Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Búcsúzik Notch a Mojangtől

Markus Persson blogján írt távozásáról. Lefordítottuk nyílt levelét.

2014.09.16. 10:05 | szerző: Dino | kategória: Játék

Saját blogján írt távozásáról Markus Persson, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Notch, a Minecraft megalkotója, miután tegnap nyilvánossá vált, hogy cégét, a Mojanget eladta a Microsoftnak. "Távozom a Mojangtől" című blogbejegyzése így szól:
"Nem tartom magamat igazi játékfejlesztőnek. Azért készítek játékokat, mert jó móka, és mert szeretem a játékokat és szeretek programozni. Egyáltalán nem azért, hogy nagy siker legyen belőlük, és a világot se szeretném megváltani velük. A Minecraft valóban nagy siker lett, és azt mondják róla, hogy megváltoztatta a játékokat. Sose akartam ezt tenni. Persze, jól esik ezt hallani, és a rivaldafénybe kerülni is érdekes.
Viszonylag régebben már úgy döntöttem, hogy kiszállok a Minecraft fejlesztéséből. Jens tökéletes személy volt arra, hogy átvegye a vezetést, én pedig új dolgokat szerettem volna kipróbálni. Először elbuktam, mert ismét valami nagyba vágtam bele, de amióta úgy döntöttem, hogy inkább csak kis prototípusokkal és érdekes kihívásokkal foglalkozom, jóval több szórakozást találok a munkában. Nem tudtam, hogyan illek így bele a Mojangbe, ahol az emberek ténylegesen dolgoznak is, de mivel azt mondták, hogy fontos vagyok a [vállalati] kultúra szempontjából, maradtam.
Pár héttel ezelőtt megfázás miatt otthon voltam, amikor egy végfelhasználói licencszerződéssel (EULA) kapcsolatos dolog miatt az internet felrobbant a felém irányuló gyűlölettől, miközben az egészhez semmi közöm nem volt. Összezavarodtam. Nem értettem. Ezt tweeteltem csalódottságomban. [Megvenné bárki a Mojangben lévő részesedésemet, hogy tovább tudjak lépni az életben? Nem az én kenyerem, ha utálnak, miközben próbálok jót tenni.] Később megnéztem a YouTube-on a This is Phil Fish videót, és kezdtem megérteni, hogy valójában nincs olyan kapcsolatom a rajongóimhoz, mint ahogy hittem. Szimbólum lettem. Nem szeretnék szimbólum lenni, felelős valami nagy dologért, amit nem is értek, amin nem akarok dolgozni, ami mindig visszatér hozzám. Nem vagyok vállalkozó típus. Nem vagyok ügyvezető alkat. Egy megszállott programozó vagyok, aki szereti megosztani a véleményét Twitteren.
Amint véglegessé válik az üzlet, távozom a Mojangtől, és a Ludum Dare kihívásain és kis webes kísérleteken fogok dolgozni. Ha véletlenül bármi olyasmit csinálnék, amit felkapnak, lehet, hogy azonnal abba is hagyom.
Tekintve, hogy a nyilvános megítélésem már így is csorbult, nem számítok arra, hogy ezzel eltávolodom a negatív megjegyzésektől, de legalább nem fogom felelősnek érezni magam azért, hogy el is olvassam azokat.
Tisztában vagyok azzal, hogy mindez ellentétben van azzal, amit korábban a nyilvánosság előtt mondtam. Erre nem tudok mit mondani. Azzal is tisztában vagyok, hogy sokan egyfajta küzdelem szimbólumaként használtatok. Nem vagyok az. Egy személy vagyok, és veletek együtt küzdök.
Szeretlek titeket. Mindannyiatokat. Köszönöm, hogy azzá tettétek a Minecraftot, ami, de egyszerűen túl sokan vagytok, és egy ekkora dologért már nem tudok felelősséget vállalni. Egyrészt, mert már a Microsofté. Másrészt viszont hosszú idők óta mindannyiatoké, és ez sose fog megváltozni.
Nem a pénzről van szó, hanem hogy ne őrüljek bele." ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló