Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Ratchet & Clank Trilogy (PS Vita)

Újabb hónap, újabb Sony remake-gyűjtemény.

2014.07.26. 16:11 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Aki szereti a jó platformjátékokat – és nem mellesleg rendelkezik a Sony valamelyik konzoljával –, annak elsősorban három halhatatlan sorozat juthat az eszébe az említett stílusból. Ezek egyike a rettenthetetlen űrkalandor, Ratchet, valamint mechanikus robot társa, Clank kalandjait feldolgozó széria, amely az Insomniac Games jóvoltából kerülhetett a PlayStation 2 tulajdonosok köztudatába a 2002-es első epizóddal, amelyet további kettő követett gyors egymásutánban. Aztán, ahogy az ma már gyakorlatilag törvényszerű, jöttek az újabb asztali és kézi konzolgenerációk, amelyekre újabb egyenes- és mellékági epizódok láttak napvilágot, illetve a mindent elindító alaptrilógia is bekerült azok repertoárjába – no persze némiképp feltupírozott változatban. A 2012-ben, annak tizedik évfordulója alkalmából PlayStation 3-ra a boltok polcaira került The Rachet & Clank Trilogy most, bő két esztendővel később ellátogatott a PlayStation Vitára is, amely portot a Sony másik nagy sikerszériájának, a Jak and Daxter sorozatnak hasonló, gyűjteményes kiadását tavaly ugyanide átültető Mass Media Inc. készített el.

The Ratchet & Clank Trilogy (PS Vita)

Aki nem ismerné a történetet, annak kedvéért most nagyon röviden összefoglalom. A sorozat főhősei, a nagy fülű, rókaszerű lombax, Ratchet, valamint a kisebb gyártási hiba folytán icipicire sikeredett, ám annál nagyszerűbb robot, Clank az első rész legelején találkoznak. Kisvártatva őrült kalandokban találják magukat, amelyek során bolygóról bolygóra járnak különféle feladatok teljesítése végett, mint például megtalálni a szuperhíró Qwark kapitányt, megmenteni néhány világot, visszaszerezni pár szuperveszélyes cuccot, ellátni ennek és annak a baját – egyszóval csak a szokásos dolgok miatt. Közben egyre vadabb fegyvertárra tesznek szert, amelynek vannak bizony nem hétköznapi, ellenben annál őrültebb darabjai is.
A sorozat sikerét leginkább remek humorának, a szélsebes akciónak, a számos fő- és mellékküldetésnek, valamint jópofa minijátékainak köszönhette. Az első epizódot követő második és harmadik rész egyfajta evolúciót is hozott a szériába, amennyiben a már említett minijátékok, fegyvertárunk gyarapodása, szerepjátékszerű elemek és többjátékos mód megjelenése gazdagította a későbbi iterációkat. A széria sikere a mai napig töretlen, amit mi sem jelez jobban, mint a mára bőven tíz fölé emelkedett folytatás megjelenése. És ha már szóba került, természetesen ezt a sorozatot sem kerülhette el a Sony azon törekvése, hogy régi sikerjátékait gyűjteményes, „hádésített” formában is elkészítse az újabb gépparkok tulajdonosainak. Sokat lehetne vitatkozni azon, hogy ez az irányvonal mennyire helyes, avagy nem, mindenesetre köszönhetünk neki már idén is legalább három PlayStation Vita címet a most tárgyalttal együtt.

The Ratchet & Clank Trilogy (PS Vita)

A The Ratchet & Clank Trilogy PlayStation Vita portja nagyjából pontosan ugyanazt kínálja, mint a két évvel ezelőtti PlayStation 3-as változat: az eredeti játékok valamennyi feature-ét, se többet, se kevesebbet. A grafika persze valamelyest fel lett turbózva a nagyobb felbontással, de ezen túlmenően semmilyen változás nem történt. Az átvezető videók felbontása és képaránya maradt a régi, így azok biztosan nem fognak senkinek szemkápráztató vizuális orgiát prezentálni. A framerate viszonylag stabil, de az első epizóddal játszva találkoztam némi szaggatással, ami okozott néhány nem várt nehézséget a hajszálpontosan kivitelezendő ugrások elvégzésekor. Szerencsére a szinkron és a hangok nem változtak, ami viszont kifejezetten pozitív vonás, tekintve, hogy azok nagyban járulnak hozzá a játékok fergeteges humorához.
A konzol technikai adottságait csak kisebb mértékben aknázza ki ez a játék. A vezérlés alapvetően a megszokott analóg kar plusz akcióbillentyűk metódust követi, de bizonyos mozdulatok (például a harc közbeni oldalazás) ezúttal a masina hátsó érintőfelületének segítségével is kivitelezhető. Az már más kérdés, hogy ez mennyit dob vagy ront az élményen – számomra nem tartozott a pozitívumok közé. A kamerakezelést is bizony szokni kellett az elején, de egy kis gyakorlással bele lehetett jönni. Ami viszont ismét megkeserítette a szám ízét, az az volt, hogy az egyes epizódok között újfent csupán a programból való teljes kilépés, majd újraindítás procedúrájával lehet váltani. Ez nem az első ilyen gyűjtemény, és egyszerűen nem értem, miért nem lehet ezt egy huszáros vágással – akarom mondani egy menüponttal – egyszer s mindenkorra megoldani.

The Ratchet & Clank Trilogy (PS Vita)

Újabb Sony gyűjteményes kiadvánnyal gazdagodott tehát a PlayStation Vita programtára a The Ratchet & Clank Trilogy jóvoltából, amellyel együtt a The Sly Trilogy és a The God of War Collection után pár hónap leforgása alatt három ilyen kollekció is a boltok polcaira kerülhetett. Ezeknek a játékoknak a legnagyobb létjogosultsága a hordozhatóságban, valamint a mai játékosok számára való megismerhetőségben rejlik, ezen túlmenően azonban nem mutatnak fel semmi újat, semmi egetverőt. Nem azt mondom, hogy rosszak vagy teljesen feleslegesek lennének, sőt, vannak kifejezetten jól sikerült portok is ebben a vonulatban, de a magam részéről immár jobban örülnék egy pár új, direkt az aktuális kézikonzolra fejlesztett, alaposan átgondolt, nagygépes élményt nyújtó alkotásnak. Amíg azonban az, vagy inkább remélhetőleg azok megérkeznek, addig ki-ki remekül elszórakozhat a régebbi korok újra kiadott programcsomagjaival. ■

The Ratchet & Clank Trilogy (PS Vita)
The Ratchet & Clank Trilogy (PS Vita)The Ratchet & Clank Trilogy (PS Vita)

értékelés

The Ratchet & Clank Trilogy

The Ratchet & Clank Trilogy
Pozitívumok
  • Kedvező áron kaphatunk három játékot
  • Ezentúl bárhol játszhatunk a „dinamit duó” első kalandjaival
  • Remek hangok és szinkron
  • Minden benne van, amitől jó ez a trilógia...
Negatívumok
  • ...de semmi többet nem nyújt
  • Fura vezérlési megoldások
  • Az átvezető videók felbontását nem növelték
  • A kamerakezelést szokni kell
  • A játékok között csak a programot újraindítva lehet váltani
  • Az első rész gyakran szaggat
7,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 7
The Ratchet & Clank Trilogy
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Ratchet & Clank Trilogy

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló