Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

PlayIT 2013. beszámoló

12 ezer látogató fordult meg az igazán nagyszabású gamer rendezvényen.

2013.12.05. 09:45 | szerző: Dino | Rendezvények

Az új helyszínre került PlayIT látogatói rekordot döntött: a szervezőktől kapott információ szerint vasárnap összesen 12 ezren léptek be a Syma Rendezvényközpontba, hogy részt vegyenek az eddigieknél érezhetően nagyobb szabású rendezvényen. Persze a látogatók egy része szokás szerint most is az akciók és a kedvezményes játékvásárlási lehetőség miatt érkezett (és a PlayIT Facebook oldala alapján az elégedetlenkedések jelentős része is ehhez kapcsolódik, hiszen ismét óriási tülekedő tömeg várt a sorban állva az üzletek standjai előtt), azonban a rendezvény lényegi része – azaz a standok és bemutatók – sokkal profibb volt, mint eddig.

PlayIT 2013. beszámoló

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a két legnagyobb kiállító – a Microsoft és a Sony – igazán exkluzív cuccokkal készült, hiszen itt voltak a nagyközönség számára először kipróbálhatóak az új konzolgeneráció hazánkban még hivatalosan meg sem jelent tagjai. Hosszú sorok álltak szinte folyamatosan a PlayStation 4 és az Xbox One kioszkok előtt, de természetesen a korábbi gépek is prominensen képviselték magukat, hiszen rengeteg újdonság érkezik még rájuk is. A Sony igen impozáns standot épített, megjelenésében bármelyik hasonló külföldi rendezvénnyel – akár még a gamescommal is – felvehette volna a versenyt installációjuk. Volt itt minden: a PS4-ek (és a rajtuk futó játékok, mint például a Killzone: Shadow Fall és a Knack) mellett kipróbálható volt a héten megjelenő, PS3-as Gran Turismo 6, a nemrég boltokba került új Wonderbook játékok, és nem maradtak el a mozgásérzékelős cuccok sem: csomóan PS Move-okkal hadonásztak a képernyők előtt.
A Microsoft inkább több különálló standra dobta szét termékeit. X1 fronton többek közt a Forza 5, a Dead Rising 3 és a Ryse: Son of Rome volt tesztelhető, X360 téren pedig gyakorlatilag az aktuális játékkínálat szerepelt különböző kiadók színeiben, a FIFA 14-től a Just Dance 2014-en át a Kinect Sportsig bezárólag.

PlayIT 2013. beszámoló

Jó volt látni, hogy egyre több kiadó játéka kap külön standot, így amellett, hogy persze nem maradt távol az Assassin’s Creed IV: Black Flag, a Battlefield 4 vagy a Call of Duty: Ghosts se, képviselte magát a Wargaming egy World of Tanks részleggel, kint volt egy minecraftos társaság, League of Legends versenyek zajlottak, a Logitech standján pedig a Sim City mellett a magyar fejlesztésű The Incredible Adventures of Van Helsinggel is játszani lehetett.
A hardvergyártókat többek között az ASUS, a Toshiba, a Samsung, az Alienware és a Lenovo képviselte, mobilosok közül pedig a Nokia és a Windows Phone volt jelen.

PlayIT 2013. beszámoló

Amellett, hogy az óriási csarnokot benépesítették a kiállítók, és lent egyszerre mintegy három színpadon folytak az események, a lelátókat is jól kihasználták a szervezők. Itt négy részen egy-egy nagy projektor előtt kvízjátékok, FIFA és StarCraft verseny, valamint gamer mozi várt a látogatókra. Az egyik (sajnos kissé eldugott) emeleti oldalteremben pedig Sakman rendezett be egy óriási retro kiállítást, ahol számos régi gépet lehetett megnézni, jó párat ki is lehetett próbálni, és még működő játéktermi flipperek is voltak.
A nagyszínpadon játékbemutatók, előadások voltak reggeltől estig, és közben még cosplay versenyt is beiktattak, így aki épp nem szeretett volna semmilyen játékot kipróbálni, vagy csak kis pihenőre vágyott, a széksorokba lerogyva hallgathatta a színpadon lévő műsorvezetőket és előadókat.

PlayIT 2013. beszámoló

Eddig a programokról, kiállítókról írtam, de mindenképpen szót kell ejteni a látogatókról is, hiszen nélkülük se lenne rendezvény. Sajnos a beengedés és jegyvásárlás továbbra is problémás része volt a PlayIT-nek, annak ellenére, hogy a szervezők tettek lépéseket a sorbaállás csökkentésére. Az elővételben jegyet vásárlóknak külön sor és bejárat volt hátulról, de ez még 11 óra környékén is elég hosszúra nyúlt, a helyszínen belépőt váltó látogatók pedig hosszas sorban állást voltak kénytelenek kivárni, akár sok-sok órán át. (Egy idő után ráadásul csak akkor engedtek be újabb embereket, ha kimentek páran, mivel a belső tér elérte kapacitása maximumát.) Aki pedig még kedvezményes játékot is szeretett volna vásárolni, annak újabb többórás várakozás következett odabent, a látottak-hallottak alapján kisebb-nagyobb konfiktusoktól se mentesen. Az egyik kiállító mesélte, hogy a nyitáskor standjukon keresztülrohanó emberek majdnem feldöntötték kiállítópultjaikat. A tömeg nagyobb része azért előbb-utóbb szétoszlott, a torlódás a vásárlási helyszín előtt és egy-egy más ponton (például ajándékosztogatásnál) okozott közlekedési nehézségeket, délutánra pedig már azért barátságosabb volt a helyzet. A csarnokban lévő népsűrűség viszont egyértelműen a kölni gamescom közönségterére emlékeztetett, hihetetlen, mennyien jöttek el a PlayIT-re. Kíváncsian várjuk, hogyan növelik meg a legközelebbi alkalomra a területet, hogy ne legyenek a tömeg miatt esetleg csalódott látogatók.

PlayIT 2013. beszámoló

A múlt vasárnapi PlayIT tehát mindenképpen nagy előrelépést jelent a rendezvény történetében. Ha nem számoljuk az ingyenes, Windows 7 premierrel együtt a Sportarénában tartott 2009-es Budapest Game Show-t, a legnagyobb látogatószámú esemény ez a mostani volt (négy évvel ezelőtt valamivel többen voltak, de ne felejtsük el, hogy az egy ingyenes rendezvény volt, most pedig 2000 forintot kértek el a belépőért). Kíváncsian várjuk a folytatást, még úgy is, ha az igazán nagy durranások a konzolgyártók részéről most már megvoltak, tavasszal annyira nagy exkluzív cuccokra nem lehet egyelőre számítani, mint amiket most mutattak be. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló