25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genesis RX69 és RX85 billentyűzetek

Egy membrános és egy mechanikus klaviatúrát teszteltünk.

Írta: Dino

Genesis RX69 és RX85 billentyűzetek

Genesis márkanév alatt sokféle gamer cucc jelenik meg, mi is teszteltünk már tőlük például egereket, meg egy mouse bungee-t is. De nem maradtak ki a billentyűzetek piacáról sem, két klaviatúrájukat pedig nemrég püfölhettük pár hétig.

Genesis RX69 és RX85 billentyűzetek

Kezdjük az egyszerűbb modellel, a Genesis RX69 Gaming Keyboarddal. Ez egy hagyományos, fém vázra épített, gumimembrános gombokkal felszerelt, háttérvilágításos billentyűzet. Egy keskeny csuklótámaszt is kialakítottak rajta, amelynek közepén egy rácsos betétet találunk, amely a kiválasztott megvilágítási móddal világít. Kicsit fura volt ez a rész, inkább volt számomra zavaró az onnan jövő fény, mint hasznos vagy praktikus, de biztos van, akinek tetszik egy ilyen designelem. Dedikált multimédiagombok helyett az F-billentyűket ruházták fel másodlagos funkcióval, így ezekkel irányíthatjuk például a zenelejátszást. A világítás beállítására sem találunk rajta külön gombokat, ehelyett az Fn és a számbillentyűk segítségével szabályozhatjuk a megvilágítási módot, és választhatunk hét szín közül.

Genesis RX69 és RX85 billentyűzetek

A UK kiosztású Genesis RX69 klaviatúra alapvetően jól működött, bár a néha nyikorgó Shift billentyű zavaró volt a tesztelés során. Két év garanciával 10-12 ezer forint körüli áron árusítják.

Genesis RX69 és RX85 billentyűzetek

A nálunk járt komolyabb modell a Genesis RX85 Backlit Mechanical Keyboard nevet viseli. Ennek megfelelően egy mechanikus billentyűzettel volt dolgunk, amelybe barna Kailh kapcsolókat építettek. A gyártó szerint ezek akár 50 millió leütést is kibírnak. Szálcsiszolt alumínium borítást kapott az RX85, és a gamereknek szánt termékeknél kvázi standardnak nevezhető fekete-piros színkombinációjában alakították ki. Csuklótámasz ehhez is jár, azonban már értelmesebb méretű, mint az RX69-é, ráadásul opcionális: mágnesesen lehet összekapcsolni a billentyűzettel. Két extra gombot is találunk rajta a PrintScreen felett: az egyikkel a Windows-gombot tilthatjuk le (játék közben ugye kellemetlen meglepetés tud lenni, ha véletlenül rányomunk), másikkal pedig a megvilágítást szabályozhatjuk. A jobb felső részen pedig egy tekerhető potmétert is kapunk, hangerőszabályzáshoz.

Genesis RX69 és RX85 billentyűzetek

Háttérvilágításnak ugyan nem választhatunk színek közül (fehér LED-eket szereltek bele), de elég sok üzemmód között váltogathatunk a megfelelő billentyűkombóval. Különböző effektek mellett kapunk pár játékhoz/játékkategóriához (FPS, RTS, LoL, NBA) tartozó világítást (tehát amikor bizonyos gombok – pl. WASD – világítanak csak), de magunk is definiálhatunk két ilyen üzemmódot.

Genesis RX69 és RX85 billentyűzetek

A nálunk járt RX85 némelyik gombja szintén nyikorogva járt, viszont a mechanikus kapcsolóknak köszönhetően sokkal kényelmesebb volt ezen a gépelés, mint az RX69-en. A Logitech G413 Romer-G gombjaihoz képest viszont hangosabb volt, és a gépelési élmény is a svájciak modelljénél volt jobb.

A Genesis RX85 US kiosztással kapható a hazai boltokban, 26-30 ezer forint közötti áron, 2 év garanciával.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!