25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Journey: Collector's Edition

Extrákkal ellátott gyűjteményben jelent meg a thatgamecompany eddigi három játéka.

Írta: Dino

A thatgamecompany játékainak legfőbb közös vonása, hogy a hagyományos értelemben nem is igazán nevezhetők játéknak. Sokkal inkább egyfajta „hangulatszoftverek”, teljesen egyedi élményt kínálva használatuk során. Nincs bennük akció, nincs lövöldözés, nincsenek bonyolult vezérlési metódusok, valójában mindössze a hangulatuk az, ami megfoghatja az erre fogékony játékost. A tavaly megjelent Journey-t nemrégiben egy gyűjteményes kiadás követte (pontosabban csak Európában nemrégiben, az óceán túlpartján már tavaly a boltokba került). A kedvező árú Blu-ray korongon megtalálható a csapat mindhárom eddigi alkotása, valamint számos extra. Lássuk hát, mit is kapunk a csomagban!

Journey
Journey

Bár lemezen érkeznek, teljes telepítést igényel mindhárom fő játék, a Flow, a Flower és a Journey is, ráadásul ennek ellenére indításukhoz bent kell lennie a korongnak a PS3-ban. A Flow a thatgamecompany egyik alapítójának, Jenova Chennek a diplomamunkájaként készült el 2006-ban, eredetileg Flash játék formájában, Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletének és Chen dinamikus nehézségváltoztatási kísérleteinek alátámasztására. A PlayStation 3-as verzió egy évvel később jelent meg. Egyfajta kígyós játékról van szó, amelyben 2D-ben kúszhatunk kis lényünkkel, különböző organizmusokat felfalva növelve kígyónk hosszát, és fel-le mászkálhatunk a különböző síkok között, néha agresszív lényekkel is összefutva. A Sony által három játékra leszerződtetett csapat második műve a két évvel később megjelent Flower lett. Ebben egy virágszirommal vágunk neki a tájnak, a Sixaxis kontrollert döntögetve irányítva gyakorlatilag a szelet, azzal egyengetve „főhősünk” útját. A kezdeti sziromhoz aztán továbbiak csapódnak, és a mezők egyes részeit is virágba boríthatjuk, ha megfelelően bejárjuk a terepet. A három fő program közül számomra ez volt a leghangulatosabb, tényleg egy élmény volt a színes sziromforgataggal siklani a táj felett.

Flower
Flower

Végül a korong harmadik nagy játéka a Journey, amelyben köpenyes főszereplőnket kell átvezérelnünk a sivatagon, hogy elérje az induláskor a távolban látható hegyet. Ellenségekre vagy akcióra ebben se nagyon számítsunk, mindössze néhány könnyebb fejtörő megfejtése szükséges a célba jutáshoz, azok is inkább csak annyiban fejtörők, hogy rá kell jönnünk, merre is visz tovább utunk. Karakterünk a nyakában lógó sállal néhol összeszedhet repkedő darabkákat, amelyektől kisebb magasságba fel tudunk emelkedni, vagy más helyen áramlatokat kihasználva juthatunk feljebb. Érdekessége a programnak, hogy ha online vagyunk, gyakorlatilag bárhol találkozhatunk más játékosok karaktereivel is. Kommunikálni is tudunk velük, igaz, ez mindössze egyetlen hang kiadását jelenti, viszont így segíthetünk például, ha mi már rájöttünk, merre is kell menni. Nagyjából két óra alatt a végére érhetünk a Journey-nek, igazából ekkor derül ki az is, hogy az utunk során „megismert” szereplők nem NPC-k, hanem más játékosok által irányított karakterek voltak, amikor kilistázza PSN azonosítóikat a program.

Flow
Flow

Az extrák első nagyobb csoportját három játékvázlat jelenti. A thatgamecompany rendszeresen szervez 24 órás Game Jamet, amelynek keretében fejlesztőik kis csoportokban dolgoznak ki egy-egy játékötletet, mindössze egyetlen nap alatt. Az ezeken született alkotásokból kapunk ízelítőnek hármat a lemezen. Fapados megvalósítású prototípus mindegyik, néha mintegy ceruzával felskiccelt grafikai elemekkel, minimalista hangokkal és pixeles effektekkel, de jól látszik belőlük, honnan indulhat el egy-egy később igazi termékké váló játékszoftver fejlesztése. Valószínűleg a trió egyik darabja se fog hosszú időre senkit a képernyő elé szegezni (még úgy se, hogy többszemélyes multiplayer opciót is tartalmaz mind), de határozottan érdekes volt ilyen formában bepillantani a játékfejlesztők műhelyébe.

Journey: Collector's Edition

A Flow, Flower és Journey mindegyikéhez kapunk egy-egy audiokommentáros videót, amelyekben a fejlesztők beszélnek munkájukról. Nagy problémájuk ezeknek, hogy csak egyben nézhető meg egy-egy játék videója, nincs lehetőség fejezetekre ugrani vagy beletekerni a filmekbe. Hasonló formában egy félórás dokumentumfilmet is találunk még a Journey készítéséről. A videók mellett találunk mindhárom alkotáshoz screenshotokat, koncepciós vázlat képeket, egy-két trailert, valamint lementhetjük PS3-unk merevlemezére a soundtrackeket MP3-ban is. Végül három dinamikus PS3 témát és háttérképeket is telepíthetünk a korongról.

Journey: Collector's Edition

A Journey: Collector’s Edition egy nagyszerű gyűjtemény azoknak, akik fogékonyak a hagyományosnak nem nevezhető, inkább talán egyfajta interaktív műalkotásnak tekinthető játékokra, és akiknek a hangulat a legfontosabb egy ilyen termékben. Ha valaki már gondolkodott a thatgamecompany játékainak beszerzésében, ez most egy remek alkalom, hogy egyben jusson hozzá mindháromhoz. A bizonytalankodóknak azonban annyira nem merem ajánlani, ezek a fajta játékok nem biztos, hogy mindenkit ugyanúgy megfognak.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Journey

Platform:

Fejlesztő: thatgamecompany

Kiadó: Sony

Megjelenés:
2012. március PC
n/a: PS3, PS4

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!