25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Patriot Viper V770 – Szupergyors mechanikus billentyűzet villámkezűeknek

Lucky Luke vajon lecserélné erre a stukkerét?

Írta: Sityi

Patriot Viper V770 – Szupergyors mechanikus billentyűzet villámkezűeknek

Kiváló barátom és kollégám gregmerch a Viper V370 fejhallgató kapcsán remekül bemutatta a Patriot hátterét, így nem ismételném meg az ott leírtakat. Ha esetleg valaki mégis lusta lenne kattintani (ejnye!), akkor elégedjen meg annyival, hogy egyre több márka látja meg a fantáziát az e-sportokban – a kaliforniai Patriot Memory is létrehozta a saját gamer almárkáját Viper Gaming néven, és míg a szakállas audio téren kalandozott, én a V770 mechanikus billentyűzetet vettem vizsgálat alá.

Patriot Viper V770 – Szupergyors mechanikus billentyűzet villámkezűeknek

Első benyomásom a termékkel történt találkozásommal az volt, hogy a doboz dög nehéz. Mi a manó, betonnal van kiöntve? Némi nyitogatás után kiderült: maga a billentyűzet ilyen súlyos, ugyanis repülőgép-minősítésű alumíniumból van a kasztni – jelentsen ez bármit is. Az anyagmegmunkálás és -minőség első osztályú, szavam nem lehet rá. Amúgy a doboz rejt még egy csuklótámaszt, némi dokumentációt, matricákat – valamint egy 3,5 mm-es audio Y-elosztót, valamint egy billentyűkiszedő célszerszámot. Utóbbit azt hiszem, nem kell magyarázzam, előbbiről a megfelelő részen majd kitérek. A kábele vastag, harisnyázott – és bitang merev, ami elhelyezéskor okozhat problémát, nehéz lehet megfelelően hajtogatni ugyanis. A vastagságot és merevséget indokolja, hogy két USB-portot eszik meg (ebből egyet bal oldalt visszaad), valamint két standard jack csati viszi a hangot a jobb oldali kombó audió csatlakozóhoz. Az említett Y-elosztó itt jöhet jól, ugyanis „szétszedi” mikrofonbemenetre és fejhallgatókimenetre a jelet – vagy akár ha mondjuk olyan laptophoz használnánk, egyesíti a billentyűzet audiócsatlakozókat. Ötletes megoldás, potenciálisan nyerünk vele némi kábelhosszt – ezt főleg azok tudják értékelni, akiknek kicsit messzebb van a gépházuk a monitor+billentyűzet+egér szentháromságtól. Szerencsére a hangminőség sem romlik, szépen van árnyékolva.

Patriot Viper V770 – Szupergyors mechanikus billentyűzet villámkezűeknek

Extra még az öt programozható makrógomb bal oldalt: a felső kisebb gombok a fényorgonát állítgatják, jobb oldalt felül pedig a multimédiavezérlő szekció foglal helyet – és némi meglepetésemre ezek a gombok a böngészésnél is működnek előre-hátra funkcióval. Van szoftver is, itt a fentieken kívül még olyanokat is állíthatunk, hogy a mágnesesen csatlakozó csuklótámasz milyen módon bombázza retinánkat (bizony, ide is jutott RGB LED derekasan), felvihető akár 1000 Hz-re is az USB polling rate, illetve az érzékenység is szabályozható ms-ban mért reakcióidővel. Minden gomb egyedileg szabályozható világítást kapott, és lehetőségünk van ezt teljesen testre szabni – ezen már lelkendeztem egy sort az MSI GS65 laptopnál, csak itt egy kicsit bonyolultabb beállítani, és nincs automatikusan frissülő profiltár.

Patriot Viper V770 – Szupergyors mechanikus billentyűzet villámkezűeknek

Játék közben zongorázni lehet a különbséget. A két tipikus tesztprogramom ilyenkor a Doom (2016) és az Overwatch – mindkét esetben fontosak a borotvaéles reflexek, és érezhetően jobban ment a játék ezzel a billentyűzettel. Nehéz megfogalmazni ezt igazából pontosan, de valahogy az volt az érzésem, hogy pattogósabban, közvetlenebbül reagáltak az általam irányított karakterek a billentyűnyomkodásokra. Pedig a kapcsolók a kupakok alatt nem a Cherrytől, hanem kínai vetélytárstól, a Kaihuától érkeztek – és a színkódolásuk is megegyezik: a Viper V770-et piros Kailh kapcsolókkal (egész pontosan Kailh Box Red) lehet megvásárolni. Ez játékra igen kiváló választás, mivel az érzékenysége kiváló – csak sajnos gépelni nem egy nagy élmény vele... Igen, a V770 egy olyan billentyűzet, amellyel a gépelés nem egy nagy élmény... Egyszerűen ehhez túl érzékenyek a gombok, szinte ha csak megsimítom, már lenyomásnak veszi. A gombok formájával is lehet valami, mert rajtam kívül az öcsém és egy kollégám is kipróbálta, és ők is arra panaszkodtak, amire én: gépeléshez nem az igazi; többször ütünk félre valahogy (pedig a gombok felületi mérete ugyanakkora, mint az Razer Ornatáé, amit egyébként használok). A csuklótámasz meg zseniális abból a szempontból, hogy mágnesesen rögzül a készülékházhoz, viszont túlontúl rövid ahhoz, hogy érdemben működjön. Persze én nem vagyok egyszerű eset a malomkerék méretű mancsommal, de az emlegetett Ornata támasza pont jó (és nem mellesleg párnázott, ami szerintem többet ér, mint a világítás).

Patriot Viper V770 – Szupergyors mechanikus billentyűzet villámkezűeknek

Pont ezek miatt az apróságok miatt vagyok kicsit bajban az értékelésnél. Ha e-sportoló vagy profi gamer vagy, akkor nincs probléma, a Viper V770-nel nem jársz rosszul, sőt, kifejezetten ajánlott. Ha viszont hétköznapi felhasználás is szóba jön, akkor számolni kell azzal, hogy erősen szokni kell, mert kezdetben nem ad túl jó gépelési élményt. Persze ha rászánod az időt és belejössz, onnantól nagy baj már nem lehet, de nekem a teszt során nem sikerült annyira megszoknom, hogy jelentősen tudjam csökkenteni az elgépeléseim számát (kb. másfél hétig nyúztam, ebből az első pár nap a munkahelyemen rendes napi használattal ment). A kb. 40 ezer forintos ára soknak tűnhet elsőre, viszont ezért egy szinte elpusztíthatatlan billentyűzetet kapunk (én legalábbis nem nagyon tudom elképzelni, hogy ezt valaki szét tudná ütni) – amihez sajnos kicsit nekünk is igazodni kell.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!