Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Jön az ultrabookok második generációja

Érkeznek a Sandy Bridge alapú vékony noteszgépek.

2012.07.09. 11:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az Intel tavaly definiálta a gyártók számára az ultrabook gépek kategóriáját. Ezeket a vékony és könnyű notebookokat elsősorban a hordozhatóságra tervezték, de ugyanakkor a netbookoktól eltérően teljesítmény terén is igyekeznek minél többet kihozni belőle. Talán mondhatjuk azt is, hogy leginkább az Apple 2008-ban megjelent MacBook Air szériájának versenytársaként jelentek meg a piacon ezek a termékek.

Jön az ultrabookok második generációja

Az első ultrabook-generáció tagjai a Sandy Bridge architektúrájú Intel Core processzoraira épülnek. Feltétel, hogy 13,3" vagy kisebb kijelző esetén maximum 18 mm-es lehet a vastagságuk (14 coltól kezdve max. 21 mm), az akkumulátornak legalább 5 óra üzemidőt kell biztosítania, hibernált állapotból pedig 7 másodperc alatt üzemképessé kell válniuk. A kategóriába a nagyobb gyártók mind megjelentek gépeikkel, így például az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo, az LG, a Samsung és a Toshiba egyaránt kiadott notebookokat, amelyek megfeleltek az Intel előírásainak. Ezt követően pedig egy évet se kellett várni, hogy megérkezzen a második generáció.

Természetesen az újabb specifikáció már a legújabb, harmadik generációs Intel processzorok alkalmazását írja elő (Ivy Bridge), emellett már a háttértárolóra és a portokra is megjelentek elvárások. Így a merevlemez (vagy SSD) legalább 80 MB/sec átviteli sebességre kell, hogy képes legyen, és legalább 16 GB-nyit kell beszerelni a gépekbe. Emellett bekerült a feltételek közé, hogy USB 3.0 vagy Thunderbolt portnak is kell az új ultrabookokon lenniük, valamint a tabletté alakítható noteszgépek esetén 23 mm-ben jelölték meg a maximális vastagságot. (Előírás még amúgy a gyártók számára szoftver/firmware terén az Intel Management Engine-jének, valamint lopás elleni és személyazonosság-ellenőrző technológiájának alkalmazása.) És bár az új gépekre is csak 5 órás akkus üzemidőt írnak elő, a legtöbb gyártó bejelentésében legalább 7-8 óra szerepel már.

Jön az ultrabookok második generációja

A gyártók pedig most is egymás után jelentik be új szériás ultrabookjaikat. Írtunk például a Dell XPS gépeiről, amelyekből a 13 colos modell mellett 14 és 15 hüvelykes kijelzőjű változat is lesz, de a Sony és az ASUS ugyancsak bejelentették már ultrabookjaikat. Mint az Intel prezentációjából kiderült, a második generációban már egyre többet kísérleteznek a gyártók az újszerű formákkal is: lesznek kijelzőjük kihajtásával tabletté alakítható gépek, érintőképernyős modellek, vagy akár levehető képernyőjű ultrabookok is. A Dell marketinges munkatársával röviden el is beszélgettünk nemrég erről a kérdésről. Stefan Kaltenberger azon az állásponton volt, hogy mivel a Windows 7 még nem igazán támogatja megfelelően az érintőképernyős használatot, ők egyelőre a hagyományos modellekkel jelennek a piacon. Ő a Windows 8-tól várja, hogy a touchscreenes vezérlés kényelmesen működő legyen egy ilyen gépen. Az viszont mindenképpen előremutató, hogy már most Gorilla Glass védőborításúak a Dell XPS ultrabookjainak kijelzői, hiszen "ezeket egyértelműen fogdosásra találták ki".

A második félév tehát többek közt a második generációs ultrabookokról fog szólni, legalábbis ami az Intelt érinti a hordozható gépek piacán. De a fejlődés természetesen nem áll meg: Haswell kódnéven tervezik az új, szintén 22 nm-es technológiával készülő újabb Intel processzorokat, amelyek várhatóan jövő évtől lesznek a következő ultrabook-generációk alapjai, az alacsony készenléti fogyasztásnak köszönhetően még hosszabb készenléti időt biztosítva. ■

Jön az ultrabookok második generációja

hozzászólások (1)

Edike 12
Edike 12 2012.07.23. 15:49
A táblagép már korábban kiadott egy androidos táblaszámítógépet, de az ide CES alkalmával az okostelefon piacra is belép. Kiterjesztve a cég tapasztalatát a kijelzőkre, a ViewPad 4-el kiadják az első olyan androidos telefonjukat, melyet szinte egy tablet ereje hajt. Az Android 2.2 OS-sel futó készülék 4,1 hüvelykes érintésérzékeny kapacitív kijelzővel rendelkezik, melynek 800 x 480 pixeles a felbontása. Az eszköz akadozás nélküli működéséért a Qualcomm MSM 8255 1 GHz processzora és az 512 MB-os memóriája felel. Az 5 megapixeles autofókuszos kamerával akár 720p felbontású videókat is készíthetünk, amit a HDMI kimeneten keresztül az arra alkalmas televíziónkon vagy monitorunkon megtekinthetünk. Természetesen a készüléknek egyik szabványos Wi-Fi hálózat sem jelenthet gondot, legyen az akár b, g vagy n típusú, továbbá a Bluetooth 2.1-es szabvány segítségével egyszerűen teremthetünk vezetéknélküli kapcsolatot a többi eszközünkkel. A pontos árról még nincs információnk, de az év közepétől több szolgáltatónál is elérhetjük majd a ViewPad 4-et.
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.