Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

APC Back-UPS RS 550 szünetmentes tápegység

Energiatakarékos megoldást nyújt az új UPS.

2010.10.18. 13:32 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A tavaly tavasszal a szünetmentes tápegységekről írt alapos összefoglalót követően úgy gondoltam, túl sokat már nem lehet írni egy-egy új UPS-ről, de aztán az APC gondoskodott arról, hogy mégis legyen. A nyáron kipróbált Back-UPS ES típus után eljutott hozzánk az RS sorozat megújult modellje is, amely szintén energiatakarékos újításokat hozott.

APC Back-UPS RS 550 szünetmentes tápegység

Míg az ES sorozat normál konnektoraljzatokat tartalmaz, és így gyakorlatilag bármihez használható, az RS típust elsődlegesen számítógépekhez gyártották, azaz a gépünk tápján is megtalálható háromtüskés csatlakozók fogadására alkalmas (lásd a lenti fotón). A dobozban kapunk mellé egy földelt tápkábelt, kettő darabot a számítógépbe vezető drótokból, egy telefonkábelt, valamint egy soros adatkábelt (USB). A UPS hátoldalán összesen hat csatlakozóaljzatot találunk, így kettőnél több eszközt is ráköthetünk (például nyomtatót, ha ilyen csatlakozója van). Ahogy a Back-UPS ES-nél is, úgy az RS változatnál is kitüntetett szerepet kap az egyik csatlakozás: ez a "master": ha az erre kötött eszköz áramfelvétele nullára (vagy a beállított alacsony értékre, pl. stand-by módban lévő számítógép fogyasztására) csökken, két másik csatlakozóról leveszi a táp teljesen az áramellátást, ezáltal csökkentve a fogyasztást.

A Back-UPS RS szintén alkalmas telefonos- vagy számítógép-hálózatunk védelmére is, és a számítógépre rákötve – no meg a mellékelt szoftvert telepítve – arra is képes, hogy áramkimaradás esetén kikapcsolásra utasítsa gépünket. Mindemellett érdekessége még ennek a szünetmentes tápegységnek a rajta lévő LCD kijelző. Ezen látható az akku töltöttségi szintje, és normál állapotban az, hogy épp hány voltos feszültség érkezik a hálózatról. Ha megszűnik az áramellátás, akkor átvált a kijelző, és azt mutatja, hogy mennyi ideig képes még a rákötött eszközöket a szükséges árammal ellátni. (Persze eközben sípol is, hogy mindenképpen észrevegyük, hogy baj van.)

APC Back-UPS RS 550 szünetmentes tápegység

Az APC Back-UPS RS 550 VA-es változata bruttó 30-35 ezer forint közötti áron került a boltokba, a gyártó 3 év helyszíni jótállást vállal rá. ■

hozzászólások (1)

Dark Archon
Dark Archon 2010.10.20. 12:52
Annak a "háromtüskés" csatlakozónak a rendes neve IEC 320, szaknyelven hideghelyi dugalj. Az információ szabadon felhasználható a cikk szakmaibbá tételéhez :)
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.