Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

E3 2013: Sony sajtókonferencia

Az E3-on végre látható volt a Sony új konzolja is. Megtudtuk az árát és a használt játékokra vonatkozó infókat is.

2013.06.13. 09:25 | szerző: Dino | Rendezvények

Kis késéssel indult ugyan a Sony idei E3-as sajtórendezvénye, azonban a kétórás show végén gyakorlatilag mindenki elégedetten távozott. Szó volt persze a játékokról is, a legfontosabbak azonban a PlayStation 4-gyel kapcsolatos információk voltak, amelyekkel a Sony igencsak odavágott a Microsoftnak. No de nézzük lépésről lépésre, mi történt Los Angelesben!

Jack Tretton, a Sony Computer Entertainment America elnöke vezette a műsort, kezdésnek a cég kézikonzoljáról beszélve. A megjelenés óta eltelt két év során 125 játék jelent meg a PS Vitára, a készülékre letölthető PSP-s és PS One-os játékokkal együtt pedig mintegy 650 játékkal játszhatnak a Vita tulajdonosok. De a jövő is rengeteg újdonságot tartogat számukra, jön például a Batman: Arkham Origins, a Destiny of Spirits, a Counterspies, a Tearaway, a Killzone: Mercenary, a Final Fantasy X és X-2, a Flower, valamint a Telltale-től a The Walking Dead kalandjáték. Az utóbbi ráadásul az új DLC-t, a 400 Dayst alapból tartalmazza majd.

A második blokkban a PlayStation 3 játékok szerepeltek. A pénteken megjelenő The Last of Us kezdte a videók listáját, majd jött a Puppeteer és a Rain. A Beyond: Two Souls se maradt ki, ezúttal egy szomáliai pályát prezentáltak, amely hangulatában némileg más volt, mint a korábban látott bemutatók. Még szintén a jelenlegi konzolgenerációra érkezik a Gran Turismo 6, megújult renderelő motorral, még több autóval és még látványosabb grafikával. Október 25-én jelenik meg a Batman: Arkham Origins, amelyhez a PS3-játékosok megkapják a Nightfall DLC-t is, valamint exkluzív kosztümöt is. Szeptember 17-én pedig a Grand Theft Auto V kerül a boltokba, ehhez kapcsolódóan külön konzolcsomag is kapható lesz majd.

Fél órával a kezdés után aztán áttértek a fő attrakcióra, és végre fizikai valójában is bemutatták a PlayStation 4-et. Egy szögletes, oldalról parallelogramma alakú dobozba került a februárban bejelentett erős hardver. Röviden szóba kerültek a videós és zenei szolgáltatások, mint a Video Unlimited, a Music Unlimited vagy a Netflix, igaz, ezekről egyelőre nem tudjuk, hogy az új géppel magyarországi elérhetőség is várható-e.

E3 2013: Sony sajtókonferencia

Az első most prezentált újgenerációs játék a Ready at Dawn steampunk Londonban játszódó, The Order: 1886 című alkotása, amely kizárólag a PS4-re fog megjelenni.

Ezt követte a már februárban bejelentett PS4-es négyes, a Killzone: Shadow Fall, a Driveclub, az Infamous: Second Son és a Knack, amelyek új trailereket is kaptak. Ezek után a Quantic Dream másik munkáját mutatták be (és amelyről alább egy bővebb, 12 perces video látható már), a The Dark Sorcerer címet viselő techdemót. Ez tehát nem egy konkrét játék, azonban nagyon jól megmutatta, mire képes a PS4, ugyanis valós időben renderelt animációt láthattunk.

A Sony saját stúdióinak fejlesztéseiről a külső csapatokra és indie fejlesztőkre tértek át, elsőként a Bastion készítőinek új játékát, a Transistort elővéve. A SuperGiant Gamestől egy cyberpunk taktikai szerepjátékot kapunk, amely jövőre jelenik meg. Rajtuk kívül további indie csapatok is készülnek már PS4-es játékokkal, mint például a Clay Entertainment, a Tribute Games, a Switchblade Monkeys és a 17-bit Games.
A kicsiket ismét a nagyok követték, mindenekelőtt a Square Enix videoüzenete, amelyből kiderült, hogy a Final Fantasy Versus XIII-t átnevezték, és Final Fantasy XV címen fog megjelenni. A trailer mellett a harcba is betekinthetünk az alábbi videókban.


A Square Enixtől jön még amúgy a Kingdom Hearts III is. A többi nagy kiadó bemutatott játékát itt most csak felsorolnánk, azokról külön hírben úgyis írunk vagy írtunk a napokban: Assassin’s Creed IV: Black Flag, Watch_Dogs, NBA 2K14, The Elder Scrolls Online, Mad Max, valamint Destiny. A sajtókonferencia során megtudhattuk, hogy 140 játék készül jelenleg PS4-re, és ezekből mintegy 100 a konzol megjelenésétől számított első évben fog a boltokba kerülni.

A legfontosabb azonban még hátra volt: láthattuk ugyanis a PlayStation 4-et, de az árára még mindig nem derült fény. Ezt a végére tartogatták a Sony munkatársai, viszont pár igen fontos dolgot még a Destiny prezentációja előtt elárultak. Jack Tretton elmondta: a PlayStation 4 nem fog akadályokat görgetni a használt játékok útjába. Nem korlátozzák azok kereskedelmét, nem büntetik a felhasználókat, a megvásárolt játékokat bárki eladhatja, elajándékozhatja, kölcsönadhatja, becserélheti vagy akár örökre meg is tarthatja. Ez egy óriási döfés volt a Microsoftnak, az elmúlt hetekben ugyanis pont a használt játékokra vonatkozó korlátozásaik miatt szidták őket internetszerte. Folyamatos netkapcsolatra se lesz szükség a PS4 esetében, és hasonló ellenőrzés se lesz, mint amilyet az Xbox One bevezet (annak 24 óránként kell majd egyszer kapcsolódnia a Microsoft szervereihez).

Megújítják és kibővítik a PS Plus szolgáltatást is. Meglévő előfizetésünket továbbvihetjük majd az új konzolra, ráadásul egyetlen előfizetésünket akár három gépünkön is használhatjuk: a PS4 mellett PS3-on és PS Vitán. Havonta egy PS4-es játékkal bővül majd a szolgáltatásban kínált Instant Game Collection. Az egyik első ilyen lesz a Motorstorm fejlesztőinek új autós játéka, a Driveclub, amelynek valamelyest csökkentett verzióját kapjuk majd meg. Az első év ingyenes játékai között fog szerepelni még a Don’t Starve, az Outlast és a Secret Ponchos. A rendszer automatikusan fogja letölteni a frissítéseket, hogy ne kelljen egy-egy játék elindításakor váratlanul akár órákat várni a patch telepítésére. Változás lesz, hogy ezentúl a multiplayer játékokhoz PS Plus előfizetésre lesz szükség, amelynek ára amúgy jelenleg évi 15000 forint. (Ebben a tekintetben tehát a Microsoft meglévő Xbox Live Goldjához hasonló módszer jön be a PS4-nél is, ha valaki online szeretne játszani, kénytelen lesz havidíjat fizetni.)

És végül az ár. Nos, ezen a téren is meglepetéssel szolgált a Sony: 399 dollárba ill. 399 euróba fog kerülni az év végén megjelenő PlayStation 4. Ez pontosan 100-zal kevesebb, mint amennyit az Xbox One-ért fognak elkérni. Ez pedig akkora különbség, amely miatt valószínűleg sokan fognak inkább a Sony gépe mellett dönteni. (Igaz, míg az Xbox One esetében az alapcsomag része a Kinect mozgásérzékelő, a PS4 mellé külön kell megvenni a PlayStation 4 Eye-t, 59 dolláros ill. 49 eurós áron.)
A hazai megjelenési időponttal és árral kapcsolatosan megkerestük a Sony hazai képviseletét, ahol Sándor Csaba válaszolt kérdésünkre. „Mindent megteszünk, hogy a hazai fogyasztók ugyanakkor kapják meg a konzolt, mint amikor az Európa más országaiban is megjelenik.” – mondta el Csaba. Sajnos a magyarországi árról egyelőre nem tudott információval szolgálni: „A hazai árak meghatározását döntően két faktor befolyásolja. Az egyik az európai átlagos 20%-osnál jóval magasabb, 27%-os hazai ÁFA, a másik pedig az év végére várható HUF/EUR árfolyam. Ezek figyelembe vételével fogjuk kialakítani az árat, amit egy későbbi időpontban fogunk tudni bejelenteni.” (Saját becslésünk szerint nagyságrendileg 130-150 ezer forint körül alakulhat a konzol ára.)

E3 2013: Sony sajtókonferencia

Bár a Microsoft is igen jól összerakott sajtótájékoztatóval készült az idei E3-ra, és számos látványos játékprezentációt láthattunk náluk, a Sony végül jóval nagyobbat durrantott, amikor felfedte, milyen árral és funkciókkal készülnek az Xbox One-nal szemben. Továbbra is kíváncsian várjuk az év végét, amikor a két konzolóriás összecsap egymással az eladási darabszámok terén is. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló