25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Üzleti

Az Electronic Arts is lecsapna a Codemastersre

A Take Two-nál nagyobb ajánlatot tett a Codemasters felvásárlására az amerikai kiadó.

Írta: Dino

Az Electronic Arts is lecsapna a Codemastersre

Egy hónappal ezelőtt jelentkezett be a Take Two a Codemastersnél, hogy 739 millió fontért (kb. 288 milliárd forint) megvásárolnák a manapság elsősorban autós játékairól - többek közt az F1 és Dirt sorozatokról - ismert kiadót. Az ajánlat láttán viszont most egy másik mamutcég is vérszemet kapott, és nagyobb ajánlatot tett a briteknél.

Ez a másik kiadó pedig nem más, mint az Electronic Arts, akik kb. 27 százalékkal kínálnak többet a kiadó-fejlesztőért. Ők 945 millió fontot írtak az ajánlati papírra, azaz kb. 368 milliárd forintot fizetnének a Codemastersért (a Take Two-hoz hasonlóan részben készpénzben, részben részvényekben).

A tőzsdén a hírre reagálva a Codies-részvények közel 20 százalékot nőttek Londonban, 640 pennyt fizetnek jelenleg darabjáért, amely magasabb az EA által kínált részvényenkénti 604 pennynél - pénteken záráskor még csak 534-en állt az árfolyam... Feltételezések szerint a befektetők még magasabb ajánlatra számítanak.

Az Electronic Arts is lecsapna a Codemastersre

Bár a november eleji ajánlatot a Codemasters elvben már elfogadta, egyes részvényesek nemtetszésüket fejezték ki, hogy az akkori árfolyamhoz képest csak minimális plusszal kalkuláló összeget jelentett, amit a 34 éves cégért kínált a Take Two.

Arról lehet vitatkozni, hol lenne jobb kezekben a Codemasters és a birtokában lévő franchise-ok - az biztos, hogy sokat nyerhet az autós szériákkal mind az Electronic Arts, mind a Take Two. Valószínűleg persze a legjobban majd a részvényesek járnak, ha esetleg licit indul a kiadóért...

FRISSÍTÉS [20:39]: Az Electronic Arts sajtóközleményes oldalán már a fentieknél előrehaladottabb állapotú dolgokról olvashatunk, miszerint az EA és a Codemasters vezetősége megállapodott az utóbbi felvásárlásáról, a részvényesek pedig a fenti 604 pennys összeget kapják részvényenként. A felvásárlás várhatóan 2021 első negyedévében befejeződik.

(Illusztrációnak használt fotóink a 2000-es ECTS-en készült a Codemasters standjáról. Épp a magyar fejlesztésű Insane volt az egyik kiemelt játéka akkor a kiadónak.)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!