Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)

Harmadízben is visszatértek a mókásan őrült, üvöltöző nyulak.

2009.04.21. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Míg a Wii megjelenését nem sokkal követő első Rayman Raving Rabbids játék mindamellett, hogy egy zseniális és szórakoztató játék volt, leginkább egy techdemónak volt tekinthető, hiszen a Ubisoft fejlesztői akkor még csak kísérleteztek az új konzol újszerű irányítási módszereivel. Az egy évvel később érkező folytatásban már mesterfokon használták ki a Wii Remote és Nunchuk kontrollerek nyújtotta lehetőségeket, és egy remek partyjátékot adtak a Wii felhasználók számára. Nemrég pedig megérkezett a harmadik epizód is, megőrizve mindazt, ami eddig jó volt, kiegészítve egy-két további újítással.

Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)

A címadó főhős a harmadik részre gyakorlatilag szinte teljesen a háttérbe szorul, a régi platformjátékokból sokak kedvencévé vált Rayman most már csak a kerettörténet szereplőjeként van jelen. A buta nyulakból viszont természetesen most sincs hiány, ordítanak mindenfelé, ahol csak szemünk elé kerülnek. A játék sztorija szerint a nyuszik ezúttal elfoglaltak egy tévéstúdiót, ahol mindenbe belepiszkáltak, amibe lehetett, így az ő szájízüknek megfelelő műsorok mennek reggeltől estig. (Ezzel jól felidegesítve az átvezető jelenetekben szereplő Raymant.) A játék során mintegy műsorszerkesztőként kell ténykednünk, és a nap egyes műsorsávjaihoz mi választhatunk mindig a felkínált 5-6 lehetőség közül, így haladva előre a hét napjain, végigjátszva a több mint ötven mini-játékot.

A játékok választéka kicsit felemásra sikerült. Egyfelől színesnek nevezhető, mert megfelelően sokfélét találunk köztük, másrészt viszont nagyon sok az ismétlődés is. Közülük ugyanis legalább 4-5 típus van, melyek akár 6-8 környezetben vagy pályán is visszaköszönhetnek. Ez pedig azért ahhoz képest, hogy összesen kb. félszáz mini-játék van, elég jelentősen csökkenti a változatosságot. Természetesen nem maradtak ki a zenei ritmusjátékok, melyek most még nagyobb pontosságot igényelnek – még a két nehézségi fokozat közül a könnyebbet választva is. A számok hangzásilag viszont jóval közelebb állnak az eredetijükhöz, mint az eddigi részekben. Stílust tekintve pedig van minden, Queentől (Another One Bites the Dust) Britney Spearsig (Toxic). A lövöldözős részek is visszatértek a játékba, ezúttal annak szerves részeként, ráadásul egész ötletesen: filmforgatások adják a helyszínt, ahol az oda nem illő – sokszor a díszletet vagy a felszerelést is magukkal cipelő – nyulakat kell lelőni. Többszemélyes játék esetén ráadásul a második találatért is kapunk pontot, így adva több esélyt mindenkinek. Újdonságként megjelent egy táncikálós rész is, mely jól megmozgatja az ellustult játékosokat, akiknek a képernyőn jelzett mozdulatokat kell elvégezniük a két kontrollerrel a kézben. Szintén új a lottósorsolás témáját feldolgozó, Super Mario-szerű 2D platformjáték, melyben egyszerre pattoghatunk a golyóba zárt nyulakkal, begyűjtve a szétszórt bogyókat. Szintén újdonság az ugyancsak többször is visszatérő aratógép-verseny, melyben ellenfeleinket ki is üthetjük. Néha egy-egy játék közben a sarokban felvillan egy reklám embléma. Ilyenkor a kontrolleren az 1-es gombot megnyomva külön játék indul, melyben kb. ugyanaz a dolgunk: a jelzés felvillanásakor csapnunk kell egyet a vezérlővel, vagy rángatni. Ha időben tettük ezt (többjátékos módban elsőként), akkor valamilyen bónusz jár, mellyel a többiekkel szemben előnyre tehetünk szert.

Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)

A TV Party első bemutatójakor a fejlesztők érdekes kijelentést tettek: azt mondták, ez az első játék, melyet fenékkel is lehet irányítani. És valóban, az új RRR epizód már a Wii Balance Boardot is kezeli, melynek több kis játékban is használt vehetjük. Elsődlegesen ez a szánkózós részeknél jön elő. Szerencsére gondoltak azokra is a tervezésnél, akik nem vettek maguknak Wii Fit csomagot, így a Balance Board használata kiváltható a két kontrollerrel is.

A többszemélyes játékot takaró party módban ezúttal végre megadhatjuk nevünket, sőt emblémát is választhatunk, azonban sajnálatos módon kimaradt a testre szabható karakter összeállítása. Pontozási módok között most is többféle van, mi leginkább a második helyezettnek nulla pontot adó variánst kedveltük meg, hiszen egészen másfajta versengés alakult ki vele. A többszemélyes játék elkezdésekor ráadásul most kétféle módon választhatjuk meg az időtartamot: egyrészt választhatunk fix számú mini-játékot, másrészt megadhatjuk, hogy például nagyjából 20 percet szeretnénk játszani, és akkor ennek megfelelően állítja le a versenyt a program. Amúgy ahogyan az egyszemélyes módban, itt is mindig mi választhatjuk ki a felkínált 6-8 lehetőség közül, hogy mi legyen a következő mini-játék – jellemzően az a játékos, aki az előző kört megnyerte. Negatívumnak hozható fel, hogy csak azok a játékok érhetőek el többszemélyes játékban, melyet az egyszemélyes sztori mód során már unlockoltunk. Illetve szintén nem szerencsés döntés, hogy a játék végén egy szerencsekerék akár az első helyezettből is utolsót csinálhat, minden ok nélkül.

Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)

A soron következő játék kiválasztásakor mindig jelzi a program, hogy azt egyszerre avagy felváltva, egymás után lehet játszani. Szerencsére az utóbbiak kisebbségben vannak, de sok esetben még a váltott játékból se marad ki a társaság többi része: például szánkózás vagy kombájnverseny közben bizonyos időpontokban szabotázs lehetőség adódik, ilyenkor hógolyót vagy sarat "dobálhatunk" a képernyőre, jócskán megnehezítve társunk feladatát, hiszen sikeres esetben a képernyő jelentős részét kitakarhatjuk előle. Többször találkozhatunk az űrbeli száguldással is a játék során, melyben szintén szerepet kap a szabotázs-lehetőség.

Bár igazán forradalmi dolgot már nem tudtak felmutatni a Ubisoft tervezői a Rayman Raving Rabbids sorozat harmadik epizódjában, az újításoknak köszönhetően ismét egy kellemes, hosszú távon szórakoztató partyjátékot kaptunk. Persze erre is igaz, hogy csak 3-4-en érdemes nekiállni játszani vele, egyedül sokszor inkább idegesítővé és akár unalmassá is válhat. ■

Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)
Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)
Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Rayman Raving Rabbids TV Party (Wii)

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló