25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Jogi Esetek - Kérdések és Válaszok

Peace
#261 Peace [27922]
Tulajdonos. Tényleg az a tipik sötét paraszt a nő meg az élettársa is. Két gyerekük van, de a fiú már felba**ott múltkor. Ő nyitott ajtót és már egyből a szemembe hazudta, hogy otthon se voltak és biztos a mellettük lakó volt. Szóval már most erre nevelik, hogy kamuzzon.
Szerettünk volna költözni, de jelen hitelkonstrukciók mellett semmi esélyt nem látok rá. Ráadásul újabb seggíccségggget kapnak a magyar családokkk, így gondolom ismét kilőnek az ingatlanárak a fa**ra........

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2023.11.08. 11:03
Aribeth
#260 Aribeth [2489]
Nincs, és remélem, többé nem is lesz rá szükség.

Peace:
Remélem, idővel ráunnak a bulikra! A rendőrségen én elgondolkodnék azért, és ha albérlő, akkor a tulajdonost is meg lehet keresni (hátha ő nem annyira nyomorék/nemtörődöm), ha pedig tulajdonosok, akkor én még a közös képviseletnél mozognék. Megint csak azért, hogy ha más nincs, akkor legalább nyoma legyen. Plusz nem bírnám ki, hogy ne alkalmazzam a már korábban említett “halkítsd már le a kurva zenédet” üvöltést.

Persze nehezebb a helyzet, ha zakkantnak tűnik a szomszéd, vagy valami full agyhalott szakasz éles késekkel, de van az a szint, amit már nem lehet elviselni. Néha a legjobb válasz a költözés, de tudom, hogy ti is inkább már házban gondolkodnátok (vagy külföldben), és azért egy ilyen cserét lezongorázni nem lehet egyik napról a másikra.

Válasz erre

Előzmény: MattMatthew 2023.11.08. 09:57
Peace
#259 Peace [27922]
Mi 4 éve harcolunk az alattunk lévőkkel, mert rájuk szokott jönni a mulathatnék és tolják mélyládával a pusztulat hulladék zenéjüket meg óbégatnak vagy a szobában vagy az erkélyen. 3-4 alkalommal próbáltam beszélni velük, de ez a tipik ótvar sötét család. Az a másik kedvencem, mikor felhangosítják és lehalkítják és ezt művelik órákon át, mint valami elmeroggyant. Végül nekem is csak ez maradt, hogy rájuk tolom a mélyet, de kegyetlenül. Értelmes és kulturált ember vagyok, ezért a mély nálam ki van kapcsolva. Panel házba nem való. Kétféleképpen szokott elsülni. Bekussolnak és csend van hetekig. Vagy felhergleik magukat, feljebb tolják a hangerőt és még ordítanak is mellé, hogy "Igen??? Akkor a kurva anyátooook!!!". És megy a parti hajnali 3-4-ig. Rendőrt nem akartam rájuk hívni, mert van jobb dolguk is és nem akartam, hogy még jobban elmérgesedjen a helyzet. Ha szerencsénk van, akkor "csak" havonta egyszer gurul el a gyógyszerük.......

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2023.11.08. 07:01
MattMatthew
#258 MattMatthew [11657]
"- elüvöltöm magam hatmillió decibellel, hogy kussoljál már"
Na és erről van-e hangfelvétel?

Man literally too angry to die

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2023.11.08. 07:01
quervo
#257 quervo [2114]
Köszi a válaszokat, máshonnan is jött tippnek a birtokvédelmi, hétvégén átviszem hozzá a kondenzátormikrofonomat, hogy tudjunk bizonyítékozni. Sajnos bőven túlvagyunk az átmenetiségen, ez már nagyon régóta tart, mostanában súlyosbodott. Felmentünk, szóltunk, de ez ugyanolyan, mint a fájdalomcsillapító, minden eset után egyre kevesebb ideig van nyugi. Bejelentéseket pedig minden olyan esetben fogunk tenni, amikor éjszaka áll neki kopácsolni.

Válasz erre

Aribeth
#256 Aribeth [2489]
Nehéz eset, de én is azt javaslom, amit LM, bizonyítékokat kell gyűjteni, illetve bejelentéseket kell tenni, hogy legyen nyoma az ügynek. Birtokvédelmi eljárást is lehet indítani, de legyenek bizonyítékok hozzá.

A többi már vérmérséklettől függ, illetve attól, hogy mennyire tűnik közveszélyes elmebetegnek a szomszéd, de én a következőket szoktam csinálni, ha felkúrják az agyam a hangzavarral a szomszédságból vagy az utcáról:
- azonnal felmegyek bekopogni/ha megvan a száma, felhívom/ráírok messengeren (szerencsére már olyan helyen élek, ahol ezekkel megoldható, és azonnal abbahagyják)
- elüvöltöm magam hatmillió decibellel, hogy kussoljál már
- maxra tekert zenét teszek a hangos szomszéddal közös falhoz pár percre.

Válasz erre

LordMatteo
#255 LordMatteo [29272]
Lakógyűlésen izgalmas vita kerekedhet ki ebből, de leginkább azt kell biztosra kideríteni, hogy tényleg bekattant-e a szomszéd. Tudom, hogy kurva idegesítő lehet, de simán lehet, hogy valami egyéb okból átmeneti a dolog, mittomén, klopfoló bajnokságra készül, új fétise van, akármi.

Videóval egyébként bizonyítható minden, főleg, ha egy decibell-mérő is jól látható rajta. A bejelentési dolog valós, de elég gyenge erejű. Városfüggő, de van, ahol az utcára nincs elég járőr, nem fognak kimenni bejelentéseket ellenőrizgetni. Az inkább akkor érdekes, ha van már konkrét ügy, és akkor visszamenőleg tudod bizonyítani, hogy tessék megnézni, itt meg itt meg itt már tettem bejelentést. A lényege egyébként annyi, hogy nem illegális, de zavaró tevékenységet/jelenséget tudsz jelezni a rendőrség felé, akik köszönik és tudomásul veszik, jegyzőkönyvbe foglalva.

A kibaszás társas játék, sose feledd.

Válasz erre

Előzmény: quervo 2023.11.07. 11:05
quervo
#254 quervo [2114]
Az alábbi problémára kéne vmi SOS megoldás:
Volt barátnőm társasházban lakik, és a felette lévő szomszéd bekattant, naponta több órán keresztül dübög, ütlegeli a padlót, gyakorlatilag tényleg semmi másra nem lehet figyelni. Múltkor felmentünk hozzá, rászóltunk, tagadott, de aztán pár napra alábbhagyott a hangzavar. Rácsöngetés, bekopogás nem segít, összesen 4-szer lett már szembesítve, nem hagyja abba. A közös képviselő nem igazán tesz semmit, a csávó nővérével próbáltak beszélni, de nyilván ő is tagadásban van.
Bár előfordul éjszaka is, inkább a nappali hangzavar a jellemző, és nagyon nehéz bizonyítani, egyfelől exem nem akar rendőrt beengedni a lakásába, hogy hallgassa meg, mi folyik odafönt, másfelől kiszámíthatatlan, hogy mikor hagyja abba. Egy család van az őrült faszival egy szinten, akik azt tudnák mondani, hogy kattant, de őket a csapkodás nem érinti.
Egy ismerős mondta, hogy van a feljelentés mellett egy bejelentési lehetőség is a rendőrségen, tudja valaki, mi a különbség, mi a menete, és egyáltalán mi az, amit egy magánszemély megtehet egy ilyen esetben?

Válasz erre

Juraviel.Ihuan.Bedvin
#253 Juraviel.Ihuan.Bedvin [5118]
Olyan is eszembe jutott, hogy megkereshetnétek egy másik könyvelőt, anyud is biztos ismert másokat, hátha ők is tudnak segíteni, hogy kezeljétek ezt.

Válasz erre

Előzmény: Pras 2023.08.24. 10:24
Pras
#252 Pras [5486]
Mindenkinek hálásan köszönöm, hogy időt és figyelmet szakított a problémámra.
Akkor egyelőre az lesz, hogy nyomtatok egy kazal átadás-átvételit, apámnak pedig odalépek, hogy enélkül semmit.

Válasz erre

Aribeth
#251 Aribeth [2489]
A könyvelt iratok azoké, akiknek az édesanya könyvelt, nála átmenetileg voltak megőrzésen. Ezeket véleményem szerint vissza lehet adni az őt megbízó társasházaknak, de csak lepapírozva, hogy bizonyítani lehessen, hogy visszakerültek. (Amúgy a lényeg a gépen lévő könyvelésen van, az új könyvelőknek ez nagyon kell, mert nem akarnak ismét dolgozni a befizetések és a számlák lekönyvelésével. Ja, és a társasházak új könyvelői a közös képviselet rendelkezésére álló bank és ha van, a házipénztár alapján is simán tudnak könyvelni, nem kell előadniuk a hattyú halálát.)

Elhunyt ügyvéd cuccaihoz én sem nyúlnék, mert hetvenmillió paragrafus szabályozza azok kezelését.

Pras, apukád helyében felhívnám azokat a házakat, akiknek már kiadta az iratokat, hogy utólag írjanak alá átadás-átvételit, de egyébként kétlem, hogy pont ők bármi miatt problémáznának.

Válasz erre

Dark Archon
#250 Dark Archon [11473]
Basszus, ilyen nincs, hogy bármit is átadnak / kidobnak, és akkor írjanak róla átvételit. Jogilag semmi közük nincs az ügyvéd tevékenységéhez, így addig hiába is perelték volna őket. Így, hogy elkezdték osztogatni a papírjait, már igen (GDPR). Bele sem nézhettek volna.

Tudom, hogy az ilyen fejbe vágja az embert rendesen, de akkor sem szórjuk szét egy cég papírjait. Meg kell várni a hagyatéki tárgyalást. Ott elvileg kiderül, mi történik ilyenkor. Illetve az Ügyvédi Kamara is jó ötlet.

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN | Canyon Endurace 7

Válasz erre

Előzmény: LordMatteo 2023.08.23. 20:33
Aribeth
#249 Aribeth [2489]
Az a könyvelő egy faszparaszt. Ne is vele kommunikáljatok szerintem, hanem a közös képviselővel, ő bízta meg anyukádat a társasház nevében.

Ennek amúgy egy kicsit jobban utána kell járnom, több eset merült már fel az ismeretségi körben (eltűnt könyvelő / eltűnt cég, ami ott hagyott a bérbeadónak egy szobányi iratot), és korábban már keresgéltem a jogszabályok után ilyen esetekben, de jelenleg nem tudok biztosat mondani.

Általánosságban annyi, amit LM is írt, hogy ami papír alapú vagy elektronikus cuccot kérnek, azt átadás-átvételi keretében adjátok át az illetékeseknek, felírva az átvevő részletes adatait. A papír egy idő után elfogy remélhetőleg. Mivel társasházakról van szó, itt nem lesz olyan, hogy még 5 év múlva is a nyakatokon ragad az iratanyag, ők megtalálhatók, és vissza lehet adni nekik.

Alapvetően azt mondanám, hogy anyukád munkája nem a tiéd volt, és nem gondolom, hogy össze kellene törnötök magatokat, hogy minden iratanyagot tökéletes rendben, masnival átkötve adjatok vissza, de biztos van szabály arra, hogy egy általános jóhiszeműséggel kell eljárni.

A könyvelőprogramhoz nem vagy köteles érteni, édesanyád az iratok alapján könyvelt, amik pedig visszakerültek/nek a házakhoz, a jövő évi beszámolóig van idejük ismét lekönyvelni az anyagokat. Ha közben kellene bevallásokat benyújtaniuk, az is megoldható nélkületek.
Mindenesetre azért az korrekt, ha egyszer megpróbáljátok kinyerni azokat. Ha anyukád esetleg a Kulcs-Softtal dolgozott, akkor abban tudok segíteni, rengetegszer kellett elszállt gépről kinyernem az adatokat.

Válasz erre

LordMatteo
#248 LordMatteo [29272]
Anyud könyvelőként jogi személyként tevékenykedett - akár egyéni vállalkozó volt, akár cégként. Mint ilyen, se apud, se Te nem örökölhetitek magánszemélyként azt, ami a jogi személyé volt. Ha valami cégnél volt alkalmazott, akkor meg a cég tulajdona minden, ami a könyvelői feladatai miatt volt nála.

Ebből következik, hogy semmilyen formában nem vagytok jogosak sem sajnos szerintem átadni semmit, és ezért vagytok perelhetőek, nem azért, mert nem adtok ki valamit. Jogutódot tudtommal pedig a cégbíróságnak kell kijelölnie ilyen esetben, hacsak erre nem vonatkozik valami az érvényes szerződésekben.

Ha bármit átadtok, azokról átadás-átvételit írjatok! Tudom, hogy ez nevetséges és hánytató, de ilyenkor ez komoly problémákat előzhet meg.

A kibaszás társas játék, sose feledd.

Válasz erre

Előzmény: Pras 2023.08.23. 18:28
Juraviel.Ihuan.Bedvin
#247 Juraviel.Ihuan.Bedvin [5118]
Undorító.

Sajnos nem értek én sem hozzá, de az egyetlen megoldás, hogy ti is ügyvédet fogadtok (a per miatt így is kell szerintem), de olyat próbáljatok keresni, aki alapvetően jártas a gazdasági témákban. Ha tanácstalan vagy, nem tudom, hogy ha írnál levelet az Ügyvédi Karamarának, akkor tudnának-e ajánlani a lakóhelyed környékén ebben jártas személyt, de ez is

Felvenném a kapcsolatot, hátha a helyi önkormányzatnál tud-e valaki segíteni, pl. a helyi képviselő támogatásával, jegyzővel, stb.

Látatlanban puszira szerintem nem lehet kiadni az adatokat adatvédelmi okok miatt, ugyanakkor visszatartani sem lehet, mivel adott ügyfél adott adata hozzátartozik.

Nem vinném el ilyen messzire, de megoldás lehet az adatvédelmi biztosnak küldött levél, illetve akár az Állami Számvevőszék is.

Ráírok Aribethre Facsén, mert bár nyaral, de őneki biztos lesz ötlete (jogászként végzett, millió egyéb tanfolyamot, képzést végzett el), lehet van jótanácsa.

Válasz erre

Előzmény: Pras 2023.08.23. 18:28
Pras
#246 Pras [5486]
Első felháborodásomban ill. jobb ötlet híján fordulok ide.
Édesanyám ~két héttel ezelőtt hunyt el, könyvelőként dolgozott társasházaknak. Természetesen azonnal mindenki pánikba esett, hogy "fizetési határidők", "könyvelés", "most mi van", "mi meg tudjuk-e csinálni" (nem, nem tudjuk...) stb., de a koronát az egyik új könyvelő tette fel a helyzetre, aki felvetette, hogy az itt lévő(?) fogalmam sincs, milyen papírokat/főkönyveket a hagyatéki eljárás lezárulta után kiperli tőlünk. Mindezt úgy, hogy ezzel párhuzamosan segítsek anyám számítógépéről valahogy összeszedni a kért adatokat.

Kérdésem azzal kapcsolatos, hogy lehet-e apámnak ill. nekem jogi felelősségünk a helyzetben? Kötelességem-e tudni, hol vannak ilyen adatok, vannak-e egyáltalán ilyen adatok, puszira átnyújthatom-e őket (apám már egy rakás papírt kidobált kb. bárkinek, aki könyörögve kérte, úgyhogy ez a hajó már elment), mire számíthatok, ha nem csak fenyegetőznek, hanem konkrétan perre mennek emiatt?
Számomra teljesen eszement ez a helyzet. Két nappal ezelőtt temettük el, ma az új könyvelő perrel fenyegeti a családom maradékát.

Válasz erre

Lovi Tommy
#245 Lovi Tommy [8084]
Sikerült kompromisszumra jutni, nem volt könnyű. Elküldtük hamarabb a pénzt, és kamerával se próbálkoznak.
Ha minden jól megy, hónapokig (vagy kiköltözésig) nem is kéne kijönniük újra.

A lakcím alapvetően nekem jó a családi, budapesti az is, háziorvos is megbízható, onnan nem kell az egymillió levelezési címet updatelni (bár ez hála istennek egyre kevesebb a digitalizációnak köszönhetően). Így nem erőltettem, mikor mondták, hogy pls ne.

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2023.08.15. 10:39
subject17
#244 subject17 [6582]
Nagyon köszönöm, egyelőre átfutottam csak, de még számomra is érthetőnek tűnik.

No persze majd ha odajutok, hogy alkalmazzam is a dolgokat, könnyen előfordulhat, hogy tovább zaklatnálak.

#243-at meg én is így tudom.

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2023.08.15. 11:20
Aribeth
#243 Aribeth [2489]
Még valami, ez már Tommynak:
Tudomásom szerint ha van érvényes bérleti szerződés, akkor a bérbeadó nem tilthatja meg, hogy bejelentkezzetek a lakásba.

A lakcímbejelentés az albérletek esetében is kötelező

Válasz erre

Aribeth
#242 Aribeth [2489]
Ja igen, a papírozás: az Áfa tv. alapján a bérbeadás után nem kell számlázni (ismételten, a garázs, a széf, a kereskedelmi szállás stb. teljesen más körbe tartoznak), de az ügyletről kellene, hogy legyen egy számviteli bizonylat. Ilyen bizonylatnak nagyon sok minden megfelel, például ha a bérlő utalja az ellenértéket, akkor a bankszámlakivonat is annak minősül. De ha kápéban megy a fizetés, akkor a bérbeadónak ki kellene állítania erről valami normális fecnit, amit meg is kell őriznie 8 évig. Tudomásom szerint az ilyen elmaradása miatt nem szokás megkufircolni az adófizető állampolgárt, ha amúgy rendesen bevallja és befizeti a bérbeadásból eredő jövedelmét, legfeljebb szólnak neki, hogy tessék rendesen dokumentálni az ügyleteket, de így lenne szabályos.

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2023.08.15. 11:20
Aribeth
#241 Aribeth [2489]
link

A 10. számú információs füzetben (Ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózása) van erről leírás, de össze tudom foglalni gyorsan:

A sima lakás bérbeadás elég egyszerű, nem kell hozzá adószámot kérni, számlázni stb. (Az AirBnB-zők és kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetők, illetve a garázst kiadók esete más.)

Két dolgot kell teljesíteni: adóelőleget fizetni + betenni a bevallásba az előző évi bérbeadásból származó jövedelmet. A 2023-as bérbeadási bevételt értelemszerűen jövő évben kell majd bevallani a 23SZJA nyomtatványon.

Az igazi kérdés az, hogy mit hogyan szeretnél költségelni. Lehet tételes költségelszámolást is alkalmazni, ilyenkor megtartod az összes nevedre szóló javítási, felújítási (stb.) számlát, és ezeknek az összegét majd beteszed a bevallásba a bérleti díjból eredő bevétellel szemben. Adózni a jövedelem után kell, ami a bevétel mínusz kiadás. Ha nem akarsz ilyenekkel kínlódni, akkor pedig alkalmazhatsz 10%-os költséghányadot is. Ilyenkor azt mondjuk, hogy a bevétel 90%-a a jövedelem, ezután kell adózni.

Tegyük fel, hogy az egyszerűség kedvéért havi 100 nettó a bérleti díj. Ennek 15%-a az adó, tehát havi 15 ezer forint. Ha egész évben bérbe adsz, akkor 1.200.000 a bevételed, és 180.000 lenne az adód.
- Tételes költségelszámolás: ha van saját nevedre szóló számlád arról, hogy elromlott az akármi abban a kecóban, és a javításra ki kellett adnod összesen 200 ezret, akkor a jövedelmed 1.200.000-200.000, azaz 1.000.000, ennek az adója 150.000.
- Költséghányad: nem gyűjtögetsz számlákat, hanem azt mondod, hogy élsz a jogszabályi lehetőséggel, és 10% után nem adózól. Így a jövedelmed 1.200.000x0,9, azaz 1.080.000, ennek az adója 162.000.

Én a másodikat alkalmazom. Beállítottam egy állandó átutalást a nav szja számlájára (a közleményben feltüntetve az adóazonosító jelemet), amivel minden hónapban áttolom a bérleti díj 13,5%-át (ugyebár a 15%-os adó 90%-a), következő évben beírom az adatokat a bevallásomba, és mosom kezeimet, befizetnivalóm nincs.
Előleget elég lenne csak negyedévente utalni, de nekem a havi megoldás egyszerűbb. Mindig konstans túlfizetésben vagyok, mert mire beadom a bevallást, addigra már felgyűlik 4-5 havi előleg a következő évre, tehát hozzá kell szokni, hogy időnként kapni fogod a navos leveleket, hogy túlfizetésed van.

A bevallás vonatkozó sorainak kitöltése szerintem elég egyszerű, de lehet, hogy csak azért, mert láttam már rosszabbat is.

Fontos adalékok:
1. A kétfajta költségelszámolást nem lehet mixelni, vagy ez, vagy az.
2. A rezsiszámlák nem minősülnek sem bevételnek, sem költségnek, azok átfolynak rajtad, mint híg fos a libán. Nem kell adózni utánuk, de nem is játszhatunk azzal, hogy a havi gázszámlát majd jól leköltségeljük.
3. Nem ismert tény, de a bérlő által átutalt közös költség után is adózni kellene, mert az a tulajdonnal együtt járó kötelezettség. A bérbeadókat ez nem szokta érdekelni, én személy szerint beépítettem a bérleti díjba, nem külön hárítom át.

Válasz erre

Előzmény: subject17 2023.08.15. 10:41
subject17
#240 subject17 [6582]
(Miután már vagy a harmadik féle jogi dologgal zaklatlak párhuzamosan, erről a kiadott lakás utáni adózásról van valahol normálisan követhető tutorial? Mert tavasszal kiadtam én is, és halvány büdös lövésem nincs a dolog ezen részéről, viszont szeretném jogszerűen csinálni.)

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2023.08.15. 10:39
Aribeth
#239 Aribeth [2489]
Sajnos ilyen mélyen nem vagyok benne a bérléssel kapcsolatos szabályokban. Én is adok bérbe évek óta, de teljesen más keretek között: fullra felújított volt a lakás, amit magamnak rendeztem be eredetileg, csak aztán másképp alakultak a dolgok; ezer éves megbízható barátnak adom ki; ha javítani kell valamit, akkor mindketten jelen vagyunk, és eldumálunk, amíg elkészül a szaki; mindent átutalással intézünk; és adózok is utána (van egy olyan érzésem, hogy Tommy bérbeadója nem).

Tudomásom szerint valóban nem léphet be a tulajdonos a lakásba a bérlő engedélye nélkül, de nyilván egy ilyen kényszerhelyzetben, amikor lehetetlen megoldani, hogy a bérlők jelen legyenek, külön engedéllyel bemehetnek.

Tommy elmondása alapján elég nagy zsiványnak tűnik a bérbeadó, akinek lesznek még hasonló húzásai, így javaslom, hogy mindent írásban intézzetek, és mindenről legyen másolatotok, fotótok, videótok. A bérbeadó is kiszolgáltatott helyzetben van, kölcsönösen meg tudjátok szopatni egymást (hány eset van, amikor a bérlő nem hajlandó kiköltözni), de nyilván a nyugodt együttműködés lenne a cél. Ezért azt is javaslom, hogy ezerrel toljátok a diplomatikus kommunikációt, hátha sikerül hatni a bérbeadóra, hogy azért nem úgy mennek a dolgok, ahogy ő azt elképzelte.

Válasz erre

Lovi Tommy
#238 Lovi Tommy [8084]
Igen, túl nafy bizalmat vetettem a dologba, mindkét fővárosi főbérlőm eddig tök laza, megbízható volt...

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.08.14. 11:21
Aryx
#237 Aryx [3552]
Nem szeretnék így utólag és kívülről okos lenni, de olyan bérleti szerződést semmiképp nem szabadna aláírni, ami csak kp-ban várja a kifizetést. Lehetne itt szarakodni átvételi elismervénnyel és 2 tanúval, de a banki tranzakciónál nincs biztosabb, sajnos ezt a tulaj is jól tudja. De olyat semmiképp ne csináljatok, hogy csak úgy otthagyjátok neki az összeget.
El kell keserítselek, békében nem fogtok ilyen alakkal élni, ami így indul, ott a fél év is elég neccesnek tűnik. :/
Szerintem nem full scale war az, ha korrekt és jogkövető magatartást vártok el a tulajtól.
Tutira lemondanám a gázszerelőt, főznék rezsón vagy rendelnék kaját abban a hátralevő x hétben, amíg ott laknék.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: Lovi Tommy 2023.08.14. 11:09
Lovi Tommy
#236 Lovi Tommy [8084]
Valahogy bekell szerelni a tűzhelyet, elágazás sincs egyikünk se tud itt lenni, viszont rengeteg problémázás volt ezen már, elég abszurd lenne ezzel akadályozni ami miatt sír a szánk 1,5 hónapja.
Utalásról volt szó, de a szerződés kp-t ír elő...Kameránál ugyanezzel védekeztem. Persze az is fix hogy a netet amit fizetek nem használja erre. Lehetne itt full scale war-t indítani, szeretnék rendes számlát a lakbérről, meg akkor dafke bejelentem ide magam, hiába kérték, hogy ne, ha nincs kaució vissza, akkor végülis lehet már valódi okot is adni rá, hogy ne adják vissza. Tud mindenki rosszul járni, nem csak mi. De nem ez a cél nyilván, hanem hogy nyugiban élhessünk.
És tényleg nincs benne még egy költözés a büdzsében minimum fél évig ha nincs kaució vissza pl.

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.08.14. 10:00
Aryx
#235 Aryx [3552]
Az kemény.
*Tulaj, nem főbérlő.
Onnantól, hogy átlépi a küszöböt, amíg ott laktok, magánlaksértést követ el.
Be nem engedném a lakásba, az biztos, ahogy a lakbért is csak átutalással rendezném, vagy sehogy. De kp-ban 1 fillért nem adnék neki, nem, hogy még a távollétemben ott hagyjam neki.
Nem videózhatod le a tudta nélkül.
Lehet, a gázszerelő mellé hoz magával lakatost is, és még a zárat is lecseréli, amíg nem vagytok ott.
A kaució visszatartása is vicc, egyenértékű azzal, ha ti meg a lakbért tartanátok vissza.
Kamera meg aztán végképp no comment. Ajtón belül gond nélkül leszerelhetitek, de én ajtón kívül is leszedném, és majd kiabáljon (ha társasház, jelezném a közös képviselő felé a dolgot, mert nekik sem tetszene). Magánemberként nem használhat kamerát megfigyelésre, nézzetek utána, borzasztó szigorú előírások vonatkoznak rá.
Hirtelen ennyi, a többit megválaszolják az itteni jogászok, mert van még mit.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: Lovi Tommy 2023.08.14. 09:32
Lovi Tommy
#234 Lovi Tommy [8084]
Nemr ég költöztem új albiba, 1,5 hónapja, haverral. Voltak gondok, a mosógép, amit kaptunk hozzá, nem indult el első tervezett mosás alkalmával. Hívtunk szerelőt, főbérlő azt mondta fizessük ki, majd levonja. Kifizettem, számlát elküldtem nekik. Ezután a megjavított mosógép dugulással találkozott, és a vizet a konyhába nyomta ki. Küldtem videót, a főbérlő azt kérte vegyek csőspirált vagy mit, oldjam meg, hátha nem kell szaki. Megpróbáltam, nem ment, az eszköz számláját is elküldtem. Szerveztek elhárítót, megcsinálta, kaptam egy papírfecnit, kézzel ráírva szinte olvashatatlanul mennyi volt, mit csinált, dátummal. Ezt is elküldtem. Mindez kb 1,5 héten belül történt, inkább 1.
Egy gáztűzhelyet ígértek beköltözésre. mert villanyrezsó/sütő volt. Ez elvileg holnap valósul meg. A szutykot ami itt volt nem hazsnáltuk, nem főztünk itt még. Ránk akarják fogni, hogy mindent mi okoztunk. Nem igazán akarják ezeket kifizetni. 3 hete a gázszerelő helyett egy papírral jöttek, hogy írjam alá, egy hónap van kiköltözni az okozott gondok és károk miatt. Szerződést lobogtatva hivatkoztam a 12 hónapra. Mondtam minimum 2 hónapot adjanak, de ebbe lakótársnak is bele kell egyeznie. Ezekután "megengedték" hogy maradjunk. Mellesleg a kaucióból azt állítják, a negyedét egy hónapig majd visszatartják mikor kiköltözünk, esetleges rejtett hibák miatt.
Holnap jön az első fizetés ideje, a nekünk kiküldött összegből ofc nincs levonva az amit ÉN kifizettem előre a szerelőkre, eszközre nekik. Nem lesz itthon senki, mikor jönnek a gázszerelővel, kikéne készíteni a casht. Ezekután nem bízom se abban, hogy ha kevesebb lóvé lesz ott, nem kutatják át a szobákat, vagy szimplán csak elteszik és azzal próbálnak majd kidobni, hogy nem fizetünk.
Ja, kamerát akarnak az ajtóba, mert azóta jutott nyilván eszükbe, hogy kéne, mert állítólag az előző lakók kiadták a lakás egy részét másoknak. És ez mindenki érdeke. Tudom, hogy nincs joga hozzá. Meg ezt nyilván nem akarom engedni, de legutóbb hajthatatlanok voltak. És hiába dobálózok jogokkal stb, nem érdekli őket.

A szerződés teljesen standard, nem tudom mit lehet tenni. Keverjem bele a mosógépszerelőt, aki adott számlát, hogy adjon véleményt, keverjem bele a duguláselhárítót, aki viszont nme adott számlát, takarjam ki a kamerát, ha felteszik? Videózzam le hogy kiteszem a pénzt? Tegyek "csapdát" az ajtómba?

A költözés kimerített anyagilag, nem tudok újra költözni most jópár hónapig. Kaució elesztését se engedhetem meg magamnak. Ha le akarják nyúlni, most okozzak nekik kauciónyi kárt szándékosan? Ja, "le vagyok tiltva" hogy beszéljek velük, mert tiszteletlen voltam elvileg, és jobbnak látjuk, ha ügyfélszolgálati tapasztalattal rendelkező lakótársam kommunikál (ma megpróbálja még a számlák ügyét megbeszélni de nem várok sokat).

Válasz erre

subject17
#233 subject17 [6582]
Köszönöm, szedegetem én is az infókat még (külföldön él, és munkaidőben nem is sokat tud reagálni), nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan lesz is itt reakció.

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Aribeth
#232 Aribeth [2489]
Ha már nincs meg a hagyatéki végzés, akkor azt is ki lehet kérni valahogyan. Ebben azt esetben azt javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot az elhunyt édesapa lakcíme szerint illetékes önkormányzat hagyatéki osztályával (biztos van valami telefonszám), hogy mi ennek a menete. A hagyatéki eljárásban a közjegyző és a jegyző kéz a kézben dolgoznak, szerintem a jegyző tudja majd beszerezni/kiadni a másolatot.

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2023.08.03. 09:30
Aribeth
#231 Aribeth [2489]
Ha visszautasította az örökséget, akkor nem kellene, hogy ilyen levelek jöjjenek neki. (De egyébként ha el is fogadta volna az örökrészét, akkor is csak a hagyaték erejéig felelne az örökhagyó adósságaiért.)

Szerintem keresse ki a hagyatéki végzést, nézze át, és ha minden oké (tényleg nem fogadott el semmit az örökségből), akkor akár el is emailezheti a hitelezőnek, hogy őt hagyják békén. Előfordulhat, hogy blöffölnek, vagy valami jóhiszemű tévedés történt.

Válasz erre

Előzmény: subject17 2023.08.03. 09:25
subject17
#230 subject17 [6582]
Hey again, it's me.

Újabb vidám témában lenne kérdésem, adósság megöröklése. Egyelőre még nem saját eset, de ami késik ugyebár...

Egy kedves barátomnak érkezett egy levele, amiben értesítik, hogy megörökölte az elhunyt édesapja tartozását, és elkezdtek szállingózni vele a számlák is.

A fő kérdésem az lenne így látatlanban, hogy ilyenkor van az embernek bármi lehetősége fellebbezni, van esély ebből kimászni? Számít a levél szövegezése, szerezzem meg a pontosat?

Valamint nem tudom, hogy jogi értelemben számít-e bármilyen körülmény ilyenkor, vagy mindenképp a nyakadba varrják (pl. szüleivel évek óta nincs semmilyen kapcsolata, még az örökséget is visszautasította anno stb.).

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

subject17
#229 subject17 [6582]
Köszi, nem volt egyértelmű a megfogalmazás, hogy akkor ezt ők csinálják, vagy nekünk kell verni az asztalt, mert ezek után nagyon hangsúlyosan volt, hogy a magyar adatszolgáltatók lettek megkeresve a magyar értékek kiszámolásához, elég könnyű volt félreérteni.

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2022.11.21. 17:57
Aribeth
#228 Aribeth [2489]
Ma egyszerűen nem tudok írni.
* fel kellett függeszteni az eljárást

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2022.11.21. 17:57
Aribeth
#227 Aribeth [2489]
Az van, amire tippeltem, a magyar nyugdíjbiztosító jogsegély keretében megkeresi a románt az adatok egyeztetése érdekében. Hogy ne ketyegjen a határidő, a válasz megérkezéséig fel kellett függeszteni a határidő.

A többit PM-ben.

Válasz erre

Előzmény: subject17 2022.11.21. 16:16
Aribeth
#226 Aribeth [2489]
Írtam egy jogász barátomnak, aki a nyugdíjbiztosítónál dolgozik, megkérdeztem tőle, hogy ilyenkor mi a teendő. Amint lesz válasz, írok.

Válasz erre

Előzmény: subject17 2022.11.21. 16:16
subject17
#225 subject17 [6582]
Sziasztok,

Esetleg ha valakinek volt ilyennel dolga, vagy szimplán jobban ért hozzá (@Aribeth? *wink wink*), édesanyám kapott egy levelet, hogy felfüggesztették a nyugdíjazás elbírálását, mert szükség van külföldi dokumentumokra (fiatal korában Romániában is tanított).

Amire szükség lenne, az a külföldi szolgálati idő igazolása, és külföldi megállapított nyugdíj kezdő időpontja és összege. További infó az emailben nincs, hogy ezzel konkrétan kihez (milyen szervezethez) kéne fordulni, mi lenne itt a köv. lépés? Vagy szimplán ügyvédhez kéne fordulni?

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Dilizs
#224 Dilizs [3312]
Sziasztok!

Van itt olyan, aki otthon van a Btk-ban? Lenne egy konkrét kérdésem. PM-ben.

Előre is köszönöm

MSI B350M PRO-VDH ¤ AMD Ryzen 5 1600x + Cooler Master Hyper 412R CPU cooler ¤ ASUS GTX 1060/6 GB/GDDR5 ¤ Samsung 960 EVO 250GB M.2 PCIe MZ-V6E250BW ¤ 2*8 Gb Crucial 2133 Mhz DDR4

Válasz erre

subject17
#223 subject17 [6582]
Azt sem feltétlenül értem, hogy miért pont ezt a személyt vették elő, minden poszt alatt televan ilyenekkel.

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Előzmény: szbszig 2017.09.07. 17:15
szbszig
#222 szbszig [33606]
Ez most komoly?

Ennyi sem fér bele a szólásszabadságba, ez már bűncselekménynek számít? Konkrét személyt sem kell megnevezni, elég egy önkormányzatra, egy pártra vagy mondjuk a kormányra utalni? Konkrét összeget sem kell kiírni, elég csak úgy általában kijelenteni, hogy "a politikusok lopnak"?

Én nagyon bízom benne, hogy ez csak egy kirívó kivétel, és nem a jelenlegi vagy jövőbeni általános bírói gyakorlat...

Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

Válasz erre

Barthezz
#221 Barthezz [54007]
Igen, de abból, hogy írtam egy nem hivatalos e-mailt, amiben tájékoztattam az érintetteket a tévedésről, nem hiszem, hogy bármi probléma adódhat. A személyemre szólóan nincs semmilyen követelésük.

Válasz erre

Előzmény: Novae 2017.01.20. 20:00
Novae
#220 Novae [632]
Ok. én értelek, és talán ebben az esetben az eljárásod megfelelő/kielégítő is volt, de a "nem éreztem szükségét jogi szakember előzetes tanácsára" mondatot már párszor hallottam, és a vége nem lett jó.. ezért bátorkodtam a lentieket javasolni.

"..jogában áll, hogy eszméletlen maradjon.. bármit is mond, senkit se érdekel.."

Válasz erre

Előzmény: Barthezz 2017.01.20. 19:49
Barthezz
#219 Barthezz [54007]
Mivel nem a személyemnek szól a fizetési megszólítás, így nem éreztem szükségét jogi szakember előzetes tanácsára, hanem megírtam a lent idézett tájékoztatást az illetékesek részére. Itt a biztonság kedvéért kérdeztem rá, hogy ez elegendő-e. Véleményem szerint sincs mitől tartanom, hiszen sem a lakásom, sem az ingóságok nem tartoznak ehhez az N. Zoltánhoz, de nem szeretném, ha esetleg mégis úgy sülne el az egész, hogy nem néznek utána semminek és itt az ajtóban kéne ezt magyaráznom és bizonygatnom a végrehajtóknak. Sztem sincs erre komoly esély, ellenkező esetben feljelenthetném őket és azért ennyire felelőtlen nem lehet sem egy ügyvédi iroda, sem egy behajtó cég.

Válasz erre

Előzmény: Novae 2017.01.20. 19:26
Novae
#218 Novae [632]
Nem vagyok jártas a jogban, de segíteni szeretnék.
Amit leírtál, abból most elvileg szerintem nem lehet problémád, de jövőben, ha kapnál felszólító levelet(legyen az bármi) ügyvédi irodától, akkor mielőtt bármit is reagálnál rá szóban - főleg írásban - mindenképpen kérd ki egy jogban jártas ember(akár iroda) véleményét/tanácsát.
Ártani nem árthat.

"..jogában áll, hogy eszméletlen maradjon.. bármit is mond, senkit se érdekel.."

Válasz erre

Előzmény: Barthezz 2017.01.20. 19:07
szbszig
#217 szbszig [33606]
Csak akkor nem lesz gond, ha lemondasz a ma nyert legyezőről. Egyébként már úton van a TEK.

Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

Válasz erre

Előzmény: Barthezz 2017.01.20. 19:07
GustyX
#216 GustyX [7048]
No para.

http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról

Válasz erre

Előzmény: Barthezz 2017.01.20. 19:07
Barthezz
#215 Barthezz [54007]
Jogi tanács kellene, így kérem, aki illetékes polgári jogban, az olvassa végig:

Kaptam egy levelet az ősz folyamán a Budapesti Önkormányzati Követeléskezelő Zrt.-től, de mivel a név nem stimmelt (N. Zoltán nevére címezték, engem nem úgy hívnak és nem is ismerek ilyen embert), csak a lakcímem egyezett, így nem foglalkoztam vele, gondoltam egy eltévedt címzés lehet. Ma ugyanennek az illetőnek a nevére, de az én lakcímemre jött egy újabb levél, méghozzá egy ügyvédi irodától. Így már kibontottam, mert felmerült bennem a gyanú, hogy valami itt nagyon nem stimmel és valami mismásolás lehet, esetleg visszaélhetnek a lakcímemmel.

Nos, a levelekben ennek a bizonyos N. Zoltánnak egy 130.000 Ft-os, a BKK felé fennálló pótdíj-tartozásának fizetési meghagyása volt található, az ügyvédi felszólításban pedig már végrehajtással fenyegetőznek.

Mivel nem szeretnék ebből bajt, hogy egyszer csak váratlanul rám törjék az ajtót és elvigyék az ingóságaim egy részét, írtam egy e-mailt a BÖK, az ügyvédi iroda és a BKK pótdíj-behajtással foglalkozó osztálya részére, melyben tájékoztattam őket, hogy a saját tulajdonú lakásomban semmilyen N. Zoltán nevű ember nem lakik és a hozzájárulásom nélkül bejelentve sem lehet.

Feltételezem , hogy valaki, akit megbüntettek a BKV-n, letagadta az igazolványait és bekamuzott egy nevet és egy címet az ellenőrnek (bevett szokás ez, ha nincs az ellenőrrel közteres), pont beletrafálva a lakcímembe. Ezt megírtam mindhárom címzettem részére, valamint tájékoztattam őket, ha még egy téves fizetési meghagyást kapok a lakcímemre címezve, akkor megteszem a jogi lépéseket a tulajdonomban álló ingatlan lakcímével való visszaélés miatt.

A levelet most küldtem el, így még értelemszerűen nem kaptam választ egyik szervezettől sem, viszont megelőzvén a bajt itt is megkérdezném, hogy ugye a fenti e-mail elegendő a részemről a helyzet tisztázására és nem lehet ebből végrehajtási ügy, ugye? Mivel a fizetési meghagyás alanyának semmi köze a lakásomhoz és annak címéhez, amiről nyilván a BKK, a BÖK, és az ügyvédi iroda is meg tud győződni a tulajdoni lap földhivataltól való lekérése és a lakcím-nyilvántartási adatbázisból való lekérdezés révén, így feltételezem, hogy nincs más teendőm. Jól gondolom, ugye?

Válasz erre

Barthezz
#214 Barthezz [54007]
Valahol korábban olvastam egy kommentben (máshol is szerepelt ez hírként), hogy a filmben szereplő civilek statiszták és a teherautó környéke le van zárva ilyenkor. Persze ezt nem erősítette meg senki, de szerintem is ez a valószínű, hogy csupán marketingfogás és hírverés az egész. Máskülönben olyan pereket kapnának a nyakukba, hogy a fal adná a másikat.

Válasz erre

Előzmény: szbszig 2016.10.29. 21:27
szbszig
#213 szbszig [33606]
Pornóteherautó...

Ez a megvalósítás és a figyelmeztetés ebben a formában teljesen oké?

Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

Válasz erre

GustyX
#212 GustyX [7048]
Megtisztelve érzem magam

http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról

Válasz erre

Előzmény: Barthezz 2016.01.20. 22:16

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.