziót. A kész, vagy majdnem kész játékból nem nagy kunszt gyorsan egy-két pályát összedobni egy shareware terjeszthető bemutatóhoz, amit honlapról, vagy szakmai magazinok mellékleteként lehetne (mint ahogy lehetett is régebben) megszerezni. Vagy ha ez nem, akkor nyilvános béta. Ennek mellőzése csak az illegális másolatok terjedését gerjeszti, ami meg ha jól működik, akkor a legtöbben úgy fogják gondolni, hogy miért is kellene ugyanezért pénzt kidobni, ha - rendszerint - csak egy tokkal, egy kóddal, meg egy 8-10 oldalas, öt nyelven nyomtatott füzettel több az? Kevés olyan elvetemült gyűjtő van,mint mondjuk én, akinek csak az eredeti termék ér valamit, a többi egy frászkarikát se. Egyszóval: a régi, demos változat sokkal jobb, és eredményesebb is volt, be kéne már látniuk végre a tisztelt szakiknak.
Gerry
Gerry 2011.11.30. 16:27
Feleertesz: a tort verzionak semmifele szerepe nincs alapbol. Ez az, ami: emberek a feltort jatekot egy filler fizetese nelkul ingyen leszedik. Pont. Pusztan arra vilagitottam ra, hogy lehet pozitiv hozadeka is annak, hogy leszedik illegalisan a gamekat. Segiteni azon, hogy a megjelenest kovetoen villamgyorsan fenn van egy jatek a torrentoldalakon ugy sem lehet, igy probaltam a jo oldalat nezni. Nyilvanvaloan a kiadoknak az melysegesen rossz, hogy leteznek illegalis verziok, de ezek kiirtasa kb. annyira realis mint a prostitucioe, kb.
Illetve van ra gyogyir, minel alacsonyabb a gamek ara az atlagos fizeteshez kepest, annak tobben veszik meg. Ez mentalitaskerdes is, nyilvan, de talan nem veletlen, hogy az illegalis masolatok aranya ugy no, ahogy egyre keletebbre megy az ember.
Ugyanakkor hangsulyoznam: alapbol a tort verzioknak senki sem adott semmifele demoszerepet. Pusztan beolthetnek ilyen szerepet is; jol-rosszul, lenyegtelen, hiszen alapbol nem ezert leteznek :) Mellesleg, bar a demok persze beetetesek arra, hogy vedd meg a jatekot, arra azert nem vennek merget, hogy magasabb aranyban vettek meg a jatekot azok, akik kiprobaltak egy demot, mint azok, akik leszedtek a tort verziot...a demo eseteben is csak az azt kiprobalok torekdeke vette meg a jatekot. De ez mas iparagakban is pontosan igy van, egyebkent.
balays82
balays82 2011.11.30. 17:30
Gerry, gregmerch: Amiket leírtatok, azzal nem akarok vitatkozni, nagyjából én is hasonlóan gondolom. Érdekes, hogy a konzolok világában a mai napig is van hagyománya a demóknak, pedig ott elvileg a tört verzió beszerzése sem két kattintás. De ez a téma megint messzire vezet, leginkább a PC megbecsülését jelzi a kiadók részéről.
Dark Archon
Dark Archon 2011.12.01. 13:39
Ugyan honnan a fenéből tudnák, hányan töltötték le? Talán figyeltek valamit egy hétig megjelenéskor, azt beszorozták az azóta eltelt idővel. Bullshit a köbön, tudnám mi értelme volt ezt nyilatkozni... legyen mivel indokolni a Witcher 3 konzol only mivoltát?

Relatíve rétegjáték a Witcher, ahhoz képest az 1 millió eladás egyántalán nem rossz. Csak mint minden kiadó, ez sem különb attól, hogy sajnáltassa magát és ostoba módon veszteségnek titulálja a warezolt példányokat.
ajánlott olvasnivaló