25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

PlayStation VR2 játékkörkép – 7. rész

Robotvizsgálat, túlélőjáték és egy sci-fi/fantasy keverék az újabb epizódban.

Írta: Onimushaman

PlayStation VR2 játékkörkép – 7. rész

Folyamatosan érkeznek új megjelenések a Sony aktuális VR-eszközére, a PlayStation VR 2-re, így cikksorozatunkban most újabb három játékot mutathatunk be Nektek.

Border Bots VR

Egy futurisztikus Földön járunk, ahol mindent a számítógép vezérel, és szinte az összes munkát robotok végzik el. Egy esemény hatására azonban egyszer csak újra szükség lesz némi emberi erőforrásra. Élő adásban sorsolnak a televízióban, hogy ki legyen az új munkaerő. Balszerencsénkre ránk esik a választás, és már itt is megcsillogtatja a szoftver a humoros arcát.

Fő feladatunk különböző robotok átvizsgálása lesz, amelyek az ellenőrzésen át akarnak csúszni. Megfelelő engedélyek esetében nincs is ezzel probléma, de a paramétereket nekünk kell lecsekkolni. Egyfajta puzzle-játékként rá kell jönnünk, végeztek-e engedély nélküli átalakításokat magukon, vagy van-e esetleg tiltott tárgy a birtokukban (a sunyi robik elrejtik a cuccokat a testükben).

Border Bots VR
Border Bots VR

Fejlesztések vásárlásával vagy munkaállomásunk felturbózásával a vállalati létrán is előrébb juthatunk. Szabadidőnkben pedig a lakásunkban bohóckodhatunk a 3D-nyomtatóval és egyebekkel.

A Border Bots VR egy poénos játék, ahol türelmesen vizsgálhatjuk a dolgokat. Nem kell benne semmit leölni vagy csatangolni (nem hánytat!), ami felüdülés lehet a sok akció után. Jól el lehet vele lenni – ha nyugodtabb élményre vágyik az ember, jó választás.

Border Bots VR
Border Bots VR

Survivorman VR: The Descent

A Survivorman egy kanadai televíziós produkció, amely 8 évadot élt meg. Les Stroud túlélésszakértő műsoraiban 7-10 napos időszakokat mutatott be extrém környezetben. A műsor érdekessége volt, hogy a kamerákat is ő maga kezelte, a stáb pedig egy távoli helyről követte nyomon a kanadai filmest. Nálunk inkább Bear Grylls műsorát sugározták a Discovery trash reality sávjában, így ismeretlenül ültem neki a Survivorman VR-változatának.

Maga Les Stroud üdvözöl élőszereplős bejátszásban a menüben, majd elindulhatunk egy közel másfél órás kalandra a művészúrral. Egy repülőkatasztrófával indítunk, ami egy havas hegycsúcsi túlélést von maga után. Itt már a játék nem túl izmos grafikájával okít bennünket Les, kezdésként pedig megkapjuk spéci bökőjét, amivel tüzet is csiholhatunk. Érdekes, hogy nincsenek feliratozva az elhangzottak, így nagyon oda kell figyelni. A karóránk azért egy-két szóban írja a főbb teendőket, illetve mutatja egészségi állapotunkat. A hófehér sziklaormon például a szétszóródott fahulladékból és könyvlapokból rakhatunk tüzet, amelyek begyűjtése nem túl szórakoztató.

Survivorman VR: The Descent
Survivorman VR: The Descent

Nem is igazi videojáték a Survivorman, hanem inkább egy rövidebb VR-élmény, ahogy a hat helyszínen végigkalandozunk. Teljesen szabad mozgás beállításnál hamar rosszul lettem már a havas csúcson is, így másodjára már óvatosabb voltam. Később tárgyakat is készítünk, mint a hótalpak vagy az élelemszerzéshez elengedhetetlen nyúlcsapda. De elhagyatott viskóból készítünk majd csónakot is, szóval lesz mit csinálni a szűk játékidőben. Élménynek érdekes, prezentációban lehetne erősebb a Survivorman VR: The Descent.

Vertigo 2

Több mint egy éve érhető el a Vertigo 2 PC-s változata, amely már a rajongók körében olyan hírnevet szerzett, hogy vetekszik a legutóbbi Half-Life VR-játékkal. Spoiler, hogy az említett címhez nem ér fel, viszont csodálandó, hogy egyetlen ember készítette a stuffot. Nagyon megszenvedtem a tesztelésével, mert alapból korábban küldték ki bugosan, így többször újra kellett kezdenem, de később is maradt benne irtani való hiba, amelyeket szépen foltozgatott a fejlesztő.

Az akció-kaland egy sci-fi fantasy keverék, amely nagyjából 10 óra játékidőt foglal magába. Története összetett, remek karaktereket vonultat fel és a párbeszédek is frappánsak. A jó ötleteket, fejleszthető fegyvereket (14 egyedi mordály található benne) és a remek atmoszférát beárnyékolja a képi világ, ami túlzás nélkül előző generációs, nem igazán használja ki az új platform erejét.

Vertigo 2
Vertigo 2

A program bár második rész, nincs szükség az első ismeretéhez, hogy élvezni tudjuk. Mindenesetre egy rövid összefoglalót kapunk a sztori elején a korábbi eseményekről. Egy reaktor körül bonyolódik a cselekmény, miközben próbálunk hazajutni. Robotokat, űrlényeket és megannyi élőlényt fogunk ledarálni, termetes bossokat is ideszámítva, mire legördül a stáblista. Könnyed puzzle-feladványokba is ütközünk, de a hangsúly a harcokon lesz.

A fegyverek nem olyan pontosak, mint azt egy VR lövöldétől elvárná az ember. Körbe kell lőni a nyavalyásokat, mire rendesen célba tudjuk venni őket. A haptikus visszacsatolás hiánya is bosszantott, egy másik akciójáték után indítva a Vertigo 2-t egyből kiszúrhatjuk a különbséget. És még ott van a fegyverek újratöltése, amit fajtánként eltér, de legalább a lőszer újratermelődik.

A játék hibáiról elterelik a figyelmet a nagyszerűen megírt dialógusok, főként a doki és a kis robotsegédek alakítanak nagyot. Elképesztő, hogy ez tényleg egyetlen ember munkája, és még ha nem is ér fel a Half-Life: Alyx-hoz, de egy korrekt shooter. Mivel az utóbbi nincs PlayStationre, így nem kérdés, hogy érdemes megvásárolni.

Vertigo 2
Vertigo 2

A sorozat korábbi cikkei

A tesztpéldányokat a játékok kiadóitól kaptuk.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Border Bots VR
  • Border Bots VR
  • Border Bots VR
  • Border Bots VR
  • Survivorman VR: The Descent
  • Survivorman VR: The Descent
  • Survivorman VR: The Descent
  • Survivorman VR: The Descent
  • Vertigo 2
  • Vertigo 2
  • Vertigo 2
  • Vertigo 2
  • Vertigo 2
  • Vertigo 2
  • Vertigo 2
  • Vertigo 2

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!