Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Dell XPS ultrabookok érkeznek

13, 14 és 15 hüvelykes kijelzővel jönnek az új notebookok.

2012.06.26. 11:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Dell igen szépen erősíti hazai pozícióját: mint a múlt heti sajtótájékoztatójukon megtudtuk, a tavalyi évben a notebookok eladásában első helyen végzett 20%-os piaci részesedéssel (ez konkrétan 86479 darab eladott noteszgépet jelent az IDC adatai alapján), de az idei első negyedévben is minimális hátránnyal került csak a második helyre az ASUS mögé (18554 darab eladott notebook). Asztali gépek terén tavaly 18%-ot (és ezzel második helyet) sikerült elérniük, amely az idei első negyedévben 15%-ra esett vissza. A sajtó számára tartott bemutatón az előbbi termékkategóriából prezentálták az aktuális termékeket.

Dell XPS ultrabookok érkeznek

A rendezvény keretében foghattuk először kézbe az XPS névvel ellátott új ultrabookok 13 colos változatát. Az Intel által bevezetett gépkategória új jövevénye egy igen könnyű, mindössze 1,4 kg tömegű, alumínium borítású noteszgép, csodaszép designnal, Gorilla Glass borítású kijelzővel. Intel Core i5/i7 processzorral rendelhető, 4 GB memóriát kapott és 128 vagy 256 GB-os SSD meghajtó található benne. Azt is megtudhattuk róla, hogy alvó üzemmódban akár két hétre is nyugodtan otthagyhatjuk a gépet, a kijelzőt felnyitva másodpercek alatt újra használatra kész állapotban találjuk az ultrabookot.

Dell XPS ultrabookok érkeznek

A prezentációk után röviden elbeszélgettem Stefan Kaltenbergerrel, a közép- és kelet-európai régióért felelős marketingigazgatóval. A színfalak mögött az elsők között láthattam az XPS család másik két új modelljét, a 14 és 15 hüvelykes kijelzővel felszerelt változatokat. Ezek nehezebbek már a 13-as típusnál (2 ill. 2,6 kg), de a vékony design és a letisztult megjelenés (amely tekintetében még arra is figyeltek a tervezők, hogy a gép sima, amúgy gumis bevonatot kapott alját se ragasztgatták agyon matricákkal) mellett ez nem volt feltűnő. A 15-ös változat kicsit nagyobbnak tűnt mondjuk, mint amit a kijelző látszólag indokolt, de mint megtudtam, abba hardver téren is jóval több került, mint a legkisebb testvérbe: az Intel Core i7 processzor mellett 2 GB saját memóriával felszerelt NVIDIA videokártya biztosít nagy multimédiás teljesítményt. Stefan elmondta, hogy bár a játékok többsége – ha nem is feltétlenül maximális felbontásban – szépen fut ezen a gépen, ők igazából multimédia gépnek ajánlják ezt a modellt, a gamereknek ott az Alienware márka.
A mobiltelefonok kijelzőjéről ismert Gorilla Glass karcolásálló üveg kapcsán kérdeztem meg, hogy vajon várható-e érintőképernyős notebook is az XPS kínálatban (két héttel ezelőtt az Intel tett ilyenről említést például az új processzorgenerációjukra alapozó ultrabookok bemutatásakor). Konkrétumot még nem tudott Stefan mondani, de várhatóan lesz ilyen gépük, hiszen ahogy ő is mondta, a Gorilla Glass egyértelműen a fogdosásra van kitalálva. Azonban úgy vélik, a Windows 7 nem támogatja megfelelően az érintőképernyős használatot (például kicsik az ikonok), így megvárják a Windows 8 október-novemberre prognosztizált megjelenését, és inkább ahhoz terveznek majd ilyen modellt.

Dell XPS ultrabookok érkeznek

Természetesen a gamereknek szánt Alienware termékek is szóba kerültek a beszélgetés során. (Az M14x gamer noteszgépet év elején mutattuk be oldalunkon.) A notebookokat elkezdték az új, harmadik generációs, Ivy Bridge-es Intel processzorokkal felszerelni, emellett az asztali gépek kínálatát is folyamatosan frissítik. Egyúttal szeretnének ezekkel a gépekkel a nappalikba is betörni, a játékkonzolok helyére (vagy legalábbis melléjük). A válság hatására sajnos visszaesett ezen piaci szegmens vásárlóinak száma, nem nevezhető óriásinak az eladott mennyiség, de a Dellnél türelmesek, bíznak benne, hogy 1-2 éven belül vége lesz ennek a helyzetnek, és addig is őrzik pozíciójukat a folyamatosan frissülő Alienware gépekkel. LAN partykon például biztosan lehet ilyenekkel találkozni, Counter-Strike csapatok közül is van, akik ilyeneket használnak. A hazai piacról Stefan kiemelte, hogy az itteni felhasználók számítógép vásárlásánál nagyon jól tudják, mit akarnak, ami az ő szempontjukból jó, hiszen jobb eséllyel választanak márkás gépet.
A kiállított notebookok között amúgy ott volt a 18,4"-es Alienware modell is, az M18x. Egy igazi szörnyeteg ez, óriási kijelzővel, nagy tömeggel, cserébe óriási teljesítménnyel: 2,2 GHz-es Intel Core i7 processzor, 16 GB RAM, 1 TB winchester, 2 GB-os GeForce GTX 660M videokártya. És ez csak egy a sokféle konfigurációs lehetőség közül, ugyanis választható bele 3920XM processzor, amelyet akár 4,1 GHz-re túlpörgethetünk, 32 GB memória, valamint SLI-s GeForce vagy CrossFireX-es Radeon duál videovezérlő is, csak győzzük pénztárcánkkal. ■

Fotók: Morpho Communications

Dell XPS ultrabookok érkeznekDell XPS ultrabookok érkeznekDell XPS ultrabookok érkeznekDell XPS ultrabookok érkeznekDell XPS ultrabookok érkeznekDell XPS ultrabookok érkeznek

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló