25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Yakuza Kiwami 2

A Yakuza sorozat újabb része kapott egy remek felújítást.

Írta: Barnabás

A PlayStationön elindult Yakuza sorozat egyre több része kap kiváló, a mai kor igényeihez igazított teljes felújítást. Ezúttal a SEGA által fejlesztett sorozat második része jelent meg PlayStation 4-re egy újragondolt formában, amely az eredeti, 2006-ban megjelent PS2-es verzió minden erényét megtartva lett egy igényes, modern alkotás.

Yakuza Kiwami 2

A Yakuza Kiwami 2 története a két évvel ezelőtt szintén felújított első rész sztoriját folytatja, amelyben a Tojo klánt egy éve elhagyó Kiryu Kazuma kénytelen feladni a közben kialakított nyugodt életét, amikor a klán egyik fontos emberét, Yukio Teradát meggyilkolja a rivális szervezet, az Omi Alliance egyik bérgyilkosa. Kiryu Oszakába, annak Sotenbori negyedébe utazik, hogy valamilyen békét tárgyaljon ki a két klán között. Az Omi Alliance egyik erős jellemmel bíró vezetőjével, Ryuji Godával konfliktusba kerül főhősünk, így a két klán között még feszültebbé válik a viszony. A történet további része kellően csavarosan, fordulatosan lett megírva, a remekül megalkotott sztori a Yakuza sorozat egyik erőssége. Sok kemény helyzettel és veszteséggel kell megküzdenie Kiryunak, mire eléri célját.

Yakuza Kiwami 2

A játékmenet a korábbi részekhez hasonlóan az akció-RPG stílus jellemzőit viseli magán. Az oszakai Sotenbori és a tokiói Kamurocho fikciós területei képezik játékterünket, ahol rengeteg tennivalót találunk a fő sztori cselekménye mellett. A sorozatra jellemzően a rengeteg kidolgozott mellékküldetés mellett sok minijátékkal találkozunk, így többek között kipróbálhatjuk magunkat golfozásban, dartsban, mahjongban, shogiban, karaokeban. Sőt, a piszoárban megtaláljuk a szigetországban a való életben is fellelhető, a SEGA által fejlesztett Toylets minijátékot is. A játéktermi gépeken játszhatunk az autentikus módon fellelhető Virtua Fighter 2-vel és a Virtual-Onnal, továbbá betérhetünk az utcákon megtalálható üzletekbe, éttermekbe is. A mellékküldetések az utcákon fellelhető szereplők ügyes-bajos dolgaival különleges színt képeznek a játékban. Sokkal könnyedebbek, viccesebbek, mint a fő történeti szál komoly küldetései. Persze ettől függetlenül ugyanolyan kidolgozottak, változatosak. Ezen mellékfeladatok által is kapott tapasztalati pontok segítenek a karakterünk fejlesztésében, amely során nemcsak harci képességeinket és mozdulataink tárházát bővíthetjük, hanem egyéb, ettől független tulajdonságokat is megnyithatunk.

Yakuza Kiwami 2

A Yakuza sorozat egyik meghatározó eleme a harc, amely során a forrófejű Kiryu az öklével igyekszik megoldani a nézeteltéréseket. A csaták kivitelezése kissé egyszerűbb lett, mint a Yakuza 0-ban és az első részben, mivel eltűntek a különböző harci stílusok, de így is változatos kombókkal lehet elintézni az ellenfeleket. Ezúttal fontosabb szerepet kaptak a fegyverek, érdemes őket rendszeresen használni az összecsapásokban. A Heat támadások is kulcsfontosságú szerepet kaptak, a mérő feltöltődése után speciális, brutális kivégző mozdulatokkal intézhetjük el az ellenünk szegülőket. A harcok során előfordul, hogy a szövetségeseink is beszállnak a verekedésbe az oldalunkon, így téve még változatosabbá az összecsapásokat.

Yakuza Kiwami 2

A korábban már látott hostessklub üzemeltetés is visszatér, amely során Majima Goro átadja az éjszakai szórakozóhelyének irányítását Kiryunak. A klub menedzselése során több feladatot kapunk, a fő cél pedig elnyerni Japán legjobb hostessklubjának járó címet, a Hostess Grand Prix-t. Majimával pedig építkezéseket kell megvédenünk a riválisoktól egy külön mini játék keretében, amely leginkább a Yakuza 6 klánháborús részéhez hasonlít. A korábban már megkedvelt karakter kapott egy rövid, különálló történetszálat is, de a játék ezen része sajnos eléggé felszínes, kidolgozatlan érzést kelt.

Yakuza Kiwami 2

A Yakuza Kiwami 2 grafikája remekül fest, a Yakuza 6-ban megismert Dragon Engine dohog alatta. Kiváló minőségben jelennek meg a valóságban is létező oszakai és tokiói szórakozónegyedeken alapuló fikciós területek, a fő karakterek részletesen kidolgozottak, és az effektek is nagyon szépen mutatnak. Az autentikus japán szinkronhangok most is nagyban hozzájárulnak az atmoszféra megteremtéséhez, csakúgy, mint a kiváló zenei felhozatal.

Yakuza Kiwami 2

A Yakuza Kiwami 2 egy újabb rész a SEGA markáns sorozatából, amely egy abszolút minőségi felújítást kapott. Grafikájában és játékmenetében egyaránt megfelel a mai sztenderdeknek, sőt, tartalmas és változatos lehetőségeivel kiemelkedik a felhozatalból. Mivel a történet elején megtekinthető egy több részre tagolt felzárkóztató videó, így a sorozatba most csöppenőknek is bőven ajánlható a Kiwami 2, de ha valaki sorrendben kezdené el a kiváló sorozatot, az a nemrég PC-re is megjelent Yakuza 0-val is kezdheti az ismerkedést. Mindenesetre a japán kultúra és az akció-RPG játékok kedvelői biztosan nem fognak csalódni, és egy maradandó élménnyel fognak gazdagodni.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Kiválóan felújított grafika és játékmenet
 • Kissé egyszerűsödött, de nagyon dinamikus harc
 • Tartalmas, sok tennivalót kínáló környezet
Negatívumok
 • Majima történeti szála kissé kidolgozatlan

További képek

 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2
 • Yakuza Kiwami 2

Yakuza Kiwami 2

Platform:

Fejlesztő: Sega

Kiadó: Sega

Megjelenés:
2018. augusztus 28. PC
n/a: PS4, X1

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!