Assassin's Creed Origins
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Letölthető az Internet Explorer 9 béta verziója

Számos újdonságot hoz a Microsoft böngészőjének új verziója.

2010.09.15. 22:58 | szerző: Dino | kategória: Egyéb

Rendhagyó időpontot választott sajtótájékoztatójához a Microsoft hazai képviselete, este 7 órára ugyanis ritkán szokták hívni az újságírókat termékbejelentésre. A késői óra azonban nem volt véletlen. San Franciscóban zajlik ugyanis a Beauty of the Web elnevezésű Microsoft rendezvény, és ennek időpontjához kellett igazodni az itthoni eseményeknek is, hogy egy időben történhessen meg a bejelentés: mostantól letölthető az Internet Explorer 9 béta verziója.
A megújult böngésző kihasználja már a grafikus processzort is számítógépünkben, és a Windows 7 operációs rendszerrel még többet hozhatunk ki belőle (ezen kívül még Vistán futtatható az IE9 – mint megtudtuk, teljesen új alapokra helyezték az IE8-hoz képest a böngészőprogramot, amihez elengedhetetlen volt, hogy csak a két legutóbbi operációs rendszer alá dolgozzanak). A kezelőfelületet jelentősen átszabták, a képernyő jelentős részét a weboldalak megjelenítésére szánt terület tölti ki. Felül mindössze pár gomb maradt meg: a legnagyobb a vissza gomb, mert ezt használják a legtöbbet a felhasználók, mellette megmaradt az előre ugrás is, aztán következik a címsor (ami a OneBox elnevezést kapta, funkcióira még visszatérünk), tőle jobbra jelennek meg a lapok fülei, a jobb oldalon pedig a kezdőlap, kedvencek és eszközök menü ikonjai láthatóak. Persze ha a hagyományos menüsorra (File stb.) vágyunk, az Alt lenyomásával azt is előhívhatjuk. Eltűnt tehát többek közt a keresőmező, amit a fejlesztők felmérései szerint nem nagyon használtak, funkcióját viszont a OneBoxba integrálták. Tehát amellett, hogy ide írhatjuk az URL-eket, egyben keresőként is funkcionál, kiválasztva kedvenc keresőszolgáltatónkat annak első találatait rögtön az ablak alatt feldobja már a szavak beírása során (ez lehet például akár a Facebook keresője is amúgy, vagy egy könyvkereső).
Mint a Microsoft munkatársaitól megtudhattuk, az egyik fő célkitűzés a fejlesztés során az volt, hogy a böngészőben megjelenő weboldalak inkább úgy nézzenek ki, mintha önálló alkalmazások lennének. Ehhez kapcsolódóan Windows 7-ben számos extra funkció érhető el. A „rögzített weboldalak” lehetőséget használva a Windows tálcájáról lesznek elérhetőek kedvenc oldalaink, amelyet aztán elindítva a fejlécében az adott site-hoz igazodó színeket használó ablak nyílik meg. Ennél érdekesebb a „közvetlen menük” funkció: ha a weboldal kihasználja ezt a lehetőséget, a tálcán rögzített oldalhoz jobb gombra külön menü jeleníthető meg, ami a site főbb funkcióihoz ad követlen elérést.
A weboldalak minél gyorsabb megjelenítése érdekében továbbfejlesztették a HTML és CSS értelmezőt, újraírták a JavaScript engine-t és sok más változtatást eszközöltek még szoftveres téren, miközben a hardvert is minél hatékonyabban igyekszik kihasználni az IE9: ahogy már korábban említettük, a HTML5 megjelenítésének hardveres gyorsításához a grafikus processzort is igénybe veszi, ezzel tehermentesítve a CPU-t, de ha többmagos a processzorunk, akkor annak képességeit is kihasználja. Emellett a memóriafelhasználáson is javítottak.
Számos olyan szolgáltatást is bevezettek az Internet Explorer 9-ben, amelyek a felhasználó biztonságát hivatottak javítani. A letöltéseket a SmartScreen technológia vizsgálja (hasonlóan, mint a Norton Download Insightja), azaz a megbízhatósági besorolást az addig másoknál összegyűjtött adatok alapján vizsgálja. A plug-inek hibáira is figyel a böngésző: ha valamelyik modul betöltése 0,2 másodpercnél több időt vesz igénybe, erre felhívja a felhasználó figyelmét, és javasolja a plug-in kikapcsolását. A böngészőben megnyitott lapok mindegyike külön processzként, különválasztva fut, így ha az egyik bármi okból – például egy plug-in miatt – összeomlana, a többi megnyitott oldal érintetlenül marad.
Az Internet Explorer 9-ről további információk a www.beautyoftheweb.com weboldalon találhatók, ahonnan letölthető a béta verzió is. A végleges változat várhatóan 2011 márciusa környékén jelenik majd meg. ■

előző
következő
Letölthető az Internet Explorer 9 béta verziója
Letölthető az Internet Explorer 9 béta verziójaLetölthető az Internet Explorer 9 béta verziójaLetölthető az Internet Explorer 9 béta verziója

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló