Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech sajtótájékoztató 2007.

Átfogó képet kaptunk a 26 éves svájci cég 2007-es termékpalettájáról.

2007.09.22. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Hagyományos éves sajtórendezvényét ezúttal egy belsőépítészeti üzletben tartotta a 26 éves Logitech. A helyszínválasztás pedig nem véletlen: az idei rendezvényen elsősorban a lakás különböző részein használt eszközökről esett szó. Az elmúlt években megszokott módon ismét három csoportban történt a bemutató, Kőszegi Mihály általános bevezetője után megtekinthettük a dolgozószoba, a nappali és a hálószoba Logitech emblémás kiegészítőit. Igaz, kiemelkedő újdonságról ez alkalommal nem nagyon hallhattunk, a legtöbb bemutatásra került eszköz már az elmúlt hetekben-hónapokban bejelentésre került – sőt, némelyiket már ki is próbáltuk és be is mutattuk magazinunkban –, így inkább egy érdekes összefoglalót kaptunk a cég idei termékpalettájáról.

Logitech sajtótájékoztató 2007.
Serge Kakon a Logitech különböző termékeivel

A munkáról szóló szekcióban megtudhattuk, hogy egy átlagos felhasználó évente kétmillió leütést gépel billentyűzetén. Hogy ezt minél kényelmesebben tehesse, vezetékes, valamint egérrel kiegészítve drótnélküli desktop verzióban jelent meg a Wave elnevezésű billentyűzet, mely az eddigi ergonómikus klaviatúrákhoz képest számos újítást tartalmaz. Mindenekelőtt végre nem egy kettétört kiosztást kapunk, a billentyűk folyamatosan helyezkednek el, és hogy csuklónkat ne kelljen oldalirányban hajlítani, a gombok 5 fokos ívet követnek. A másik fontos újítás a billentyűk eltérő magassága, ebből adódik a Wave elnevezés is: gyakorlatilag hullámszerűen változik a gombok mérete, hogy különböző hosszúságú ujjainkhoz minél tökéletesebben igazodhassanak. Hamarosan testközelből is ki fogjuk próbálni a billentyűzetet, így igen kíváncsian várom, vajon tényleg olyan kényelmes-e, mint amilyennek látszott.

Szóba került az MX Air egér is, melyről a napokban került fel részletes bemutatónk. A levegőben is csodásan működő vezérlőeszköz egy igazi érdekesség az egerek piacán, giroszkópja segítségével érzékeli a döntést illetve mozdulatainkat. Bár egyelőre csak a hangerő-szabályzást és a sávváltást irányíthatjuk megfelelő mozdulatokkal, a Logitech svájci munkatársa, Antoine Preisig elárulta, hogy később várható ezen funkciók bővülése – ha máshogy nem, a kiadott fejlesztőeszköznek köszönhetően. Egerek terén újdonság még idén a VX Nano, mely a tavaly bemutatott VX Revolution új változata, annyi különbséggel, hogy adó-vevőjét igen apróra méretezték. Mindössze 8 milliméternyire lóg ki a notebook USB csatlakozójából az eszköz, így tényleg nem lesz útban, és használaton kívül is nyugodtan bedugva hagyhatjuk az adó-vevőt.

Logitech sajtótájékoztató 2007.
Antoine Preisig egy MX Air egérrel

Az első szekció további kiemelt terméke két új webkamera volt, a QuickCam Pro 9000 és a QuickCam Pro for Notebook, melyeket Carl Zeiss optikával láttak el, és elsőként autofókusz is beépítésre került. Ez utóbbi funkciónak köszönhetően a kamera automatikusan áthelyezi a fókuszt, ha fél méternél közelebb kerül hozzá valami. A képterület közepét figyeli az automatika a fókuszváltás során, és 7 centi az a minimális távolság, melyre még élesíteni képes. Az üvegből készült optika az évek során egyre kifinomultabbá vált vezérlőszoftver segítségével kivételes képminőséget biztosít az új webkamerák használata során.

Kiemelt figyelmet kaptak a notebook-állványok, azaz az Alto termékcsalád is, melyekből minden szekcióban egy-egy típust láthattunk. Ezek elsődleges célja, hogy a noteszgép képernyőjét szemmagasságba emelve biztosítsanak azokhoz kényelmesebb használatot. A legegyszerűbb változat az Alto Express, mely gyakorlatilag egy hajlított plexilap, és a fenti funkción kívül semmi más extrát nem biztosít. Az Alto Connect már egy fokkal összetettebb: kábelrendezőt, valamint háromportos USB elosztót is tartalmaz. Végül pedig az Alto Cordlesshez az állvány mellett egy vezeték nélküli billentyűzet is jár. Hasonló kiegészítő még az AudioHub, mely egy notebookunk mögé helyezhető 2.1-es hangszórórendszer. A két hangszóró távolságát széthúzással tetszés szerint alakíthatjuk ki, középső részéhez pedig egy műanyag állványt is illeszthetünk, melyre webkameránkat helyezhetjük. Persze notebookunkat valamiben szállítani is kell, és erről a területről se szeretne kimaradni a svájci gyártó. Ennek megfelelően kétféle változatban – egy elegánsabb és egy sportosabb, hátizsákszerű kivitelben – kínálja Kinetik fantázianevű táskáit, melyekbe 15,4 hüvelykes kijelzőig fér bele notebook. Ezekben mindennek megvan a helye, tele van zsebekkel, és persze számítógépünket is megfelelően védi. Ráadásul öt év garanciát ad rá a Logitech.

Logitech sajtótájékoztató 2007.
Iklódy Zoltán a nappaliba szánt termékeket mutatta be

A nappali és hálószoba szekciókban láthattuk az iPod zenejátszókhoz tervezett aktív hangszórókat, melyek egyúttal bölcsőként és töltőként is szolgálnak az Apple termékei részére. A Pure-Fi család legkisebb tagja a Pure-Fi Anywhere, mely gyakorlatilag az mm50 utódjának tekinthető, kisméretű, leginkább utazási célra kialakított hangszóró, hordtáskával és távirányítóval. A hálószobába szánják a Pure-Fi Dreamet, mely ívelt vonalakkal operáló designjában is egész egyedi, emellett ébresztő és rádió is került bele, elegáns megvilágítása pedig akkor kapcsol be, ha elhúzzuk a készülék felett kezünket. Természetesen távirányítót ehhez is kapunk, így a belehelyezett iPodot könnyen irányíthatjuk. A termékcsalád legnagyobb tagja a Pure-Fi Elite, hasonló funkciókkal, de inkább nappaliba tervezett kialakítással, elegáns külsővel, 1,5 és 10,1 centis membránokkal. Ebben is találunk órát, rádiót és távirányítót is kapunk a csomagban. És ha már távirányítóról van szó: nem maradt ki a bemutatóról a Logitech univerzális megoldása sem, a Harmony 1000, melyet korábban bemutattunk már magazinunkban.

Sajnos a legújabb játékos-egér, a G9 nem tudott jelen lenni a bemutatón, de megnyugtatásunkra Vereska Teodóra, a cég PR felelőse elmondta, hogy egy későbbi, kifejezetten gamer termékekre "szakosodott" sajtótájékoztató keretében ez se fog kimaradni az idei évből.

Logitech sajtótájékoztató 2007.
Bors Kálmán a munkából hazatérést prezentálja

Az idei Logitech eseményen tehát átfogó képet kaptunk a cég 2007-es újdonságairól, azok közül is leginkább az elmúlt néhány hónapban bejelentett termékekről. Leginkább a lifestyle és notebook kiegészítő kategóriák kaptak kitüntetett figyelmet, de azért a hagyományosabb perifériák se maradtak ki, mint a billentyűzet, az egér vagy a webkamera. Abban pedig egész biztosak lehetünk, hogy a fejlődés nem marad abba, a Logitech tervezői folyamatosan újabb és újabb eszközökön törik a fejüket, hogy az év minden időszakára jusson az érdekes és hasznos újdonságokból. ■

Logitech sajtótájékoztató 2007.Logitech sajtótájékoztató 2007.Logitech sajtótájékoztató 2007.Logitech sajtótájékoztató 2007.Logitech sajtótájékoztató 2007.Logitech sajtótájékoztató 2007.Logitech sajtótájékoztató 2007.Logitech sajtótájékoztató 2007.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló