25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Night Book teszt – A home office borzalmai

Újabb interaktív film érkezett a Wales Interactive-től.

Írta: Onimushaman

A Wales Interactive munkásságát régóta követem, megannyi programjuk okozott már kellemes órákat az elmúlt években. Az interaktív mozis játékaik jöttek be legjobban a repertoárjukból, ahol a legtöbb esetben fejlesztőként is hozzájárultak az adott címekhez. A The Bunker volt talán a legjobb ilyen jellegű alkotásuk, ami annyira magasra tette a lécet, hogy az utána következőket nem ajánlott ahhoz mérni (ráadásul más-más témakört járnak körül). Remek stuff volt a Late Shift is, de tudnék még kuriózumokat említeni az elmúlt öt esztendőből bármikor, de ez a két említett játék talán a legismertebb itthon (az agyonakciózások alkalmával számtalanszor láthattátok szembe jönni őket). Tavaly a Wales gondolt egy bátrat, és a sétaszimulátorok felé is kikacsintott a Maid of Sker képében, amely egy nagyszerű horrorjáték lett. A legújabb szoftverben kicsit az okkult horror/thriller irányába mentek el, de lássuk is, miről szól a Night Book!

Night Book teszt – A home office borzalmai

Loralyn angol-francia tolmácsként dolgozik, és épp otthon, home office-ban állna munkába az éjszakás műszakjában, amikor egyre furcsább események sora következik be lakásában. Apja, aki a szomszéd szobában lakik, egyre nyugtalanabbul kezd viselkedni, és halandzsálva kommunikál. Loralyn azonban ahelyett, hogy rögtön papot hívna, néha ránéz az öregre, majd nekilát dolgozni (nyilván minden normális ember ezt csinálná). Az egyik chat alatt azonban különös dolog történik. Előkerül egy ősi könyv, amelyből egy részt felolvasva a fatert megszállja valami. Az éjszaka pedig innentől fordul át rémálomba. Loralynnek rá kell jönnie, hogy hogyan törhetné meg az átkot, amely furcsa módon kötődik egy távoli szigethez, ami állítólag el lett átkozva. Hamar beindul a misztikus szál, érkeznek a finomabb ijesztgetések, illetve a történet fokozatosan hoz be új szereplőket a képbe – akiket aztán akár szépen ki is nyírhatunk.

A Wales Interactive eddig is interaktív filmjeiről volt ismert, ezúttal pedig egy jópofa pszicho-horrort tettek le az asztalra, ami szinte végig egy számítógép képernyőjén játszódik. Ez ma már nem annyira egyedi dolog (gondoljunk csak a Simulacra című videojátékra vagy a Searching filmre), de jól áll a programnak. Nagy kár azonban, hogy hiába a desktop-nézet, szinte semmi interakcióra nincs ott lehetőségünk, pedig biztos vagyok benne, hogy Loralyn privát mappái rejtenek néhány érdekességet. Szinte minden esetbe a feldobott két lehetőség közül leszünk kénytelenek dönteni, majd ezek után folytatódik a történet. Ha lassúak lennénk, és nem választunk, akkor a program helyettünk sorsol. Így lényegében rövidebb videoklipekből áll össze az egész, a két bejátszás közt pedig apró akadást, töltést is észrevehetünk.

Night Book teszt – A home office borzalmai

Egy végigjátszás egy-másfél órára rúghat, de ennél lehet kevesebb is, mert több ponton meg lehet halni vagy egy fontos szereplőt likvidálni a fél tucat színész közül. Spoilerek nélkül nehéz írni a Night Bookról, de ami biztos, hogy első nekifutásra nem fogjuk az ügyet a legkedvezőbb módon felgöngyölíteni. Az újabb próbálkozásoknál a már látott jeleneteket továbbnyomhatjuk, így a kívánt alternatív válaszainkhoz gyorsabban elérhetünk. 15 különféle befejezést hozhatunk ki a filmből, így a kísérletezgetés adott, és érdemes is, mert jobban megismerhetjük általa a háttértörténetet. A színészi játék amúgy többségében korrekt, egyedül a fatert alakító színész esik át néha a ló túloldalára, de a többiek hozzák az elvárt szintet.

A Night Book az eddigi FMV-portékák közül a középmezőnyben helyezkedik el, ajánlani inkább a thriller és a misztikus light-horror kedvelőinek tudom elsősorban. Természetesen az idegen nyelv ismerete elengedhetetlen a játékhoz, hiszen a párbeszédek angolul zajlanak, és sokszor csak egy-két másodpercünk lesz dönteni az adott szituációban.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • A tucatnál is több befejezése végett a szavatossága jobb, mint a korábbi programoknak
  • Nhány órára kikapcsol
Negatívumok
  • Interakcióktól mentes, így sok ponton kiaknázatlan

További képek

  • Night Book
  • Night Book
  • Night Book

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!