Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Judgment

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

Daredevil és Phoenix Wright után egy újabb ügyvéd lopta be magát a szívünkbe.

2019.06.20. 15:30 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

A SEGA nagysikerű Yakuza sorozatának újabb spin-offja tavaly decemberben jött ki Japánban. Az elvetemültebb rajongók már rongyosra játszhatták a demo verziót, mire a honosított változat végre ellátogatott a szigetországon túlra is. Mivel a Yakuza 0 óta habzsolója vagyok a fejlesztőcsapat alkotásainak, így második otthonomként tértem vissza újfent Kamurocho negyedébe.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

Ismerős terep, új arcok
Mint említettem, történetünk színtere a Yakuza széria fő otthonának számító Kabukicho vöröslámpás negyedéről mintázott tokiói terület. A Judgment elődeihez hasonlóan egy külsőnézetes akciójáték, ahol a bunyó mellett rengeteg lehetőséget kapunk csavarogni Yagami Takayuki, egy kiugrott védőügyvéd bőrébe bújva. Yagami magánnyomozóként tengeti életét immáron három éve, hű társa pedig egy, a jakuza életből civillé avanzsált gyerekkori barátja lesz. Múltbéli kapcsolatai révén mindig akad valami munkája, hiszen szoros kapcsolatban maradt egykori ügyvédi irodájával, 15 éves kora óta pedig egy befolyásos jakuza család vette szárnyai alá. Sosem került hivatalosan az alvilági szervezet kötelékeibe, de bennfentesként és kegyeltként kivételezett státuszt birtokol. Már fiatalon edzve lett, így puszta kézzel állja a sarat bárki ellen. A tigris és a daru stílust alkalmazva vág rendet, ha ütközetre kerül a sor, vagy ha ki kell állnia valakiért, ami ebben a kerületben eléggé mindennapos dolog. Látványos harcmozdulatokat hajthatunk végre vele, a daruval több célpontra összpontosíthatunk, míg a tigris az egy ellenség elleni szituációkban remekel igazán, illetve a védekezést is töri.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

Persze ez nem jelenti azt, hogy csak így érdemes őket használni, nyugodtan kísérletezhetünk a váltogatásukkal (a Yakuza 0 mintájára azonnal cserélhetünk a tigris és daru közt). Most is használhatunk szinte bármit az utcáról az összetűzések idejére, de elraktározni különféle fatestápolókat nem áll módunkban (ez a Kiwami 2 privilégiuma volt). Ahogy bunyózunk, úgy töltődik az EX mércénk, amivel végrehajthatjuk a brutálisabb jeleneteket. Ezek ismerős lehetnek a korábbi címek rajongóinak, viszont a harcmodor-specifikus mozdulatok üde újdonságnak hatnak. A teljesen feltöltött EX-ünket beváltva egy igazi harci géppé válhatunk, aki a stílushoz kapcsolódó aurát is húzza kondenzcsíkként maga után.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

Eddig soha nem látott elemként mutatkozik be a falakról végrehajtható támadás. A sík felület felé futva egy sor menő mozdulatot hajthatunk végre, ami bekábítja, lerántja, vagy megállítja akár a főnökök halálos támadásait is. Az élet visszatöltése most is a rendszeres étkezéssel orvosolható. Kamurocho több tucat boltjának kétharmada kajáldaként üzemel, így szinte minden utcasarkon találhatunk egy flancos kis éttermet vagy egy dögevőt, ahol Yagami kedvére burkolhat. Alkoholfogyasztás esetén a harci erő is nő, viszont sakálrészeg állapotban nem fogunk tudni egyenesen futni, az fix. Az erősebb kihívók „idegállapotba” kerülve viszont olyan találatot vihetnek be, ami által az életerőnk egy része a gyógyuláshoz szükséges élelemmel sem tölthető vissza: szúró-vágó eszközöktől és lőfegyverektől szenvedethetünk el ilyen sérüléseket. Az ilyen jellegű sérülések csak orvos által vagy spéci egészségügyi dobozokkal gyógyíthatók ki, amiből a kis kiszerelést is aranyárban mérik.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

A korábbi stuffokhoz képest az elején sokkal kevesebb küzdelem vár ránk, nem lesz minden bokorban valamilyen kötekedő agyhalott banda, akik sorba állnának a pofonért. Elsősorban nyomozgatni fogunk, ugyanis brutális gyilkosságok ütik fel a fejüket környezetünkben, amikhez valamilyen okból kifolyólag Yagami pártfogói is köthetők. Így egy időre félre kell tenni a házasságtörések és eltűnt cicák hajkurászását. A Judgment új játékelemei közé tartozik az emberek követése, üldözése, megfigyelése. Utóbbihoz használhatjuk drónunkat is, amely egészen más perspektívából láttatja velünk a várost. Madarunkkal egy bizonyos magasságig felröppenhetünk, fotókat készíthetünk. Lent a földön pedig okostelefonukkal tehetjük ugyanezt. (Érdekesség, hogy szinte minden ilyen vizsgálódásnál nyávog egy kóbor macsek az őrületbe kergetve, amíg rájuk nem lelünk.)

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

A nyomok megtalálása az elsődleges célunk, de ne gondoljunk Sherlock-mélységű magasságokba. Érdekesnek találtam az elején, ahogy összeálltak az ügyek, de végül inkább csak visszatérő játékelemmé sorvadt. A beszélgetéseknél is előfordulhat, hogy bizonyítékok közül kell válogatni, de nincs semmi büntetés a rossz válaszoknál, maximum furán reagálnak az emberek, és lehet egyből újra próbálkozni. A követés megmondom őszintén, az elején tetszett, de olyan túlhasználttá válik később, annyira lassítja a játékmenetet, hogy eret vágtam az unalomtól. A futkorászós üldözés pedig sínen történik, minimálisan tudunk lavírozni, a nehézség pedig kimerül a felvillanó gombok helyes leütésén (hozzáteszem, ezt a fajta feladatot is agyonhasználták). Yagami rendelkezik egy csipet mackózáshoz való tehetséggel is, így rendre babrál zárakkal. A hobbilakatos szekvenciák kifejezetten tetszettek, később még aprópénzért elszegődhetünk inasnak is az egyik ismerősünkhöz.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

Az ezerarcú város
Mindig rácsodálkozom milyen részletgazdagsággal dolgozták ki Kamurochot a Judgmentben. Az első találkozásom volt a legdurvább, de még a sokadik játék után is emelgetem a kalapomat. A karaktermodelleket is szépen variálják, így felettébb üdítően hatnak. Baromira bejött, hogy a két harcstílushoz eltérő hangszerelés társul. A játékban található utolsó legnehezebb mellékküldetés alatt pedig valami elképesztően zseniális muzsika csendül fel. A tavalyi Fist of the North Star: Paradise-hoz hasonlóan most is került angol szinkron a kópiákra az eredeti hang mellett, és véleményem szerint nincs is baj vele, a szinkronszínészek kiváló munkát végeztek most is, de egy ilyen tradicionális játékot japán nyelven lehet a legjobban élvezni.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

Az alap járókelőkkel nem, de bizonyos idegenekkel interakcióba léphetünk, amiből barátságok szövődnek. Ezek a Yakuza mellékküldetéseinek felelnek meg. 50 barát, 4 opcionális barátnő és 50 felvehető mellékküldetés szavatolja, hogy a történet mellett több tíz órára a képernyőre szegeződjünk. Rengetegféleképpen szórakoztathatjuk magunkat, ha nem az árral szeretnénk haladni. A szerencsejátékok közül ott a póker, a black jack és két ázsiai kártyajáték. Shogi- és mahjongházak várják a kihívókat, dartsozhatunk vagy ütögethetünk a baseballos központban. Ellátogathatunk két SEGA játékterembe is, ahol tolhatunk több klasszikus alkotást, többek között a Virtua Fighter 5 arcade portja is helyet kapott teljes mellszélességgel (ez játszható a főmenüből is, ahogy a legtöbb minijátáték). Egy fénypisztolyos kabinetben egy House of the Deadhez hasonló programot nyúzhatunk, markolhatunk plüssállatkákat az UFO catcherrel, vagy szivathatjuk magunkat a remek Puyo Puyo logikai okossággal.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

A VR-szalonban jegyekért játszhatunk egy virtuális kockás eventet, amely a drónversenyeztetés mellett a Judgmenthez lett kitalálva. A pénzszerzés leggyorsabb módja a VR-futamok teljesítése lesz – mint írtam, nem szórja túl bőkezűen a program a valutát. Drónunkra pedig több mint százféle dolgot fejleszthetünk ki, amihez a városban elszórt szemetet használhatjuk. Ezekből a lomikból és vásárolható készételekből (például cicakaja) készíthetünk főzeteket is, amelyek különféle harci előnyhöz juttatnak. A leírtak alapján már az első órákban csinálhatunk szinte bármit, amíg akad rá felesleges pénzünk.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába

A Judgment bár egyértelműen egy Yakuza játék, sokkal fiatalosabb a széria részeinél. Ez főleg a főszereplő Yagaminak és a harc közben előadott mozgásrepertoárjának is köszönhető. Ugyanakkor egyes elemei picit vontatottak és nyugdíjas tempóban zajlanak. Magától a nyomozós történettől többet vártam, vagy talán az lenne a megfelelő kifejezés, hogy másra számítottam. Végül azért kiad egy nagy egész történetet, és eléggé csavaros is. Jó 65 óra alatt értem a végére, úgy, hogy felgöngyölítettem a mellékes dolgokat, de még így is rengeteg teljesíthető dolog maradt a statisztikakövető alkalmazásban. Ha szereted a stúdió korábbi munkáit, ez sem fog csalódást okozni, új belépőként pedig egy élmény lesz elveszni a Judgment adta lehetőségekben. ■

értékelés

Judgment

Judgment
Pozitívumok
  • A harcrendszer rendkívül stílusos, fiatalos lendületet kapott
  • Jól megvalósított Yakuza spin-off, amelyben érdemes elveszni
Negatívumok
  • Az új játékelemek nagy része időhúzás, és túl sokat erőltetik ezeket
  • Inkább biztonsági játék, mint tényleges vérfrissítés

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Judgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonábaJudgment teszt – Spin-offban tértünk vissza a Yakuza széria otthonába
Judgment
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Judgment

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló