25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

PlayDome – 14 év után új néven a PC Dome magazin!

Szorgos munkánk eredményeként megújult magazinunk.

Írta: Dino 71 hozzászólás

Valamivel több mint 14 évvel ezelőtt, 1998. július 21-én került fel a világhálóra a PC Dome magazin első híre. Ősszel már napi párszázan nézték oldalunkat, amely fokozatosan nőtt az egyik legolvasottabb hazai gamer lappá. Az indulás óta eltelt időben számos megújításon esett át a lap, a legutóbbi jelentősebb változás 2007-ben volt (azóta főként a designon újítottunk kicsit egy-egy skinnel), viszont már 2008-ban elkezdtük tervezni, hogy milyen legyen a magazin következő verziója. Ez a tervezési folyamat elhúzódott, az évek során pedig arra jutottunk, hogy ha már változás, akkor az legyen jelentős. Így aztán nemcsak struktúrát és designt újítottunk most, hanem – ahogy az valószínűleg már feltűnt – a magazin nevét is lecseréltük, mostantól PlayDome néven olvashatjátok kedvenc online lapotokat.

A PC Dome magazin 1998-ban
A PC Dome magazin 1998-ban

A névváltás mögött igen egyszerű ok áll. Az utóbbi időben a játékpiac folyamatosan tolódott el konzol irányba, ennek megfelelően mi is igyekeztünk egyre több konzolos játékról írni, természetesen figyelembe véve, hogy olvasóink nagy része még elsődlegesen PC-vel játszik. Emellett már az indulást követő években meginduló tartalmi bővítés (DVD-k, filmek, kütyük, fesztiválbeszámolók és sok minden más) is indokolta, hogy a névben szereplő PC előtagtól megváljunk. (Pár éve egy németországi kiállításon például nyomatékosan figyelmeztettek, hogy a játék, amelynek bemutatójára jelentkeztem, csak PS3-ra és X360-ra érkezik, biztos, hogy meg szeretném nézni? :-) ). Mivel sokaktól hallottuk, hogy már eddig is csak "Dome" néven hivatkoztak a magazinra, egyértelmű volt, hogy ezt a szót meg kell tartani, hozzánk nőtt 14 év alatt, így kerestünk elé újabb előtagot, amely jól illeszkedik hozzá, és jobban lefedi a lap tartalmát. Bízunk benne, hogy a PlayDome név Nektek is tetszik, és hamar megszokjátok az új címet (természetesen az eddigi domaint is átirányítottuk ide).

Eleinte minden igyekezetünkkel azon voltunk, hogy csak akkor induljunk el, ha minden úgy működik, ahogy azt elképzeltük, de be kellett látnunk, hogy ha belátható időn belül indulni szeretnénk, nem tudjuk végleges állapotában indítani a PlayDome-ot. De mivel amúgy is szerettük volna még megmaradt ötleteinkkel később kiegészíteni az oldalt, úgy döntöttünk, mostani állapotában már indulásra kész a magazin, ezért egyfajta béta verzióként érhető el mostantól az oldal. Az eddigi funkciók jelentős részét sikerült már áthoznunk, ami pedig még hiányzik, azt pár héten belül pótoljuk. A site motorjának nagy részét nulláról írtuk újra, csak két nagyobb modul maradt meg egyelőre eredeti állapotában, a fórum és a blog, de természetesen ezeket is illesztettük az új struktúrához. A leginkább látványos változások az oldal struktúráját és designját érintik. Éveken keresztül tanulmányoztuk a legnagyobb nemzetközi site-okat, és ha valami jó ötlettel találkoztunk, feljegyeztük az ötletlistára. Ezekből gyúrtuk össze a mostanra kialakult megjelenést, amelyet állandó grafikusunk, LeMon formált véglegesre, figyelembe véve, hogy az alapkoncepciónk egy letisztult és jól átlátható weboldal készítése volt. Fontosnak tartottuk, hogy minden cikk és hír elolvasása után minél több kapcsolódó tartalomhoz lehessen továbbjutni, emellett pedig megőriztük a játékadatlapokat, amelyekhez egy külön menüpontot is létrehoztunk, hogy tetszés szerint lehessen böngészni köztük (játékadatbázisunkban jelenleg 4300 cím szerepel). Az eddigieknél nagyobb képek jelennek meg oldalunkon, amelyek között még kényelmesebben lehet galériánkban előre-hátra lépdelni, akár a teljes méretű képek között is. Látványosabb megjelenése lett a cikkeknek és híreknek is, részben az előbb említett nagyméretű képeknek, részben pedig pár apróbb dolognak, amelyet bizonyára mindenki észre fog venni (mindent azért nem szeretnék itt elárulni). A hírekhez és cikkekhez már nem kell a fórumba átlépni, közvetlenül a tartalmi oldalon lévő szövegdobozba beírhatja bárki a hozzászólását, mindössze arra van szükség, hogy előzőleg belépjen azonosítójával és jelszavával.

A PC Dome utolsó főoldala
A PC Dome utolsó főoldala

Egy új, időszakos rovatunk is indult: jövő héten kerül megrendezésre Kölnben az idei gamescom kiállítás, amelyről helyszíni tudósítás keretében, rendszeres twitteres bejelentkezésekkel, fotókkal, valamint rengeteg játékbemutatóval és hírrel számolunk be. Számos megjelenés előtt álló, nagynevű játékot fogunk tudni kipróbálni a németországi kiállításon, így igen exkluzív cikkek várhatóak az elkövetkező hetekben. Emellett ha minden jól megy, egy titkos meglepetéssel is szolgálunk majd még gamescom rovatunkban jövő héten.

A nagy megújulásra nyereményjáték-sorozattal is készültünk: partnereinkkel együttműködve mostantól több hónapon át, várhatóan minden héten más, nagy értékű ajándékok várnak olvasóinkra. Az első nyereményt a GIGABYTE-nak köszönhetjük: egy GV-R695D5-2GD-B típusjelzésű, AMD Radeon HD 6950 GPU-val felszerelt gamer videokártyát sorsolunk ki a helyesen válaszolók között. (Lépj be és kattints ide a részvételhez!)

A PlayDome címoldala az indulás napján
A PlayDome címoldala az indulás napján

Ahogy írtuk, pár funkció még hiányzik az oldalról, de ami már fent van, azt igyekeztünk letesztelni (legalább 6-8 böngésző különféle verzióival néztük meg az oldalt). Ennek ellenére természetesen valószínűleg maradtak még hibák – ha találkozol ilyennel, kérjük, írd meg a hibajelentés topicban (illetve regisztrációs valamint bejelentkezési problémákkal kapcsolatban a dino [kukac] playdome (pont) hu címre is lehet írni).

Bízunk benne, hogy elnyeri tetszéseteket a sok munka után végre útjára indult, megújult magazinunk. Várjuk visszajelzéseiteket!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Lacko
Lacko [11496]
Az oldal legtetején van egy kereső. Oda beírod, hogy "hidden" és a negyedik találat a Hidden and Dangerous 2. Persze ha végigírod a címet a keresőben, akkor meg az első találat. És egyetlen klikk.
Szenya3
Szenya3 [12]
A követett játékokba lehetséges lesz majd új gameket betenni? Esetleg értékelni is majd őket később?
Lord of Destruction
Lord of Destruction [944]
alairom, en is hianyolom az ismerteto rendszert.

ugyanakkor azt is meg lehetett volna csinalni (evekkel ezeleott valahol volt szo rola), hogy lehessen evek szerint rendezve megnezni a "PC-Dome TOP" jelu jatekokat.
somesz83
somesz83 [3324]
Húha, vagy egy éve nem jártam itt, előtte meg évente ha kétszer. öt-hat évvel ezelőtt viszont elég aktív tag voltam. Ennyi év után, bár már nem követem az oldalt, kicsit mellbe vágott ez a gyökeres változás. Mondjuk nálam reklámok nincsenek, s látszik, hogy inkább azok miatt lett ez áttervezve. Biztos jó lesz, hajrá! Úristen de rég volt....
sat
sat [14]
Éljen!
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (71 db)