25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Kingdom Hearts III teszt – Sora, Goofy, Donald kacsa és a többiek

Megérkezett a mesés JRPG-sorozat harmadik nagy felvonása.

Írta: Barnabás

A Kingdom Hearts sorozat az évek alatt meghatározó jelenséggé nőtte ki magát. A 2002-ben PlayStation 2-n indult JRPG-széria azóta több különböző konzolon ért el számottevő sikereket. A most megjelent Kingdom Hearts III már a tizenkettedik játék a sorban, amely szervesen viszi tovább a Tetsuya Nomura által megálmodott és megalkotott világ történéseit. A Square Enix fejlesztésében elkészült harmadik nagy epizódot már régóta várták a rajongók, és a grandiózus folytatásban nem is kell csalódniuk.

Kingdom Hearts III teszt – Sora, Goofy, Donald kacsa és a többiek

A játék története állítja a legnagyobb nehézség elé az újdonsült érdeklődőket, ugyanis a szövevényes, sok helyen túlbonyolított sztori rengeteg visszautalást tartalmaz, és a korábbi részek történetének részletes ismeretét feltételezi. Ugyan rendelkezésre áll egy gyorstalpaló a felzárkózáshoz, de ez alapvetően nem túl sokat segít, és bizony komoly kihívás elé állítja azon érdeklődőket, akiknek ez lesz ez első Kingdom Hearts játékuk. Persze semmi sem lehetetlen, így komolyabb belemélyedés után követni lehet majd a történéseket, amelyek során Sora és társai igyekeznek megakadályozni Xehanort gonosz tervét. Sorának először vissza kell szereznie az elveszett erejét, így Goofyval és Donald kacsával karöltve indul neki a színes kalandoknak, amelyek során számos korábbi ismerős karakterrel és Disney-szereplővel fog találkozni. A tömény sztori a játék vége felé még jobban besűrűsödik, de a bőséges információáradat egy szép, kerek zárással válik teljessé.

A játék többi része kevésbé megterhelő, a konkrét játékmenet ugyanis sokkal könnyebben emészthető, és élvezetes élményt nyújt. A felfedezés mellett a legnagyobb részt a harc adja, amely valós idejű, könnyen kezelhető, változatos összecsapásokban ölt testet. A legnagyobb részben Sora Keyblade-jével fogunk csapkodni, de varázslatokat is eregethetünk. A csaták nagyon látványosak, a különböző képességeink segítségével rengeteg kombóval intézhetjük el az életünkre törő ellenfeleket. Lehetőségünk lesz távolról fókuszálva támadni, a falakról elrugaszkodva, pörögve-forogva odacsapni, de a legnagyobb élményt a speciális támadások adják. Ezek az ellenfeleket sebezve töltődnek fel, és van közöttük társainkkal együttes támadás, Keyblade formaváltás, sőt sok Disney attrakció is, mint például egy színes kalózhajó, amely előre-hátra lengve sebzi az útjába kerülőket, egy forgó körhinta, vagy egy levegőben közlekedő hullámvasút. A nagyszámú variációnak köszönhetően rendkívül élvezetesek a harcok, gyakorlatilag egy folyamatos színkavalkád és kombók sorozata zajlik a képernyőn. A sok izmos támadási lehetőség azonban könnyíti a nehézséget és pár játék végi főellenfelet kivéve nem tartogat komolyabb kihívásokat a történet.

Kingdom Hearts III teszt – Sora, Goofy, Donald kacsa és a többiek

A Kingdom Hearts III alapvetően tehát az akcióra és a kalandozásra helyezi a hangsúlyt, a szerepjátékos elemek kevésbé dominánsak. Karaktereink a szintlépéseket követően automatikusan fejlődnek, a testre szabást a megnyíló új képességek alkalmazásával, és a fegyvereink, felszerelésünk fejlesztésével végezhetjük el.

A játékban meglátogatható világok különösen változatosak, és számos minijátékot, érdekességet tartogatnak. Meg fogunk fordulni többek között a Toy Story, az Aranyhaj, a Jégvarázs, Hős6os, a Szörny Rt., a Herkules és a Karib-tenger kalózai miliőjében. Mindegyik világot nagyon részletesen kidolgozták, például az alapvetően rajfilmszerű grafika mellett a Karib-tenger kalózainál a realistább megjelenítés dominál. Vannak az adott helyekre jellemző egyedi elemek is, amelyek tovább növelik a változatosságot. A Toy Storyban FPS-nézetből vívhatunk robot testben csatákat, az Aranyhaj esetében táncolós minijátékban vehetünk részt, de lehetünk mesterszakácsok is a L’ecsó patkányának irányítása alatt. A Karib-tenger kalózai világában az Assassin’s Creed: Black Flag nyílt vízi hajócsatái elevenednek meg, a Hős6os esetében pedig a vertikális utazás és a magasban való siklás adja a plusz élményt. Vannak persze kevésbé eltalált, nem annyira fantáziadús terepek, a Jégvarázs és Aranyhaj helyszínei például egy idő után kissé sivárrá válnak. Összességében azonban a rengeteg különböző terep miatt nagyon egyedi, változatos élményekben lesz részünk.

Kingdom Hearts III teszt – Sora, Goofy, Donald kacsa és a többiek

A világok közötti utazások során visszatér a Gummi Ship névre keresztelt kis űrhajónk, amely immár teljes mértékben szabadon irányítható. Ez a rész alapvetően egy shoot 'em-up jellegű megközelítést kapott az űrben való lavírozással és az utunkba kerülő ellenfelek lelövöldözésével. Keresgethetünk kincseket és teljesen testre szabhatjuk, valamint fejleszthetjük űrhajónkat, de ez a rész inkább csak egy kiegészítés a fő játékmenet mellett.
A kellően hosszú, körülbelül 28-30 órás történet mellett a játékidő tovább bővíthető a rengeteg különféle gyűjtögetnivaló felkutatásával. A sok ilyen dolog közé tartoznak például a kameránkkal lefényképezendő Mickey egér szimbólumok is, amelyekhez külön küldetéseket is kapunk.

A technikai oldalát vizsgálva remekül teljesít a Kingdom Hearts III. Gyönyörűen lettek megvalósítva a jól ismert Disney világok és szereplők, gyakorlatilag bent érezhetjük magunkat a rajzfilmekben. Mindegyik világban remekül eltalált a művészi megvalósítás, és az effektek, animációk is színpompásak. A zenék a széria eddigi részeihez hasonlóan mestermunkák, abszolút magával ragadják a hallgatót. A szinkronszínészek között pedig sok ismert hangot hallhatunk, akik az eredeti rajzfilmekben is szerepeltek. A játék kezelhetőségére sem lehet panasz, könnyen irányíthatóak Sora legújabb kalandjai.

Kingdom Hearts III teszt – Sora, Goofy, Donald kacsa és a többiek

A Kingdom Hearts III egy remekül sikerült folytatás lett, amely tovább emeli a sorozat renoméját. A kiváló, élvezetes harcokat, a változatos játékvilágot és a széles körű játékmenetbeli lehetőségeket egyedül a túlbonyolított sztori teszi kicsit nehézkessé. Az összes eddigi részt ismerőknek mennyei élményekben lesz része a sok apró utalásnak is köszönhetően, azonban a sorozattal most ismerkedőknek a történet követhetőségével kapcsolatban adódhatnak nehézségei. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom a Kingdom Hearts III-at, aki szereti a színes mesevilágokat, és gyermeki lelkesedéssel tud még elveszni a rajzfilmek pompás és szívet melengető világában.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Könnyen kezelhető, élvezetes harcok
 • Stílusos, gyönyörű grafika
 • Változatos területek, széles körű lehetőségek
Negatívumok
 • Túlbonyolított, nehezen kibogozható sztori
 • Lehetne kicsit keményebb a kihívás

További képek

 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III
 • Kingdom Hearts III

Kingdom Hearts III

Platform:

Fejlesztő: Square Enix Business Division 3

Kiadó: Square Enix

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2019. január 25.

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!