25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Anno 1800 – The Sunken Treasures DLC

Számos izgalmas újdonsággal érkezett az első kiegészítő.

Írta: Wing

Miután az Anno 1800 debütálása abszolút várakozáson felül sikerült (az első nap négyszer annyian vásárolták meg a játékot, mint az előző epizódot, az Anno 2205-öt), nem meglepő módon három hónap sem kellett ahhoz, hogy megkapjuk az első DLC-t, ráadásul rögtön be is jelentettek további kettőt – a Season Pass egyébként tartalmazza majd mind a hármat. A The Sunken Treasures alapjaiban azért nem változtatja meg a játékot, de jó néhány órányi szórakozást garantál az alapjátékon felül.

Anno 1800 – The Sunken Treasures DLC

A DLC szervesen integrálódik a játékba, hiszen egy már futó kampányban is aktiválni tudjuk, amennyiben legalább 700 artisan él a szigetünkön. Ekkor magától megjelenik a DLC alapját jelentő új kampány, amelyben elszökött királynőnket kell felkutatni. Ez a történet egyébként rendkívül szórakoztató, jól megírt, számos párbeszéddel és fordulattal, így nem is nagyon lőném le a poénokat. A lényeg, hogy a történet során felfedezzük majd az ó- és újvilág után a harmadik játékteret, Cape Trelawney-t, ahol évekkel korábban egy hatalmas ütközet zajlott királynőnk édesapja és a spanyol nyelvű La Corona között – nem nehéz észrevenni a párhuzamot a trafalgari ütközettel.

A játéktér sajna nem hoz új “civilizációt”, simán csak egy bővítménye az európainak, tehát a termelési láncok ugyanazok lesznek, sok szempontból mégis különleges. Először is hatalmas szigetek vannak, nagyobbak, mint eddig bármikor, ráadásul a fő szigetünkön minden megtalálható, nem is nagyon kell átjárkálni más szigetekre nyersanyagért. Emiatt az egésznek van egy kis sandbox-hangulata, amit erősít, hogy a területen nincsenek kalózok, akik amúgy alapjában véve eléggé idegesítőek tudnak lenni.

Anno 1800 – The Sunken Treasures DLC

Másrészt egy új NPC-vel is bővült a repertoár, az öreg Nate-tel, akinek a szigete afféle steampunk paradicsom – én ugyan nem vagyok oda a stílusért, az amúgy rendkívül érdekes viktoriánus korszak paródiájának érzem, de tudom, hogy sokaknak bejön. Nate ennek megfelelően furcsa (és rendkívül hatékony) találmányokkal rendelkezik, amennyiben elvisszük neki a megfelelő nyersanyagokat. Ehhez kapunk is egy búvárhajót, amellyel felderíthetjük a tenger alatt rejtőző kincseket (vagy éppen ócskavasat), amelyekből Old Nate-nél egy egyszerű craftolási rendszerrel igen értékes tárgyakat készíthetünk. Az egyetlen problémám ezzel az, hogy ezeket a tárgyakat rengeteg pénzért tudjuk eladni, lényegében néhány kattintással végtelenített pénz áll rendelkezésünkre, így számomra ez afféle beépített csalás volt. A kincsvadász-tevékenységünket természetesen az ó-, és újvilágra is kiterjeszthetjük.

Az újdonságok ezzel nem értek véget, hiszen az új játéktérhez új zene is dukál. Habár a képekből átjön, mennyire gyönyörű az Anno 1800, az új szigetek egyszerűen bámulatosak. A kidolgozottság hihetetlen, érdemes belső nézetben végigsétálni a hegyi ösvényeken, nagyjából tíz éve az RPG-k néztek ki így. Természetesen – hiszen egy tengeri ütközet színhelyéről van szó – rengeteg partra sodort hajóronccsal találkozhatunk, és más megannyi apró geg dobja fel az új játékteret.

Anno 1800 – The Sunken Treasures DLC

Érdemes megemlíteni, hogy a megjelenés óta számos apró finomítás került a játékba, még jobban finomhangolhatjuk a kereskedést és az áruszállítást szigeteink között, az egész játék még áramvonalasabb lett, amire szükség is van, hiszen az új szigetekkel még több dolgunk lesz – lényegében egy percig sem fogunk unatkozni, valamire mindig figyelni kell.

Cikkajánló
Anno 1800 teszt – A városépítős széria eddigi legjobb epizódja

Anno 1800 teszt – A városépítős széria eddigi legjobb epizódja

A viktoriánus korban játszódik a sorozat legújabb része.

Ennyi lenne tehát az első DLC, szerintem abszolút megéri az árát. A következő a Botanica lesz, utána pedig jön a The Passage, amely az északnyugati átjáróhoz kalauzol majd bennünket, új házakkal, termelési láncokkal és miegymással. Nem lennék meglepve, ha a fagyos északon aranyásókkal is találkoznánk, úgyhogy épp ideje újraolvasni a Vadon szavát, hogy kicsit hangulatba kerüljünk. :-)

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800
  • Anno 1800

Anno 1800

Platform:

Fejlesztő: Blue Byte, Ubisoft Mainz

Kiadó: Ubisoft

Megjelenés:
2019. április 16. PC
2023. március 16. PS5, XSX

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!