Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

LEGO Creator

1999.03.05. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Bizonyára mindenkinek volt (vagy még van) több-kevesebb doboznyi LEGO-ja. Ez a dán eredetű játék az elmúlt években igencsak nagy siker volt, ami nem véletlen, mivel végtelen kombinációs lehetőséget biztosítva mindenki tetszése szerint építkezhet vele, és lényegében csak az illető fantáziája korlátozza a felépíthető dolgokat. Ugyan - véleményem szerint - a manapság megjelenő új készletek nagyméretű elemeikkel már jócskán korlátozzák a kreativitást (gondolok itt arra, hogy míg korábban többnyire egységnyi magas elemekből kellett mindent összerakni, ma már egész falakat raknak a dobozokba), a LEGO valószínűleg sokáig marad még meg a világ egyik kedvenc építőjátékaként. Sokáig biztosan nem is gondoltak arra a tervezők, hogy egyszer majd lehetőség lesz virtuális építkezésre is, mégpedig egy számítógépes program képében. De ez ma már a múlt.

LEGO Creator

Nemrég adta ki ugyanis a LEGO Media az első ilyen programot, a LEGO Creatort. Ebben egy LEGO várost rakhatunk össze magunknak, többek között előre összeállított épületekből és járművekből, de akár kockánként is nekiállhatunk az építkezésnek. Miután elkészültünk, az autókba, helikopterekbe ülve, vagy kis figuráink szemszögéből nézve járhatjuk be művünket.

A játéknak több előnye és hátránya is van a valódi LEGO-hoz képest. Vegyük hát ezeket sorra, a teljesség igénye nélkül. Az első előny talán az ár, mert bár a játékszoftverek sem éppen a legolcsóbbak, a Creator ára még mindig olcsóbb, mintha annyi doboznyi LEGO-t vennénk, mint amennyit a játék tartalmaz. Több tucatnyi házból, autóból, egyéb járműből és különféle figurákból válogathatunk kedvünkre, és a kis elemekből is korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre. Ennyi doboz LEGO beszerzése százezrekben, talán milliókban mérhető, nem is beszélve arról, hogy ugyanabból az épületből többet is építhetünk egy gombnyomással, minden extra költség nélkül. A második dolog, amit a valóságban nem nagyon tehetünk meg, az a járművek és emberek egyszerre történő mozgatása, beszéltetése, valamint az, hogy az ő szemükkel nézzük az eseményeket. Minden egyes autóhoz és emberhez megadhatjuk, milyen útvonalon járjon, és mit csináljon, ha mással találkozik. Ha elkészültünk az építéssel, a play gombot megnyomva mindenki elindul a megadott útvonalon, és kívülállóként - vagy a szereplő szemszögéből nézve - szemlélhetjük az eseményeket. A valódi LEGO kockákat fix színezéssel kapjuk, a programban viszont tetszés szerint festhetjük át azokat, akár átlátszóra is. Található pár különleges elem is a LEGO kockák között. Ezek nagyobbik része villog, vagy más extra tevékenységet végez, de van dinamit is, melyből többet is elhelyezhetünk a városban, és megfelelő időzítéssel, vagy manuális irányítással kisebb-nagyobb katasztrófákat idézhetünk elő.

LEGO Creator

Most pedig lássuk a negatívumokat. A játék kezelése sajnos nem nevezhető túl egyszerűnek, kisebb gyerekek számára bizony sokáig tarthat az elsajátítása, de egy tapasztaltabb felhasználónak is meggyűlhet a baja vele. Egy kis ablakban található gömb mozgatásával navigálhatunk a terep fölött. Az egyik egérgomb a vízszintes, a másik a függőleges irányú elmozdulásra szolgál, míg egy tolókán lehetőség van a kamera szögének állítására is. Ezzel a módszerrel elég nehezen lehet csak megtalálni a szükséges kamerabeállítást. Egyébként hasonló módon oldották meg a LEGO elemek mozgatását is, ott is szükség van mindkét gombra a megfelelő pozícionáláshoz. Nagyon körülményes az alapkockákból történő építkezés is, ugyanis a készlet elemei nincsenek csoportosítva, egy görgethető részen egyszerre csak 4-5 elem látható, a lista pedig rettentő hosszú. Lehetőség van ugyan egy kivett elem többszörözésére, valamint több kocka csoportosítására, és a csoport egyként való kezelésére, azonban jelentősen ez se könnyíti meg dolgunkat.

Az építkezés kezdődhet egy üres területtel, vagy egy pár épületből álló várossal. Ha már egyszer játszunk, érdemes az előbbit választani, így valósíthatjuk meg igazán elképzeléseinket, de kezdésnek nem árt kicsit a félkész városok bővítésével kísérletezni. Az építéshez választható elemek több csoportra vannak osztva: házak, járművek, és a figurák mellett választhatunk a kis kockák, illetve a speciális építőelemek közül. Egy külön menüpont segítségével színezhetjük tetszés szerint a beépített kockákat. Az épületeket nem lehet darabjaira szedni, de vannak nagyobb kész elemek is, melyeket szét is szedhetünk, ha jólesik.

LEGO Creator

Az emberek elhelyezése után beállíthatjuk, milyen színű legyen az alsó illetve felső részük, milyen fejük legyen, valamint hogy mi legyen a fejükön és a kezükben. Ezen kívül megadható, hogy véletlenszerűen, illetve különböző események (találkozás, karambol) hatására miket beszéljenek a kis figurák. A járműveknél az útvonalukat adhatjuk meg, különböző beállítási lehetőségeken keresztül. Az extra kockák között különböző forgó és hajló elemek találhatók, melyek automatikusan, vagy egy egérkattintás hatására kezdenek mozogni. Van még sziréna, radar, pizza és kamera is. Rajtuk kívül még a dinamitnak van különleges szerepe, amit már korábban említettem.

A játék a Superscape saját 3D engine-jére épül. Grafikailag ez sajnos nem a legszebb, kicsit lassú, és a részletek nem túl nagy távolságnál is elmosódnak már - igaz viszont, hogy ha közel megyünk egy kockához, akkor azon még a LEGO felirat is látható. Az engine egyébként 3D gyorsítókártyákat is támogat. A játék hangjai nem túl változatosak, elég kevés van belőlük.

A LEGO Creator felemás érzéseket váltott ki belőlem. Az alapötlete ugyanis jó, és annak ellenére, hogy nem pótolja a legózás igazi élményét, jól el lehet vele szórakozni. Az irányítás viszont annyira bonyolult lett, hogy bizony könnyen elveheti valakinek a kedvét az egésztől. Ennek ellenére állíthatom, hogy aranyos és jópofa program, melynek célközönsége inkább a fiatalabb korosztály. A CD tokját pedig ha éppen nem használjuk, beépíthetjük LEGO készletünkbe, ugyanis a bal oldali sávon végig megtalálhatók a csatlakoztatáshoz szükséges bütykök :-) ■

értékelés

LEGO Creator

Pozitívumok
  • Jó ötlet
Negatívumok
  • Bonyolult irányítás
Minimális rendszerigény: Pentium 166 MMX, 32 MB RAM, 6xCD-ROM
7,8

hozzászólások (2)

Makmano
Makmano 2008.05.11. 14:15
Le lehet tölteni? Valahonan?
ajánlott olvasnivaló