Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Sony

Mit lehet tudni a PlayStation 4K/Neóról?

A kiszivárgott dokumentumok alapján egyre több a biztosnak tűnő infó a frissített konzolról.

2016.04.22. 17:24 | szerző: Dino | kategória: Konzol - Sony

Nemrég még csak pletykák érkeztek arról, hogy a Sony egy újabb, erősebb változatot készít a PlayStation 4-ből. Az elmúlt napokban a fejlesztőkhöz került - és onnan annak rendje és módja szerint kiszivárgott - dokumentumok alapján azonban egyre biztosabb, hogy tényleg lesz egy PlayStation 4K/4.5/Neo (a hivatalos név egyelőre nem derült ki, mindenesetre Neo kódnéven hivatkoznak rá legtöbbet). Ráadásul ha minden igaz, még év végéig meg is érkezik a komolyabb hardverrel felszerelt modell. Konkrétan ezek a fő változások várhatóak a vasat tekintve:

  • A fő processzor továbbra is egy nyolcmagos Jaguar lesz, azonban 1,6 GHz helyett 2,1 GHz-en fog futni.
  • A grafikus processzor számítási egységeit megduplázzák (18-ról 36-ra), és 800 MHz helyett 911 MHz-en fog futni az AMD által szállított, továbbfejlesztett GPU.
  • A 8 GB GDDR5 memóriából 512 MB-tal több lesz használható, emellett 176 GB/s-ről 218 GB/s-re nő a sávszélesség.

A hírek szerint az új konzol párhuzamosan lesz elérhető az eddigivel, azaz nem váltja le a Neo a PS4-et. A fejlesztők azonban nem adhatnak ki Neo-exkluzív játékokat: ha elkészül valami, annak mindkét gépen futnia kell, de persze az új konzolon megvan a lehetőség, hogy ezt szebben és gyorsabban tegye (azonban Neo-specifikus funkciókat sem rakhatnak a játékba a fejlesztők). A régi játékok persze kaphatnak patchet, ami a Neo képességeihez igazítja például a grafikát. Emellett az online játékoknál se lehet megosztani a játékosokat, ugyanazokon a szervereken játszhatnak a PS4 és a Neo tulajdonosai is. A Sony előírta a fejlesztőknek azt is, hogy a Neón minimum 1080p-ben kell futniuk a játékoknak, azaz nem trükközhetnek például felskálázott 900p-s grafikával (mint azt például a Star Wars Battlefront teszi). A DualShock 4 változatlan marad, a kontrollert semmilyen tekintetben nem érinti a fejlesztés, a gép külseje viszont várhatóan változni fog a PlayStation 4-hez képest.
Elgondolkodtató, hogy jó-e, hogy egy konzolgeneráción belül ekkora módosítás történik a hardveren mindössze pár év múltán, és hogy vajon mi a célja a Sonynak a Neóval. A pletykák szerint amúgy a nagy konkurens Microsoft is dolgozik hasonló fejlesztésen, igaz, a hírek alapján ott jóval kisebb teljesítménynövekedésre lehet számítani. Mindenesetre kíváncsian várjuk az újabb híreket és információkat mindkét konzolról. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló