25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

APC SurgeArrest Essential túlfeszültségvédő

Az APC legkisebb túlfeszültség-védelmi eszköze járt nálunk kipróbálásra.

Írta: Dino

Viharos időjáráskor újra meg újra előjön a téma, hogy mennyire szükséges védeni elektromos berendezéseinket a villámcsapás okozta esetleges károktól. Legtöbbször persze már a baj bekövetkezése után jut eszünkbe, hogy mégiscsak jó lett volna korábban lépni (az egy-két héttel ezelőtti viharok például egyik hírszerkesztőnk gépében amortizáltak le alkatrészeket), miközben mindössze párezer forintért gondoskodhatunk a védelemről. Lehet ez akár egy egyszerű túlfeszültségvédő vagy akár egy szünetmentes tápegység is, amely egyúttal az áramkimaradástól is véd. Megnéztük az egyik legolcsóbb megoldást, az APC egycsatlakozós SurgeArrest Essential termékét.

A nagyjából ökölnyi méretű eszközt közvetlenül, hosszabbító kábel nélkül illeszkedik a konnektorba, és egyetlen földelt csatlakozót találunk rajta, valamint egy LED-et, amely jelzi, hogy aktív a túlfeszültség elleni védelem. Az Essential kisebb változata mindössze ennyi, az eggyel komolyabb típuson két telefoncsatlakozót is találunk, így a bejövő telefonvonalat is védhetjük, ehhez egy kábelt is mellékelnek pluszban.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon ez a legolcsóbb, 3000 forint alatti megoldás is elég-e, vagy érdemesebb a pár ezressel drágább változatokon elgondolkodni, ha védeni akarjuk elektromos berendezéseinket. Szarka Attila, az APC by Schneider Electric vezető rendszermérnöke segített felmerült kérdéseink megválaszolásában.
Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e különbség abban, ha egy komolyabb, elosztós-hosszabbítós túlfeszültségvédőt veszünk, vagy erre az Essential típusra kötünk rá egy hagyományos elosztót. Kiderült, hogy van. "A villám esetén a túlfeszültség a villám másodlagos hatása – a villám vezetékre ható elektromágneses tér – miatt alakul ki." – kezdett a magyarázatba Attila. "A berendezések védelme szempontjából fontos, hogy a védelem és a védett készülék között minél kisebb vezetékszakasz maradjon, azaz a védelem minél közelebb legyen a védett berendezéshez. Ha a védelem és a berendezések között még egy hosszabbító van, az közeli villám esetén csökkentheti a védelem szintjét. Ha ez a hosszabbító nagyon rövid kábellel csatlakozik, akkor ez elhanyagolható."

Kissé a technikai paraméterekbe is beleástuk magunkat. Mint Attila elmondta, a védendő berendezések számát azok terhelése, valamint az elosztó/védő terhelhetősége határozza meg (eltekintve most a gyengeáramú védelemtől, azaz a telefon- vagy koax kábelek védelmétől). Az Essential védelmi képességeit 960/1060 Joule energia és 13 kA csúcsáram jelzi, ezzel szemben a legnagyobb, Performance megnevezésű termékek esetében ezek az adatok 2525/3400 Joule és 30/40 kA. "Ezek azt jelzik, hogy sokkal nagyobb energiájú impulzust illetve feszültségemelkedést képesek meghibásodás nélkül levezetni." – tudtuk meg a rendszermérnöktől. "A feltüntetett technikai paraméterek tehát nem a védhető berendezések számát, hanem a védelmi képességek határozzák meg. Egy szemléletesebb példával élve: a csatlakozások száma és terhelhetősége ahhoz hasonló, hogy egy golyóálló panel milyen nagy, tehát mennyi ember fér be mögé. A védelmi szint, tehát a védelmi képesség pedig ahhoz hasonló, hogy ez a golyóálló panel milyen vastag/erős, milyen nagy fegyver golyóit képes megállítani."

A túlfeszültségvédő választása során tehát alapvetően elég lehet két paraméterre figyelni: minél nagyobb a feltüntetett kA és J érték, annál jobb a túlfeszültségvédő védelmi szintje. "Drága berendezésekhez érdemes a drágább, komolyabb változatokat választani, de azokhoz az olcsóbb eszközökhöz, amelyeket ugyan védeni szeretnénk, de nem esünk kétségbe, ha mégis tönkremennek, már elegendő lehet egy Essential típus is." – összegezte Szarka Attila. Ugyanakkor ha van túlfeszültségvédőnk, ahhoz a gyártótól és típustól függően biztosítás is jár, tehát ha az erre kötött eszköz tönkremenne például egy közeli villámcsapás során, akkor bizonyos összeghatárig kárigényt nyújthatunk be.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • APC SurgeArrest Essential
  • APC SurgeArrest Performance
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!