Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pathfinder: Wrath of the Righteous

Pathfinder: Wrath of the Righteous teszt

Megérkezett a 2018-as Kingmaker folytatása.

2021.09.30. 14:37 | szerző: TheHolyOne | Ismertető/teszt

A Pathfinder: Wrath of the Righteous az Owlcat Games második Pathfinder játéka. Az első a 2018-as Kingmaker volt, amelyről tavaly írtam. Mint ahogy a címek és alcímek használata mutatja, a Wrath of the Righteous (WotR) is a Pathfinder fantasy világban játszódik, és az ugyanilyen nevű szabályrendszert használja, amely a 4. kiadású D&D szabályrendszer nem leegyszerüsített folytatása. (Ellenben az 5. kiadású D&D-vel, amit a Baldur’s Gate III és Solasta: Crown of the Magister használ.) A Pathfinder játékok így a 2000-es évek izometrikus szerepjátékainak igazi szellemi örökösei.

Pathfinder: Wrath of the Righteous teszt

A WotR lényegében csak utalások szintjén kapcsolódik az előző játékhoz, így nem szükséges annak ismerete, hogy kövessük az itteni eseményeket. Ez röviden összefoglalva annyi, hogy démonok megtámadják a várost, ahol tartózkodunk, karakterünk az ellenük folytatott küzdelemben rájön, hogy egy különleges erő birtokában van, ezért megbízzák, hogy vezessen egy hadjáratot a szomszédos Worldwound bezárására, ahol a démonok szabadon járhatnak-kelhetnek. A játék felépítése tehát a Kingmakert idézi, hogy egy rövid bevezető kalandozós rész után kapunk egy menedzselős minijátékot, ami ezúttal nem egy királyság igazgatása, hanem egy hadjárat vezetése. Sok a hasonlóság közöttük, ugyanúgy kell területeket foglalni és városokat fejleszteni, ami viszont újdonság, hogy egységeket toborozhatunk seregekbe, és megütközhetünk a démonok seregeivel egy Heroes of Might and Magic-szerű minijáték keretében. Sajnos itt is ugyanaz a helyzet, mint a Kingmaker királyságmenedzselős részénél: számos játék van, ami ugyanezt sokkal jobban csinálja. A sereges harcoknál eleinte szenvedtem, azonban sok gyakorlás segítségével sikerült elfelejtenem, amit más játékokban megszokhattunk. Az egységeknek nincs kontrollzónája, így büntetlenül körbesétálhatjuk az ellenséges egységeket, amit a gép szívfájdalom nélkül meg is tesz, hogy megtámadja az íjászainkat. Az egységek csak a saját körükben támadhatnak, vagyis nem támadnak vissza, amikor megütik őket, így különösen igaz az az ősi bölcsesség, hogy „az üt először, aki igazán nagyot üt... és először.”

A játék más tekintetben igazából még több Kingmaker. Vannak új fajok és karakterosztályok, saját specializált változataikkal, valamint új presztízs classok, amelyekből meglehetősen kevés jutott az előző játékba. Ha karakterünk rendelkezik egy állat kísérővel, akkor egy új funkció, hogy felülhetünk a hátára és onnan harcolhatunk. Az egyik új karakterosztály (cavalier) például teljes egészében e köré épül. Egy másik új lehetőség, hogy elforgathatjuk a kamerát, amelynek azonnali hatása, hogy állandóan el vagyunk tévedve a pályán, így a minimap megnyitása előtt érdemes egy gombnyomással visszaállítani északra. Ugyanakkor rá is vagyunk kényszerítve a használatára, hiszen azt vettem észre, hogy most már nem nagyon veszi be a játék a mozgás parancsot, ha takarásba klikkelek.

Pathfinder: Wrath of the Righteous teszt

A kalandozások közbeni harcokat lejátszhatjuk valós időben megállítással, vagy pedig teljesen körökre osztottan, amit akár harc közben is kapcsolgathatunk. Ez a funkció utólag érkezett a Kingmakerbe, szerencsére most már alapból benne van.

Folytatták a kevés és nem túl jó karakterportrék hagyományát is. Van pár választható kép, ami néz ki valahogy, azonban ezeket NPC-k használják a játékban. A Kingmakerhez szerencsére már akár több százas pakkokat is le lehet tölteni, amelyeket itt is fel lehet használni, így célszerű azokból válogatni. (Én csak áthúztam őket egyik könyvtárból a másikba.)

Pathfinder: Wrath of the Righteous teszt

A Pathfinder: Wrath of the Righteous tehát mint már említettem, lényegében még több Kingmaker. Így aki szerette az előző játékot vagy a 2000-es évek izometrikus szerepjátékait, ezt is élvezni fogja. ■

értékelés

Pathfinder: Wrath of the Righteous

Pozitívumok
  • Új fajok
  • Új classok
  • Érdekes csavar a hagyományos formulán a menedzselős minijátékokkal
Negatívumok
  • Fapados menedzselős minijátékok
  • Karakterportrék gyér választéka

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Pathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous tesztPathfinder: Wrath of the Righteous teszt
Pathfinder: Wrath of the Righteous
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Pathfinder: Wrath of the Righteous

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló