Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

APC Back-UPS RS 550 szünetmentes tápegység

Energiatakarékos megoldást nyújt az új UPS.

2010.10.18. 13:32 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A tavaly tavasszal a szünetmentes tápegységekről írt alapos összefoglalót követően úgy gondoltam, túl sokat már nem lehet írni egy-egy új UPS-ről, de aztán az APC gondoskodott arról, hogy mégis legyen. A nyáron kipróbált Back-UPS ES típus után eljutott hozzánk az RS sorozat megújult modellje is, amely szintén energiatakarékos újításokat hozott.

APC Back-UPS RS 550 szünetmentes tápegység

Míg az ES sorozat normál konnektoraljzatokat tartalmaz, és így gyakorlatilag bármihez használható, az RS típust elsődlegesen számítógépekhez gyártották, azaz a gépünk tápján is megtalálható háromtüskés csatlakozók fogadására alkalmas (lásd a lenti fotón). A dobozban kapunk mellé egy földelt tápkábelt, kettő darabot a számítógépbe vezető drótokból, egy telefonkábelt, valamint egy soros adatkábelt (USB). A UPS hátoldalán összesen hat csatlakozóaljzatot találunk, így kettőnél több eszközt is ráköthetünk (például nyomtatót, ha ilyen csatlakozója van). Ahogy a Back-UPS ES-nél is, úgy az RS változatnál is kitüntetett szerepet kap az egyik csatlakozás: ez a "master": ha az erre kötött eszköz áramfelvétele nullára (vagy a beállított alacsony értékre, pl. stand-by módban lévő számítógép fogyasztására) csökken, két másik csatlakozóról leveszi a táp teljesen az áramellátást, ezáltal csökkentve a fogyasztást.

A Back-UPS RS szintén alkalmas telefonos- vagy számítógép-hálózatunk védelmére is, és a számítógépre rákötve – no meg a mellékelt szoftvert telepítve – arra is képes, hogy áramkimaradás esetén kikapcsolásra utasítsa gépünket. Mindemellett érdekessége még ennek a szünetmentes tápegységnek a rajta lévő LCD kijelző. Ezen látható az akku töltöttségi szintje, és normál állapotban az, hogy épp hány voltos feszültség érkezik a hálózatról. Ha megszűnik az áramellátás, akkor átvált a kijelző, és azt mutatja, hogy mennyi ideig képes még a rákötött eszközöket a szükséges árammal ellátni. (Persze eközben sípol is, hogy mindenképpen észrevegyük, hogy baj van.)

APC Back-UPS RS 550 szünetmentes tápegység

Az APC Back-UPS RS 550 VA-es változata bruttó 30-35 ezer forint közötti áron került a boltokba, a gyártó 3 év helyszíni jótállást vállal rá. ■

hozzászólások (2)

Dark Archon
Dark Archon 2010.10.20. 12:52
Annak a "háromtüskés" csatlakozónak a rendes neve IEC 320, szaknyelven hideghelyi dugalj. Az információ szabadon felhasználható a cikk szakmaibbá tételéhez :)
ajánlott olvasnivaló