Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Microsoft

Összefoglaló a Windows 10 bemutatóról

Az Xbox One-ról és a DirectX 12-ről is szó esett, és bemutatták a HoloLenst.

2015.01.22. 08:02 | szerző: Dino | kategória: Konzol - Microsoft

A Microsoft már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy következő operációs rendszere Windows 10 néven fog a boltokba kerülni, a tegnapi sajtóeseményen azonban számos újabb részletről rántották le a leplet, ráadásul az Xbox One konzollal kapcsolatos újítások is szóba kerültek. Vegyük sorra, mire számíthatunk a feltételezhetően idén ősszel megjelenő rendszerben, illetve milyen érdekes termékeket mutattak még be.

Összefoglaló a Windows 10 bemutatóról

Bár az új oprendszer ára még nem derült ki, jó hír, hogy a megjelenést követő egy évben mindenki ingyen frissíthet Windows 10-re, aki Windows 7-tel vagy Windows 8.1-gyel rendelkezik. A Cortana nevű, telefonokról ismert személyi asszisztens PC-nken is megjelenik, hét nyelven adhatunk neki hangparancsokat, vagy diktálhatunk leveleket. Vége lesz az Internet Explorernek, helyette egy teljesen új böngészőt készít a Microsoft, amely Codename Spartan munkacímen fut. Ez is megkapja a Cortana támogatást a keresések könnyítéséhez, emellett pedig például megjegyzéseket kapcsolhatunk weboldalakhoz vagy megoszthatjuk azok egyes részeit.

Ezen információkat követően lépett az Xbox részleget irányító Phil Spencer a színpadra, akitől megtudhattuk, hogy az Xbox One és a Windows 10-es PC-k között cross-play funkciókra számíthatunk, azaz a mindkét platformra megjelenő új játékok – például a Fable Legends – esetében egymással játszhatnak a különböző gépeket használó játékosok. Windows 10-re jelenik meg az Xbox App, amellyel hozzáférhetünk üzeneteinkhez és barátaink listájához, de fontosabb újításként az Xbox One-on futó játékot streamelhetjük PC-nkre (ahogy például az NVIDIA Shieldre vagy a PlayStation TV-re is streamelhetünk játékokat). Természetesen PC-n és tableten is ugyanúgy működni fog ez utóbbi funkció. Beépített játékrögzítési funkciót is kapunk az új operációs rendszerben, ha meg szeretnénk osztani játékmenet-videóinkat. A DirectX-ből is új verzió érkezik, a 12-es, jobb teljesítményt nyújtva mobileszközökön is. PC-n a Fable Legends például már ezt fogja használni.

A bemutató legérdekesebb újdonsága azonban kétségkívül a HoloLens volt, a Microsoft VR-megoldása, amely hologramként vetíti felhasználója elé a képet. A fejünkre kerülő kütyü tartalmazza a szemüveget, az érzékelőket (a Kinectben is alkalmazott technológiákat alkalmazzák benne, ami nem véletlen, mert megálmodója az az Alex Kipman, aki először bedobta a Kinect ötletét hét évvel ezelőtt), és az egészhez szükséges számítógépet is, azaz nem kell semmilyen külső eszközhöz kapcsolnunk. A megfelelő számítási teljesítmény érdekében egy új processzor, a Holographic Processing Unit kerül a CPU és a GPU mellé. Hangunkkal és gesztusainkkal vezérelhetjük a programokat, például a HoloStudiót, amely egy térbeli rajzolóprogram, és az ebben készült objektumokat akár 3D-s nyomtatóval kézzel foghatóvá is tehetjük. A prezentáció néha kicsit már-már túlzásnak tűnt, kíváncsian várjuk, hogy a valóságban mennyire lesz egyszerűen kezelhető a HoloLens. A prezentáció videójában amúgy számos más alkalmazási területet is bemutattak: videotelefonálás képét vetítheti elénk a kütyü, filmet nézhetünk vele, segítséget nyújthat szerelési feladatokban, 3D-s környezetet vetíthet körénk, és természetesen játszhatunk is, például Minecraftban építkezhetünk.

Végül bemutatták még a Microsoft Surface Hubot, amely egy 84 hüvelykes képernyő, 4K felbontással, érintőképernyős vezérléssel, két kamerával, hangszórókkal és mikrofonokkal felszerelve, és természetesen egy PC-t is beépítettek. Elsősorban irodai felhasználásra szánják, prezentációkhoz, közös munkához.

hozzászólások (40)

DervisHUN
DervisHUN 2015.01.24. 16:44
Nekem még ott is idegesítő. Volt wines tabletem, de 3 hónap után el kellett adnom mert nem tudtam megbarátkozni vele. Jelengleg szerintem túl sok a baj velük. Inkább vettem egy androidos tabletet, azzal is office-on kívül mindent meg lehet oldani.
Engem az zavar a win8-ban hogy túl egységes lett és igen olyan mintha egy tabletes verzióval kéne beérnem egy Asztali gépen és a start menü miatt nem is lehet rendes gépként használni. ÉS nem, nem akarom moddolni, hogy rendes legyen, inkább maradtam a 7-nél.
totyak
totyak 2015.01.24. 16:50
Van droidra office, több féle is.
DervisHUN
DervisHUN 2015.01.24. 16:51
Az egy dolog, de közel nem úgy mennek mint windows-on. Elég sok tapasztalatom van vele, ne menjünk bele :D
totyak
totyak 2015.01.25. 11:24
OK. Egyébként én az OfficeSuite-ot használom és semmi olyat nem találok benne, ami a normálban megvalósítható, ebben meg nem.
DervisHUN
DervisHUN 2015.01.25. 18:06
A beillesztéseket nehézkesen kezeli, diagram készítés továbbá excel táblában képletek írása. Ez csak pár dolog ami nem jó számomra, de van több is. Persze egyszerű dokumentumok elkészítésére alkalmas, !eg megtekinteni, de nincs MS office szinten, ami nem baj, csak a helyén kell kezelni.
ajánlott olvasnivaló