Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Bonkies

Bonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkal

Hány robotkarú majom kell ahhoz, hogy felépíts egy űrállomást?

2021.02.04. 14:39 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

Januárban kissé lelassult a játékipar iszonyatos termelési sebessége, kiváló lehetőséget teremtve arra, hogy bepótolhassuk az esetleges kimaradásokat tavalyról, valamennyire magunkhoz térjünk a brutális decemberi hajtásból. Jómagam is az Assassin’s Creed Valhallától a Watch Dogs Legionig számos nagy címre most kerítettem sort, amivel sikeresen elértem a AAA-s kiégés állapotát. Ez hasonlatos a bejglikómához, csak karácsonyi menü helyett nagyköltségvetésű játékok okozzák, amelyek mindegyikének grandiózusnak, hosszúnak, látványosnak és döbbenetesnek kell lennie (akinek tiszta a lekiismerete, az erről a bejglire gondolt, aki nem, magára vessen). Amikor eljutok ebbe az állapotba, általában videojátékos tisztítókúrára kerül sor, amelynek eszközei régi, akár kevésbé jól vagy emlékezetesre sikerült játékok mellett (Frontlines: Fuel of War és Dynasty Warriors 6 az idei menüben) megpróbálok kisebb, indie címekre sort keríteni, amelyek hatalmas, világmegváltó ötletek helyett elsősorban a szórakoztatást célozzák meg.

Bonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkal

Így került a kezembe a Bonkies is, egy kooperatív, fizikai ügyességi játék, amelyben egyszerre négy játékos veheti át az irányítást egy-egy szkafanderes, jetpackekkel és extra erős robotkarral felszerelt majom felett, akiknek feladata, hogy egy különleges űrprogram keretein belül egyre komplexebb és bonyolultabb konstrukciókat húzzanak fel különböző bolygókon. A feladatok eleinte pofonegyszerűen indulnak, és kimerülnek megfelelő blokkok betolásában és felpakolásában a kijelölt helyekre, hogy megismerkedjünk a játékmechanikákkal. Jetpackünk rendelkezik egy turbó móddal, aminek révén nagyobb dolgokat is felemelhetünk, de ennek tartós használata a hajtómű ideiglenes kiégéséhez vezethet, ráadásul egyes elemeket még ezzel is képtelenség egyedül felemelni, forgatható robotkarunkat pedig (amely minden játékos esetében páronként a karaktere ellentétes oldalára kerül) használhatjuk az egyes elemek stabilizálására, forgatására és megtartására is.

Azonban viszonylag gyorsan elkezdenek felbukkanni azok a feladványok, ahol már mind a halvány körvonalakkal kirajzolt konstrukció felépítésének megtervezése, mind annak megvalósítása igen komoly logikai és ügyességi kihívásokat támaszt. Felbukkannak a tartóelemek, amelyek nem számítanak bele a tervrajz felépítésébe, ám képesek megtartani az instabil, nehezebb blokkokat, majd jönnek a törékeny tárgyak is, amelyek ha lezuhannak, szilánkokra törnek, ellehetetlenítve a pálya megoldását. Bár ha ügyesen haladunk a kihívások megoldásával, a gyors munkáért cserébe kapott banánok mellett minden bolygón új karaktert és valamilyen új felszerelést is kapunk, a kihívás szintje egy pillanatra sem csökken.

Bonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkal

Ám frusztráló helyett az élmény végig a humoros és kellemes kereteken belül marad, akár mérnöki precizitással valósítunk meg egy konstrukciót, akár a végén imádkozunk, hogy a katasztrofális, instabil borzadály legalább addig maradjon egyben, amíg lejár a visszaszámláló. A fejlesztők egészen kiváló érzékkel osztják a feladatokat, a szinte minden esetben kellemesen rövid pályák különböző szintjeinek fokozatait, amelyek egy kiváló eleggyé állnak össze, miközben maga a prezentáció, a látvány, a hangulat is kiválóan passzolnak a koncepcióhoz (ráadásul ezzel arányosan iszonyatosan baráti gépigénnyel rendelkezik). A Bonkies tökéletes szórakozás akár családdal, akár párral, akár fiatalabb játékosokkal, ha adott a videojátékok iránti érdeklődés, ráadásul minél többen játsszátok egyszerre, annál jobb.

Az egyetlen negatívum pedig szorosan ebből fakad, ugyanis minél kevesebben vagytok egyszerre, a játék annál nehezebb. Előfordulnak olyan feladványok szinte minden bolygón, amelyeken érezhető, hogy a banán megszerzéséhez vagy akár a feladat teljesítéséhez kevés a két játékos, a Steam áruház pedig hiába hirdeti az egyjátékos módot, a Solo Campaign valójában csak két bolygót takar leegyszerűsített pályákkal, egyfajta gyakorlásként, mielőtt többen belevágnátok a végigjátszásba. Hagyományos multiplayert pedig a játék nem támogat, pusztán a Remote Play opcióval hívhatunk barátlistánkról potenciális társakat. Az élményhez pedig még hozzátartozik, hogy kontrollerekkel lényegesen könnyebb és egyszerűbb az irányítás.

Bonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkal

Ám eltekintve ettől, amennyiben barátokkal, családtagokkal van szükségetek egy nagyon könnyed, végtelenül szórakoztató, szinte életkortól függetlenül játszható címre, a Bonkies közel tökéletes választás. ■

értékelés

Bonkies

Bonkies
Pozitívumok
  • Szórakoztató, könnyed kooperatív szórakozás
Negatívumok
  • Minél kevesebben vagytok, annál kevésbé jó móka
  • Egyedül játszva az élménynek töredékét sem adja át

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Bonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkalBonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkalBonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkalBonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkalBonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkalBonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkalBonkies teszt – Családi, baráti kooperatív móka űrmajmokkal

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló