Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech kiegészítők PlayStation 3-hoz

Billentyűzetek, headsetek és kormányok a konzolhoz.

2009.03.16. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Gamepadek és kormányok – elsőre ez juthat eszébe az egyszeri játékosnak, mint egy játékkonzolhoz kapcsolható kiegészítők. Azonban amióta a konzolok új generációjának tervezésekor fontos szerepet kapott, hogy egyfajta komplett szórakoztató-központ szerepét töltsék be az új gépek, ennél jóval több hasznos kiegészítő jelent meg a PlayStation 3-hoz, Wiihez és Xbox 360-hoz. Gondoljunk csak a speciális kvízjáték-vezérlőkre (Buzz! a Sony gépei esetén), a SingStar és Lips játékok mikrofonjaira, vagy a PS3 Blu-ray távirányítójára. Néhány további eszköz fordult meg nálunk az elmúlt hetek-hónapok során, ezekről ejtünk most pár szót cikkünkben.

Logitech kiegészítők PlayStation 3-hoz

Nézzük hát, mit lehet még tenni konzolunkkal. Például akár netezhetünk is, sőt, on-line kommunikációra is használhatjuk azt. A gamepad ellenben nem arról híres, hogy gyorsan és kényelmesen lehetne vele gépelni, így milyen jól jöhet néha egy billentyűzet! A PS3-hoz pedig gyakorlatilag bármilyen USB-s vagy Bluetooth billentyűzetet pillanatok alatt hozzáköthetünk. Aki nem sokat gépel, és egy kis helyen elférő, designos megoldást keres, az választhatja például a korábban már bemutatott diNovo Minit, aki viszont inkább a hagyományos méretű gombokat szereti, annak megfelelő lehet a Cordless MediaBoard vagy a Cordless MediaBoard Pro. Az előbbi saját adó-vevővel érkezik, míg a Pro változat Bluetooth kapcsolattal kommunikál a PS3-mal. Ebben a két billentyűzetben teljes QWERTY kiosztást találunk, az egyetlen különbség a hagyományos klaviatúrákkal szemben, hogy nincs rajtuk numerikus rész, a helyén egy touchpad és két gomb kapott helyet a kurzor irányításához.

A konzolhoz kapcsolható billentyűzetek másik előnye még egyes FPS játékok esetén aknázható ki: egy egeret is a PS3-ra kötve már semmi se akadályozhatja meg a PC-n felnőtt játékost abban, hogy WASD+egér kombóval ossza a fejlövéseket konzolján is. Már ha az adott játék is támogatja ezt a lehetőséget – ilyen például az Unreal Tournament III, melynek fejlesztői felismerték, hogy hasznos dolog ezen funkció támogatása. Sajnos egyelőre még nem ez az általánosan elterjedt módszer, talán azért, mert így a játék hálózati részénél is külön oda kell figyelni, hogy ha valaki gamepaddel nem akar billentyűzet+egérrel játszó ellenfelekkel szembeszállni, akkor lehetősége legyen őket kiszűrni.

Logitech kiegészítők PlayStation 3-hoz

Szintén a kommunikáció elősegítésére kapcsolhatunk headsetet is a PS3-hoz. Egy-egy csapatjáték vagy például a Tom Clancy's EndWar során lehet hasznos egy ilyen. Az utóbbiban szinte elengedhetetlennek is nevezhetjük, hiszen a konzolra tervezett RTS irányításában igen nagy szerepet kap a beszéddel történő parancsadás. Egy USB-s és egy Bluetooth headset található jelenleg PS3-hoz a Logitech kínálatában, a Vantage USB Headset és a Cordless Vantage Headset. A konfigurálás itt is rövid idő, a Bluetooth változat esetében párosítani kell a headsetet a PS3-hoz, aztán a konfigurációs menüben beállítani, hogy annak mikrofonját szeretnénk használni, és már futtathatjuk is a játékot.

Azért a végére ne hagyjuk ki említés szintjén a kormányokat se. Nemrég mutattuk be a Driving Force GT-t, melyet elsődlegesen a GT 5 Prologue-hoz terveztek, ennek megfelelően ebben a játékban még az autó egyes paramétereit verseny közben is állíthatjuk a kormányról. De emellett a Logitech jelenlegi csúcsmodellje, a G25 is használható a PS3-hoz.

Logitech kiegészítők PlayStation 3-hoz

Mint cikkünkből látható, a Logitech nem állt meg a PC-s perifériák mellett, és a konzollal rendelkező játékosokra is gondolt termékpalettája bővítése során. Így aki megszokta, hogy PC-jét is ilyen eszközökkel vezérli, PlayStation 3-ához is választhat a hasonlóan jó minőségű termékek közül. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló