Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Durva Horrorfilmek(18+)

11308 levél
Válasz 17.05.24. 00:22 #173
VodevilX
Raw vagy Grave (2016)
Ez elég zseniális film, egyszerre zseniálisan művészi, rabul ejtő és persze beteg. Bár azt nem tudom kiknek lehet eladni, ezzel az itt meg ott ennyien szaladtak ki rosszul lét okán a vetítésről... De mindenképp ajánlott azon kevés embernek, aki vevő az ilyen jellegű, brutálisnak titulált filmekre.
“If you want something you've never had You must be willing to do something you've never done.”
33231 levél
Válasz 11.03.19. 21:01 #172
szbszig
Frissült a lista, lehet újra szemezgetni.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52907 levél
Válasz 11.02.03. 00:04 #171
Barthezz
SPOILER
Pontosítok, szal nem önzetlen jósszándékból vállalta magára, hanem mert tényleg amnéziát kapott a balesetben. Így nem emlékezett semmire és azt hitte, valóban elkövetett egy ilyen gyilkosságot. Ezért kért bocsánatot és írta, hogy amennyiben ezt tette, jogos a kínzása és a halála. A gyerek neve meg egyszerűen beugrott neki a tudatalattijából, mert vagy a házaspártól, vagy a rabszállító autóban a tényleges gyilkostól hallotta már.

Azért ez így elég kemény befejezés, lesokkolt...
52907 levél
Válasz 11.02.02. 23:49 #170
Barthezz
Én most néztem meg, hú, hát ez elég durva volt és sokkoló... Kár a logikai bakikért, mert amúgy egy rohadt jó filmet lehetett volna ebből kihozni, ha picit jobban odafigyelnek a részletekre. Az első 15-20 perc egyébként zseniális volt, ott nagyon átjött a gyerek elvesztésének tragédiája.

A végével kapcsolatos felvetésedre a válasz:

SPOILER
Az adócsaló magára vállalta a gyilkosságot, hogy a házaspár azt higgye, jó embert kínoztak meg és lezárhassák magukban ezt a dolgot. A végén mutatták is, hogy az igazi gyilkos kapcsolta be a kocsi riasztóit, szal nem ő volt a pincében. A gyerek nevét pedig nyilván tőle hallotta a rabszállító kocsiban.

Jó csavar volt, bár sajnos én az "amnéziás" jelenetnél kitaláltam, hogy ketten voltak a rabszállítóban, aztán valóban így is lett. A csavar gyors vágásokkal, a kulcsjelenetek visszajátszásával és az aláfestő zenével való felvezetése miatt mondjuk le sem tagadhatná a film, hogy a Fűrész-stúdió műve ez is. : - )


Nos, amik viszont bosszantóak voltak, az az említett logikátlanságok, amik közül a legnagyobb az alábbi volt:

SPOILER
A gyilkos kiszabadítását egy az egyben a véletlenek összjátékára bízták (megállnak a rendőrök pihenni, mindketten isznak kávét, bent hagyják a slusszkulcsot, stb.), ami egy ilyen pontosan megtervezett, megismételhetetlen akciónál megengedhetetlen, ha biztosra akarnak menni. Mindemellett két ilyen töketlen zsaru sincs a világon, hogy ne vegyék észre, hogy egy kocsi órákon át követi őket, a benzinkutas jelenet se legyen gyanús nekik, slusszpoénként pedig egyszerre fussanak el szarni, miközben bent felejtik a slusszkulcsot... Szóval innentől sajnos elvesztette a film a realitással való kapcsolatát és pár hasonló hiba ezután is előfordult. Kár emiatt...
11308 levél
Válasz 10.12.29. 20:24 #169
VodevilX
No alapvetően igencsak jó film volt.
Csak nem tudom mire vélni a végét.
SPOILER
Semmi logika nincs benne: a végén elsütik, hogy lehet rossz embert kínoztak meg, aztán kapunk egy levelet, ami azonnal meg is cáfolja ezt.
Én maradok az utóbbi megoldásnál, igenis jó embert kaptak el, de tényleg abszolút értelemtelen az egész.

A másik zavaró dolog meg a pár közötti szintén érthetetlen ellentmondás, egyszer az egyik nyavalyog hogy "úristen, mit csinálunk nem kéne..." a másik meg győzködi, hogy ez így normális, aztán cserélnek és fordított felállásban megint eljátsszák.

Megtekintése erősen ajánlott!
“If you want something you've never had You must be willing to do something you've never done.”
33231 levél
Válasz 10.12.14. 08:08 #168
szbszig
Amúgy nem kissé beteg filmeket sikerült találnom azon az oldalon, szóval már van is tervem, mit töltsek le legközelebb...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33231 levél
Válasz 10.12.14. 07:51 #167
szbszig
The Tortured

Ebbe a topikba rakom, mert igazi torture porn. A lényeg hasonló, mint a Szemekbe zárt titkokban, csak ami ott a csattanó, az itt az alapötlet, és a filmben részletes kifejtésre kerül...

Na jó, torture porn, de azért nem teljesen egy Grotesque, valami történetet kitaláltak hozzá, hogy értelme is legyen. Utóbbi egyébként korrekt iparosmunka szerintem, és néha még képes megindító is lenni, ami nem rossz teljesítmény, tekintve hogy nem azon van a hangsúly. Ugyanakkor a későbbi, sok idióta, giccses flashback a kisfiúval egy idő után komolyan kezdett az agyamra menni, és már azon gondolkoztam, hogy áttekerem ezeket a részeket.

Egyébként ez a kettősség, azaz tetsző és nem tetsző elemek váltakozása az egész filmen végigvonul, úgyhogy szerintem ez így egy erős közepes.

SPOILER
Tetszett például, amikor felmerült, hogy a fickó amnéziás, és a kínzói elbizonytalanodtak, hogy akkor most mi tévők legyenek. Némi filozófiai problémát is csempésztek ezzel a szellemileg addig nem túlságosan kihívó cselekménybe. Nem tetszett ugyanakkor, hogy minimális töprengés után a helyzetet még több kínzással oldották meg; ehhez képest a gordiuszi csomó átvágása semmiség...


SPOILER
Ami a kínzásokat illeti, volt közte néhány ötletes. A kedvencem a dobhártya átszakítása volt, ami már alapból is igen borzongató, és a hangeffektekkel is remekül rájátszottak, mit érezhetett közben az áldozat. Amúgy viszont bőven lehetett volna hosszabb a kínzós rész, legalábbis ahhoz képest, hogy torture porn, elég rövidke volt. Meg néhány dolgot furcsának is találtam. Például azok után, ahogy rángatta magát a fájdalmak és a mesterségesen előállított görcsök közben, szerintem rég el kellett volna törnie a kikötözött a végtagjainak...


SPOILER
A befejezéssel lehet vitatkozni. Nekem nem igazán tetszett, és egy szinten logikátlannak is találom, hogy a házaspár megúszta a számtalan szemtanú ellenére, de az végül is pozitívumként könyvelhető el, hogy próbálkoztak valamivel.


Ja, érdekesség: a Fűrész filmeket készítő stúdió terméke a fenti alkotás.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
421 levél
Válasz 10.10.11. 15:34 #166
CrY
Nah, megnéztem tegnap a Grotesque-t, és így utólag nem nagyon, de a film néhány jeleneténél azt gondoltam, hogy nem vagyok normális!
Hát, amit az a csávó művel, az kegyetlen! Nem akarok hosszú hsz-t írni, sem SPOILER-ezni, mert szbszig régebbi hozzászólásából minden kiderül!
És ahogy Ő is említette: nem egyfolytában megy a kínzás, hanem van nyugis rész is.Szerintem ez azért volt, hogy kicsit emésszük meg amit addig láttunk, és akkor gondolom jobban megmaradnak bennünk a képek. Most már azt hiszem, hogy van benne valami. Mert amikor pl.: a "randis" eseményt mutatják, aközben azon járt az eszem, hogy még miket fog ez az embernek nem nevezhető alak művelni velük.(?)Meg azért viszonylag van egy kis lélekábrázolás is, hogy a fiúnak(egyik áldozat)nagyon tetszik a csaj, és már (mint ahogy kiderül a filmben) az első randi után a pasija akar lenni. És a "kínzójuk" pedig a csaj szeme láttára alázza meg a fiút!(És fordítva. De mint kiderül a csajnak nem annyira jön be a pasi) Az is durva, hogy a faszi nyugodtan teázgat, nézi őket hidegvérrel, hogy hogy izgulnak. De ami utána jön arról inkább nem is írok! A vége meg döbbenet.
33231 levél
Válasz 10.09.17. 14:06 #165
szbszig
Az a véleményem, hogy nézd meg inkább a The Stoning of Soraya M.-et!

De most komolyan. Megnéztem már rég a Srpski filmet is, azonban még arra is lusta voltam utána, hogy írjak róla. Van benne egy-két durva jelenet kétségtelenül, de úgy összességében engem nem igazán kötött le...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
421 levél
Válasz 10.09.17. 13:09 #164
CrY
A The Stoning of Soraya M.-en kívül lenne egy kérdésem, de mivel ennyire írod, hogy jó, ezért lehet megnézem!
Nos, még egy régebbi hsz-edben írtál az A Serbian Film nevezetű filmről!
És az lenne a kérdésem, hogy hogy állsz vele? (Nem szemrehányásképpen mondom!) Csak nagyon izgat a film, és éppen ezért lennék kíváncsi a véleményedre! Előre is kösz!
33231 levél
Válasz 10.09.14. 18:46 #163
szbszig
Ugyan nem Irán, hanem Afganisztán, de a helyzet hasonló, ezért belinkelem ezt a videót ide.

Na meg azért is, mert senki sem reagált az előző hsz-emre. Talán elkerülte a figyelmeteket. Pedig tényleg nagyon jó film, érdemes megnézni. Sajnos nem túlzottan ismert.

Még egy link, ahova írtam róla.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33231 levél
Válasz 10.09.02. 05:44 #162
szbszig
Ha tetszettek ezek a filmek, amikről lentebb beszéltünk: kirívó igazságtalanság, brutális kegyetlenség, nők elnyomása stb., akkor őszinte szívvel ajánlom mindenkinek a következőt is, amit ma éjszaka néztem meg: The Stoning of Soraya M.

Nem horror igazán, ne keressen benne senki olyan válogatott kínzásokat, mint a The Girl Next Doorban. A sztori sem fordulatokkal teli, mint a Changelingé, elég hamar kiderül, mire megy ki a játék, még azok számára is, akik úgy ülnek le nézni esetleg, hogy egy sort sem olvastak előtte róla. Amit viszont fel tud mutatni, az egy végtelenül megindító történet, amely a valósághoz a részletekig hű, valamint egy nagyon szép, autentikus és láthatóan odaadó rendezés, illetve színjáték.

Engem talán jobban megrázott, mint a lentiek mind.

SPOILER
Nem szokásom idézeteket kiemelni, de a következő párbeszéd annyira gyönyörű volt, hogy rögtön tudtam, itt lesz a helye:

- Are you frightened?
- Not of death. But of dying... the stones... the pain.


Annyira egyszerű, annyira őszinte, és éppen ezért annyira hiteles!


Innentől ugyan nem spoiler, mert a filmhez már nincs szoros köze, de inkább a megnézése után olvassátok el, előtte nem ajánlom.

Szóval annyit akartam még megjegyezni: nehogy azt higgyétek, hogy a filmben elmesélt történet csak egy letűnt korban, az iráni forradalom első napjaiban, és azon belül is egy szűk közösségben, az állam szemétől távol történhetett meg!

Atefah Sahaaleh (1988 - 2004): Tizenéves korában többször letartóztatták és megkorbácsolták állítólagos kicsapongó életmódjáért. Később egy 51 éves férfi rendszeresen megerőszakolta, mégis megint őt tartóztatták le, megkínozták, majd a vallomása alapján 16 évesen akasztással kivégezték. Egészen hihetetlen módon a tárgyaláson a bíró, az ügyész, a szemtanú, valamint később az ítélet végrehajtójának szerepét is ugyanaz a személy látta el.

Delara Darabi (1986 - 2009): 17 évesen a nagykorú barátja felbujtására közösen kirabolták és megölték egy női rokonát. Noha az eredeti vallomását visszavonta, és más egyéb bizonyíték nem szólt ellene, mégis halálra ítélték, és felakasztották. A barátja eközben 10 év börtönbüntetést kapott mindössze.

Nazanin Fatehi (1987 - ): 17 évesen leszúrta a rá és unokahúgára támadó, őt megerőszakolni akaró férfiak egyikét. Először akasztás általi halálra ítélték, majd évek múlva, másodfokon olyan nevetségesen magas pénzbeli kártérítést szabtak ki rá, amelyet önerőből nyilván nem tudott volna kifizetni.

És végül az az eset, amelyről először olvastam, és amelynek köszönhetően találtam rá a filmre is.

Sakineh Ashtiani (1967 - ): Egy özvegyasszony, akit először csak házassága utáni kapcsolataiért ítéltek el, és korbácsoltak meg, később viszont ráfogták a házasságtörést és a férje meggyilkolását is, amiért a filmbeli hősnőhöz hasonlóan őt is halálra kövezésre ítélték. Állítólag vallomást is tett, persze kínzás hatására, és úgy, hogy bár nem beszél fársziul, tolmácsot sem biztosítanak mindig neki. Az eredeti ügyvédjét megfenyegették, majd külföldre kellett szöknie. A helyi média nem tudosíthat az ügyről, így a fejleményekről sem lehet tudni pontosan. Azóta akasztásra módosították az ítéletet, de továbbra is bármelyik pillanatban végrehajthatják. A külföld eközben próbál nyomást gyakorolni az iráni vezetésre.

A saría alapú iráni büntetőjog egészen furcsa és embertelen passzusokat tartalmaz. A halálbüntetés nemcsak hogy él és virágzik, de a korhatára kirívóan alacsony, férfiakat 15 éves kortól, nőket, akarom mondani kislányokat elméletileg akár 9(!) éves kortól sújthatnak vele. Amíg a befolyásos férfiak a(z ugyebár többnejűség melletti) rendszeres félrelépést, sőt nemi erőszakokat is megússzák, mint a fenti rengeteg példából látható, máskor egy kölcsönös, beleegyezéses, ámde házasság előtti kapcsolat is kivégzést ér. Eközben a nők természetesen totális elnyomás alatt élnek. Egyedül nem mutatkozhatnak a szabadban, és egyébként is mindenre engedélyt kell kérniük a férjüktől.

"Discrimination here [in Iran] is not just in the constitution. As a woman, if I want to get a passport to leave the country, have surgery, even to breathe almost, I must have permission from my husband." – ezt a nagy Khomeini ajatollah egyik lányunokája nyilatkozta egyszer.

Azt meg mondanom se kell, hogy más, elvakultabb országokban, illetve területeken, ahol szintén saría alapú jogrendszer van érvényben, még rosszabb a helyzet. Csak az utóbbi évek leghíresebb, legnagyobb felháborodást kiváltott esetéhez adnék egy linket.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
421 levél
Válasz 10.09.01. 15:52 #161
CrY
Azért az mennyire durva lett volna, hogyha ezeket (amik a filmben nem, de a valóságban megtörténteket) is megcsinálják a filmben...
De szerintem, akkor bele sem fért volna a kb.:90 perc játékidőbe minden megalázás ill. kínzás. Egyébként ez a poszter is tetszik(?):http://www.dreadcentral.com/story/poster-next-door
Mert ez a film hivatalos posztere, a másik pedig a könyvé.
33231 levél
Válasz 10.08.31. 23:43 #160
szbszig
Nekem az a poszter tetszik legjobban, ami a lenti legelső linken található.

SPOILER
Amúgy kicsit utánaolvastam, és ez alapján rögzítsük, mi az, amiről a nyomozás azt állapította meg, hogy nem történt meg a filmben látottak közül:
- a nemi erőszak (sem vaginális, sem orális, sem egyéb formában)
- a körülmetélés/égetés, illetve a nemi szervek bármilyen csonkítása

Ami viszont valóban megtörtént, de a filmen nem szerepel:

- The girl complied, then promptly vomited — and was forced to eat her vomit.
- When Sylvia was fully nude, Mrs. Wright made the weeping girl shove a soft drink bottle up her vagina.
- At the same time, her torturers began a regimen of forced bathing in which they tied up the "dirty girl" and forced her into the Baniszewski's old-fashioned, claw-footed bathtub tub after filling it with scalding hot water.
- Paula Baniszewski rubbed salt into Sylvia's wounds.
- Later, Mrs. Wright. and John forced the girl to eat shit and drink urine.

Az állandó meztelenséget, kikötözéseket, nyilvános megalázásokat és a változatosabbnál változatosabb eszközökkel való ütlegeléseket nem is említem, mert felsorolni is hosszú lenne...


Kép: Sylvia Likens.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
11308 levél
Válasz 10.08.31. 23:06 #159
VodevilX
SPOILER
Amikor a képzeletbeli szökésből visszatérünk a valóságba, a halál pillanatában, az nagyon hatásos jelenet.
Engem sokkal jobban megérintett az a film, mint a durvábbik. Elég a poszterre ránézni, zseniális, minden benne van abban a 2 szempárban.
Amúgy ebben a filmben visszafogottabb dolgokat látunk, mint amit pl wikipédián olvasni, szóval a valóság lehet mégis a Girl Next Door-hoz áll közelebb
“If you want something you've never had You must be willing to do something you've never done.”
52907 levél
Válasz 10.08.31. 23:00 #158
Barthezz
Tudom, erre írtam, hogy részben sajnos megtörtént és az is messze kimeríti a brutális kínzás és megalázás fogalmát. A valóságban az utolsó 10 percből SPOILER
a megerőszakolás és az általad is említett "körülmetélés" nem történt meg. De azért hozzátenném, hogy azt még a sötét afrikai országokban sem lángvágóval végzik. Ez nem körülmetélés volt, hanem kiégetés. Itt voltam annál a pontnál, hogy ha még tart egy keveset a film, nem bírtam volna végignézni. Mikor a srác eljutott ahhoz a ponthoz, hogy nem bírja tovább szótlanul és minden bátorságát összeszedve megpróbált segítségért menekülni, ugyanabban a pillanatban villant át az én agyamon is, hogy ha ezt tényleg megcsinálják, akkor kikapcsolom a filmet. Persze nem tettem így, de kb. tényleg 1-2 perc és nem bírom tovább idegekkel. Film még nem sokkolt ennyire engem, az biztos.
33231 levél
Válasz 10.08.31. 22:49 #157
szbszig
SPOILER
Megjegyzem, amit a hasába beleégettek, hosszú szöveget, az tényleg megtörtént, és az is lehetett legalább olyan fájdalmas procedúra, meg az eredménye ugyanúgy maradandó (lett volna, ha túléli szegény)...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33231 levél
Válasz 10.08.31. 22:42 #156
szbszig
Bocs, teljesen igazad van a spoilerrel kapcsolatban, bár szokás szerint úgy fogalmaztam, hogy azért pontosan ne derüljön ki, hogyan történt. Csak végig az járt a fejemben, hogy itt már mindenki rég látta, és én vagyok az utolsó, aki még ír egyszer róla.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52907 levél
Válasz 10.08.31. 22:24 #155
Barthezz
Hahó, egy spoilert azért tetess már bele azok részére, akik nem látták. Kb. a legsokkolóbb jelenetet lövöd ezzel le.

CrY: Mondom, engem a valós vádiratok alapján elkészített An American Crime pont ezért nyugtatott meg. Eltelt pár nap a 2 film megnézése között és végig abban reménykedtem, hogy az utolsó 10 perc nem történt meg valójában. És "szerencsére" annak nagy része valóban csak Jack Ketchum kitalációja volt. Ettől függetlenül is persze nagyon sokkoló, hogy mindez megtörténhetett.
421 levél
Válasz 10.08.31. 16:25 #154
CrY
Na, megnéztem a The Girl Next Door-t. Eléggé szomorú film, nekem főleg azért volt az, mert ez egy megtörtént eset. Ha valami kitalált történet lett volna, akkor biztos, hogy annyira azért nem sokkolt volna. De akárhogy is, ha ez az utolsó 10 perc csak részben történt meg(ugye), akkor is ugyanolyan szomorú történet.
421 levél
Válasz 10.08.30. 09:54 #153
CrY
Ahhoz képest, hogy nem volt jó interneted, sikerült megelőznöd! Mert én még előtte megnéztem az Eden Lake-et, Funny Games-et, illetve a Martyrs-t.
Úgyhogy ma már ideje lesz bepótolnom!
33231 levél
Válasz 10.08.30. 06:47 #152
szbszig
Ez a The Girl Next Door tényleg nagyon szomorú film. Itt ugyan nem lehet elmondani azt, amit a Changelingnél, hogy a rendező, pontosabban a könyv írója, melynek adaptációjaként később a film is született, szigorúan ragaszkodott volna a valósághűséghez. De az a helyzet, hogy ezért mi, nézők csak hálásak lehetünk, mert nem kapunk mindent az arcunkba abból és annyiszor, amit és ahányszor szerencsétlen lánynak át kellett élnie. És ezt egy pár soros Wikipedia-bejegyzés alapján mondom. Mi lenne, ha végig kéne olvasnom az egész tárgyalási jegyzőkönyvet?...

Amúgy nem tudom, mennyire reális, hogy egy elmeháborodott '50-es évekbeli amerikai nő tudjon a női körülmetélés elterjedtségéről és gyakoriságáról a harmadik világban, mindenesetre az a bizonyos utolsó kínzásjelenet ennek megemlítésével egy egészen új értelmet is nyer. Talán egy picit csökkentheti a szegény lány iránti együttérzést, ha az emberrel közlik, hogy a világ egyes pontjain ezen a brutális csonkításon nemcsak egy-két szerencsétlen áldozatnak, hanem a nők nagy részének keresztül kell menni. Viszont szerintem ő is egyetértene azzal, hogy ily módon is felhívják az emberek figyelmét erre a rendkívül súlyos problémára.

Összességében nálam azért még mindig a Philosophy of a Knife vezet, de kétségtelenül ez is egy nagyon-nagyon megrázó történet.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52907 levél
Válasz 10.08.29. 00:08 #151
Barthezz
Nah utánanéztem, Haneke rendezése mindkettő, csak az eredetileg német színészekkel leforgatott változtatott megcsinálta USA-ban is, Roth-tal és Wats-szal ugyebár. A 97-es film trailerét megnéztem, s valóban úgy tűnik, kockáról kockára ugyanaz a 2 film, persze a színészi játék a 2007-esben jóval erősebb.
3144 levél
Válasz 10.08.28. 23:45 #150
nihilism
1997-eset lattam, az jo volt, megkockaztatom, hogy jobb, mint az US verzio (altalaban mindig az eredeti a jobb, lasd: Ringu)
52907 levél
Válasz 10.08.28. 23:40 #149
Barthezz
52907 levél
Válasz 10.08.28. 23:36 #148
Barthezz
Relatív szvsz, hogy kinek mi a nyomasztó, nekem pl. a most kitárgyalt filmek tökéletesen ebbe a kategóriába tartoznak.

Lost Highway-t én is láttam, de túlságosan elvont volt ahhoz, hogy maradandó nyomot hagyjon bennem és a számomra élvezhető kategóriába sorolhassam. Utánaolvastam és igazából nincs is hivatalos értelmezés a filmre, ezáltal nekem pedig már túlságosan is művészies jellege van, mintsem hogy valamiféle mondanivalót hordozzon magában.

SPOILER
A telefonon saját magát felhívós jelenet mondjuk nagyon para volt, már maga a faszi kinézete, jelleme, egyszerűen a hátamon futkosott akkor a hideg. Nah ez a rész tényleg nyomasztó volt, s sztem ilyesmire gondolhattál a téma felvetésénél. Kár, hogy aztán ez a jelenet a levegőben maradt, s sem folytatása nem lett, sem választ nem kaptunk rá végül, hogy ez mégis mi volt. Ha ezen az irányvonalon megmarad a film, ami az első 30-40 percben lement, könnyen lehet, hogy valóban életem egyik legnyomasztóbb filmélménye lett volna.
52907 levél
Válasz 10.08.28. 23:29 #147
Barthezz
Megnéztem a Funny Games-t, hát osztom Tyrn véleményét abban, hogy ugyan rendkívül nehéz és nyomasztó film ez is, de azért nem egy Eden Lake, vagy The Girl Next Door. Voltak benne merész húzások és hatásos megoldások SPOILER
mint pl. a gyerek megölése és az utána való több perces csend
, de több logikátlanság is volt benne szvsz.
SPOILER
Pl. amikor a kikötőben 4-en voltak, simán rátámadhattak volna a srácra, de nem, a csaj nem mert szólni semmit. Vagy pl. említette a 2 srác, hogy egy helyen rossz a kerítés és ott jöttek be, erre a csaj nekiállt keresni a drótvágót és azzal ment át. Ugyanitt a kocsiban benne volt Tim Roth telefonja, az is megért volna egy próbát a menekülés előtt...
Másrészt leginkább az zavart engem is, hogy semmit nem tudhattunk meg ez esetben sem az elkövetőkről, sem az indítékokról, így hiányzott a mögöttes üzenet.
A befejezése viszont tetszett, kimondottan illett ehhez a filmhez.
SPOILER
A visszatekerős jelenetet nem vágom viszont, pontosan mi akart lenni? Volt a film elején is egy rész, amikor kikacsintottak a nézőre, hogy mi ugye a családdal vagyunk a fogadásban. Illetve a végén a vitorláson a párbeszéd. Mintha a 2 srác írta volna a filmet és az ő tudatukban zajlódott volna le, s lehet az egész meg sem történt. De nem vagyok benne biztos. Hiszen a visszatekerés lehetett csupán a nézővel való gonoszság, s egy korábbi hsz-emben már kifejtett revans lehetőségének fellebbentése, majd hirtelen elvétele, még kegyetlenebbé téve ezáltal a filmet.


Summa summarum, nem volt rossz (sőt kimondottan sokkoló volt ez is) egyszeri megtekintésre, de az Eden Lake ebben a témakörben sokkal kidolgozottabb film. Ennek vhogy lóg a levegőben a története, hiányzik a kerek egésszé tévő keret, ami az Eden Lake-nél megvolt.
3144 levél
Válasz 10.08.28. 22:05 #146
nihilism
Lynch-tol a Mulholland Dr. szamomra nyomasztobb volt. Leginkabb az nyomasztott benne, hogy nem ertettem belole semmit. De most komolyan, annak is kulonleges atmoszferaja van, a tobbi Lynch filmhez hasonloan.
11406 levél
Válasz 10.08.28. 21:42 #145
Tyrn
eszembe jutott még az egy kosaras naplója is...elég fiatalon láttam először, akkor eléggé sokkolt
11406 levél
Válasz 10.08.28. 21:36 #144
Tyrn
mik voltak életetek legnyomasztóbb filmjei? szerintem ez belefér ebbe a topikba és engem még érdekelne is. amik bennem eléggé megmaradtak:


lynchtől az útvesztőben (lost highway), nem is néztem azóta lynch filmeket, pedig állítólag vannak még ennél is nyomasztóbb alkotásai (eraserheadet mondják leginkább)

8mm nic cagel és joaquin phoenixel. nagyon para film, de elég kevesen látták

aztán az angyalszív is nagyon nagy hatással volt rám és elég nyomasztó, ráadásul ritka tökéletes film, nálam top10es

hirtelen ezek jutottak eszembe. remélem ír valaki olyat, amit még nem láttam. mint kiderült nem elsősorban horror filmekre gondolok (főleg nem gore), hanem amelyek tényleg bitang nyomasztó filmek. a funny games, eden lake, hills have eyes is nyomasztó persze, de azért nem az a szint, mint pl az útvesztőben.9380 levél
Válasz 10.08.28. 21:02 #143
Kanduhrka
Érdemes megnézni.
horrorgeeks.blogspot.com
33231 levél
Válasz 10.08.28. 16:22 #142
szbszig
Csak egy kis adalék a lenti filmekhez. Sajnos ilyen esetek is vannak...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52907 levél
Válasz 10.08.28. 14:28 #141
Barthezz
Ezt a Strangers-t érdemes megnézni? Többször felmerült ennek a filmnek a címe is a topicban.

A Paranormal Activity viszont vmi iszonyat szar és unalmas film volt, nem is tudom, hogy kaphatott ekkora figyelmet. Majdnem elaludtam rajta és az égvilágon semmi ijesztő nem történt benne. Bármelyik X-AKták rész 10-szer kenterbe veri azt a filmet.
9380 levél
Válasz 10.08.28. 10:40 #140
Kanduhrka
"Felkavaróhoz hamarabb, mint egy Strangers"

Érdekes film ez a Strangers, mert a kritikusok nagyrésze rühelli, én viszont régóta nem éreztem ehhez hasonló feszültséget egy horror film alatt. Viszont az utolsó harmadban már kissé unatkoztam, remélem a következő részt már ügyesebben oldják meg ott. (mert elvileg terveznek folytatást)
horrorgeeks.blogspot.com
9380 levél
Válasz 10.08.28. 10:27 #139
Kanduhrka
Pont az ilyen becsusszanó hsz-ek miatt nem merek port.hu, vagy filmkatalógus kommenteket olvasni...
Legutóbb a Paranormal Activity-vel szoptam be nagyon.

Témától eltérve, vannak olyan horrorok, amiket úgy kell megnézetni egy avatlan haverral, hogy semmit sem árulunk el róla. Max nagyvonalakban. A PA jó példa erre, de ott van még a REC is. Vagy más kategóriában pl a Cloverfield.
horrorgeeks.blogspot.com
421 levél
Válasz 10.08.28. 10:23 #138
CrY
Rendben, legközelebb Spoiler-t használok!
52907 levél
Válasz 10.08.28. 10:20 #137
Barthezz
Nah igen, ha történetesen még nem láttam volna az Eden Lake-et, nem picit akadtam volna ki a hsz-ét végigolvasva...
9380 levél
Válasz 10.08.28. 10:16 #136
Kanduhrka
Tanuld már meg a Spoiler tag használatát, légyszíves...
horrorgeeks.blogspot.com
52907 levél
Válasz 10.08.28. 10:14 #135
Barthezz
12-nél azért idősebbek, talán csak a legfiatalabb annyi, ő meg szegény csak sodródik az árral...

SPOILER
A film ráadásul azért is rendkívül felkavaró, mert ugyan a film végén fordul a kocka és megindul a revans, azonban pont azok a gyerekek halnak meg, akiket akaratuk ellenére rángattak bele ebbe az egészbe, s azok maradnak életben, akiknek a halálát kívánná a néző.


A spoiler-ben írt gondolatmenetemhez kapcsolódóan a Sziklák szeme jutott még eszembe. Ez ugyan nem reális alapokon nyugvó horror, de az utóbbi időben még ez tudta elérni nálam, hogy rendkívül felkavarjon - igaz, ennek a hatása csupán a film időtartamára terjedt ki, a film utáni napokra, hetekre már nem.

SPOILER
Abban a filmben pl. a fent említett revans már elégtételt jelent a nézőnek, s a főszereplőkkel együtt vezeti le a néző az addig felgyülemlett feszültséget, így a film végére beáll egyfajta egyensúly-érzet.

Ugyanez azonban nincs meg az Eden Lake-ben, hiszen ott a revans megvan, de rendkívüli módon igazságtalan, vagy a The Girl Next Door-ban, ahol mindössze egy kb. egy perces jelenetet ölel át, s a Ruth-ék által tett szörnyűségekért ez abszolút nem nevezhető "igazságos" és elegendő elégtételnek.VodevilX: Hát szbszig linkje alapján - amennyiben hiteles a wiki forrás - a Changeling teljes egészében igaz történeten alapszik (számomra is meglepő volt, hogy ekkora mértékben).
421 levél
Válasz 10.08.28. 09:53 #134
CrY
Na, megnéztem az Eden Lake-et, és azt kell, hogy mondjam eléggé jóra sikerült megcsinálni! Mert nem követtek el olyan szánalmas hibákat, amikre gondoltam.
Pl.: remekül ki volt használva a terep, mármint nem csak szaladgáltak az erdőben stb... Hanem beleadtak apait-anyait minden értelemben szerintem.
A film végén én nagyon meglepődtem! Nem az lett a vége amire számítottam.
Szóval azt gondoltam, hogy az a nő majd szépen kikeveredik onnan valahogy, de nem. És ezek a kb.: 12 évesek, simán képesek ilyet csinálni a valóságban is (tisztelet a kivételnek). Egyrészt az apja sem mutatott valami jó példát a gyereknek, főleg a film végén stb...
Nem akarom szaporítani a szót, főleg nem mást ismételni!
Tetszeni nem tetszett a film, de szerintem nem is lehet erre azt mondani.
Viszont a kamera technika, és egyéb kivitelezések nagyon is tetszettek.
Ha pontozni kéne, akkor teljesen egyetértek Barthezz-el:
8/10


A The Girl Next Door-nak a megnézését mára tervezem. Az valószínűleg jobban meg fog érinteni, mint ez. De az biztos, hogy az Eden Lake is valami elképesztő sokkoló tud lenni, főleg, hogyha jobban elgondolkodom a filmen...
11308 levél
Válasz 10.08.28. 01:31 #133
VodevilX
Hirtelen azt hittem az 1980as Changeling horror a téma, de ezek után pláne kíváncsi vagyok a szóban forgó filmre. Érdekes egyébként, hogy mennyire kibaszottul megvezetik az embert manapság az "igaz történet alapján" szöveggel. Általában csak szinte akkora töredéke szokott igaz lenni az ilyen filmeknek, amitől pont rá lehet fogni, hogy ez vagy az inspirálta.
És ez szerintem rohadt idegesítő. Vagy mondjuk ott van a The Fourth Kind, UFO-s sztori a trailer alapján mocskosul szimpatikus volt, erre kiderült hogy megírták, és ráfogták hogy ez igaz történet, és dokumentarista jelenettel még úgy is állították be, 2009ben mikor nincs ember a földön aki nem hallott volna a Google nyújtotta lehetőségekről... Aztán a filmet ezek után azóta se néztem meg.
A másik kedvencem a Texasi Láncfűrészes. A nemrég kitárgyalt kör mellett az volt a másik utolsó film, aminek a hatásától hetekig nem bírtam szabadulni, és csak pár évre rá a fangoriában olvastam az egészet inspiráló Ed Gein-ről, aki így nem csak hogy Leatherface létezését cáfolta meg, de mint kiderült a Bárányok Hallgatnak Buffalo Bill-jét és a Psycho Norman Bates-ét is inspirálta. Hát mit ne mondjak, elég nagy csalódás mikor erről az egészről tudomást szereztem.
Még egy ok amiért annyira csodálom a horror 70-80'as évekbeli fénykorát, amikor még az volt az ember legnagyobb baja, megnézzen valamit és maga alá csináljon, mindenféle illúzió rombolástól mentesen.
“If you want something you've never had You must be willing to do something you've never done.”
52907 levél
Válasz 10.08.27. 19:44 #132
Barthezz
Beleolvasgattam a wiki cikkbe, basszus, nem gondoltam, hogy az egész gyakorlatilag szóról szóra így megtörtént, még a nevek is ugyanazok. Azt hittem,csak az alapsztori a valós történet, illetve a gyilkosságos szál is megtörtént, de egymástól függetlenül és csak a filmben hozta össze Eastwood a kettőt.

Viszont nagy hiba volt szinkronnal nézned. Bár nem tudom, milyen lett a magyar szinkron, de kötve hiszem, hogy az "I want my son back"-et bármi is vissza tudná adni más nyelven. Ugyanaz, mint a Sötét Lovag esetén Ledger-nél, egyszerűen értelme sincs leszinkronizálni.

Jolie-t egyébként legjobb női főszereplő Oscar-ra jelölték a filmért, de sajnos nem ő vihette el. Megérdemelte volna pedig.
33231 levél
Válasz 10.08.27. 04:19 #131
szbszig
Tudtam, hogy elkúrom az egyiket...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
28869 levél
Válasz 10.08.27. 04:16 #130
LordMatteo
Minek szabdalod három részre a linket két kép kedvéért?
A kibaszás társas játék, sose feledd.
33231 levél
Válasz 10.08.27. 04:14 #129
szbszig
Jó, és akkor most képzeld el kirúzsozva!
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
28869 levél
Válasz 10.08.27. 03:56 #128
LordMatteo
Még nem láttam a filmet - lassan pótolni kellene - de...hmm. Jolie ilyen, szerintem neki nem kell ehhez rúzs hogy úgy tűnjön, nagyok az ajkai.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
33231 levél
Válasz 10.08.27. 03:53 #127
szbszig
Na, a Changelinget meg is néztem közben. És csak egyetérteni tudok. Valóban hosszú, de abszolút nincs benne üresjárat. Engem teljesen magával ragadott, egyszer sem néztem az időt közben, pedig máskor azért előfordul, hogy várom már a film végét. Csak akkor lepődtem meg kicsit, amikor 70 perc után fájlt kellett cserélni, és érzékeltem, hogy a fele még hátra van. De cseppet sem bántam.

Hihetetlen érzelmeket mozgat meg a film. Már önmagában, kitalált sztoriként is kellőképpen durva lett volna, és valószínűleg akkor is összeszorult volna a gyomrom közben a mérhetetlen sok igazságtalanságot látva. De így, hogy ráadásul igaz történeten alapszik, és tényleg csak minimálisan van kikozmetikázva, ugyanis most utólag elolvastam a valódi bűntény, valamint a hozzá kapcsolódó nyomozás és per történetét, és a lényegi elemeket mind változatlanul hagyták...

Ami a színészi játékot illeti, szintén remek volt szerintem. Még úgy is, hogy kénytelen voltam szinkronosan nézni, amit nem igazán szeretek komolyabb alkotásoknál, de most csak ez volt kéznél. Csodálom is, hogy ez a film egy nyomorult Oscart nem kapott végül... Se szövegkönyv/adaptáció, se látvány, se a színészek...

Amúgy én Jolie-t nem ismertem meg benne. Mondjuk sosem foglalkoztam különösebben a színészvilággal, úgyhogy nem szégyellem, meg nem is igazán zavar. Csak azt állapítottam meg többször, hogy a főszereplő néninek bántóan erős volt a sminkje. A '20-as években tényleg az ekkorára rúzsozott női száj volt a divat? Brr, nem szívesen éltem volna akkor...

Amúgy nem is annyira OFF ez itt, mert horrornak ugyan nem horror, csak dráma meg krimi meg thriller, ahogy írod, de hogy ez egy kifejezetten durva és megrázó film, az egészen biztos.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52907 levél
Válasz 10.08.27. 00:00 #126
Barthezz
A színészi gárda tényleg biztató, már csak emiatt is megnézem. Viszont amiket írtál róla, hát valószínű, hogy engem sem fog annyira megrázni. A belinkelt cikkben is azt írta szerző, hogy ami nem működött a Funny Games-ben, az működött a The Girl Next Dor-ban, s előbbi inkább csak egy középszerű alkotás.


A Das Experiment-et nagyon régen láttam, sajnos már nem nagyon emlékszem, de valóban elég kegyetlen film volt az is.
52907 levél
Válasz 10.08.26. 23:55 #125
Barthezz
Mindkettőről írtam, csak ugye írtad, hogy nem olvastad el a hsz-eimet (amit jól is tettél, én is úgy ültem neki a filmeknek, hogy előzetesen csak annyit tudtam róluk, hogy nagyon sokkolóak lesznek és hogy true story).

A The Girl Next Door-ral kezdj, mert az a durvább és fordított sorrendben sztem nem ütne akkorát. Pláne utána érdekes összevetni az American Crime-mal, hogy mi volt a fikció és mi történt meg valójában. Mint abban a hsz-ben írtam, az An American Crime engem inkább megnyugtatott vmilyen szinten. Nem akarok spoilerezni, szóval nem részletezem, hogy miért, elég annyi, hogy Jack Ketchum kb. mindenre rátett egy lapáttal és mesteri módon tett olyan kisebb-nagyobb változtatásokat, ami által minden idők egyik legkegyetlenebb történetét sikerült megalkotnia. Illetve ami még nem spoiler, a The Girl Next Door elejétől a végéig egy kisfiú szemszögéből játszódik le, s a néző pontosan annyit észlel a történésekből, amit ő is lát.


Changeling: Mindenképpen nézzed meg, mert zseniális, tízpertízes alkotás. A 2 és fél óra játékidő ne rettentsen el, egy másodperc üresjárat nincs. Elképesztően megrázó, sokkoló dráma, ami egy nagyon ügyes csavarral megy át krimibe, majd kemény thrillerbe. Az első megtekintés után napokig a fejemben volt a film, s az utolsó jeleneteknél eleredtek a könnyeim is, pedig ritkán szokásom. Iszonyatos módon felkavart a film, s óriási dühöt éreztem közben egyes szereplők iránt. Persze elég lenne annyit mondanom, hogy Eastwood a rendező, Angelina Jolie pedig bebizonyítja, hogy hasonló képességekkel rendelkezik, mint a férje, s abszolút tévesen lett beskatulyázva az eddigi filmjei alapján. Remélhetőleg el is fog indulni a komolyabb szerepek irányába, s hasonló karriert fut majd be, mint Pitt.

És ha már itt tartunk, a The Girl Next Door kb. olyan, mintha a Changelinget ötvöznénk az Eden Lake-kel.

Ha pedig pontoznom kellene:

Changeling 10/10
The Girl Next Door 9/10
An American Crime 8/10
Eden Lake 8/10


11406 levél
Válasz 10.08.26. 23:19 #124
Tyrn
én úgy olvastam, h mindenképp a girl next doort érdemes nézni, a másik gyengébb. engem nem nagyon hoz lázba az az igazság, de azért meg fogom nézni valamikor. ezt a funny gamest is azért csekkoltam be, merthogy állítólag durva, na meg haneke naomi watts tim roth.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.