25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

FIFA Football 2004

Az idei év egyik legjobb sportprogramja, 500 csapat 10000 játékosával.

Írta: JOKER 11 hozzászólás

„2003 novemberében barátságos labdarúgó mérkőzésen Magyarország csapata 2:0 arányban legyőzte Argentína válogatottját!” A hír igaz, annyi apró szépséghibával, hogy ez az esemény az Electronic Arts fociszimulátor sorozatának legújabb részében a FIFA 2004 játékban történt csak meg. Míg a tavalyi részben a magyar válogatott nem is szerepelt, az idei kiadásban ismét választhatjuk az „aranylábú” fiainkat. Ezzel ha nagyon rosszmájú lennék, be is fejezhetném az újítások felsorolását, de azért persze van még ezen kívül más újdonság is a FIFA 2004-ben.

Rögtön az elején egy nagyon ütős intró fogad minket, ami példaértékű lehetne az NHL 2004 készítői számára is, hiszen egy jól sikerült bevezető film már megfelelő alaphangulatot teremt az egész program számára. Ebben nincs is hiány ebben az új részben. Változott a grafika, szebb lett a környezet, részletesebben vannak megrajzolva a játékosok, a stadionok. A játék irányítása is módosult, a szabadrúgások, szögletek, büntetők elvégzése valamivel áttekinthetőbb, és ezáltal valamelyest könnyebben megvalósíthatóbb lett. A passzoknál is jobban szöktethetőek a csapattársaink, így remek helyzeteket alakíthatunk ki az ellenfél kapuja előtt. Hiányoltam viszont a billentyűzet konfigurálásának lehetőségét. Ezt a problémát elvileg egy új patch már orvosolja, ezt azonban a gyakorlatban nem próbáltam ki, így tapasztalatokról nem tudok nyilatkozni. A régi játékosok a megszokott billentyűzet-kiosztással találhatják szembe magukat, igazán jól azonban nem is billentyűzetről lehet irányítani a játékot, hanem célszerű gamepadet használni.

Az előző részekben se volt hiány a rendelkezésünkre álló csapatok számát illetően, de a 2004-ben már szinte számtalan csapat közül lehet választani. 18 nemzeti bajnokság, 500 csapat 10.000 játékosa található meg a játék adatbázisában. Ezen felül a tiszteletet parancsoló számadat mellett még további pozitívum a csapatok menedzselési lehetőségének egész részletes kidolgozása. A taktikáktól kezdve a játékstíluson át a csapatformációkat és az MI-t is beállíthatjuk, sőt egyedi játékosokat is kreálhatunk, ha kedvünk tartja.

Alapvető dolgokban azonban nem sokat változott a FIFA az elődjeihez képest. A szokásos bajnoki, nemzetközi klub és válogatott szintű meccseken mérhetjük össze tudásunkat a gép ellen, vagy akár on-line az interneten keresztül ismerőseink, vagy éppen a világ más táján élő ismeretlenekkel szemben. A gépi ellenfelek erejét ismét több nehézségi szintre állíthatjuk be, de ez sem változott igazán a régi változatokhoz képest. Maradt a menedzseri hajlamokkal és képességekkel bíró játékosok számára a játékosvásárlás, egy csapat pénzügyi irányításának megvalósításának lehetősége is.

Akik ismerték, játszottak az előző évi verzióval, azoknak nem sok újdonságot hoz az idei rész. Akik most találkoznak vele először, azoknak lenyűgöző élményben lehet részük, ha kipróbálják a FIFA 2004-et. Ezelőtt 1 hónappal még azt mondtam volna, amit évek óta mindig elmondhatok, hogy ez a játék a jelenlegi legjobb fociszimulátor. Azonban nemrég megjelent egy vetélytárs, amely úgy tűnik, hogy véget vetett a FIFA évek óta tartó egyeduralmának. Hogy melyik ez a program? A legközelebbi cikkemből erre is fény fog derülni. Addig is elmondható az, hogy az EA legújabb játéka az idei év egyik legjobb sportszimulátor programja.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
9
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
9

HOZZÁSZÓLÁSOK

sz
sz [1]
FIFA 2004-t nem játszottam, a Classic kiadásban nem tudok válogatott meccset játszani, kizárólag barátságos meccset, és hiányzik a "Custom Tournament" lehetőség - szerintem, vagy csak én nem találtam.
kb
kb [46]
Hogy lehet elmenteni a visszajátszást???X-(
bessula
bessula [31]
Kedves PC Dome,a FIFA Football 2005-ről miért nincs semmi ismertető?
Dino
Dino [5963]
6500: A Classic kiadás mellé valószínűleg nincs kézikönyv, és a dobozán lévő design más, cserébe pedig olcsóbb. Ennyi.
kb
kb [46]
Szerintem semmi, de nem biztos.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (11 db)