25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

The Valiant gamescom bemutató

A hazai Kite Games egy középkori akció-RTS játékon dolgozik.

Írta: Dino

Az idei gamescom egyik legtartalmasabb előadása volt talán a Kite Games bemutatója készülőben lévő – és mint azóta kiderült, hamarosan meg is jelenő – új játékukról, a The Valiantról. Ez valószínűleg köszönhető volt annak is, hogy magyar fejlesztőkről lévén szó még egyszerűbb volt a kommunikáció, mint amikor például német/francia/cseh/egyéb országbeli fejlesztőkkel beszélgettem angolul, főleg, hogy nem csatlakozott ehhez a prezentációhoz más újságíró se. Így aztán Polgár Denisz vezető programozó alaposan elmondta, mire is számíthatunk a játékban, én pedig szorgalmasan jegyzeteltem közben.

A Kite Games eddig is valós idejű stratégiai játékokat készített, nekik köszönhettük a Sudden Strike 4-et és a S.W.I.N.E. HD Remastert is. (Utóbbit nem véletlenül, hiszen a csapat alapítói között többen vannak az egykori Stormregionből.) Ennek fényében aztán nem meglepő, hogy a The Valiant is RTS lesz, azonban hogy színesítsék is a dolgot, ezúttal akció- és RPG-elemekkel dobták fel a hagyományos receptet.

The Valiant gamescom bemutató

A fiktív történet a XIII. századba visz minket. A negyedik kereszteshadjárat végét követően kapcsolódunk be, amikor is főhősünk, a háborúkból kiábrándult egykori kereszteslovag, Theoderich von Akenburg egy barátjával, Ulrichkal egy jogarszerű titokzatos tárgyra lel. Bajtársa azonban ezt megtartja magának, és mint kiderül, nem más került a birtokába, mint Áron botjának egy darabja. Ulrich pedig el is indul megszerezni a hiányzó többi részt – ránk meg az a feladat vár, hogy egész Európán keresztül követve őt megakadályozzuk a tervét, mert a különleges erőt adó bot nem halandó kezébe való.

A küldetésekben főszereplőnk mellé szolgáján, Konradon kívül más hősök, valamint „egyszer használatos egységek” csatlakoznak. Hőseink kétféle fegyverkészlettel indulhatnak el – pl. egy lovasnál kard+pajzs, vagy valamilyen szálfegyver. A körülöttük lévőknek bónuszt adnak, például lelkesíthetik a megfáradt katonáikat. Csapatunk amúgy nem túl nagy, 6-7 egységet kell egyszerre kommandíroznunk.

Ha egy hősünk meghal, de legalább egy marad még a csapatban, utána visszakaphatjuk az elesettet, hőstársa megmentheti őt. Nem úgy zsoldosaink esetében, őket végleg elveszítjük, és szintet se lépnek. Gyógyítás esetükben nincs, új embereket pedig a táborban bérelhetünk fel. Hősünknek emellett fokozatosan nő a bosszúmércéje is – ha ez az erőforrás megtelik, harci lázba kerül, még erősebbé válik. A hős képességeit három fa mentén fejleszthetjük a kapott XP-kből: védekező, támadó és segéd (utility) skillek vannak.

A 16 küldetésből álló egyszemélyes sztori-kampány változatos missziókból áll. Lopakodás, felderítés és ostrom is vár ránk ezek során. Az utóbbi nagyobb területen játszódik, és erőforrás-menedzselés is a része, építkezéssel (bázist azonban itt se kell felhúznunk). Az ostromlott várba bejutva aztán le kell mészárolnunk mindenkit.

The Valiant gamescom bemutató

Ha többen játszanánk, választhatjuk a legfeljebb 4 fős PvP módot, amelyben erőforrást termelő stratégiai pontokat kell elfoglalni és ellenőrzés alatt tartani. Ebben a módban mindenki ugyanúgy indul, fejlődés csak a pályán van, a PvP csaták között nem marad meg.

Kooperatív mód is kerül a játékba, ebben legfeljebb hárman vehetnek részt, mindenki egy-egy hőst irányítva. Hősünknek ilyenkor rendelkezésére áll a teljes képességfa, és folyamatosan fejlődik is, minden meccs után XP-t kapva. A kooperatív játékmódban 15 hullámban jönnek az ellenséges hordák, 5 nehézségi szinten, az utolsón ráadásul véletlenszerű módosítók is nehezítik dolgunkat. Egy igazán akciódús játékmódnak ígérkezik ez, amelyben fontos szerepet kap az együttműködés.

A látottak elég impresszívek voltak, az engine-nel készült átvezető jelenetektől a csatákig egyaránt. És még olyanra is odafigyeltek például a fejlesztők, hogy az egymás mellett túl közel álló katonák egymást akadályozzák a harcban. Kíváncsian várjuk a megjelenést.

A The Valiant első körben PC-re készül, megjelenése pedig 2022. október 19-én lesz esedékes. Konzolokra (PlayStation 4 és 5, Xbox One és Xbox Series X/S) egy későbbi időpontban várható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

The Valiant

Platform:

Fejlesztő: Kite Games

Kiadó: THQ Nordic

Megjelenés:
2022. október 19. PC
2023. július 11. PS5, XSX

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!