Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Másfél év a Logitech ERGO trackballal

Igazán tartós tesztnek vetettük alá a kevésbé hagyományos vezérlőt.

2019.07.19. 14:40 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Nem tudom, van-e hivatalos statisztika arról, hogy hány eladott trackball jut egy egérre, de feltételezem, hogy ez valami nullához egészen közeli szám lehet. Az egerek váltak a számítógépek irányításának de facto standardjává, amelynek alternatívájaként talán a notebookokon lévő touchpad hasíthat ki talán még valamekkora szeletet a tortából, de valószínűleg azt is inkább csak kényszerből simogatják sokan (azt meg igazán nem hiszem, hogy maroknyinál többen lennének, akik a billentyűk közé helyezett pöcköt simogatnák notebookjukon). Mindezek ellenére biztos vagyok benne, hogy az a pár ember, aki trackballt használ, a legnagyobb természetességgel teszi azt.

Másfél év a Logitech ERGO trackballal

Még a 2000-es évek elején érkezett hozzám először tesztre egy ilyen irányítóeszköz, a Logitech Cordless TrackMan Wheel. Furcsasága miatt eleinte még halogattam a kísérletezgetést, rövid próbálgatás után újra meg újra visszaváltottam inkább az egérre, de ahogy közeledtem a visszaadás határidejéhez, úgy kényszerítettem magamat arra, hogy minél többet legyen a kezem alatt. És kb. egy hét aktív használatot követően megváltozott a hozzáállásom a kütyühöz, és igencsak nehezen váltam meg tőle – majd addig nem nyugodtam, amíg be nem szereztem egyet. Jó pár évig használtam utána a TrackMan Wheelt, maximális elégedettséggel, aztán úgy hozta a sors, hogy csak visszaálltam az egérre.

Cikkajánló
Logitech MX Ergo trackball
Hosszú idő után újra hanyattegér érkezett a Logitech termékpalettájára.
» Olvasd el!

Tizenpár évvel később azonban újra fellángolt bennem a trackball iránti lelkesedés, amikor a Logitech bejelentette az ERGÓ-t – kb. hét évvel később legutóbbi ilyen terméke, a 2010-es M570 után. A klasszikus formáról azonnal látszott, hogy a kényelemmel nem lesz gond, és a svájci cégnek köszönhetően nem kellett sok idő, hogy landoljon nálam belőle egy – ráadásul a megszokottnál jóval tartósabb tesztelésre. Ennek tapasztalatait foglalom most össze.

Így, hogy évekkel korábban már megszoktam egyszer a trackballt, nem volt igazából gond azzal, hogy áttérjek rá – úgy néz ki, ez is olyan, mint a biciklizés. A Windows egérérzékenység-beállításának finomhangolása után pedig ismét játszi könnyedséggel mozgattam hüvelykujjammal a kurzort a képernyőn, és egy idő után az se jelentett problémát, hogy két képernyő között navigálok vele. Igaz, ezúttal az FPS játékoknál inkább átváltottam egérre – valószínűleg öregszem, és a romló reakcióidőt nem akartam már plusz faktorral megkavarni. :-)

Másfél év a Logitech ERGO trackballal

A Logitech rakott egy kissé kényelmetlenül elérhető gombot is az ERGÓ-ra, a golyó mellé. Ezt hüvelykujjunk oldalával nyomhatjuk meg, és alapfunkciója a precíziós mód bekapcsolása, amikor a golyó mozgatása sokkal kisebb, és így pontosabb kurzormozgást eredményez. Ennek nagyon ritkán vettem hasznát – igaz, lehet, hogy a macerás aktiválásnak köszönhetően kapcsolgattam kevésbé. Leginkább akkor jött jól, amikor egy kép szerkesztésekor pixelpontos navigációra volt szükség. De más funkciót se programoztam ide, hiszen úgyse tetszett a gomb elhelyezkedése...

A gyártó azt ígérte a termék bejelentésekor, hogy teljes töltéssel kb. 4 hónapon keresztül használható az ERGO. Nos, elfelejtettem pontosan mérni, de úgy érzem, igaz lehet ez, mert amikor megpróbáltam felidézni, hányszor kellett az eltelt másfél év alatt a gép figyelmeztetése miatt kábelt csatlakoztatnom a trackballra, nem jutottam sokkal tovább egy kezem ujjainál.

A TrackMan Wheelről írtam anno, hogy eleinte nem értettem, hogy mire is jó egy ilyen eszköznél – ami ugye fizikailag nem mozog asztalunkon – a kábelmentes kialakítás. De aztán rájöttem erre is, hiszen mobilisabb a kütyü, ha épp bármi okból arrébb kell raknunk, vagy mi szeretnénk a géptől távolabb használni. Utóbbinak ezúttal nem volt jelentősége, mert azóta átrendeződött a munkára használt számítógépes környezet, a plusz kábel hiánya azonban határozottan rendezettebb látványt eredményezett asztalomon, így nem volt rossz, hogy csak néhány havonta vezetett bele drót.

Másfél év a Logitech ERGO trackballal

Talán egyetlen komolyabb negatívumot tudnék említeni, ami másfél év után kicsit zavaróvá vált: a vezérlőgolyó alatti apró, golyóstollhegyszerű kis golyócskákat egyre sűrűbben kell tisztítani, máskülönben hajlamos kicsit beragadni az apró mozdulatoknál a trackball. Emlékszem, ez is közrejátszott tizenpár éve abban, hogy aztán visszaváltottam egérre, de arra is, hogy akkor úgy bekoszolódtak ezek a kis golyók, hogy a tisztítás se volt már megoldható. Szerencsére ilyennel (egyelőre legalábbis) nem találkoztam.

A másfél év során még az derült ki, hogy az amúgy jó ötletnek tűnő, egyetlen gombnyomással két eszköz között váltás funkciójának nem én vagyok a célközönsége. A mobillal párosítva a trackballt tudtam ugyan irányítani a telefonképernyőn is a kurzort, de ennek sok gyakorlati hasznát nem láttam. Munka közben meg csak egyetlen számítógépet használok. Valószínűleg azoknak jó ez a megoldás, akik egy asztali gépet és egy notebookot egyszerre üzemeltetnek asztalukon, számukra tényleg kényelmes dolog lehet, hogy nem kell átrakni kezüket egyik vezérlőről a másikra, hanem csak megnyomják a tenyerük alatt elhelyezkedő gombot.

A Logitech ERGO felülete amúgy termézetesen némileg megkopott a másfél év alatt. Leginkább a tenyér és a pihenő kisujj alatti rész vesztette el a gumírozott tapintást, valamint a gombok ujj alá kerülő része (a két nagy gomb lenyomott része és a görgő mögötti terület, ahova a középső ujjamat támasztom) fényesedett ki, de a használatot ezek nem zavarják. Szerencsére még azzal a jelenséggel nem találkoztam, ami több év után jellemző a gumírozott termékekre, hogy a borítás elkezd ragacsossá válni. Vagy nem telt el még annyi idő, amennyi alatt elöregszik ez az anyag, vagy végre feltalálták a megfelelő cuccot hozzá – később kiderül.

Másfél év a Logitech ERGO trackballal

Személy szerint igencsak örültem, hogy itt maradt a másfél éve már bemutatott Logitech ERGO, ismét remek társam lett a mindennapokban, amikor a munkaidő nagy részét a gép előtt töltöm. Használata kényelmes, gombokból bár nincs sok, de pont annyi van rajta, amennyi még (egy kivételével) kényelmesen elérhető, és a megszokási időszak után könnyedén lehet navigálni a segítségével. Ja, és ne feledkezzünk meg a trackball azon mellékhatásáról se, hogy ha erre váltunk, mások igen gyorsan leszoknak arról, hogy a számítógépünket használják... ;-) ■

A tesztterméket a Logitech biztosította.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló