Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

APC SurgeArrest Essential túlfeszültségvédő

Az APC legkisebb túlfeszültség-védelmi eszköze járt nálunk kipróbálásra.

2010.07.12. 20:15 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Viharos időjáráskor újra meg újra előjön a téma, hogy mennyire szükséges védeni elektromos berendezéseinket a villámcsapás okozta esetleges károktól. Legtöbbször persze már a baj bekövetkezése után jut eszünkbe, hogy mégiscsak jó lett volna korábban lépni (az egy-két héttel ezelőtti viharok például egyik hírszerkesztőnk gépében amortizáltak le alkatrészeket), miközben mindössze párezer forintért gondoskodhatunk a védelemről. Lehet ez akár egy egyszerű túlfeszültségvédő vagy akár egy szünetmentes tápegység is, amely egyúttal az áramkimaradástól is véd. Megnéztük az egyik legolcsóbb megoldást, az APC egycsatlakozós SurgeArrest Essential termékét.

APC SurgeArrest Essential túlfeszültségvédő
APC SurgeArrest Essential

A nagyjából ökölnyi méretű eszközt közvetlenül, hosszabbító kábel nélkül illeszkedik a konnektorba, és egyetlen földelt csatlakozót találunk rajta, valamint egy LED-et, amely jelzi, hogy aktív a túlfeszültség elleni védelem. Az Essential kisebb változata mindössze ennyi, az eggyel komolyabb típuson két telefoncsatlakozót is találunk, így a bejövő telefonvonalat is védhetjük, ehhez egy kábelt is mellékelnek pluszban.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon ez a legolcsóbb, 3000 forint alatti megoldás is elég-e, vagy érdemesebb a pár ezressel drágább változatokon elgondolkodni, ha védeni akarjuk elektromos berendezéseinket. Szarka Attila, az APC by Schneider Electric vezető rendszermérnöke segített felmerült kérdéseink megválaszolásában.
Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e különbség abban, ha egy komolyabb, elosztós-hosszabbítós túlfeszültségvédőt veszünk, vagy erre az Essential típusra kötünk rá egy hagyományos elosztót. Kiderült, hogy van. "A villám esetén a túlfeszültség a villám másodlagos hatása – a villám vezetékre ható elektromágneses tér – miatt alakul ki." – kezdett a magyarázatba Attila. "A berendezések védelme szempontjából fontos, hogy a védelem és a védett készülék között minél kisebb vezetékszakasz maradjon, azaz a védelem minél közelebb legyen a védett berendezéshez. Ha a védelem és a berendezések között még egy hosszabbító van, az közeli villám esetén csökkentheti a védelem szintjét. Ha ez a hosszabbító nagyon rövid kábellel csatlakozik, akkor ez elhanyagolható."

APC SurgeArrest Essential túlfeszültségvédő
APC SurgeArrest Performance

Kissé a technikai paraméterekbe is beleástuk magunkat. Mint Attila elmondta, a védendő berendezések számát azok terhelése, valamint az elosztó/védő terhelhetősége határozza meg (eltekintve most a gyengeáramú védelemtől, azaz a telefon- vagy koax kábelek védelmétől). Az Essential védelmi képességeit 960/1060 Joule energia és 13 kA csúcsáram jelzi, ezzel szemben a legnagyobb, Performance megnevezésű termékek esetében ezek az adatok 2525/3400 Joule és 30/40 kA. "Ezek azt jelzik, hogy sokkal nagyobb energiájú impulzust illetve feszültségemelkedést képesek meghibásodás nélkül levezetni." – tudtuk meg a rendszermérnöktől. "A feltüntetett technikai paraméterek tehát nem a védhető berendezések számát, hanem a védelmi képességek határozzák meg. Egy szemléletesebb példával élve: a csatlakozások száma és terhelhetősége ahhoz hasonló, hogy egy golyóálló panel milyen nagy, tehát mennyi ember fér be mögé. A védelmi szint, tehát a védelmi képesség pedig ahhoz hasonló, hogy ez a golyóálló panel milyen vastag/erős, milyen nagy fegyver golyóit képes megállítani."

A túlfeszültségvédő választása során tehát alapvetően elég lehet két paraméterre figyelni: minél nagyobb a feltüntetett kA és J érték, annál jobb a túlfeszültségvédő védelmi szintje. "Drága berendezésekhez érdemes a drágább, komolyabb változatokat választani, de azokhoz az olcsóbb eszközökhöz, amelyeket ugyan védeni szeretnénk, de nem esünk kétségbe, ha mégis tönkremennek, már elegendő lehet egy Essential típus is." – összegezte Szarka Attila. Ugyanakkor ha van túlfeszültségvédőnk, ahhoz a gyártótól és típustól függően biztosítás is jár, tehát ha az erre kötött eszköz tönkremenne például egy közeli villámcsapás során, akkor bizonyos összeghatárig kárigényt nyújthatunk be. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló