Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Az Intel tervei mobiltelefonok és ultrabookok terén

A processzorgyártó beszámolt a közeljövőben várható újdonságokról.

2013.04.19. 08:30 | szerző: Dino | kategória: Kütyü

Egy zártkörű sajtóbeszélgetés keretében beszéltek nemrég az Intel munkatársai a cég mobiltelefonokkal és ultrabookokkal kapcsolatos terveiről, eredményeiről. Cikkünkben ezeket foglaljuk most röviden össze.

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt jelentette be az Intel, hogy az alacsony fogyasztású, többek közt netbookokba készült Atom processzorcsalád új taggal bővül. Ez az új jövevény pedig egy egészen más szegmenst céloz meg: az asztali PC-k és a hordozható számítógépek után az okostelefonok piacát veszi célba a chipgyártó óriás. Azt a piacot, amelyet jelenleg legalább 90%-ban az ARM architektúrájú chipek uralnak, mint például a Qualcomm Snapdragon és az NVIDIA Tegra. A tavalyi MWC-n történt bejelentést követően számos gyártó – köztük a ZTE, a Lenovo és a Motorola – készítette el saját Intel alapú mobilját. Az eddig megjelent hét készülékből egyelőre csak 2-3 érhető el az európai régióban (hazánkban a ZTE Grand X IN kapható az egyik szolgáltatónál), de ez persze folyamatosan változni fog. Az idei tervek között szerepelnek az Intel processzoraira építő olcsóbb és csúcskategóriás telefonok is a különböző gyártók részéről. Ilyen például a Kenyában boltokba kerülő, olcsó Yolo (3,5 colos kijelzővel, 1,2 GHz-es Atom Z2420 processzorral), vagy a kínai piacot célzó, kétmagos, 2 GHz-es Z2580-nal felszerelt Lenovo K900 high-end készülék, 5,5 hüvelykes képernyővel. De ígéretesnek tűnik az ASUS 7 hüvelykes Fonepadje is, amelybe ugyan „csak” 1,2 GHz-es processzor kerül, de cserébe 9 órányi üzemidő várható. Természetesen az okostelefonok mellett a tabletekbe is alkalmazhatóak ezek az Atom processzorok, amelyeken a Windows 8 is simán fut. Jelenleg 32 nm-es technológiával készülnek az Intel mobilprocesszorai, az idei év végére várható Bay Trailben azonban már 22 nm-es gyártási technológiát alkalmaznak, 2014-ben pedig 14 nm-re tervezik az áttérést. A Bay Trail négymagos processzor a jelenlegi generáció dupláját ígéri teljesítményben.

A beszélgetés másik fő témáját az ultrabookok jelentették. 2011-ben vezette be ezt a kategóriát az Intel, tavaly érkezett meg a második generáció, amelyben elkezdtek megjelenni az érintőképernyős gépek. A jelenlegi generációban már a többcélú felhasználás lett az egyik fő irányvonal, azaz a táblagéppé alakítható ultrabookok megjelenése. Vannak köztük leválasztható képernyős modellek és valamilyen módon elforgathatóak is. Mint megtudhattuk, az utóbbi csoportban egyelőre egyik megoldás se lett kiemelkedő a többi közül: nagyjából egyenlő arányban vannak a különböző módozatok. Találunk például elforgatható, kihajtható és elcsúsztatható kijelzőjű gépeket, egyes gyártók pedig az egyszerűség kedvéért mindjárt két LCD-t építenek a fedélbe (mint például az ASUS Taichi, amiről pont tegnap írtunk). Végül lássuk, mi az a négy kulcsszó, amely az Intel szerint az aktuális ultrabook-generációt jellemzi!

  • Reszponzív: könnyű interakció érintéssel és hangvezérléssel, gyors bekapcsolás, mindig friss információk.
  • Mobil: egésznapos üzemidő, könnyű és vékony design, Intel Wireless Display (notebookunk képének nagyobb kijelzőre küldése vezeték nélkül).
  • Védett: védelem lopás és vírusok ellen, valamint személyes adataink védelme.
  • Stílusos: változatos kialakítású modellek, elforgatható vagy leválasztható kijelzővel.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló