Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kultúra

Új sorozatba kezd John Scalzi, jön Az összeomló birodalom

A Vének háborúja írója ezúttal is egy izgalmas, fordulatokkal teli történetet mesél el.

2017.03.13. 17:47 | szerző: GeryG | kategória: Kultúra

John Scalzi a Vének háborúja sorozatával tett szert világhírnévre és kétségtelenül megérdemelten tartják napjaink egyik legjobb sci-fi írójának. A Vének háborúja széria számos köteten át mesélte el az emberiség jövőjének történetét, háborúit más fajokkal és birodalmakkal, technológiai fejlesztéseit és azok katonai jelentőségét. Regényei rendre fordulatokkal gazdagok voltak, de nem mehetünk el Scalzi sajátosan szarkasztikus humora mellett sem, amely az évek során szintén védjegyévé vált.
Scalzi több ízben is ki-kikacsintott más univerzumokba, így születhettek meg a Bezárt elmék és a Vörösingesek regényei, amelyeknek semmi köze nem volt a Vének háborújához. A jövőben pedig egy vadonatúj világot tár majd elénk, ugyanis új sorozaton dolgozik. Ennek első regénye Az összeomló birodalom lesz. Ennek története a távoli jövőben játszódik, amikorra az emberiség megfejtette a csillagközi utazás titkát. Mivel a fizika törvényei kimondják, hogy a fénynél lehetetlen gyorsabban mozogni, ezért más megoldást kellett keresni. Így találtak rá egy dimenziók közti mezőre, az Árra, amelynek segítségével elérhetik a téridő bizonyos pontjait, így számtalan naprendszerbe eljuthattak. Az emberiség ki is áramlott a Földről és generációk alatt szinte teljesen meg is feledkezett egykori otthonáról. Távoli galaxisokban megalapították új birodalmukat, az Egyesülést, amelynek alaptétele, hogy egyetlen emberi előőrs sem maradhat meg a többi nélkül. Ez biztosítékot jelent a csillagközi háború ellen, de egyben az uralkodás záloga is a birodalom vezetősége számára - a rendszer azonban nem hibátlan, és erre néhányan rájönnek. Egy tudós az élete kockáztatásával próbálja tudatni az uralkodóval, hogy a birodalom az összeomlás szélére került. Az egyik kereskedőház sarja ördögi összeesküvés nyomaira bukkan. Az Egyesülés új császárnője pedig veszélyes hazugságokkal és árulással kénytelen megküzdeni, miközben körülötte kitörni készül a forradalom. Míg mindhárman versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék az emberi civilizációt, az ellenfeleiknek egészen más terveik vannak.
Az összeomló birodalom Scalzi többi művéhez hasonlóan az Agave Könyvek jóvoltából jelenhet meg hazánkban is. A premierre sem kell már sokat várni, március 21-én kerül a könyvesboltok polcaira. ■

hozzászólások (4)

Baracklekvár
Baracklekvár 2017.03.13. 20:09
Kicsit szomorú és csalódott vagyok. Mintha elvesztettem volna valamit. Én szerettem a vének univerzumát, akár újra is olvasom még. Épp pár nappal ezelőtt olvastam el egy ebbe sorozatba tartozó könyvet, a Vének történetei-t. S azon belül a Sagan napló nagyon megfogott. Nem oly könnyed és víg, mint a megismert univerzum, hanem nehezebb olvasmány; s oly romantikus, mit nem vártam az írótól eddigiek alapján. Nagyon erős ez a pár oldalnyi Sagan napló. Az univerzum első 3-4 könyvének elolvasása után csak ajánlani tudom ezt a rövid írást.

Lehet adok majd esélyt ennek az új sorozatnak - de bevallom, a Bezárt elméken még mindig nem rágtam át magam; feladtam pártucat oldal után.
GeryG
GeryG 2017.03.13. 21:31
Pedig a Bezárt elmék egy nagyon jó kis konteo-krimi. :) Az eleje picit döcögősebb, de aztán beindul szépen a cselekmény. Tény, ha az ember VH-szerű sztorit és világot vár, akkor lehet, hogy csalódik, mert ez egészen más, de így is hamisítatlan Scalzi. :)

A Vörösingesek meg tipikus VH-sztorinak tűnik elsőre (sokáig azt is hittem, hogy igazából az), aztán a közepétől a végéig akkora fordulatot vesz, amire tuti, hogy nem számít az ember, ezért is az egyik legnagyobb kedvencem.

A Sagan naplója valóban erősebb olvasmány, de tudtommal eredetileg valamikor a sorozat elején írta, csak nálunk jelent meg utólag. :)
Yaho0
Yaho0 2017.03.14. 14:50
Pont most feküdtem neki a Vének Háborúja sorozatnak újra, a 2. részt másodjára olvasom. Először nagyon hamar elolvastam az első részt, aztán a 2. részre már enyhült a lelkesedésem és a végére már el is múlt, de most újra rákaptam az ízére, s azt kell, hogy mondjam: zseniális. Pont annyira könnyed a nyelvezete és a stílusa, hogy a villamoson olvasva ne kelljen 5x átrágnom magamat ugyanazon a mondaton, de nagyon megfog a morális és tudományos fantasztikus mondanivalójával. Ezt is minden bizonnyal el fogom olvasni.
Peace
Peace 2017.03.15. 11:21
Vének történetei nekem is most volt meg 1-2 hónapja, nem dobtam hátast tőle. Igazából az első 2 könyv volt, ami igazán tetszett a sorozatból, a többi már nem adta annyira. Ettől függetlenül kíváncsiságból megvettem ezt is. Nem bántam meg, de nem pont erre számítottam.
ajánlott olvasnivaló