Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Elite: Dangerous Elite: Dangerous

Terry Pratchett űrállomás került az Elite: Dangerousbe

Az új patch-csel a múlt héten elhunyt íróról is megemlékeztek.

2015.03.19. 09:52 | Dino | kategória: Játék

Megérkezett az 1.2.05 verziószámot viselő patch az Elite: Dangeroushöz, amellyel a különböző javítások mellett a Frontier Developments egyúttal a múlt héten elhunyt Terry Pratchettről is megemlékezik. A játékba ugyanis egy új űrállomás került bele Pratchett's Disc néven, utalva a leginkább fantasy műveiről ismert író legnépszerűbb sorozatára, a Discworldre (magyarul Korongvilág néven ismeretes).

És a hírhez részlegesen kapcsolódva álljon itt egy kis személyes szösszenet is. Jómagam 19 évvel ezelőtt találkoztam először Pratchett munkásságával, amikor az 1996-os tavaszi ECTS-re egy Commodore Világnál dolgozó kollégám helyett küldtek ki. Bryan ugyanis megkért, hogy ha már ő nem jut ki Londonba, szerezzük be neki a Discworld széria egyik kötetét (ha jól emlékszem, a harmadik, Equal Rites címűt). Miután megtaláltuk a könyvet, a szállodában beleolvastam, és kb. kiolvasva szállítottam már haza neki azt - viszont ezzel egy életre megfertőződtem, azóta az éjjeliszekrényemen mindig van egy Pratchett könyv is, és folyamatosan új helyeket kell felszabadítani a könyvespolcon, ahogy gyarapodik a gyűjtemény. Így aztán szomorúan hallottam pár évvel ezelőtt, hogy kedvenc íróm Alzheimer-kórban szenved, amivel aztán egészen a múlt hétig küzdött - 66 éves korában távozott az élők sorából. Az elmúlt években regényeit már csak diktálni tudta, egy beszédfelismerő program és hűséges asszisztense segítettek rögzítésükben, a Korongvilág további gondozását pedig lánya, Rhianna Pratchett kapta meg.
Amúgy az említett alma nem esett messze fájától: Rhianna még apja hatására kedvelte meg a videojátékokat (Terry Pratchett maga is szeretett ugyanis játszani, és érthetően felügyelte a három Discworld kalandjáték elkészültét is - magazinunkban az 1999-es Discworld Noirról írtunk annak idején). A PC Zone újságírójaként játékokról írt, 2005-ben a Beyond Divinity mellé járt egy kis novellája, aztán játékok szövegein dolgozott, többek közt a Mirror's Edge, az Overlord és a 2013-as Tomb Raider projektekben.
Pár nappal ezelőtt pár lelkes Pratchett-rajongó kitalálta, hogy ha már a Going Postal kötetben az egyik karakter nevét egy folyamatosan vándorló üzenettel tették halhatatlanná, miért ne lehetne hasonlóképpen megemlékezni Terry Pratchettről is. Az eredmény a GNU Terry Pratchett projekt lett: az ehhez csatlakozó weboldalak a http fejlécbe egy extra karaktersorozatot helyeznek el. Az X-Clacks-Overhead mezőben a "GNU Terry Pratchett" szöveg olvasható. Azt hiszem, a fentebb leírtak fényében nem lesz meglepő senkinek, hogy a PlayDome-mal csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, és tegnap óta nálunk is megtalálható a GNU Terry Pratchett karakterlánc az oldalak header részében. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Elite: Dangerous
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Elite: Dangerous

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló