Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

John Scalzi: Árnyékszövetség

Négy önálló, de összekapcsolódó novellával bővült a Vének háborúja univerzum.

2016.01.08. 16:40 | szerző: GeryG | Egyéb

Hazánkban néhány évvel ezelőtt jelent meg az Agave kiadó gondozásában John Scalzi első regénye, a Vének háborúja. A könyv gyorsan nagy népszerűségre tett szert itthon is, és mostanra a teljes szériából öt rész jelent már meg magyarul. A sort mindössze a Bezárt elmék című sci-fi-krimije szakította meg hazánkban, de tavaly év vége felé az Agave jóvoltából visszatérhettünk a sokak által kedvelt univerzumba: a könyvesboltok polcaira került az Árnyékszövetség. Scalzi ezúttal négy novellára bontotta meséjét. A négy sztori lényegében teljesen önálló, de nem véletlenül kerültek egy csokorba, mivel mind a négy ugyanannak az eseménysornak különböző perspektíváit mutatja be. Az események A lázadás hangjai után játszódnak, amikorra a Gyarmati Szövetség viszonya nem csak a Konklávéval romlott meg teljesen, hanem a Földdel is köszönhetően a „John Perry incidensnek”.

John Scalzi: Árnyékszövetség

Az első sztori Az elme élete címet kapta, és a négy közül ez talán a legbizarrabb. A történet egy egyszerű kereskedelmi űrhajó pilótájáról, Rafe Daquinről szól, akinek a hajóját kalózok térítik el, és hősünket egyszerűen kivégzik... hogy aztán egy testetlen üres térben térjen magához. Elrablói az agyát, és ezzel tudatát kivágták testéből, és a korábban általa irányított űrhajóba építették, hogy ő maga legyen az űrhajó. Ráadásul vagy együttműködik velük, vagy egyszerűen kihúzzák a dugót. Daqiun persze nem hagyja magát és megpróbál megszökni.
A második novella az Árnyékszövetség, amely a Konklávé működésébe enged bepillantást Gau tábornok tanácsadója, Hafte Sorvalh szemén keresztül. Ő próbál kiutat találni az Ekvilibrium által generált diplomáciai katasztrófahelyzetből: a GYSZ és a Föld viszonya nagyon megromlott, ahogy a GYSZ és a Konklávéé is; ráadásul a Konklávén belül is nagy a széthúzás, mivel Gau tábornok fontolgatja a Föld felvételét. A négy történet közül ez a legkacifántosabb, egy igazi politikai krimi sci-fi környezetbe ültetve és egy kis űrbéli mentőakcióval megfűszerezve.

A sort a Tartósan fenntartható-e című novella folytatja, amely mind közül a legjobban hasonlít Scalzi első regényeire. Ez ugyanis a Gyarmati Véderő egyik alakulatáról szól, amelyre azonban nem a rég megszokott feladatok hárulnak ezekben a vészterhes időkben. A GYSZ a Konklávéhoz hasonlóan egyre ingatagabb lábakon áll, ugyanis a gyarmatok kormányzatai egymás után lázadnak fel a szövetség ellen, és kiáltják ki függetlenségüket. Az efféle szeparatista hozzáállást persze nem tűrheti a szövetség, ezért az ilyen bolygókra a különleges erők (a szellemhadtest) egységeit küldik, hogy tegyenek rendet.
Az utolsó történet az Élni vagy meghalni, amelyben az első háromban megismert helyzetek és események szálai összefutnak. Ebben a régi ismerős Harry Wilson szemén át követhetjük a történéseket, aki csapatával azon dolgozik, hogy meghiúsítsák az Ekvilibrium céljait. E célok között szerepel a Föld elpusztítása is, amit csak egy fondorlatos akcióval lehet megelőzni.

Az Árnyékszövetséget olvasva az az érzésem volt, hogy Scalzi az elmúlt tíz év során jelentős fejlődésen ment keresztül. Ez leginkább regényeinek stílusában érhető tetten: míg az első könyvekben sokkal nagyobb szerepet kapott az akció, addig az utóbbiak már sokkal összetettebb, és talán picit nehezebb olvasmánynak számítanak. Ahogy korábban is mondtam, már-már vérbeli politikai krimit tart a kezében az olvasó. Ez az irány lehet, hogy néhány rajongónak nem fog tetszeni, de engem kifejezetten érdekel, hogy mi lesz a következő történet, amit ebben az egyre gyarapodó univerzumban elmesél nekünk. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló